Vodič kroz Europu vlakom za digitalne nomade

London, Pariz, Nürnberg, Salzburg…: Vodič kroz Europu vlakom za digitalne nomade

Ovaj članak pišem u vlaku koji me vozi kroz prekrasan austrijski krajolik. Između Alpa, gdje su vrhovi planina skriveni među oblacima, gotovo sam pri kraju svog putovanja koje je počelo prije dva tjedna, kada sam iz Pule letio za London kako bih održao predavanje o tome kako je WordPress promijenio lice hrvatske politike.

em nomad

Jednu stvar ne uspijevam. Ne uspijevam se fokusirati na posao kada sam na putu i to je jedan od razloga što sam ovo putovanje zamislio kao poluposlovno. Malo ću raditi, malo ću predavati, malo ću istraživati. Tjedan dana poslije Londona, isto sam predavanje održao u Nürnbergu i ostalo mi je još ispričati ovu priču u Ljubljani – posljednjoj stanici ove uzbudljive avanture.

Coworking u Londonu

Kao što rekoh – sve je počelo s Londonom. Krenuo sam iz Pule kasno navečer, a uz let koji je trajao malo više od 2 sata, na Stansted sam sletio negdje oko 22 sata. Kako tada nema gužve, kontrolu putovnica i prtljagu riješio sam relativno brzo. Moja je preporuka da kada putujete Ryanairom na Stansted, usput platite i prijevoz od Stansteda do jedne od stanica u Londonu. Prijevoz, naravno, možete uzeti i neovisno, no to je skuplja opcija, a kupnjom uz avionsku kartu – prijevoz možete iskoristiti u roku od 24 sata (što je važno znati, ako će vam avion kasniti). Ja sam putovao do stanice Victoria, ali zanemario sam jednu važnu stvar – podzemna ne radi nakon ponoći. Na sreću, Uber stiže u pomoć i spašava stvar.

Bavite li se dizajnom, razvojem web stranica ili mobilnih aplikacija – moj je savjet da svakako posjetite London. Grad je to koji ima jednu od najjačih tehnoloških zajednica na svijetu. Prijavite se i održite predavanje na nekom od bezbrojnih tehnološki orijentiranih meetupa. Upoznajte nove ljude i otkrijte nove poslovne prilike.

No, London nije jeftin. Ne računajući spavanje, moj je savjet da po danu planirate budžet od minimalno 20 funti (okvirno oko 200 kuna). Ako ćete jesti u gradu, onda to pomnožite s dva. No, kombinacija kupnje u supermarketima i pripreme hrane kod kuće spasit će stvar. Kada ste u Londonu, putovat ćete podzemnom željeznicom i nadaleko poznatim double deckerima. Ostajete li više dana, uložite u Oyster card. Dobra je stvar da postoji dnevni limit, pa nakon što ga dostignete (čini mi se da je trenutno oko 9 funti) – dalje putujete besplatno. Oyster card možete kupiti već na aerodromu, ali i na svakoj postaji podzemne željeznice te ga zatim nadoplaćujete po želji.

Huckletree je jedan od najekskluzivnijih coworking prostora u Londonu i odlično mjesto ako se želite upoznati s drugim freelancerima ili startupima.
Huckletree je jedan od najekskluzivnijih coworking prostora u Londonu i odlično mjesto ako se želite upoznati s drugim freelancerima ili startupima.

Raditi možete gotovo u svakom Starbucksu, a jedan od najboljih (s najviše laptopa i jako udobnim mjestima) je onaj blizu nadaleko poznatog Regent Streeta (adresa 6A Vigo Street). Trebate li neko mirnije mjesto, razmislite o prostorima za coworking. Ja sam jedan dan proveo u novootvorenom Huckletreeu u Shoreditchu – predivnom coworking prostoru u samom srcu Londonske tehnološke scene. Dan coworkinga tamo nije jeftin (35 funti), no ono što možete dobiti je i više nego dovoljno da ga odlučite isprobati. Naime, radi se o jednom od najekskluzivnijih coworking prostora u Londonu gdje se “muva” jako puno startupa. Želite li popričati s ljudima te biti primijećeni – moja preporuka svakako ide Huckletreeu.

Još jedan zanimljiv coworking prostor (u kojem doduše nisam bio) je Ziferblat. Dan je 15 funti, a plaćate vrijeme provedeno u njemu (što se broji u minutama, pa imate osjećaj kao da plaćate roaming, a ne coworking ;). Oba coworkinga imaju velik izbor dodatnih pogodnosti. Kava je nešto što je uključeno u cijenu koju plaćate. 🙂

Vlakom do Pariza

Druga, kratka stanica na mom putovanju je bio Pariz. Grad svijetla odnosno jedan od najromantičnijih gradova na svijetu. Tamo sam se zadržao jedan dan koji sam iskoristio za rad u hotelu te šetnju gradom. Ono što vam savjetujem da pripazite u Parizu su mjenjačnice. Naime, tečaj koji ćete dobiti u njima nema veze sa zdravom pameću. Već sam se jednom zeznuo prije 6 godina i ove godine opet – ovog puta naivno mijenjajući preostale funte po tečaju kojeg se ne bi posramio niti prosječni lihvar. 1 funta se tako mijenja za otprilike 1 euro, što znači da ćete na svakoj promijenjenoj funti izgubiti barem 2 kune. Na sreću, pa mi je ostalo samo 30 funti koje sam trebao promijeniti.

U Parizu... Pripazite na mjenjačnice.
U Parizu… Pripazite na mjenjačnice.

U Pariz sam putovao Eurostarom iz Londonskog St. Pancrasa. Put je to koji traje nešto više od 2 sata, a kojeg ćete kratiti čitanjem novina koje ste besplatno uzeli na St. Pancrasu. Ako ćete putovati između različitih zemalja, a dok se ne riješi problem roaminga – savjetujem vam da razmislite o nekom rješenju poput 3G/4G routera. Najbolje je kupiti onaj koji radi na baterije, pa na njega “spojiti” sve uređaje koji su vam potrebni (od mobitela do laptopa). Ostajete li u nekoj zemlji dulje, razmislite i o kupnji podatkovne kartice.

Na (nekim) vlakovima postoji i WiFi koji je u nekim slučajevima besplatan, a u drugima se plaća. Međutim, nemojte se oslanjati na on board WiFi jer sve ovisi koliko su vlakovi dobro opremljeni. Ovaj savjet ne vrijedi za superbrze njemačke ICE vlakove koji su opremljeni odličnim hotspotovima. Dan korištenja WiFi-ja u vlaku je 5 eura, što je smiješno mala cijena za ono što dobivate.

U vlaku možete raditi bez problema, a možete i uživati u krajoliku. Sve karte kupujte barem mjesec dana unaprijed. Karte kupujete online, ovisno o tome gdje ćete putovati. Ja sam koristio Captain Train za kupnju karata za rutu London > Pariz > Nürnberg > Salzburg, a za zadnji dio puta do Ljubljane sam koristio stranicu austrijskog OBB-a. Kupujete li karte za putovanja po Velikoj Britaniji, koristite Trainline. Karte kupljene putem Captain Traina možete spremiti u vašu iPhone aplikaciju, pa će vam one biti stalno dostupne (a možete ih pohraniti i u Apple Wallet pa ćete kreirati i podsjetnik).

Od Pariza do Nürnberga sam putovao kombinacijom superbrzog i modernog TGV-a do Stuttgarta, te zatim lokalnim InterCityem do Nürnberga. Kako je razlika u cijeni karte između prve i druge klase bila samo 10 eura, odabrao sam prvu klasu, što mi je donijelo i neke dodatne pogodnosti poput mogućnosti da vlak pričekam u Business Loungeu francuskih željeznica na kolodvoru u Parizu. To je odlična stvar, jer uz besplatnu kavu dobijete i pristup WiFi-ju (koji za razliku od onog javnog radi odlično). Svakako provjerite koje su mogućnosti i što dobivate kupnjom skuplje karte, jer se u nekim slučajevima to zaista isplati.

Njemačka i Austrija

Njemačka i Austrija jako su dobro željeznički povezane. Dobro, dogodi se ponekad i prekid (kao sada, kada u Badgasteinu čekam drugi vlak za Villach nakon što su nas jednu dionicu vozili autobusima zbog prekida na jednom dijelu pruge).

Nürnberg je također pun coworking prostora, a Nijemci će vam račun za njih poslati mailom.
Nürnberg je također pun coworking prostora, a Nijemci će vam račun za njih poslati mailom.

U Njemačku sam ušao vozeći se u TGV-u što je zaista odlično iskustvo. Vožnja francuskim i njemačkim krajolikom vlakom koji juri više od 300 km/h je nešto što bih vam preporučio da isprobate. Nürnberg me oduševio. Grad je to nešto manji od Zagreba, te četrnaesti po veličini u Njemačkoj. Imao je veliki povijesni utjecaj na razvoj Njemačke budući da se nalazi na raskršću putova. Međutim, najčešće ga pamtimo po Nürnberškim procesima nakon II. svjetskog rata, ali i kao mjesto gdje je njemačka nacistička stranka održavala svoja najveća okupljanja.

Osim radeći iz hotela i iz modernog Georg Simon Ohm tehničkog sveučilišta, jedan sam dan radio u Nürnberškom coworkingu. Cijena je bila 19 eura po danu, a tjedne se cijene kreću oko više nego prihvatljivih 69 eura. Poslovično precizni Nijemci će vam račun poslati emailom (što su više puta naglasili), a poslovično štedljivi Hrvat će sve to platiti gotovinom, da mrskim bankama ne ostavi niti eurocenta provizije.

Kao i u drugim gradovima gdje sam bio – i u Nürnbergu postoji više coworking prostora, pa slobodno izaberite onaj koji vam najviše odgovara. Ono što ćete dobiti korištenjem coworkinga, mogućnost je upoznavanja novih ljudi. Sve, naravno, ovisi o tome koliko ste društveni, no ljudi koji rade u coworkingu najčešće su uvijek spremni za razgovor. A onda iz razgovora nastaju nove poslovne prilike.

U Salzburgu se isplati ostati i raditi barem tjedan dana.
U Salzburgu se isplati ostati i raditi barem tjedan dana.

Nakon 4 dana u Nürnbergu produžio sam u Mozartov grad – Salzburg. Nažalost, zbog želučanih tegoba (čitaj: vjerojatno trovanje hranom), u Salzburgu nisam mogao uživati onoliko koliko sam htio, no i na prvi pogled – Salzburg je grad u koji se čovjek lako zaljubi. Moja preporuka – razmislite da u Salzburgu ostanete barem tjedan dana.

Vlak, vlak, taj divni vlak

Kako sam većinu Europe proputovao vlakom, karte za najbrže vlakove (Eurostar, TGV) kupovao sam barem mjesec dana unaprijed. Posljednji dio putovanja (od Nürnberga do Ljubljane) sam ostavio za kraj, pa sam karte kupio doslovno tjedan dana prije puta. Tako sam odlučio da ću München (u kojem sam planirao prenoćiti) zamijeniti Salzburgom, za praktički istu cijenu karte i smještaja. Kako je na meni jako dragom Captain Trainu, cijena karte od Salzburga do Ljubljane bila viša od 50 eura, na kraju sam preko svemoćnog Googlea došao na stranicu austrijskih željeznica, gdje sam istu kartu kupio za skromnih 19 eura.

I ostala je još Ljubljana. Vidjeti se s prijateljima i održati posljednje predavanje na ovoj mini europskoj avanturi. Ono što sam shvatio u ova dva tjedna europske avanture, jest da je moguće putovati, uživati i raditi ali je za to potreba dobra organizacija.

I savjeti za kraj…

Putovanje

Sve karte (od avionskih do željezničkih) kupujte nekoliko mjeseci unaprijed. Ryanair dobiva moju preporuku za kupnju avionskih karata i transfera do/od aerodroma. Njihovo sučelje mi je najdraže, a i korisnička podrška je više nego dobra (kada na dan putovanja shvatiš da 15 kg prtljage nije dovoljno – korisnička podrška uskače u pomoć). Za planiranje putovanja avionom može vam poslužiti i izvrsni Skypicker. Skypicker tako prikazuje cijene karata po lokaciji i danu, a možete kombinirati više vrsta pretrage. Za planiranje low cost putovanja moja je preporuka da koristite tzv. radius search koji će vam izbaciti najpovoljnije cijene karata unutar određenog radijusa (primjerice “u radijusu od 250 km od Zagreba”). Uštede su zagarantirane. 🙂

Željezničke karte kupujte preko Trainlinea (Velika Britanija) ili Captain Traina (ostatak Europe). Oboje imaju i iOS aplikaciju, a Captain Train vam omogućuje spremanje kupljenih karata unutar aplikacije pa nema potrebe da ih ispisujete i nosite sa sobom. Kada je to moguće, razmislite o kupnji karte za prvu kategoriju.

Upoznavanje grada

Dobro se pripremite prije dolaska u novi grad. Kako ćete u grad doći (vjerojatno) u ranim poslijepodnevnim satima, moja je preporuka da taj dan iskoristite za razgledavanje i odmor. Instalirajte si CityMaps2Go te si skinite vodiče i offline karte za gradove koje želite posjetiti. Na karti si označite lokacije željezničke/autobusne stanice, smještaja i znamenitosti koje želite vidjeti. Karte najčešće pokrivaju šire gradsko područje, a imaju ugrađen i kompas pa je snalaženje bitno olakšano.

Javni prijevoz

https://www.facebook.com/emanuel.blagonic/videos/vb.100006221672237/1712303752320331/?type=2&theater

Prije dolaska raspitajte se kako funkcionira prijevoz u gradu kojeg posjećujete. Svi veći gradovi imaju svoje kontakte kartice za prijevoz. Putujete li u London, na aerodromu ili stanici podzemne željeznice kupit ćete Oyster card. Karticu ćete jednokratno platiti 5 funti i nadoplatiti iznos koji želite. Planirate li često koristiti javni prijevoz, nadoplatite si 10 funti po danu ostanka u Londonu (vrijedi za sav javni prijevoz, osim određenih prijevoza Temzom).

Za snalaženje u javnom prijevozu svih većih gradova, preporučujem odličnu Citymapper aplikaciju. Tražite li aplikaciju samo za London, moja preporuka ide jednostavnoj Tube map aplikaciji koja pokriva samo podzemnu željeznicu, no to radi zaista odlično (i offline).

Gdje jesti

Ako imate ograničen budžet, naravno da nećete jesti u restoranima. Opcija vam je brza hrana (no svakako isprobajte što se nudi lokalno, nemojte odmah otići u McDonald’s ili Burger King) ili kupnja u supermarketu. Imate li pećnicu ili mikrovalnu, postoji mnogo gotovih jela koja možete kupiti i po 30-ak kuna. U suprotnom ste osuđeni na sendviče ili kupnju kuhane hrane s toplog pulta. Lokacije prodavaonica istražite unaprijed i unesite i označite ih na CityMaps2Go aplikaciji.

Coworking

Preporučujem vam da u gradu planirate ostati barem tjedan dana. Na taj način platit ćete manju cijenu coworkinga (raspitajte se prije dolaska). Također, raspitajte se koje vam mogućnosti coworking pruža – neki imaju besplatnu kavu i kolače uključene u cijenu, neki traže dodatnu nadoplatu. Prije dolaska u coworking, raspitajte se tko ga još koristi kako biste se upoznali s kolegama freelancerima ili nekim zanimljivim startupom. To ne znači automatski dogovaranje novih poslova, no sve ovisi koliko ste snalažljivi. Nemojte biti napadni.

Internet

Tražite isključivo smještaj koji uključuje i pristup internetu. Čak i ako ostatak puta nemate internet, to će vam omogućiti da barem dio dana provedete online i radite. Ovisno o tome putujete li u jednu zemlju ili više njih, preporučujem da uložite u kvalitetan MiFi (po mogućnosti onaj koji radi na baterije, jer ćete tako biti višestruko mobilniji). Prije puta istražite koje su najpovoljnije opcije za mobilni internet, no vodite računa i o dostupnosti usluge. Nekad je bolje platiti malo više pa da vam je usluga dostupna i u vlaku pri brzini od 300 km/h te kad putujete kroz više država.

Upoznavanja

Idite na susrete, prijavite predavanja.
Idite na susrete, prijavite predavanja i održite nekoliko njih u različitim gradovima.

Prije odlaska u nepoznato, dobro je napraviti plan. Nemojte baš kao “muha bez glave” otići izvan Hrvatske i onda se čuditi “pa kako to da nisam dogovorio nikakav novi posao”. 🙂

Meetup.com će vam biti prvi izvor informacija. Pogledajte koji se susreti održavaju u gradu kojeg planirate posjetiti te ovisno o tome napravite plan puta i odredite datume putovanja. Javite se organizatorima, objasnite im da želite posjetiti grad i usput održati predavanje. Recite im da biste željeli upoznati lokalnu zajednicu.

Coworking prostori su također odlično mjesto za upoznavanje ljudi, ali i održavanje sastanaka s potencijalnim klijentima. Naravno, sastanak možete održati i u Starbucksu, no coworking nudi i mnoge dodatne mogućnosti.

Napravite isto što sam i ja napravio – prijavite predavanje na konferencijama te planirajte održati isto predavanje na više njih. Pogledajte kakve su veze između različitih gradova i krenite.

Sretno u otkrivanju Europe i svijeta. Danas je putovanje jednostavnije nego ikad prije, a raditi možete od bilo gdje. Šteta je ne iskoristiti priliku i postati digitalni nomad.

netokracijadigitalninomadi

Digitalne nomade i freelancere podržava i Vipnet, koji nudi poslovnu ponudu za što lakše komuniciranje dok ste izvan ureda, kod kuće ili na putu.


Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Ante

  Ante

  21. 04. 2016. u 12:39 am Odgovori

  Odličan članak !
  Imam samo jednu primjedbu. Zar vi appleovci toliko izbjegavate google da ne koristite ni google maps, jedan od njegovih najboljih i najnaprednijih proizvoda? Spomenuo si skoro 10 aplikacija za snalazenje po gradu, a GMaps ih sve pojede za dorucak. Govorim iz iskustva.

  • Emanuel Blagonić

   Emanuel Blagonić

   21. 04. 2016. u 2:58 pm Odgovori

   LOL. Ne znam za druge, ali ja koristim jako puno Googleovih proizvoda 🙂 Od Mapsa, Appsa, Docsa… da ne nabrajam dalje. Na mobitelu koristim Mapse, ali samo u Hrvatskoj. Shvatio sam da mi je CityMaps2Go bolje rješenje jer oni koriste afaik OpenMapse koji možda nisu toliko dobri, ali su offline, jednostavno je korištenje i skidanje (doslovno klikneš grad i download i to je to). Uz mape imaju i dodatne informacije o znamenitostima, restoranima i sl. što opet dobro dođe.

   Znam da Google Mapsi imaju i mogućnost da skineš neku lokaciju offline, ali iskreno – nisam se s time previše igrao jer mi nije trebalo, ne na ovakav način, a CityMaps2Go to rade odlično.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Razvoj weba

UX je posao Project Managera? Dizajnera? Pisca? Developera?

Iako svi trube o važnosti UX-a, nitko ne zna tko bi se time trebao baviti, ne postoje UX istraživači unutar timova niti najvećih domaćih tehnoloških kompanija, a korisničkim iskustvom se bavi tko stigne ili kome to uvale. 

Kolumna

Modrić, papige i printeri znaju da nas roboti neće zamijeniti

Poplava GPT-4 gurua i Microsoft vs Google utrke stvara dojam friške revolucije, no umjetna inteligencija već desetljećima skriva iste kosture u ormaru. Dobrih ideja i rješenja ima mnogo. Lovaca u mutnom vjerojatno i više. Pitanje je samo - tko će biti glasniji?

Tvrtke i poslovanje

Kontroling iliti kako urediti proces naplate prije nego pritok novca presuši

Ako niste ekonomske struke i ako se u svojoj karijeri niste susretali s podacima, izvještajima, projekcijama gotovo je sigurno kako ćete odmah kontroling povezati s kontrolom. I upravo ste upali u prvu veliku zabludu, jer kontroling je prvenstveno usmjeren na otkrivanje „bugova“ u komunikaciji i procesima.

Što ste propustili

Analiza

Sve više mama-influencerica skriva lica svoje djece s interneta. I to je ispravna odluka.

Djeca influencera i djeca influenceri koja su odrasla na internetu danas na pragu zrelosti osvještavaju da im se zapravo nije sviđalo djetinjstvo pred kamerama i u suradnjama s brendovima. Ujedno je i sve više i daleko ozbiljnijih situacija gdje iskorištavanje djece na internetu graniči s kaznenim djelima.

Startupi

“Photomathov exit znači više investicija u hrvatske startupe”

Prvi veliki exit hrvatske tehnološke tvrtke koja je financirana VC kapitalom znak je ulagačima da se investiranjem u hrvatske startupe - može zaraditi. I znači da će, u uvjetima globalne nuklearne zime, za domaće startupe vladati globalno zatopljenje, tvrdi Bernard Ivezić, urednik magazina Startup Report.

Obrazovanje

Naši učenici ne znaju što znači baviti se poduzetništvom – kako to promijeniti?

Djeca školske dobi silno su inovativna i kreativna, no ponekad im službeni nastavni program ne daje dovoljnu podršku u ostvarivanju njihovog potencijala. Evo kako stvar spašavaju entuzijastični pojedinci (nastavnici), relevantne institucije te društveno odgovorne tvrtke.

Kolumna

Modrić, papige i printeri znaju da nas roboti neće zamijeniti

Poplava GPT-4 gurua i Microsoft vs Google utrke stvara dojam friške revolucije, no umjetna inteligencija već desetljećima skriva iste kosture u ormaru. Dobrih ideja i rješenja ima mnogo. Lovaca u mutnom vjerojatno i više. Pitanje je samo - tko će biti glasniji?

Panel

Tri godine poslije pandemije: Jesmo li doista promijenili modele rada ili smo se vratili u urede?

Globalni tehnološki divovi skoro pa na silu vraćaju zaposlenike u urede, jesu li domaće IT tvrtke prigrlile fleksibilnost analiziramo uz primjere iz Photomatha, Combisa, Endave i Ars Future...

Tvrtke i poslovanje

Kako je tvrtka osnovana u socijalizmu došla na prag komercijalizacije svog prvog AI rješenja u medicini

TIS grupa do sada se gradila daleko od pozornosti šire javnosti. U međuvremenu, radili su na uvođenju SEPA-e, eura, Instant Paymentsa, surađuju s fintechima, prisutni su u velikim bankama, i s vlastitim rješenjima… Ali nijedan njihov projekt nije toliko odjeknuo kao prvi koji su napravili uz pomoć umjetne inteligencije.