Algebrinih 20 godina: prolaznost 65%, zaposlenost nakon diplome 100%

Algebrinih 20 godina: 65% polaznika dolazi do diplome, 100% ih se nakon nje zapošljava

Algebra je prošlog tjedna proslavila 20 godina postojanja uz novi brending, a član uprave Hrvoje Balen tom nam je prilikom pokazao kako su od nekoliko tečajeva za odrasle narasli u najveći privatni sustav obrazovanja u Hrvatskoj.

Algebra se povodom 20. rođendana počastila rebrandingom.

U zemlji u kojoj je prva asocijacija na privatno obrazovanje često “kupljena diploma”, Algebra je uspjela dobiti i zadržati status institucije iz koje izlazi kvalitetan kadar, a tome svjedoče ponajviše uspjesi njenih polaznika, tvrdi član uprave Hrvoje Balen:

Često ljudima kažem da edukacija nije klasičan biznis, jer se ne možemo fokusirati samo na maksimizaciju profita, već moramo paziti tko izlazi s našom diplomom. Posljedica toga je da je 100% studenata koji izađu s naših preddiplomskih programa zaposleno nakon diplome, a imamo alumnije u nekim od najvećih tehnoloških tvrtki.

Ukratko, što je veća kvaliteta nastave, bolji je kadar koji izlazi s Algebrinom diplomom u ruci, sama institucija dobiva na legitimitetu, a to opet dovodi nove studente.

Svaki student je buduća referenca – dobra ili loša

Ipak, ne izlaze svi koji upišu neki od Algebrinih programa s diplomom ili potvrdom u ruci – prolaznost je oko 65 posto, ističe Balen, kao uostalom i na većini tehničkih studija.

To je nešto što je vrijedilo od samih početaka, kada smo držali tečajeve za korištenje Excela i sličnih uredskih alata. Polaznici koji su se kod nas upisali dobili su sve potrebno da polože konačni ispit, no ako su sjedili na ušima i nisu uspjeli položiti, to je na njima.

“Sve potrebno” nije samo prazna fraza – s jedne strane, tu su neke povlastice dobre tehnološke infrastrukture, poput streaminga predavanja koje studenti djelomično mogu pratiti izvan učionice ili centraliziranog sustava koji omogućava pristup nastavnim materijalima i literaturi.

Svaki polaznik koji izađe iz Algebre njena je recenzija na tržištu.

S druge strane, uspjeh studenata se detaljno prati u internom sustavu Algebre. Ako se dogodi da polaznik zaostaje, djelatnici koji se brinu za uspjeh studenata provjeravaju gdje leži problem, zadaju se dodatne vježbe i organizira učenje sa starijim studentima.

Logična pretpostavka bila bi da je jednoj privatnoj visokoj školi ili učilištu lakše pratiti svoje polaznike jer ih je manje no na masovnim javnim sveučilištima. Ubacimo tu onda brojku od 15 000 polaznika učilišta i visoke škole koje Algebra upisuje godišnje, a potom brojku od 12 663 upisnih mjesta koliko ih je u ovoj školskoj godini popunjavalo Sveučilište u Zagrebu.

Imajući na umu da Sveučilište ima 34 sastavnice, što znači da se broj studenata na brizi po pojedinom fakultetu višestruko smanjuje, posvetiti se uspjehu studenata ne bi trebao biti toliki problem.

Lako tako, kad zarađuju od školarina!

Ako ste se htjeli mašiti argumenta iz podnaslova, prisjetimo se da su i školarine na javnim fakultetima plaćene – bilo iz džepa studenata ili državnog proračuna.

S obzirom na to da se (srećom!) dio državnog novca slijeva u obrazovanje, praćenje uspjeha studenata ne samo da ne bi trebalo biti problem, već bi trebalo biti bespredmetno kako bi se uložen novac (vaš, naš, državni, studentski) što bolje oplodio – u ovom slučaju, to bi značilo da što više studenata uspješno završi svoj studij u razumnom roku i priključi se tržištu rada.

Oplođena investicija značila bi i da  studenti ubrzo po završetku fakulteta mogu naći posao i pridonijeti napretku gospodarstva, što velikim dijelom ovisi o prilagođenosti programa visokog obrazovanja gospodarskim izazovima. Algebra tome doskače i angažmanom predavača koji ono što predaju svakodnevno rade u praksi:

Stručni studiji nemaju tu slobodu kao sveučilišni se bave teorijom i kažu “Naučit ćete to u praksi kad se prvi put zaposlite”. Moramo izgrađivati kadar koji dolazi iz gospodarstva. Zapravo mislim da je to jedan od naših velikih uspjeha, da dobijemo stručnjake iz industrije kao predavače, koji se obvežu da cijelu godinu drže jedan kolegij.

Dobar dio studenata tvrtke pokupe već na drugoj godini, dodaje, a za ostale tu je centar karijera gdje ih se savjetuje i kroz koji se pronalaze stručne prakse.

Zapravo, školarine su samo jedna poslovna vertikala

Centar karijera i ostali interni neprofitabilni servisi financiraju se kroz nekoliko vertikala: programe cjeloživotnog obrazovanja, visoko učilište, ali i prodaju različitih usluga te znanstveno-gospodarska partnerstva.

Neka od rješenja koje su razvili za vlastite potrebe sofisticirali su da bi poslužila komercijalnoj svrsi, pa tako svi koji unazad desetak godina polažu teorijski dio vozačkog ispita na računalu, polažu ga upravo preko sustava koji je Algebra razvila.

Kroz interni sustav, također razvijen u samoj Algebri, prate se i prihodi i rashodi svakog pojedinog smjera, tečaja, drugih izvora prihoda, ali i rashodi različitih službi poput tehničke, novoformiranog HR-a i sličnih. Sve to radi stotinjak zaposlenih uz pomoć vanjskih suradnika i predavača.

Trik onda očito nije u škrtarenju na studentima, predavačima, osoblju, opremi već u dobroj alokaciji resursa – Sveučilište u Rijeci je tako objedinilo neke od svojih službi, na mnogim stranim institucijama je praksa da ih vode pravne osobe, a jedan sustav za upravljanje resursima bi mogao uvelike pomoći, primjerice, Sveučilištu u Zagrebu da efikasnije gospodari s 2 milijarde kuna (uglavnom državnih) koje se sliju svake godine u njihov proračun.

Budućnost je – preko granice

Algebrin trojac predstavio je novi brending, ali i planove za širenje na druga tržišta.

Unatoč tome što prilično dobro posluju, u Algebri planiraju dugoročno, a dugoročne statistike pokazuju da će se broj studenata na nacionalnoj razini s godinama značajno smanjivati. Imajući to na umu, studijski programi će postati dvojezični te će se raditi na privlačenju stranih studenata – njih je sada manje od 200 godišnje u cijeloj Hrvatskoj.

Osim toga, planira se i globalno širenje, jer očito ne idu samo programeri preko granica u potrazi za nekim povoljnijim tržištem, već i institucije koje ih obrazuju.

A kao šareni papir u koji je to cijela ta priča došla zamotana predstavljeni su novi brending, logo i slogan “Zaiskri”, pod kojima su ujedinjeni učilište i visoka škola kako bi se olakšala administracija i povećala kvaliteta oba sustava.

Možda nešto od te iskre ili barem praktičnosti zahvati i druge obrazovne institucije.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.

Društvene mreže

Izazovi moderiranja Facebooka i Instagrama: Ono što je nekome zlostavljanje, drugome je zadirkivanje

Možda najizazovniju ulogu, među osobama zaduženima za razvoj proizvoda za provođenje Facebookovih standarda, ima Namrata Bostrom. Ona je Product Manager za područje online zlostavljanja i uznemiravanja, a u Londonu sam imala prilike razgovarati s njom više o toj temi.

Internet marketing

Oglašivači, u 2020. samo nas online video uz linearnu televiziju može vratiti u uspješnu 2008.

Sjećate se 2 milijarde vrijednog medijskog tržišta 2008. godine? Što se promijenilo osim što takav uspjeh čekamo već 11 godina? Vjerojatno - ništa. Dok korisnici sve češće biraju druge platforme i formate, u Hrvatskoj najviše oglašivačkog novca i dalje odlazi na linearnu televiziju.