Programirajmo svoju budućnost uz pomoć tehnologija u obrazovanju

Programirajmo svoju budućnost uz pomoć tehnologija u obrazovanju

Pod nazivom Programirajmo svoju budućnost, od 9. do 11. u Rovinju se održavala 18. CARNetova kkorisnička konferencija CUC 2016, a naglasak je bio na razvoju digitalno zrelih škola, utjecaju tehnologije na obrazovanje budućnosti te interaktivnom učenju i digitalnoj kulturi općenito.

cuc_carnet_konf

Rovinj je proteklih nekoliko dana bio domaćin 18. CARNetove korisničke konferencije CUC 2016. koja se ove godine održavala pod nazivom Programirajmo svoju budućnost. Gotovo tisuću sudionika raspravljalo je o temama kao što su digitalno zrele škole, utjecaju tehnologije na obrazovanje budućnosti te interaktivnom učenju i digitalnoj kulturi.

Sudionici su imali priliku čuti neke od stručnjaka u području ICT-a, obrazovanja i znanosti. Jedan od njih bio je i Bradley Tipp iz Microsoftovog World Wide Education Industry Groupe koji je govorio o ulozi tehnologije u obrazovanju te o trendovima koji mijenjaju način na koji se učenje isporučuje i prima od strane nastavnika i učenika. Korado Korlević, hrvatski astronom i edukator iz Višnjana u Istri, govorio je o trendovima u razvoju ključnih tehnologija koje će obilježiti 21. stoljeće te nedoumicama koliko rano i prema kojem modelu započeti s edukacijom STEM predmeta.

Jedna od tema bila je posvećena ženama u ICT-u, odnosno razlozima njihovog slabijeg angažmana u ovome području, a raspravljalo se i o tome kako će izgledati učenje i škola budućnosti.

Brojna natjecanja, radionice…

3d_printer_cuc
Mjesto na konferenciji imali su i 3D printeri poput ovoga na slici, pametne ploče i drugi interaktivni sadržaji.

Konferencija je sastavni dio nacionalnog projekta e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola, koji financira EU. Stoga se u Rovinju raspravljalo i o sustavnom uvođenju ICT-a u obrazovni sustav uspostavom razvoja digitalno zrelih škola kroz pilotiranje i evaluaciju primjene ICT-a u nastavnim i poslovnim procesima u 10 posto škola u Hrvatskoj.

Također, održane su i brojne radionice, ali i natjecanje Pravi kaLibar za znanje, gdje su se sudionici natjecali u izradi digitalnih nastavnih materijala u CARNetovom alatu Libar. Prvo mjesto osvojila je Branka Pastuović iz Osnovne škola Brodarica, digitalnim nastavnim materijalom pod nazivom Dani otvorenog uma – DOS za učenike RN. “Mogu li besplatne igre na tabletima potaknuti učenike na učenje tablice množenja i dijeljenja” autorice Sanje Loparić iz Tehničke škole Čakovec, odabran je kao najbolji rad konferencije, dok je Marko Meštrović, sistem inženjer na Veleučilištu u Kninu osvojio prvo mjesto u okviru natjecanja sys.trek.

Ako ste nešto propustili, više informacije može se pronaći na službenim stranicama konferencije, a tu je i osvrt naše kolumnistice koja je napravila pregled što se radi po pitanju unaprjeđenja obrazovanja, ali i svega što bismo tek, uz pomoć tehnologije, ali i ljudi, mogli napraviti!

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.