YouTube Music stigao u Hrvatsku: Vodič kroz sve što trebate znati!

Sve što trebate znati o YouTube Music (koji je upravo stigao u Hrvatsku!)

Nije nepoznanica da se YouTube u regiji još pretežno koristi kao platforma za slušanje glazbe. Sad kad je i u Hrvatsku stigao YouTube Music, servis posvećen upravo glazbi, otkrivamo kako se s njim snaći i vrijedi li ga uopće isprobati.

YouTube Music platforma sa svojom premium opcijom dostupna je mnogim korisnicima diljem svijeta već više od godinu dana. Srećom, dolazak YouTube Musica u Hrvatsku izvjesniji je bio nego onaj od Spotifyja, a napokon smo ga i dočekali. S oko 2 milijuna izvođača, nova YouTubeova platforma posvećena samo glazbi donosi nešto manji izbor nego primarno glazbene platforme poput Deezera ili Spotifyja, ali prateći video za skoro veći dio glazbenih zapisa svakako je konkurentna prednost.

Inače besplatna, ali s aktivnim reklamnim sadržajem, YouTube Music platforma s premium opcijama će vas izuzeti od oglasa (i pružiti dodatne usluge), a dostupna je korisnicima za 59,99 kuna mjesečno, dok će vas Family plan za šest članova koštati 30 kuna više. Prije nego se odlučite za pretplatu, sigurno ne želite propustiti isprobati i opciju da prvi mjesec dana YouTube Music Premium uživate besplatno.

OK, no što sad s novom platformom? I koja je uopće razlika puštali glazbu s YouTubea ili YouTube Musica? Pri najavi da je dostupna kod nas i u regiji (BiH hello), iskoristila sam priliku da YouTube Music platformu prođem uzduž i poprijeko te otkrijem odgovore na pitanja koja vjerujem da ste se i vi pitali: što zapravo nudi YouTube Music, kakvog smisla sad ima Google Play Music te što vam zapravo nova platforma nudi besplatno, a što za plaćanje.

Prvi susret (na hrvatskom)

YouTube Music dostupan je kao desktop platforma, ali i mobilna aplikacija na iOS-u i Androidu, a jedina vidna razlika između mobilne i desktop verzije, (osim ogromnog extra bold fonta) je naravno u rasporedu i izgledu značajki, dok je ona funkcionalna u tome što ćete na mobilnom uređaju moći odabrati i da se aplikacija služi samo zapisima koji su već spremljeni na vaš uređaj – ali time se gubi cijela poanta jer ga onda koristite kao najobičniji player.

A YouTube Music ipak nudi nešto više od običnog playera. To se već vidi s prvim ekranom koji ćete otvoriti nakon registracije, a gdje će vas dočekati jednostavno sučelje s četiri navigacijska taba: početna, najpopularnije, knjižnica i pretraživanje.

Početna je ono što bi prepoznali kao glavnu stranicu na YouTubeu, a gdje se uglavnom prikazuje dio najnovijih izdanja kao i dio s vašim omiljenim pjesmama i izvođačima koje pratite. Tu ćete moći odmah dodati nove izvođače koji će se prebaciti u vašu knjižnicu (library), ali i naći neke preporuke na osnovu onoga što ste već slušali. Što se budete niže spuštali niz početnu, nailazit ćete na različite tematske popise za reprodukciju – od glazbe za vježbanje do popisa prema žanrovima i raspoloženju. Takvi generirani popisi već su standard na glazbenim platformama, ali ono što izdvaja YT Music je svakako njihov popis ‘Izvedbe uživo’ kojemu video samo ide u prilog. Osim toga, nisu se odrekli ni mnogih cover i remiks izvedbi, ipak, mislim da su propustili priliku s time jer ih nisu više izdvojili (gdje je nestala podrška indie kreatorima?).

Najpopularnije nema puno iznenađenja, sve novo, zabavno i aktualno kako pišu, nalazi se na ovoj stranici. Knjižnica s druge strane isto nije neko iznenađenje ako koristite YouTube (ekvivalent Pretplatama) ili bilo koju drugu glazbenu platformu. Tu su sve pjesme, albumi i izvođači koje ste odlučili spremiti u svoju zbirku za neka buduća slušanja. Inače, na mobilnoj verziji aplikacije možete kao pretplatnici koristiti uslugu Offline Mixtape gdje će vam se automatski (ako tako želite) pohraniti do 500 pjesama koje možete preslušavati bez trošenja internetskog prometa.

Za pretraživanje je najvažnije istaknuti da ćete vjerojatno u pretragama primijetiti rezultate koji su naglašeno ili videozapisi ili samo pjesme, što znači da je YouTube pomno razvrstao sva videa sa statičnim slikama od onih koji su zbilja glazbena videa. Samo glazbena videa pak zadržavaju brojku pregleda.

Inače, dok budete gledali/slušali pjesme na mobitelu, primijetit ćete nedavno uvedenu značajku svajpanja pjesama čime si eto, zgodno štedite vrijeme ako vas trenutna pjesma ne zanima.

Zašto ćete prestati koristiti YouTube, a početi YouTube Music

Audio-vizualno iskustvo koje nije ovisno o videu

YouTube je napravljen za gledanje, a ne za slušanje, izjavili su to i iz Googlea najavljujući dolazak YouTube Musica. Računajući kako se naše korisničko iskustvo slušanja glazbe izmjenjuje prebacivanjem između glazbenih platformi i samog YouTubea, Google nas je odlučio smjestiti na jedno mjesto – u svoju platformu koja će ponuditi i glazbeno i video iskustvo.

Iako je glazba za YouTube činila ogroman dio prometa, YouTube se godinama gradio na sloganu “broadcast yourself” imajući u vidu da postane indie televizija sa sadržajem običnih korisnika za obične korisnike. Koliko je to danas istina, kad uzmemo u obzir i da se najveći svjetski brendovi ne srame svojih YT kanala, ostavit ću za neku drugu temu. No, to nam govori o temeljima YouTubea – a to je video format. S takvim fokusom, YouTube nije mogao ponuditi “ekskluzivno” glazbeno iskustvo s mogućnostima koje druge glazbene platforme nude. YouTube Music je Googleov konačan odgovor na korisničke navike i promjene u glazbenoj industriji.

Funkcionalnosti koje treba svaka glazbena platforma

Optimiziran tako da vam primarno daje ispolirano vizualno iskustvo, YouTube do sad nije imao zgodne funkcionalnosti posvećene preslušavanju i pronalaženju nove glazbe, a koje ste možda već koristili na poznatim platformama poput Deezera ili Spotifyja. Na YouTubeu ne možete na osnovu jedne pjesme preslušati playlistu njoj sličnih pjesama, ne možete pretraživati glazbu po žanrovima, nemate pojma iz kojeg je albuma pjesma osim ako to nije službeno navedeno, a osim toga, preporuke narednih videa prije će biti nešto što već znate nego novi izvođač koji odgovara onome što ste poslušali. Zbilja no-no za sve glazbene entuzijaste.

Srećom, YouTube Music pobrinuo se da riješi sve (ili barem veći dio tih muka). Tako prilikom klika na više opcija pjesme ili albuma možete odabrati opciju ‘Pokreni radio’ čime će vas platforma odvesti na novostvoreni popis pjesama koje se povezuju s pjesmom ili albumom čiji ste “radio” upalili, a što je izvrsno kada vam se samo sluša “nešto slično tome” ili kad želite naći neke nove, zanimljive izvođače.

U knjižnici su opcije također po standardu glazbenih platformi, prvo imate prikaz zadnje preslušanih stvari, što je zbilja za glazbu neophodno, a dalje je sve sortirano prema playlistama, albumima, sviđanjima i izvođačima. Osim toga, možete ući u “profil” izvođača gdje se vide sve pjesme i albumi izvođača te broj pretplatnika koji u okviru kanala ima na samom YouTubeu. Što znači da ako se pretplatite na izvođača na YouTube Music platformi, automatski će vas pretplatiti i na njihov YouTube kanal te obratno. Po modelu preporuke, na profilu izvođača također ćete naći druge njemu slične izvođače.

Moć Googlea (i YouTubea)

Već sam spomenula kako ćete na početnoj stranici YouTube Musica naići na personalizirani prikaz svega što je novo, a što bi vas moglo zanimati, ali i onog što vam je regularan izbor. No, ima još jedna veoma bitna stvar. Popisi za reprodukciju koji su vam predloženi, a koji su tematski raspoređeni po raspoloženju mogu se generirati prema tome gdje se trenutno nalazite i što bi vam u tom trenutku odgovaralo slušati. Primjerice, ako ste na aerodromu, to će biti nešto za opuštanje, ako ste na plaži – nešto ljetno i ritmično, a ako ste u teretani – tu je prijedlog dinamične glazbe za vježbanje. Kako vidimo, YT Music, ako mu dopustite putem vašeg Google računa i trenutne lokacije, može personalizirati vaše iskustvo u stvarnom vremenu, ipak, kad je u pitanju sigurnost i dijeljenje podataka mnogi će sami trebati odvagnuti gdje su im prioriteti.

Osim personalizacije, YouTube Music je dobro iskoristio i moć tražilice koja stoji iza njega. Kada niste sigurni što točno tražite, ali znate neke detalje o pjesmi (ako opišete video ili navedete stihove), moći ćete i uz ključne riječi koje nemaju veze s naslovom naći ono što tražite. Tako ćete u mnogo nepreciznih pretraga prvo naići na opciju najbolji rezultat koja je u mojih nekoliko pokušaja uglavnom i izbacila ono što je bilo “točno”. Ipak, trebala mi je minuta da mi u rezultatima od “meme moves calling girl hip hop song” do “song about calling girl hip hop” izbaci gospodina Drakea i njegov Hotline Bling. “Old man sad song about hurting ” je među izborom također imao očekivani ‘Hurt’ Johnnyja Casha (ključno je bilo dodati old man). 🙂

Što vam nudi besplatno, a što plaćeno?

Kao i obično, mnogi od vas su već upoznati s pretplatničkim modelima koji su tu uglavnom da vas poštede napornih reklama. YouTube Music nastavlja tradiciju.

Za 59,99 kuna mjesečno imat ćete besprijekorno iskustvo preslušavanja glazbe bez oglasa i promocija, no u paketu stiže i mogućnost preuzimanja glazbe offline, kao i puštanje glazbe u pozadini (što ima smisla za mobilne uređaje kad koristite druge aplikacije, no u pregledniku je ipak očekivano da čujete zvuk iz drugog taba).

Besplatno, pak, vas ostavlja na malo kraćim mogućnostima, ali ne znatno. Glazbu će vam povremeno prekidati lokalizirane reklame, a nema ni puštanja glazbe u pozadini. Srećom, za razliku od Deezera, za besplatnu opciju imate mogućnosti slušanja glazbe po redu (ne samo nasumično) kao i preskakanja pjesama.

Ono što će neki veći glazbeni zaljubljenici požaliti jest činjenica da ni s Premium pretplatom ne mogu dobiti bolju kvalitetu zvuka od one koju dobivaju besplatno, a to je 128 kbps. Za primjer, Spotify za pretplatnike nudi streaming kvalitetu i do 320 kbps. Slušate li glazbu preko osrednjih slušalica ili zvučnika mobitela nećete vjerojatno osjetiti potrebu za nečim boljim, no čim se prebacite na robusnije zvučnike, zvuk se sigurno neće iskazati.

Ultimativni spoj glazbene i video platforme

Ono što će mnoge svakako iznenaditi dok budu pregledavali sučelje novog YouTube Musica je činjenica kako se s lakoćom spojio njegov visual-first pristup s music-only fokusom. YouTube nije ignorirao svoje video nasljedstvo s YouTube Musicom. Cilj nije bio napraviti glazbenu platformu koja je svrha sama po sebi i koja se ograničava na audio. S bazom audio-video zapisa više od 2 milijuna glazbenih izvođača, YouTube Music je sagrađen oko ideje da ponudi pravu multimedijalnu zbirku tako da me ne čudi i ako uskoro vidimo i neku tekstualnu poveznicu (lyrics, karaoke).

Što se tiče integracije s postojećim profilom korisnika koji ima YouTube račun, sve se izvelo prilično solidno. U knjižnici YouTube Musica tako će vam se naći filtrirani svi glazbenici koje ste imali među svojim YouTube pretplatama (ali ne i kanali izdavačkih kuća). Osim toga, jednako će vam se tako filtrirati i YouTube popisi za reprodukciju ovisno o tome što se nalazi u njima. Meni su zahvatili sve primarno glazbene playliste koje sam imala na profilu (plus višak), čak i onu u kojoj se slučajno našla jedna pjesma. Toliko im je dobar algoritam da su mi u knjižnicu dodali i playlistu koja je sadržavala video o produkciji glazbenog videa, a ne glazbeni video (vjerujem zbog nejasnog naslova). Stoga ćete neke svoje popise za reprodukciju možda htjeti pregledati.

Kako sam spomenula da YouTube nikad nije imao podjelu prema albumima, nećete imati nijedan spremljen album za prenijeti na novu platformu. Ispunjenija zbirka albuma nije spremna ni za vas koji vjerno koristite Google Play Music s obzirom na to da YT Music još nije ponudio mogućnost prenošenja knjižnice s jedne platforme na drugu. Google se još nije oglasio kada bi se omogućilo prebacivanje, ali kada bude – dopisujem.

A kad smo kod Google Play Musica, što sad s njim kad smo dobili YouTube Music?

Kuda idu YouTube platforme i usluge?

Za sve vas koji nešto pomnije pratite YouTube pretplatničke opcije, sjetit ćete se da je novost zadnje četiri godine bio YouTube Red. Googleov veoma nespretan pokušaj naplate videa bez reklama, kao i ekskluzivnog originalnog sadržaja kojeg su slabo popularizirali čak i uz poznatije YouTube face. YouTube Red tako je od svibnja 2018. godine preimenovan u YouTube Premium, a koji predstavlja sveobuhvatni paket pretplate kako za video tako i za glazbu.

Naime, kako smo spomenuli, za 59,99 kn dobivate mjesečni pristup dodatnim pogodnostima YouTube Musica, a za dodatnih 12 kuna – 71,99 kn koliko košta YouTube Premium – dobit ćete i YT Music dodatne pogodnosti kao i video pogodnosti koje prije nudio Red. Postojeći pretplatnici YouTube Reda i Google Play Musica moći će automatski aktivirati Premium opciju i to po cijeni koju su dosad plaćali.

Međutim, s obzirom na to da je u igri nova glazbena platforma, a koju Google očito oprema kao konkurenta Spotifyju i Deezeru, Google Play Music čini se suvišan dio računice. Iako Google još nije ništa istaknuo o budućnosti GPM-a, vrlo je vjerojatno da njegov jubilarni 10. rođendan nećemo dočekati. Do tada će vjerujem i svi korisnici pomalo migrirati.

Za kraj, javite i vaše mišljenje ako odlučite isprobati platformu – svakako vrijedi iskoristiti besplatan mjesec Premiuma.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Što ste propustili

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.