Što kažete na lektire u digitalnom obliku? Pozdravite eLektire!

Što kažete na (skoro) SVE lektire u digitalnom obliku? Pozdravite eLektire!

Koja vam je bila omiljena isprika bila za nečitanje lektire? Možda - nijedan primjerak nije bio dostupan u knjižnici? U dobrom dijelu slučajeva ta je izlika bila i istinita jer u vrijeme obrade određene lektire nerijetko se događalo da su sve knjige posuđene. Izlika više nema za one koji znaju što su to - eLektire!

Trenutno je besplatno dostupno oko 300 naslova za osnovne i srednje škole, a brojka se konstantno povećava.
Trenutno je besplatno dostupno oko 300 naslova za osnovne i srednje škole, a brojka se konstantno povećava.

Na adresi lektire.skole.hr nalaze se djela iz obvezne školske lektire, a ponešto i neobvezne, za osnovnu i srednju školu. Sva je ta građa dostupna besplatno učenicima, studentima, nastavnicima i profesorima, a za sada se među eLektirama može pronaći oko 300 naslova, ali i dosta multimedijskih sadržaja, poput zvučnih i video zapisa. Cilj je na portalu objaviti sve osnovnoškolske i srednjoškolske lektire, što je više od 1000 naslova.

Nije ovo novi projekt, kako su mnogi ovih dana pomislili nakon objave Vlade Republike Hrvatske na Facebook stranici, nego podsjećanje na servis koji postoji još od 2011. godine, a za koji mnogi, nažalost, i dalje ne znaju. Broj knjiga i drugih sadržaja konstantno se povećava, a iza svega stoje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, inicijator projekta, te CARNet i Bulaja naklada, kao realizatori. Točnije, CARNet osigurava tehničku podršku, a glavni urednik projekta je Zvonimir Bulaja, suosnivač Bulaja naklade, koja stoji iza projekta Klasici hrvatske književnosti na CD-ROM-u još iz 1999. godine te niza drugih uspješnih multimedijskih projekata.

Digitaliziranje školstva

Informatizacija školstva ne vrijedi mnogo bez prilagođenog sadržaja, a 'digitalne' lektire samo su dio cijele priče (Slika: OŠ Veliki Bukovec)
Informatizacija školstva ne vrijedi mnogo bez prilagođenog sadržaja, a ‘digitalne’ lektire samo su dio cijele priče (Slika: OŠ Veliki Bukovec)

Može se to dovesti u vezu i s projektom eŠkole, informatizacijom školstva u Hrvatskoj u koju će se uskoro uključiti novih 140 ustanova. Osim informatičke opreme, nužna je i edukacija i dovoljno sadržaja, a eLektire svakako su vrijedan digitalni sadržaj, iako će se u sam projekt više fokusirati na matematiku, fiziku, biologiju i kemiju. Time će predmeti biti zabavniji, učenici će biti motiviraniji, moći će sami pratiti svoj napredak, a i roditelji će aktivnije sudjelovati u obrazovanju i razvoju djeteta, kroz bolju komunikaciju sa školom.

eLektire posebno su namijenjene školama u izoliranim i siromašnijim regijama, u kojima knjižnice možda nisu ni dovoljno dobro opremljene. Koliko god voljeli miris knjiga i dodir papira pod prstima, digitalni oblik daleko je povoljniji, a uz potreban hardver te infrastrukturu, i dostupniji. Doduše, ništa ne ide preko noći – tako će vjerojatno proći još nekoliko godina dok sve lektire ne budu dostupne online (ugovorne obveze pojedinih autora to, primjerice, koče), a i dok sve škole ne budu potpuno opremljene za pristup takvom sadržaju, no i ovo je već popriličan napredak.

Ako želite pristupiti eLektirama, potrebno se na portal prijaviti AAI@EduHR elektroničkim identitetom, koji se dobiva u školi ili drugoj instituciji. Djela su dostupna u obliku interaktivnog sadržaja prikladnog za pregledavanje na internetu, ali i u PDF-u, kako bi ih se moglo isprintati. Tu je i EPUB format, namijenjen čitanju na tabletima, e-čitačima i pametnim telefonima, te takozvani FLIP formatu. Više informacija može se pronaći na službenoj stranici.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Je li go-go plesačicama i “I tata bi, sine” majicama mjesto na tehnološkoj konferenciji?

Ako ste među onima koji se pitaju koji je pravi odgovor na pitanje iz naslova, preporučujem pozorno čitanje teksta do kraja.

Novost

Mobilna banka Revolut od danas službeno podržava nadoplate u kunama

Od danas svoju Revolut karticu možete nadoplatiti u kunama!

Društvene mreže

Kako je Mislav Kolakušić uz Facebook i Google oglase postao najveće iznenađenje izbora za EP

Mislav Kolakušić zasigurno je jedno od većih iznenađenja jučerašnjih izbora za Europski parlament, a čini se da dobar dio svoje popularnosti, zahvaljujući kojoj je osvojio 68.882 preferencijalnih glasova, može zahvaliti pametnom korištenju društvenih mreža i online oglašavanja.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Blockchain from the Bloc(k) 18: Može li DAO unijeti promjene u demokraciju?

Što je DAO i kako nam može pomoći da postanemo bolje društvo, ne samo bolji geekovi? Nova epizdoda Blockchain from the Bloc(k)-a ima odgovore na ta pitanja!

Startupi i poslovanje

Ida Pandur, EY: Tek 8% potrošača dobiva korisničko iskustvo koje očekuje

Kad su svi slični, kako biti drugačiji? Odgovor za tvrtke je jednostavan - treba ponuditi bolje korisničko iskustvo. No, da provedba te misli nije toliko jednostavna kao ona sama, pokazuje podatak da tek mali dio korisnika dobiva korisničko iskustvo koje očekuje.

Tehnologija

Facebook najavio Calibru i Libru – vjerujete li im dovoljno da im date uvid u svoje financije?

Facebook se baca u blockchain vode uz podršku MasterCarda, Lyfta, Vise i Ubera i planira napraviti revoluciju plaćanja, ali želimo li im povjeriti svoje financije?

Startupi i poslovanje

Mate Rimac iskreno o krvavom putu do kapitala za Rimac Automobile, Silicijskoj dolini i lažnim investitorima

Sjeo sam s Matom Rimcem kako bismo po prvi put povodom #10GodinaNetokracije, ali i Rimac Automobila otkrili kako je točno izgledao ‘fundraising’ Rimac Automobila; od Silicijske doline i lažnih investitora do toga što to znači za tvrtku sad kad je osnivač manjinski suvlasnik.

Startupi i poslovanje

WeAreDevelopers 2019: Što smo naučili od fintech unicorna s više od 40 autonomnih timova?

Na ovogodišnjoj WeAreDevelopers konferenciji imali smo priliku saznati kako i s današnjih 1600 zaposlenika Transferwise, jedan od najpoznatijih svjetskih fintecha, uspijeva izbjeći korporativnu strukturu.

Vodič

Isplati li se uvesti plaćanje karticama u vaš biznis ?

Bilo da prodajete svoje proizvode u fizičkoj trgovini ili online, čim krenete u posao postavit će se pitanje načina plaćanja koje ćete uvesti - točnije, hoćete li prihvaćati kartice ili ne.