DORS/CLUC: Hoće li eŠkole biti otvorenije i transparentnije?

Hoće li eŠkole biti otvorenije, transparentnije i bolje za učenike i nastavnike?

U tijeku je 22. iteracija konferencije DORS/CLUC, događaja usmjerenog na otvorene tehnologije, a dio predavanja bio je posvećen i školama - mjestima gdje slobodan softver može značiti razliku između inkluzije i diskriminacije te gdje se stvaraju neke računalne navike.

Guido je podijelio neke prakse iz Europe.
Guido je podijelio neke prakse iz Europe.

Guido Arnold iz udruge Free Software Association Europe u svom je predavanju o slobodnom softveru u obrazovanju podsjetio na politiku velikih softverskih korporacija da sklapaju ugovore s državama kako bi se njihova rješenja našla na računalima u školama, gdje učenici uče na njima raditi i tako stječu navike koje će se dalje perpetuirati.

No do problema dolazi što takvo rješenje, čak i ako država subvencionira kupnju programa za škola, učenike ili nastavnike, ne potiče inkluziju – postoje jednako dobra i slobodna rješenja, a dostupna su svima, što omogućava da svi imaju jednako polazište u tom aspektu obrazovanja.

Ljudi ne vole mijenjati navike – a nisu naviknuti na slobodan softver

Kao primjere naveo je inicijative u Poljskoj, Makedoniji, Nizozemskoj i Islandu, a priče o uspjehu uvođenja otvorenih tehnologija u škole variraju, jer osim lobiranja, uvođenje otvorenih tehnologija u nastavnom procesu ima i svojih boljki.

Osim što su neka rješenja “nametnuta” različitim ugovorima, Arnold ističe kako su ljudi bića navike i ne vole mijenjati rješenja na kojima rade, za nastavnike je potrebna edukacija kada se uvode nove tehnologije, a nedostaje i materijala prilagođenih ovim tehnologijama. Korisničko iskustvo i dizajn na otvorenim rješenjima znaju nešto zaostajati za onim na licenciranim rješenjima, a nedostaje i hardvera – primjerice tableta – koji podržavaju otvorene sustave i mogu se koristiti u nastavi.

No najveći je problem možda ipak nedostatak sredstava i volje da se postojeće stanje mijenja.

Hoće li eŠkole biti otvorene?

Dvojac iz CARNeta istaknuo je kako je projekt eŠkola zamišljen tako da ih učini transparentnijima.
Dvojac iz CARNeta istaknuo je kako je projekt eŠkola zamišljen tako da ih učini transparentnijima.

O pokretu za transparentnije i otvorenije škole u Hrvatskoj pričao je CARNetov Albert Novak – riječ je o pilot projektu eŠkole u kojem će se omogućiti korištenje suvremenih tehnologija, alata, metoda i u odabranim školama. Glavni kriterij u odabiru bio je raznolikost, napomenuo je Novak – u ovaj školski eksperiment ušle su škole s različitih geografskih područja, one bolje i one lošije, kako bi se vidjelo može li i koliko informatizacija poboljšati rad s učenicima.

Osim uvođenja opreme, ovime se želi postići i veća povezanost škola i njihova transparentnost, objasnio je Albert:

Želimo napraviti jedinstvenu platformu na kojoj ćemo moći graditi i gdje se moći povezati sve kockice, razmjenjivati informacije i kojom će se povećati transparentnost.

U to ne bi ulazili samo postojeći alati, već i neki neka nova sredstva koja bi trebala olakšati život nastavnicima i učenicima, poput jedinstvenog repozitorija na kojem učitelji mogu naći materijale za rad, otvorenog ERP sustava za škole, razvoj e-Dnevnika i e-Matice, CMS za škole, Moodle te Classroom Management System, objasnio je su-predavač Jurica Vratarić.

Za period od 2015. do 2022. godine osiguran je budžet od 180 milijuna eura, od čega 85 posto dolazi iz Europskih strukturiranih fondova, dok je 15 posto iz nacionalnog i lokalnih proračuna. Plan je kroz pilot program, koji traje do 2017. godine, isprobati početne postavke, a potom naučeno primijeniti na većoj skali te na koncu omogućiti školama brže promjene.

U sljedećih nekoliko godina imat ćemo to priliku vidjeti u praksi na prvim školama odabranima za projekt.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.