Sony kroz Open Devices Project oživljava stare smartphone

Kako Sony kroz Open Devices Project daje starim pametnim telefonima novu svrhu

Vječno je pitanje što sa starim pametnim telefonima koje više ne koristimo. Ako uzmemo u obzir kako smo ovaj komad hardvera znali platili više od tri tisuće kuna, što napraviti s njim nakon što mu "istekne vijek trajanja" nakon dvije do tri godine? Točnije, nakon što prestane dobivati nove nadogradnje, što je posebno velik problem na Android uređajima, i nove verzije OS-a? Može li služiti za nešto više od "rezervnog telefona u ladici", dok je novi uređaj koji smo opet platili više od tri tisuće kuna na servisu, ili kao uteg koji će držati papire na mjestu dok je otvoren prozor? Zahvaljujući inicijativi Open Devices Project, gotovo svi koji su kupili pametni telefon Sony nakon 2014. godine sada imaju dostupno pregršt opcija.

sony droidcon

Kao što je na svom predavanju drugog dana droidcona Zagreb prezentirao Alin Jerpelea, inače community manager u developerskim odnosima u Sonyju i platform architect Open Devices Project platforme, većina Sonyjevih pametnih telefona koji su izašli na tržište 2014. godine i kasnije ulazi upravo u Open Devices Project. Za korisnike ovo konkretno znači mogućnost otključavanja bootloadera i instalacije AOSP verzije Android OS-a, čime se otvaraju vrata zajednici u izradi custom ROM-ova. Zapravo, kako je sam Jerpelea više puta naglasio, cilj cijelog projekta je otvaranje vrata zajednici. Doznali smo kako sam na svom primarnom uređaju koristi baš ovakvu verziju OS-a, čime je želio pokazati njenu stabilnost.

Nažalost, otključavanje uređaja na ovaj način znači gubitak garancije, ali u situaciji kada je uređaj dosegao kraj životnog vijeka to ne predstavlja nikakav problem. Ova činjenica više pogađa korisnike koji žele “otvoriti” svoj novi high end Sonyjev uređaj.

Baza za ostale projekte otvorenog koda

Projekt je zapravo baza za sve ostale projekte otvorenog koda, koji će se bazirati na Sonyjevim uređajima te omogućuje onima koji izrađuju custom ROM-ove posvećivanje “dodanoj vrijednosti” koju će postaviti na sam Android OS (teme, dodatne aplikacije, SuperUser pristup, itd.), za razliku od procesa dosadašnje izrade custom ROM-a kod koje je puno vremena odlazilo na hakiranje zatvorenih drivera i “tjeranje” kamere te GSM modula da prorade.

Gotovo svi driveri, kao i većina sigurnosti, implementirani su unutar samog kernela, čime se za sva 21+ podržana uređaja koristi isti kernel (unifying kernel, kako ga Sony naziva). Nadalje, za sav hardver u svim podržanim uređajima dostupne su barem osnovne funkcionalnosti, dok se za neke napredne Sonyjeve funkcije ipak treba koristiti njihova verzija Androida. Primjer je jedinstvena aplikacija za kameru koja bez mijenjanja radi na svim podržanim uređajima.

Bootloader se jednostavno otključava uputama na Sonyjevoj stranici, nakon čega je potrebno samo pratiti tutorijale i odmah pristupiti “kompajliranju” OS-a. Preporučeni OS za razvoj projekta je Canonicalov Ubuntu, koji je već dostupan i kao image za podržane uređaje. Osim Ubuntua, trenutno su dostupni i Mozilla OS ili Sailfish.

Jednostavna prenamjena uređaja za IoT

Ovo konkretno znači i da korisnici nisu ničime ograničeni pri izboru verzije Linuxa koju će koristiti na svojim uređajima, a već postoje i dual boot implementacije koje je kreirala zajednica. Sve navedeno omogućuje jednostavnu prenamjenu uređaja za IoT primjene, čime takvi uređaji predstavljaju odličnu zamjenu za Raspberry Pi. Postoji čak i podrška za GPIO pomoću USB to GPIO adaptera. Uzmimo u obzir kako stariji Sonyjev uređaj možemo nabaviti već za oko petstotinjak kuna, za što dobivate integriranu kameru, zaslon osjetljiv na dodir i bateriju. Računajte koliko će to sve koštati na Raspberry Piju.

Svakako se preporučuje baziranje custom ROM-a na verziji Android 6.0, jer podrška za verziju 5.1.1. sadrži velik broj binary drivera, dok je za 6.0 većina drivera otvorenog koda.

Važnost zajednice u cijelom programu

Još jedna činjenica koja pokazuje koliko je Sony u ovom projektu okrenut zajednici je i Hero program u kojem se svaka dva mjeseca najaktivnije članove zajednice nagrađuje novim Sony uređajem. I sam Jerpelea je počeo još 2006. godine kao hardware hacker na XDA forumima, gdje je i dalje iznimno aktivan. Kako Sony do sada nije uvijek imao baš najprisniji odnos s hakerskom zajednicom (GeoHot anyone?), ovo je hvalevrijedna inicijativa te bi, ako Sony vidi direktnu korist od ovog projekta, to moglo donijeti prevagu i kod drugih proizvođača te rezultirati otvorenim Androidom kakav je u svojim počecima i zamišljen.

Sve dodatne informacije o projektu, kao i načini priključivanja zajednici, dostupni su na službenoj stranici.

Mislili ste da vam ne treba C?

Za kraj citat od samog predavača na pitanje što je potrebno znati kako bi se uključilo u zajednicu te počelo razvijati za projekt Open Devices:

We don’t even touch the Java layer, we do our programming in C, C, and after you get sick of C, a little bit more C.

Što je ujedno i odgovor na česta pitanja studenata: “Što će nam C u životu?”

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.