Programirajmo svoju budućnost uz pomoć tehnologija u obrazovanju

Programirajmo svoju budućnost uz pomoć tehnologija u obrazovanju

Pod nazivom Programirajmo svoju budućnost, od 9. do 11. u Rovinju se održavala 18. CARNetova kkorisnička konferencija CUC 2016, a naglasak je bio na razvoju digitalno zrelih škola, utjecaju tehnologije na obrazovanje budućnosti te interaktivnom učenju i digitalnoj kulturi općenito.

cuc_carnet_konf

Rovinj je proteklih nekoliko dana bio domaćin 18. CARNetove korisničke konferencije CUC 2016. koja se ove godine održavala pod nazivom Programirajmo svoju budućnost. Gotovo tisuću sudionika raspravljalo je o temama kao što su digitalno zrele škole, utjecaju tehnologije na obrazovanje budućnosti te interaktivnom učenju i digitalnoj kulturi.

Sudionici su imali priliku čuti neke od stručnjaka u području ICT-a, obrazovanja i znanosti. Jedan od njih bio je i Bradley Tipp iz Microsoftovog World Wide Education Industry Groupe koji je govorio o ulozi tehnologije u obrazovanju te o trendovima koji mijenjaju način na koji se učenje isporučuje i prima od strane nastavnika i učenika. Korado Korlević, hrvatski astronom i edukator iz Višnjana u Istri, govorio je o trendovima u razvoju ključnih tehnologija koje će obilježiti 21. stoljeće te nedoumicama koliko rano i prema kojem modelu započeti s edukacijom STEM predmeta.

Jedna od tema bila je posvećena ženama u ICT-u, odnosno razlozima njihovog slabijeg angažmana u ovome području, a raspravljalo se i o tome kako će izgledati učenje i škola budućnosti.

Brojna natjecanja, radionice…

3d_printer_cuc
Mjesto na konferenciji imali su i 3D printeri poput ovoga na slici, pametne ploče i drugi interaktivni sadržaji.

Konferencija je sastavni dio nacionalnog projekta e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola, koji financira EU. Stoga se u Rovinju raspravljalo i o sustavnom uvođenju ICT-a u obrazovni sustav uspostavom razvoja digitalno zrelih škola kroz pilotiranje i evaluaciju primjene ICT-a u nastavnim i poslovnim procesima u 10 posto škola u Hrvatskoj.

Također, održane su i brojne radionice, ali i natjecanje Pravi kaLibar za znanje, gdje su se sudionici natjecali u izradi digitalnih nastavnih materijala u CARNetovom alatu Libar. Prvo mjesto osvojila je Branka Pastuović iz Osnovne škola Brodarica, digitalnim nastavnim materijalom pod nazivom Dani otvorenog uma – DOS za učenike RN. “Mogu li besplatne igre na tabletima potaknuti učenike na učenje tablice množenja i dijeljenja” autorice Sanje Loparić iz Tehničke škole Čakovec, odabran je kao najbolji rad konferencije, dok je Marko Meštrović, sistem inženjer na Veleučilištu u Kninu osvojio prvo mjesto u okviru natjecanja sys.trek.

Ako ste nešto propustili, više informacije može se pronaći na službenim stranicama konferencije, a tu je i osvrt naše kolumnistice koja je napravila pregled što se radi po pitanju unaprjeđenja obrazovanja, ali i svega što bismo tek, uz pomoć tehnologije, ali i ljudi, mogli napraviti!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Porezna zahtijeva da i fizičke osobe prijave svaki zakup Facebook oglasa ili Upwork angažman!

Bez obzira jeste li fizička ili pravna osoba - ako poslujete s tvrtkama iz inozemstva, možda biste trebali naći računovođu već danas.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kladarić, Šarić i Blagonić: Kako napredovati, biti inovativan i kreativan – dok radite na daljinu!

Iako je rad na daljinu mnogima nametnut, ne znači da je drugima odlično sjeo. Dapače, s Lukom Kladarićem, Marinom Šarićem i Lucijanom Blagonićem otkrivamo dobre prakse temeljene na godinama iskustva!

Mobilno

Ljuti smo na Apple… ali treba li nam još punjača?

Zašto su svi tako ljuti jer neće imati još jednu kocku za punjenje viška i kabel koji će ionako puknuti?

Startupi i poslovanje

Croatia osiguranje prepoznalo je potrebe korisnika u 2020. i u deset mjeseci je nastao LAQO

Usred krize i pandemije Croatia osiguranje napravila je ozbiljan iskorak prema digitalizaciji svojih usluga - okupili su vrhunski tim domaćih stručnjaka s kojima su razvili digitalni proizvod na razini punokrvnog insurtecha. Kako je nastalo LAQO, otkrivamo.

Digitalni marketing

#jedvačekam: Kad se industrija udruži, a javnost postane kreativac – kampanja osvaja medije i nagrade

Kafići, teretane, kazališta, tržnice i još mnogo drugih poslovanja i brendova u vrijeme društvene izolacije nisu mogli doći do svojih kupaca. Kako su 3 hrvatske agencije uz HURA-u pripremile projekt koji je u korist svih njih ostvario milijun kuna medijske vrijednosti?

Intervju

Najčešći mentori u IT-u su Google, StackOverflow… A 4 naše entuzijastice žele tome dodati Mentoring Byte

Iako mnoge tehnološke tvrtke imaju organiziran sustav mentoriranja, najčešće se on fokusira na tehničke vještine. Nataša Kapov, Andrea Knez Karačić, Marina Grljušić i Lora Pleško žele to promijeniti i uvesti kulturu mentoriranja – i tehničkih, ali i mekih vještina u ponekad poprilično “tvrdu” IT zajednicu.

Mobilno

Krajnje je vrijeme da konačno bacimo naljepnice i papire: Stiže era aplikacija za vjernost

Točite gorivo, dobijete naljepnice na papirić pa onda popuste. I onda izgubite papirić pa naljepnice... A kartice vjernosti redovito nemate uza sebe. I onda nikakve koristi. Česta je to praksa u Hrvatskoj već niz godina, ali se polako mijenja. Vrijeme je digitalizirati i takvo iskustvo, a Inina loyalty aplikacija je sjajan primjer.