Programirajmo svoju budućnost uz pomoć tehnologija u obrazovanju

Programirajmo svoju budućnost uz pomoć tehnologija u obrazovanju

Pod nazivom Programirajmo svoju budućnost, od 9. do 11. u Rovinju se održavala 18. CARNetova kkorisnička konferencija CUC 2016, a naglasak je bio na razvoju digitalno zrelih škola, utjecaju tehnologije na obrazovanje budućnosti te interaktivnom učenju i digitalnoj kulturi općenito.

cuc_carnet_konf

Rovinj je proteklih nekoliko dana bio domaćin 18. CARNetove korisničke konferencije CUC 2016. koja se ove godine održavala pod nazivom Programirajmo svoju budućnost. Gotovo tisuću sudionika raspravljalo je o temama kao što su digitalno zrele škole, utjecaju tehnologije na obrazovanje budućnosti te interaktivnom učenju i digitalnoj kulturi.

Sudionici su imali priliku čuti neke od stručnjaka u području ICT-a, obrazovanja i znanosti. Jedan od njih bio je i Bradley Tipp iz Microsoftovog World Wide Education Industry Groupe koji je govorio o ulozi tehnologije u obrazovanju te o trendovima koji mijenjaju način na koji se učenje isporučuje i prima od strane nastavnika i učenika. Korado Korlević, hrvatski astronom i edukator iz Višnjana u Istri, govorio je o trendovima u razvoju ključnih tehnologija koje će obilježiti 21. stoljeće te nedoumicama koliko rano i prema kojem modelu započeti s edukacijom STEM predmeta.

Jedna od tema bila je posvećena ženama u ICT-u, odnosno razlozima njihovog slabijeg angažmana u ovome području, a raspravljalo se i o tome kako će izgledati učenje i škola budućnosti.

Brojna natjecanja, radionice…

3d_printer_cuc
Mjesto na konferenciji imali su i 3D printeri poput ovoga na slici, pametne ploče i drugi interaktivni sadržaji.

Konferencija je sastavni dio nacionalnog projekta e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola, koji financira EU. Stoga se u Rovinju raspravljalo i o sustavnom uvođenju ICT-a u obrazovni sustav uspostavom razvoja digitalno zrelih škola kroz pilotiranje i evaluaciju primjene ICT-a u nastavnim i poslovnim procesima u 10 posto škola u Hrvatskoj.

Također, održane su i brojne radionice, ali i natjecanje Pravi kaLibar za znanje, gdje su se sudionici natjecali u izradi digitalnih nastavnih materijala u CARNetovom alatu Libar. Prvo mjesto osvojila je Branka Pastuović iz Osnovne škola Brodarica, digitalnim nastavnim materijalom pod nazivom Dani otvorenog uma – DOS za učenike RN. “Mogu li besplatne igre na tabletima potaknuti učenike na učenje tablice množenja i dijeljenja” autorice Sanje Loparić iz Tehničke škole Čakovec, odabran je kao najbolji rad konferencije, dok je Marko Meštrović, sistem inženjer na Veleučilištu u Kninu osvojio prvo mjesto u okviru natjecanja sys.trek.

Ako ste nešto propustili, više informacije može se pronaći na službenim stranicama konferencije, a tu je i osvrt naše kolumnistice koja je napravila pregled što se radi po pitanju unaprjeđenja obrazovanja, ali i svega što bismo tek, uz pomoć tehnologije, ali i ljudi, mogli napraviti!

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.

Najava

EBZG otvara David Bizer koji je vodio Googleovu strategiju regrutiranja na društvenim mrežama

Kako iskoristiti blog, društvene mreže, nativno oglašavanje, ali i direktora svoje tvrtke za 'employer branding'? Otkrijte na regionalnoj konferenciji Employer Branding Zagreb koju će 15. 11. otvoriti David Bizer, osoba koja je postavila strategiju regrutiranja putem društvenih mreža za Google!

Vodič

Što je esport i zašto bi vas za njega trebalo biti briga?

Čuli ste za esport, ali samo u prolazu? Ne brinite, na jednom mjestu donosimo sve važne informacije o ovom globalnim fenomenu koji danas prati više od 400 milijuna ljudi.