Vodič kroz Europu vlakom za digitalne nomade

London, Pariz, Nürnberg, Salzburg…: Vodič kroz Europu vlakom za digitalne nomade

Ovaj članak pišem u vlaku koji me vozi kroz prekrasan austrijski krajolik. Između Alpa, gdje su vrhovi planina skriveni među oblacima, gotovo sam pri kraju svog putovanja koje je počelo prije dva tjedna, kada sam iz Pule letio za London kako bih održao predavanje o tome kako je WordPress promijenio lice hrvatske politike.

em nomad

Jednu stvar ne uspijevam. Ne uspijevam se fokusirati na posao kada sam na putu i to je jedan od razloga što sam ovo putovanje zamislio kao poluposlovno. Malo ću raditi, malo ću predavati, malo ću istraživati. Tjedan dana poslije Londona, isto sam predavanje održao u Nürnbergu i ostalo mi je još ispričati ovu priču u Ljubljani – posljednjoj stanici ove uzbudljive avanture.

Coworking u Londonu

Kao što rekoh – sve je počelo s Londonom. Krenuo sam iz Pule kasno navečer, a uz let koji je trajao malo više od 2 sata, na Stansted sam sletio negdje oko 22 sata. Kako tada nema gužve, kontrolu putovnica i prtljagu riješio sam relativno brzo. Moja je preporuka da kada putujete Ryanairom na Stansted, usput platite i prijevoz od Stansteda do jedne od stanica u Londonu. Prijevoz, naravno, možete uzeti i neovisno, no to je skuplja opcija, a kupnjom uz avionsku kartu – prijevoz možete iskoristiti u roku od 24 sata (što je važno znati, ako će vam avion kasniti). Ja sam putovao do stanice Victoria, ali zanemario sam jednu važnu stvar – podzemna ne radi nakon ponoći. Na sreću, Uber stiže u pomoć i spašava stvar.

Bavite li se dizajnom, razvojem web stranica ili mobilnih aplikacija – moj je savjet da svakako posjetite London. Grad je to koji ima jednu od najjačih tehnoloških zajednica na svijetu. Prijavite se i održite predavanje na nekom od bezbrojnih tehnološki orijentiranih meetupa. Upoznajte nove ljude i otkrijte nove poslovne prilike.

No, London nije jeftin. Ne računajući spavanje, moj je savjet da po danu planirate budžet od minimalno 20 funti (okvirno oko 200 kuna). Ako ćete jesti u gradu, onda to pomnožite s dva. No, kombinacija kupnje u supermarketima i pripreme hrane kod kuće spasit će stvar. Kada ste u Londonu, putovat ćete podzemnom željeznicom i nadaleko poznatim double deckerima. Ostajete li više dana, uložite u Oyster card. Dobra je stvar da postoji dnevni limit, pa nakon što ga dostignete (čini mi se da je trenutno oko 9 funti) – dalje putujete besplatno. Oyster card možete kupiti već na aerodromu, ali i na svakoj postaji podzemne željeznice te ga zatim nadoplaćujete po želji.

Huckletree je jedan od najekskluzivnijih coworking prostora u Londonu i odlično mjesto ako se želite upoznati s drugim freelancerima ili startupima.
Huckletree je jedan od najekskluzivnijih coworking prostora u Londonu i odlično mjesto ako se želite upoznati s drugim freelancerima ili startupima.

Raditi možete gotovo u svakom Starbucksu, a jedan od najboljih (s najviše laptopa i jako udobnim mjestima) je onaj blizu nadaleko poznatog Regent Streeta (adresa 6A Vigo Street). Trebate li neko mirnije mjesto, razmislite o prostorima za coworking. Ja sam jedan dan proveo u novootvorenom Huckletreeu u Shoreditchu – predivnom coworking prostoru u samom srcu Londonske tehnološke scene. Dan coworkinga tamo nije jeftin (35 funti), no ono što možete dobiti je i više nego dovoljno da ga odlučite isprobati. Naime, radi se o jednom od najekskluzivnijih coworking prostora u Londonu gdje se “muva” jako puno startupa. Želite li popričati s ljudima te biti primijećeni – moja preporuka svakako ide Huckletreeu.

Još jedan zanimljiv coworking prostor (u kojem doduše nisam bio) je Ziferblat. Dan je 15 funti, a plaćate vrijeme provedeno u njemu (što se broji u minutama, pa imate osjećaj kao da plaćate roaming, a ne coworking ;). Oba coworkinga imaju velik izbor dodatnih pogodnosti. Kava je nešto što je uključeno u cijenu koju plaćate. 🙂

Vlakom do Pariza

Druga, kratka stanica na mom putovanju je bio Pariz. Grad svijetla odnosno jedan od najromantičnijih gradova na svijetu. Tamo sam se zadržao jedan dan koji sam iskoristio za rad u hotelu te šetnju gradom. Ono što vam savjetujem da pripazite u Parizu su mjenjačnice. Naime, tečaj koji ćete dobiti u njima nema veze sa zdravom pameću. Već sam se jednom zeznuo prije 6 godina i ove godine opet – ovog puta naivno mijenjajući preostale funte po tečaju kojeg se ne bi posramio niti prosječni lihvar. 1 funta se tako mijenja za otprilike 1 euro, što znači da ćete na svakoj promijenjenoj funti izgubiti barem 2 kune. Na sreću, pa mi je ostalo samo 30 funti koje sam trebao promijeniti.

U Parizu... Pripazite na mjenjačnice.
U Parizu… Pripazite na mjenjačnice.

U Pariz sam putovao Eurostarom iz Londonskog St. Pancrasa. Put je to koji traje nešto više od 2 sata, a kojeg ćete kratiti čitanjem novina koje ste besplatno uzeli na St. Pancrasu. Ako ćete putovati između različitih zemalja, a dok se ne riješi problem roaminga – savjetujem vam da razmislite o nekom rješenju poput 3G/4G routera. Najbolje je kupiti onaj koji radi na baterije, pa na njega “spojiti” sve uređaje koji su vam potrebni (od mobitela do laptopa). Ostajete li u nekoj zemlji dulje, razmislite i o kupnji podatkovne kartice.

Na (nekim) vlakovima postoji i WiFi koji je u nekim slučajevima besplatan, a u drugima se plaća. Međutim, nemojte se oslanjati na on board WiFi jer sve ovisi koliko su vlakovi dobro opremljeni. Ovaj savjet ne vrijedi za superbrze njemačke ICE vlakove koji su opremljeni odličnim hotspotovima. Dan korištenja WiFi-ja u vlaku je 5 eura, što je smiješno mala cijena za ono što dobivate.

U vlaku možete raditi bez problema, a možete i uživati u krajoliku. Sve karte kupujte barem mjesec dana unaprijed. Karte kupujete online, ovisno o tome gdje ćete putovati. Ja sam koristio Captain Train za kupnju karata za rutu London > Pariz > Nürnberg > Salzburg, a za zadnji dio puta do Ljubljane sam koristio stranicu austrijskog OBB-a. Kupujete li karte za putovanja po Velikoj Britaniji, koristite Trainline. Karte kupljene putem Captain Traina možete spremiti u vašu iPhone aplikaciju, pa će vam one biti stalno dostupne (a možete ih pohraniti i u Apple Wallet pa ćete kreirati i podsjetnik).

Od Pariza do Nürnberga sam putovao kombinacijom superbrzog i modernog TGV-a do Stuttgarta, te zatim lokalnim InterCityem do Nürnberga. Kako je razlika u cijeni karte između prve i druge klase bila samo 10 eura, odabrao sam prvu klasu, što mi je donijelo i neke dodatne pogodnosti poput mogućnosti da vlak pričekam u Business Loungeu francuskih željeznica na kolodvoru u Parizu. To je odlična stvar, jer uz besplatnu kavu dobijete i pristup WiFi-ju (koji za razliku od onog javnog radi odlično). Svakako provjerite koje su mogućnosti i što dobivate kupnjom skuplje karte, jer se u nekim slučajevima to zaista isplati.

Njemačka i Austrija

Njemačka i Austrija jako su dobro željeznički povezane. Dobro, dogodi se ponekad i prekid (kao sada, kada u Badgasteinu čekam drugi vlak za Villach nakon što su nas jednu dionicu vozili autobusima zbog prekida na jednom dijelu pruge).

Nürnberg je također pun coworking prostora, a Nijemci će vam račun za njih poslati mailom.
Nürnberg je također pun coworking prostora, a Nijemci će vam račun za njih poslati mailom.

U Njemačku sam ušao vozeći se u TGV-u što je zaista odlično iskustvo. Vožnja francuskim i njemačkim krajolikom vlakom koji juri više od 300 km/h je nešto što bih vam preporučio da isprobate. Nürnberg me oduševio. Grad je to nešto manji od Zagreba, te četrnaesti po veličini u Njemačkoj. Imao je veliki povijesni utjecaj na razvoj Njemačke budući da se nalazi na raskršću putova. Međutim, najčešće ga pamtimo po Nürnberškim procesima nakon II. svjetskog rata, ali i kao mjesto gdje je njemačka nacistička stranka održavala svoja najveća okupljanja.

Osim radeći iz hotela i iz modernog Georg Simon Ohm tehničkog sveučilišta, jedan sam dan radio u Nürnberškom coworkingu. Cijena je bila 19 eura po danu, a tjedne se cijene kreću oko više nego prihvatljivih 69 eura. Poslovično precizni Nijemci će vam račun poslati emailom (što su više puta naglasili), a poslovično štedljivi Hrvat će sve to platiti gotovinom, da mrskim bankama ne ostavi niti eurocenta provizije.

Kao i u drugim gradovima gdje sam bio – i u Nürnbergu postoji više coworking prostora, pa slobodno izaberite onaj koji vam najviše odgovara. Ono što ćete dobiti korištenjem coworkinga, mogućnost je upoznavanja novih ljudi. Sve, naravno, ovisi o tome koliko ste društveni, no ljudi koji rade u coworkingu najčešće su uvijek spremni za razgovor. A onda iz razgovora nastaju nove poslovne prilike.

U Salzburgu se isplati ostati i raditi barem tjedan dana.
U Salzburgu se isplati ostati i raditi barem tjedan dana.

Nakon 4 dana u Nürnbergu produžio sam u Mozartov grad – Salzburg. Nažalost, zbog želučanih tegoba (čitaj: vjerojatno trovanje hranom), u Salzburgu nisam mogao uživati onoliko koliko sam htio, no i na prvi pogled – Salzburg je grad u koji se čovjek lako zaljubi. Moja preporuka – razmislite da u Salzburgu ostanete barem tjedan dana.

Vlak, vlak, taj divni vlak

Kako sam većinu Europe proputovao vlakom, karte za najbrže vlakove (Eurostar, TGV) kupovao sam barem mjesec dana unaprijed. Posljednji dio putovanja (od Nürnberga do Ljubljane) sam ostavio za kraj, pa sam karte kupio doslovno tjedan dana prije puta. Tako sam odlučio da ću München (u kojem sam planirao prenoćiti) zamijeniti Salzburgom, za praktički istu cijenu karte i smještaja. Kako je na meni jako dragom Captain Trainu, cijena karte od Salzburga do Ljubljane bila viša od 50 eura, na kraju sam preko svemoćnog Googlea došao na stranicu austrijskih željeznica, gdje sam istu kartu kupio za skromnih 19 eura.

I ostala je još Ljubljana. Vidjeti se s prijateljima i održati posljednje predavanje na ovoj mini europskoj avanturi. Ono što sam shvatio u ova dva tjedna europske avanture, jest da je moguće putovati, uživati i raditi ali je za to potreba dobra organizacija.

I savjeti za kraj…

Putovanje

Sve karte (od avionskih do željezničkih) kupujte nekoliko mjeseci unaprijed. Ryanair dobiva moju preporuku za kupnju avionskih karata i transfera do/od aerodroma. Njihovo sučelje mi je najdraže, a i korisnička podrška je više nego dobra (kada na dan putovanja shvatiš da 15 kg prtljage nije dovoljno – korisnička podrška uskače u pomoć). Za planiranje putovanja avionom može vam poslužiti i izvrsni Skypicker. Skypicker tako prikazuje cijene karata po lokaciji i danu, a možete kombinirati više vrsta pretrage. Za planiranje low cost putovanja moja je preporuka da koristite tzv. radius search koji će vam izbaciti najpovoljnije cijene karata unutar određenog radijusa (primjerice “u radijusu od 250 km od Zagreba”). Uštede su zagarantirane. 🙂

Željezničke karte kupujte preko Trainlinea (Velika Britanija) ili Captain Traina (ostatak Europe). Oboje imaju i iOS aplikaciju, a Captain Train vam omogućuje spremanje kupljenih karata unutar aplikacije pa nema potrebe da ih ispisujete i nosite sa sobom. Kada je to moguće, razmislite o kupnji karte za prvu kategoriju.

Upoznavanje grada

Dobro se pripremite prije dolaska u novi grad. Kako ćete u grad doći (vjerojatno) u ranim poslijepodnevnim satima, moja je preporuka da taj dan iskoristite za razgledavanje i odmor. Instalirajte si CityMaps2Go te si skinite vodiče i offline karte za gradove koje želite posjetiti. Na karti si označite lokacije željezničke/autobusne stanice, smještaja i znamenitosti koje želite vidjeti. Karte najčešće pokrivaju šire gradsko područje, a imaju ugrađen i kompas pa je snalaženje bitno olakšano.

Javni prijevoz

https://www.facebook.com/emanuel.blagonic/videos/vb.100006221672237/1712303752320331/?type=2&theater

Prije dolaska raspitajte se kako funkcionira prijevoz u gradu kojeg posjećujete. Svi veći gradovi imaju svoje kontakte kartice za prijevoz. Putujete li u London, na aerodromu ili stanici podzemne željeznice kupit ćete Oyster card. Karticu ćete jednokratno platiti 5 funti i nadoplatiti iznos koji želite. Planirate li često koristiti javni prijevoz, nadoplatite si 10 funti po danu ostanka u Londonu (vrijedi za sav javni prijevoz, osim određenih prijevoza Temzom).

Za snalaženje u javnom prijevozu svih većih gradova, preporučujem odličnu Citymapper aplikaciju. Tražite li aplikaciju samo za London, moja preporuka ide jednostavnoj Tube map aplikaciji koja pokriva samo podzemnu željeznicu, no to radi zaista odlično (i offline).

Gdje jesti

Ako imate ograničen budžet, naravno da nećete jesti u restoranima. Opcija vam je brza hrana (no svakako isprobajte što se nudi lokalno, nemojte odmah otići u McDonald’s ili Burger King) ili kupnja u supermarketu. Imate li pećnicu ili mikrovalnu, postoji mnogo gotovih jela koja možete kupiti i po 30-ak kuna. U suprotnom ste osuđeni na sendviče ili kupnju kuhane hrane s toplog pulta. Lokacije prodavaonica istražite unaprijed i unesite i označite ih na CityMaps2Go aplikaciji.

Coworking

Preporučujem vam da u gradu planirate ostati barem tjedan dana. Na taj način platit ćete manju cijenu coworkinga (raspitajte se prije dolaska). Također, raspitajte se koje vam mogućnosti coworking pruža – neki imaju besplatnu kavu i kolače uključene u cijenu, neki traže dodatnu nadoplatu. Prije dolaska u coworking, raspitajte se tko ga još koristi kako biste se upoznali s kolegama freelancerima ili nekim zanimljivim startupom. To ne znači automatski dogovaranje novih poslova, no sve ovisi koliko ste snalažljivi. Nemojte biti napadni.

Internet

Tražite isključivo smještaj koji uključuje i pristup internetu. Čak i ako ostatak puta nemate internet, to će vam omogućiti da barem dio dana provedete online i radite. Ovisno o tome putujete li u jednu zemlju ili više njih, preporučujem da uložite u kvalitetan MiFi (po mogućnosti onaj koji radi na baterije, jer ćete tako biti višestruko mobilniji). Prije puta istražite koje su najpovoljnije opcije za mobilni internet, no vodite računa i o dostupnosti usluge. Nekad je bolje platiti malo više pa da vam je usluga dostupna i u vlaku pri brzini od 300 km/h te kad putujete kroz više država.

Upoznavanja

Idite na susrete, prijavite predavanja.
Idite na susrete, prijavite predavanja i održite nekoliko njih u različitim gradovima.

Prije odlaska u nepoznato, dobro je napraviti plan. Nemojte baš kao “muha bez glave” otići izvan Hrvatske i onda se čuditi “pa kako to da nisam dogovorio nikakav novi posao”. 🙂

Meetup.com će vam biti prvi izvor informacija. Pogledajte koji se susreti održavaju u gradu kojeg planirate posjetiti te ovisno o tome napravite plan puta i odredite datume putovanja. Javite se organizatorima, objasnite im da želite posjetiti grad i usput održati predavanje. Recite im da biste željeli upoznati lokalnu zajednicu.

Coworking prostori su također odlično mjesto za upoznavanje ljudi, ali i održavanje sastanaka s potencijalnim klijentima. Naravno, sastanak možete održati i u Starbucksu, no coworking nudi i mnoge dodatne mogućnosti.

Napravite isto što sam i ja napravio – prijavite predavanje na konferencijama te planirajte održati isto predavanje na više njih. Pogledajte kakve su veze između različitih gradova i krenite.

Sretno u otkrivanju Europe i svijeta. Danas je putovanje jednostavnije nego ikad prije, a raditi možete od bilo gdje. Šteta je ne iskoristiti priliku i postati digitalni nomad.

netokracijadigitalninomadi

Digitalne nomade i freelancere podržava i Vipnet, koji nudi poslovnu ponudu za što lakše komuniciranje dok ste izvan ureda, kod kuće ili na putu.


Komentari

 1. Ante

  Ante

  21. 04. 2016. u 12:39 am Odgovori

  Odličan članak !
  Imam samo jednu primjedbu. Zar vi appleovci toliko izbjegavate google da ne koristite ni google maps, jedan od njegovih najboljih i najnaprednijih proizvoda? Spomenuo si skoro 10 aplikacija za snalazenje po gradu, a GMaps ih sve pojede za dorucak. Govorim iz iskustva.

  • Emanuel Blagonić

   Emanuel Blagonić

   21. 04. 2016. u 2:58 pm Odgovori

   LOL. Ne znam za druge, ali ja koristim jako puno Googleovih proizvoda 🙂 Od Mapsa, Appsa, Docsa… da ne nabrajam dalje. Na mobitelu koristim Mapse, ali samo u Hrvatskoj. Shvatio sam da mi je CityMaps2Go bolje rješenje jer oni koriste afaik OpenMapse koji možda nisu toliko dobri, ali su offline, jednostavno je korištenje i skidanje (doslovno klikneš grad i download i to je to). Uz mape imaju i dodatne informacije o znamenitostima, restoranima i sl. što opet dobro dođe.

   Znam da Google Mapsi imaju i mogućnost da skineš neku lokaciju offline, ali iskreno – nisam se s time previše igrao jer mi nije trebalo, ne na ovakav način, a CityMaps2Go to rade odlično.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Kultura 2.0

Kako igrifikacijom poboljšati izlaznost na hrvatskim parlamentarnim izborima?

Čak i prekrižiti listić je bolje nego uopće ne izaći na izbore, a opet, mnogim hrvatskim građanima se za naredne 4 godine ne da izdvojiti ni tih 20-ak minuta na biračkim mjestima. I to je posve razumljivo ako pogledamo da biračima izbori ne nude nikakvu opipljivu nagradu... ako ne potporom za stranke koje će voditi državu u budućnosti, čime nas se onda može motivirati?

Što ste propustili

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...

Video

Hoće li vam deepfakeom ukrasti lice pa ući u bankovni račun (i staviti vas u pornić)

Ako poslije ove epizode ne obrišete sve selfije s interneta, niste napravili ništa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.