Sony kroz Open Devices Project oživljava stare smartphone

Kako Sony kroz Open Devices Project daje starim pametnim telefonima novu svrhu

Vječno je pitanje što sa starim pametnim telefonima koje više ne koristimo. Ako uzmemo u obzir kako smo ovaj komad hardvera znali platili više od tri tisuće kuna, što napraviti s njim nakon što mu "istekne vijek trajanja" nakon dvije do tri godine? Točnije, nakon što prestane dobivati nove nadogradnje, što je posebno velik problem na Android uređajima, i nove verzije OS-a? Može li služiti za nešto više od "rezervnog telefona u ladici", dok je novi uređaj koji smo opet platili više od tri tisuće kuna na servisu, ili kao uteg koji će držati papire na mjestu dok je otvoren prozor? Zahvaljujući inicijativi Open Devices Project, gotovo svi koji su kupili pametni telefon Sony nakon 2014. godine sada imaju dostupno pregršt opcija.

sony droidcon

Kao što je na svom predavanju drugog dana droidcona Zagreb prezentirao Alin Jerpelea, inače community manager u developerskim odnosima u Sonyju i platform architect Open Devices Project platforme, većina Sonyjevih pametnih telefona koji su izašli na tržište 2014. godine i kasnije ulazi upravo u Open Devices Project. Za korisnike ovo konkretno znači mogućnost otključavanja bootloadera i instalacije AOSP verzije Android OS-a, čime se otvaraju vrata zajednici u izradi custom ROM-ova. Zapravo, kako je sam Jerpelea više puta naglasio, cilj cijelog projekta je otvaranje vrata zajednici. Doznali smo kako sam na svom primarnom uređaju koristi baš ovakvu verziju OS-a, čime je želio pokazati njenu stabilnost.

Nažalost, otključavanje uređaja na ovaj način znači gubitak garancije, ali u situaciji kada je uređaj dosegao kraj životnog vijeka to ne predstavlja nikakav problem. Ova činjenica više pogađa korisnike koji žele “otvoriti” svoj novi high end Sonyjev uređaj.

Baza za ostale projekte otvorenog koda

Projekt je zapravo baza za sve ostale projekte otvorenog koda, koji će se bazirati na Sonyjevim uređajima te omogućuje onima koji izrađuju custom ROM-ove posvećivanje “dodanoj vrijednosti” koju će postaviti na sam Android OS (teme, dodatne aplikacije, SuperUser pristup, itd.), za razliku od procesa dosadašnje izrade custom ROM-a kod koje je puno vremena odlazilo na hakiranje zatvorenih drivera i “tjeranje” kamere te GSM modula da prorade.

Gotovo svi driveri, kao i većina sigurnosti, implementirani su unutar samog kernela, čime se za sva 21+ podržana uređaja koristi isti kernel (unifying kernel, kako ga Sony naziva). Nadalje, za sav hardver u svim podržanim uređajima dostupne su barem osnovne funkcionalnosti, dok se za neke napredne Sonyjeve funkcije ipak treba koristiti njihova verzija Androida. Primjer je jedinstvena aplikacija za kameru koja bez mijenjanja radi na svim podržanim uređajima.

Bootloader se jednostavno otključava uputama na Sonyjevoj stranici, nakon čega je potrebno samo pratiti tutorijale i odmah pristupiti “kompajliranju” OS-a. Preporučeni OS za razvoj projekta je Canonicalov Ubuntu, koji je već dostupan i kao image za podržane uređaje. Osim Ubuntua, trenutno su dostupni i Mozilla OS ili Sailfish.

Jednostavna prenamjena uređaja za IoT

Ovo konkretno znači i da korisnici nisu ničime ograničeni pri izboru verzije Linuxa koju će koristiti na svojim uređajima, a već postoje i dual boot implementacije koje je kreirala zajednica. Sve navedeno omogućuje jednostavnu prenamjenu uređaja za IoT primjene, čime takvi uređaji predstavljaju odličnu zamjenu za Raspberry Pi. Postoji čak i podrška za GPIO pomoću USB to GPIO adaptera. Uzmimo u obzir kako stariji Sonyjev uređaj možemo nabaviti već za oko petstotinjak kuna, za što dobivate integriranu kameru, zaslon osjetljiv na dodir i bateriju. Računajte koliko će to sve koštati na Raspberry Piju.

Svakako se preporučuje baziranje custom ROM-a na verziji Android 6.0, jer podrška za verziju 5.1.1. sadrži velik broj binary drivera, dok je za 6.0 većina drivera otvorenog koda.

Važnost zajednice u cijelom programu

Još jedna činjenica koja pokazuje koliko je Sony u ovom projektu okrenut zajednici je i Hero program u kojem se svaka dva mjeseca najaktivnije članove zajednice nagrađuje novim Sony uređajem. I sam Jerpelea je počeo još 2006. godine kao hardware hacker na XDA forumima, gdje je i dalje iznimno aktivan. Kako Sony do sada nije uvijek imao baš najprisniji odnos s hakerskom zajednicom (GeoHot anyone?), ovo je hvalevrijedna inicijativa te bi, ako Sony vidi direktnu korist od ovog projekta, to moglo donijeti prevagu i kod drugih proizvođača te rezultirati otvorenim Androidom kakav je u svojim počecima i zamišljen.

Sve dodatne informacije o projektu, kao i načini priključivanja zajednici, dostupni su na službenoj stranici.

Mislili ste da vam ne treba C?

Za kraj citat od samog predavača na pitanje što je potrebno znati kako bi se uključilo u zajednicu te počelo razvijati za projekt Open Devices:

We don’t even touch the Java layer, we do our programming in C, C, and after you get sick of C, a little bit more C.

Što je ujedno i odgovor na česta pitanja studenata: “Što će nam C u životu?”

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.