Programirajmo svoju budućnost uz pomoć tehnologija u obrazovanju

Programirajmo svoju budućnost uz pomoć tehnologija u obrazovanju

Pod nazivom Programirajmo svoju budućnost, od 9. do 11. u Rovinju se održavala 18. CARNetova kkorisnička konferencija CUC 2016, a naglasak je bio na razvoju digitalno zrelih škola, utjecaju tehnologije na obrazovanje budućnosti te interaktivnom učenju i digitalnoj kulturi općenito.

cuc_carnet_konf

Rovinj je proteklih nekoliko dana bio domaćin 18. CARNetove korisničke konferencije CUC 2016. koja se ove godine održavala pod nazivom Programirajmo svoju budućnost. Gotovo tisuću sudionika raspravljalo je o temama kao što su digitalno zrele škole, utjecaju tehnologije na obrazovanje budućnosti te interaktivnom učenju i digitalnoj kulturi.

Sudionici su imali priliku čuti neke od stručnjaka u području ICT-a, obrazovanja i znanosti. Jedan od njih bio je i Bradley Tipp iz Microsoftovog World Wide Education Industry Groupe koji je govorio o ulozi tehnologije u obrazovanju te o trendovima koji mijenjaju način na koji se učenje isporučuje i prima od strane nastavnika i učenika. Korado Korlević, hrvatski astronom i edukator iz Višnjana u Istri, govorio je o trendovima u razvoju ključnih tehnologija koje će obilježiti 21. stoljeće te nedoumicama koliko rano i prema kojem modelu započeti s edukacijom STEM predmeta.

Jedna od tema bila je posvećena ženama u ICT-u, odnosno razlozima njihovog slabijeg angažmana u ovome području, a raspravljalo se i o tome kako će izgledati učenje i škola budućnosti.

Brojna natjecanja, radionice…

3d_printer_cuc
Mjesto na konferenciji imali su i 3D printeri poput ovoga na slici, pametne ploče i drugi interaktivni sadržaji.

Konferencija je sastavni dio nacionalnog projekta e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola, koji financira EU. Stoga se u Rovinju raspravljalo i o sustavnom uvođenju ICT-a u obrazovni sustav uspostavom razvoja digitalno zrelih škola kroz pilotiranje i evaluaciju primjene ICT-a u nastavnim i poslovnim procesima u 10 posto škola u Hrvatskoj.

Također, održane su i brojne radionice, ali i natjecanje Pravi kaLibar za znanje, gdje su se sudionici natjecali u izradi digitalnih nastavnih materijala u CARNetovom alatu Libar. Prvo mjesto osvojila je Branka Pastuović iz Osnovne škola Brodarica, digitalnim nastavnim materijalom pod nazivom Dani otvorenog uma – DOS za učenike RN. “Mogu li besplatne igre na tabletima potaknuti učenike na učenje tablice množenja i dijeljenja” autorice Sanje Loparić iz Tehničke škole Čakovec, odabran je kao najbolji rad konferencije, dok je Marko Meštrović, sistem inženjer na Veleučilištu u Kninu osvojio prvo mjesto u okviru natjecanja sys.trek.

Ako ste nešto propustili, više informacije može se pronaći na službenim stranicama konferencije, a tu je i osvrt naše kolumnistice koja je napravila pregled što se radi po pitanju unaprjeđenja obrazovanja, ali i svega što bismo tek, uz pomoć tehnologije, ali i ljudi, mogli napraviti!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.