WordPress za web dizajnere i agencije

WordPress za web dizajnere i agencije

WordPress pruža mnoge prednosti krajnjim korisnicima koji trebaju jednostavan sustav za upravljanje sadržajima za svoje web stranice. No, napredne mogućnosti WordPressa uz jednostavno postavljanje mogu koristiti i web dizajneri te manje web agencije. Klijenti su zahtjevniji i iako WordPress nije savršen, možda je kvalitetno rješenje za vas!

WordPress pruža mnoge prednosti krajnjim korisnicima koji trebaju jednostavan sustav za upravljanje sadržajima za svoje web stranice. No, napredne mogućnosti WordPressa uz jednostavno postavljanje mogu koristiti i web dizajneri te manje web agencije. Klijenti su zahtjevniji i iako WordPress nije savršen, možda je kvalitetno rješenje za vas!

Nekada smo svi imali vlastiti…

Prije desetak godina, odgovor na pitanje koji će CMS tj. sustav za upravljanje sadržajima klijent koristiti na vlastitim internet stranicama, bio je zapravo odgovor na pitanje koju će tvrtku odabrati za izradu internet stranica. Naime, tada je svaka tvrtka koja se željela pozitivno predstaviti, i «držala do sebe», imala i vlastiti in-house CMS.

Nekada smo svi imali svoj CMS...

Kada sam s dvojicom kolega 2003. godine pokrenuo tvrtku Omnicron, započeli smo tako što smo radili statične internet stranice. Već nakon prvih nekoliko mjeseci krenuli smo razvijati vlastita rješenja: OmniKatalog, OmniNovosti i OmniNekretnine. Smatrali smo da je to najbolji odgovor na zahtjeve tržišta za tim specifičnim proizvodima.

Imati svoj CMS tada je bilo pitanje prestiža, a mi smo prihvatili trend. No, iako su naša rješenja bila jednostavna za upotrebu te u nekim elementima i naprednija od dostupnih CMS rješenja, morali smo novčano opravdati vrijeme i novac koji smo utrošili u procesu izrade. To je u startu naša rješenja činilo skupljima od open source rješenja, što je u konačnici rezultiralo time što su naši klijenti manje ulagali u dizajn stranica.

Danas su klijenti zahtjevniji

Mnogo programera... Mnogo mogućnosti!

Iz današnje perspektive, razvijanje vlastitog CMS-a  manje je važno, jer je konkurencija veća, jača i prilagodljivija. Iako je klijenata više, svake je godine i više web dizajnera. Djelomično zahvaljujući raznim tečajevima, a djelomično što polako stasa cijela nova generacija web dizajnera, konkurencija je sve žešća.

Danas jednostavno nemate vremena za razvoj vlastitog CMS-a jer je to prezahtjevan i praktički neisplativ posao ukoliko niste tvrtka s više od desetak zaposlenih. Razvijete li vlastiti CMS, osim eventualno brzine implementacije, imate mnogo manje prednosti nego s gotovim rješenjima. Broj opcija samo je jedan od ograničavajućih faktora. Dok CMS-ovi poput WordPressa, Drupala ili Typo3 imaju cijelu “vojsku” programera koja nadograđuje njihove mogućnosti, vi ćete se i uz znatno ulaganje puno teže prilagoditi internet tržištu koje se stalno mijenja.

WordPress kao CMS za web agencije

WordPress je dobro rješenje za web agencije do 5 zaposlenih, jer je dovoljno poznavati osnove programiranja u PHP-u što znači da ga bez većih problema može postaviti bilo koji bolji web dizajner. Manjim agencijama to daje veliku prednost jer uz pravilnu politiku zapošljavanja mogu imati i nekoliko stručnjaka za WordPress koji će znati potpuno iskoristiti potencijal koji pruža. Na taj način i manja će se tvrtka moći cjenovno i kvalitativno natjecati s većima za dobivanje poslova u domeni malih i srednjih tvrtki iz Hrvatske, a što je možda i važnije – iz cijelog svijeta.

WordPress kao CMS koristi mnogo tvrtki.

Kada sam 2007. pokretao Extendis nije bilo dvojbe hoću li razvijati vlastiti CMS ili koristiti neko postojeće besplatno rješenje. Kao kompletan web dizajner, koji samostalno sudjeluje u cjelokupnom procesu izrade web stranica (Crtanje dizajna u Photoshopu, XHTML/CSS predlošci, implementacija CMS-a) bilo mi je bitno pronaći CMS kojeg mogu brzo postaviti uz minimalno poznavanje PHP-a.

Male WordPressove prednosti s velikim posljedicama

 • Za razvoj je odgovorna tvrtka Automattic koja se brine o jezgri CMS-a pružajući solidne temelje cijeloj programerskoj zajednici za kasniju nadogradnju;
 • Jednostavnost postavljanja omogućuje meni kao dizajneru jednostavnu implementaciju, a uz neznatno poznavanje PHP-a i detaljniju prilagodbu kod svakog postavljanja;
 • Napredne opcije dostupne su kroz nadogradnje putem pluginova. To znači da na klijentove stranice mogu ugraditi napredne opcije poput Lightboxa, Slidera ili formi s AJAX provjerom unesenih polja.

WordPress nije savršen

Kao niti bilo koji drugi CMS, tako ni WordPress nije savršen. No, od kada sam usko vezan uz WordPress (proteklih 5 godina), vidio sam mnogo nedostataka koji su ispravljeni zalaganjem zajednice. Uz sve to, pomoć koju možete pronaći na internetu ukoliko implementirate WordPress, zapanjujuće je velika.

Kada bih morao u jednoj rečenici napisati što je ključna prednost WordPressa za web agencije, onda bi to bilo sljedeće: WordPress vam nudi osnovu kako bi izradili kvalitetne, SEO friendly internet stranice, koje će vaši klijenti moći odmah početi uređivati, a vi ćete odmah u startu imati cijeli niz naprednih mogućnosti poput permalinkova, Lightboxa ili formi s automatskom AJAX provjerom.

Jeste li već koristili WordPress u svome radu?

Komentari

 1. Danijel

  Danijel

  17. 03. 2010. u 3:06 pm Odgovori

  WordPress je stvarno veoma prilagodljivo i moćno rješenje primjenjivo u mnogo situacija.

  Još sad sa trećom verzijom postaje stvarno punokrvni CMS – sa više tipova sadržaja (znači ne mora sve biti post ili page), više različitih vrsta tagova, menu editorom i brojnim drugim stvarima 🙂

  A sada, pitanje vlastitog CMS-a: – mislim da bi svaka malo bolja firma trebala imati vlastiti CMS – jer, nekako mislim da je WP sučelje, iako naizgled jednostavno, običnim klijentima teško za upravljanje. Nadalje, vlastiti CMS poznajemo u detalje i lakše nam ga je detaljno prilagoditi potrebama klijenata, ono taman – ni premalo mogućnosti, ali niti previše – točno ono što klijent traži i što mu treba…

  Iskreno, nadam se da će i u nekoj sljedećoj verziji (3.1, 3.2) doći i mogućnost prilagodbe administracije – da se jednostavno može prilagoditi (napraviti tema) koja olakšava upotrebu običnim klijentima, koja sakriva dijelove administracije koji nisu potrebni klijentu, itd. Takve mogućnosti omogućile bi npr. jednostavniji ili detaljniji prikaz sadržaja administraciji, čime bi se lakše upravljalo samim sadržajem… 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Startupi i poslovanje

Što vas “venture building” model može naučiti o razvoju digitalnih proizvoda i startupa?

Poslovni modeli stalno se razvijaju i nadograđuju, a sada još više kada postoji snažna motivacija kao što je rješavanje krize. Venture building u ovim vremenima donosi nove prilike za inoviranje i razvoj poslovnih ideja da li od strane individualnih poduzetnika ili korporacija.

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.