WordPress za vašu web stranicu – ne morate biti ni bloger

WordPress za vašu web stranicu – ne morate biti ni bloger

Godinama je WordPress bio prvenstveno blogerska platforma, no u zadnje vrijeme WordPress se sve više koristi kao CMS odnosno sustav za upravljanje sadržajem web stranica, čime blog postaje tek jedna od mogućnosti koje nudi. No, što vam zapravo WordPress može ponuditi?

WordPress je danas najraširenija platforma za stvaranje blogova na svijetu. Osim što na WordPressovim stranicama možete besplatno otvoriti blog, možete preuzeti besplatnu WordPress platformu koju tada koristite na vlastitoj domeni.

Godinama je WordPress bio prvenstveno blogerska platforma, no u zadnje vrijeme WordPress se sve više koristi kao CMS odnosno sustav za upravljanje sadržajem web stranica, čime blog postaje tek jedna od mogućnosti koje nudi. No, što vam zapravo WordPress može ponuditi?

WordPress je besplatan

Možete ga potpuno besplatno instalirati na vlastitoj domeni, a besplatne su i sve nadogradnje. Dodaci koji proširuju funkcionalnost također su u većini slučajeva besplatni. Ono što ćete kao naručitelj ipak morati platiti je cijena izrade teme (tako se nazivaju svi grafički elementi stranice povezani na jednom mjestu).

Mozilla koristi WordPress za web stranice svojih Labs projekata

Imate i mogućnost preuzimanja besplatnih tema, no većina tema je ipak namijenjena blogerima, a ne ozbiljnim tvrtkama. Ukoliko želite ostaviti dojam na posjetitelje, originalan dizajn namijenjen prvenstveno vašoj stranici velika je preporuka.

Velike mogućnosti proširenja

S obzirom da je WordPress open source projekt, postoje mnogi programeri koji dodatno proširuju osnovnu funkcionalnost WordPressa s pluginovima odnosno dodacima. Trebate li anketu, galeriju fotografija, mogućnost stavljanja videa ili kontakt formu s mogućnošću slanja životopisa, sve to možete napraviti putem ovih proširenja.

Što vidiš – to dobivaš!

Jedna od velikih WordPressovih prednosti jest što je namijenjen prvenstveno ljudima koji su navikli raditi u poznatom okruženju Microsoft Officea. Vizualni editor naglašava upravo tu jednostavnost pa više ne trebate razmišljati kako podebljati tekst, postaviti naslov ili dodati popis.

Naprednijim će korisnicima to možda biti nedovoljno, ali zahvaljujući dodacima, editor možete dodatno proširiti funkcionalnostima poput dodavanja tablica.

Poštuje web standarde i dobar je prema tražilicama

Sučelje za sve!

WordPress je “SEO friendly” i jedan je od rijetkih CMS sustava koji i kroz WYSIWYG editor pruža naprednu podršku za web standarde. Izrada web stranica prema web standardima prvi je korak prema optimizaciji za tražilice – kako HTML kod vaše teme tako i teksta kojeg naknadno unosite kroz editor. WordPress ima i “lijepe linkove” (odnosno permalinkove), a instaliranjem dodatka All in one SEO možete pojedinačne članke prilagoditi potrebama tražilica.

Više korisnika? Nema problema

Omogućite djelatnicima svoje tvrtke da dodaju nove stranice ili novosti tako što ćete im otvoriti korisnički profil unutar administracije. Također, možete odlučiti hoće li djelatnici moći samo stvarati sadržaj ili će ga moći i objaviti.

Integrirana real-time statistika

Zahvaljujući programerima koji su stvorili WordPress dobili smo i moćnu real-time statistiku kojoj pristupate iz svog administracijskog sučelja. Nakon što postavite WordPress.com Stats plugin unutar administracije dobivat ćete podatke o broju posjetitelja, najgledanijim stranicama, podacima o dolasku do vaših stranica (odakle su posjetitelji kliknuli na linkove) te što su upisivali u tražilicu kako bi vas našli. A ono što je najbolje – svi se ti podaci prikazuju u realnom vremenu, dakle upravo u trenutku kada se događaju. Naravno, u svoju WordPress web stranicu možete uključiti i Google Analytics!

WordPress u praksi

Swing Software koristi WordPress za korporativnu stranicu

Splitska tvrtka Swing Software kontaktirala me prije godinu dana s željom da izrade novu web stranicu. Predložio sam im WordPress koji nam je omogućio jednostavno stvaranje strukture stranica te kasnije samostalno održavanje. David Jakelić, direktor Swing Softwarea, naglašava:

WordPress se pokazao kao dobar alat za naše potrebe. Na početku smo dosta vremena posvetili planiranju i dizajnu (ne samo vizualnom): trebalo je izraditi temu, obrasce i stilove – dakle, osmisliti i oblikovati “kalup” u koji sada lako “ulijevamo” sadržaj. Taj početni i najvažniji dio posla prepustili smo specijalistima za WordPress, jer osposobiti WordPress da radi kao CMS nije jednako lako kao što je podići blog na njemu.

WordPress se pokazao kao odlično rješenje jer je omogućio brzu izradu web stranica uz znatnu uštedu budući da klijenti nisu morali kupovati CMS ili pak namještati neko komplicirano rješenje. Ostvarenom uštedom mogli su više uložiti u izgled stranice što se pokazalo kao dobra odluka. WordPress danas kao sustav za upravljanje sadržajima služi i Mozilli, Forbesu i Nikonu.

Jeste li već koristili WordPress? Koji su vam dojmovi?

Komentari

 1. Tomislav Buza

  Tomislav Buza

  26. 02. 2010. u 10:15 am Odgovori

  U WordPressu vele da nisi obavezan ostaviti potpis wordpressa. Ako koristiš nečiji predložak onda ovisi o predlošku. Ja na svom blogu ostavim da se radi o WP, al kad bi klijentu radio WP site, možda bi i maknuo, ovisno o klijentu.

 2. Stanislav

  Stanislav

  26. 02. 2010. u 10:33 am Odgovori

  Pozdrav ekipi, WP koristim/koristimo od verzije 1.2.3 :-). Odličan blog, pardon CMS alat. Uz malo znanja i eksperimentiranja mogu se krasni projekti odraditi. Nije promocija, jednostavno samo demonstracija što se sve može raditi na WP-u, barem u našim krajevima, http://www.mirakul.hr, http://www.osvolonteri.hr, http://www.planet-travel.hr, ove stranice sam izdvojio iz razloga što sami klijenti uređuju i dodavaju sadržaj (zna ponekad biti i loše). Čak i strani klijenti nemaju ništa protiv WP-a, http://www.dk-hr.dk. Odličan alat, odlična zajednica, hrpa pluginova, besplatnih tema. No idemo malo i o lošim stranama. Jedina stvar zbog koje se ne usudim/usudimo ići sa ozbiljnijim projektima jeste višejezičnost, mada to najavljuju u bližoj budućnosti kao core dio WP-a još je na tom polju daleko iza konkurencije (drupal recimo). Opet za primjer, jednostavn site koji ima višejezičnost na WP-u uz pomoć plugina, napomena, server nema mod rewrite omogućen pa linkovi izgledaju malo “nestandardno”, http://www.vivalang.hr. Sve u svemu odličan CMS koji je lako održavati, isplativ, linija učenja je svima razumljiva tako da klijentu u vrlo kratkom vremnu možete prezentirati mogućnosti i kako upravljati s CMS-om. BTW, odličan članak Emanuel.

 3. Emanuel Blagonić

  Emanuel Blagonić

  26. 02. 2010. u 11:08 am Odgovori

  @ Ilija @Darko Kao što je Tomislav napisao, oni kažu da nije obavezno. Ja ovisno o klijentu običavam staviti, s time da u svakom trenutku možete pogledati kôd i vidjeti da je “generator” Wordprss jer to nikada ne mičem.

  @Stanislav Stranice koji si radio na WP-u odlično prikazuju njegove mogućnosti. Naravno, višejezičnost je jedan od nedostataka WP-a pred Drupalom. Mi to rješavamo tako da razvijemo poseban višejezični template i to funkcionira za sada jako dobro, pogotovo na statičnim stranicama, jer je cijeli sadržaj razdvojen po jezicima (mislio sam o tome napisati jedan malo više tehnički članak na našem blogu). Problem nastaje kada uz statične stranice imaš i više kategorija novosti, ali i to se da riješiti.

  No vjerujem da će WordPress s vremenom biti sve bolji, jer su već riješili većinu stvari koje je community od njih tražio, pa će tako i višejezičnost doći na red.

 4. Emanuel Blagonić

  Emanuel Blagonić

  26. 02. 2010. u 11:11 am Odgovori

  Inače, ovaj članak je namijenjen prije svega klijentima koji se odluče koristiti WordPress, dok je u pripremi drugi članak koji pokriva aspekte korištenja WordPressa kao CMS-a za klijente u manjim firmama ili studijima.

 5. Ivan Szekeres

  Ivan Szekeres

  26. 02. 2010. u 11:33 am Odgovori

  Za osnovne primjene koje pruža i više nego da, no kroz dodatne funkcionalnosti koje se rješavaju putem pluginova i krpanje intervencijama u izvorni kod WordPressa, nakon nekog vremena stvari postaju nestabilne i počinju pucati po šavovima.

 6. Emanuel Blagonić

  Emanuel Blagonić

  26. 02. 2010. u 12:03 pm Odgovori

  @Ivan tako ti je sa svim sustavima koji imaju toliku količinu pluginova. Za neke funkcije postoji i više pluginova pa ti možeš odabrati što ti točno treba. Ako pretjeraš i staviš 50 pluginova na site, onda ti je bolje raditi vlastiti CMS, IMHO.

  Što se tiče intervencija u WP kod – za sve siteove koje sam ikada radio na WP-u niti jednom nisam morao intervenirati u “core” WP. Većinu stvari možeš riješiti kroz functions.php (pa čak i nadograditi funkcionalnost administracije ili WYSIWYG eidtor) što bi za 99% ljudi trebalo biti dovoljno.

  I još jedna stvar. Sa WordPressom možete napraviti čak i “portal-look-a-like” site koji će vrtiti 20ak vijesti dnevno bez problema (s WP Super Cache pluginom), no pogrešno je vjerovati da WordPress može vrtiti takav tip site-a na shared hostingu.

 7. Lucijan Blagonić

  Lucijan Blagonić

  26. 02. 2010. u 12:15 pm Odgovori

  Odličan članak Emanuel. Slažem se s tvojim komentarima, ako se ne dira u “core” WordPressa, stranica može najnormalnije funkcionirati i s većim brojem (provjerenih) plugina.

  @Stanislav sviđaju mi se tvoji primjeri i demonstracije WordPressa, za neke se ne bi uopće reklo da ih pogoni WP. Od ovih jačih stranica, meni je i dalje nevjerojatno kako se Smashin Magazine i TechCrunch nosi silnim posjetama i uvijek (99% vremena :)) besprijekorno funkcionira.

  @Ivan Imaš neki konkretan primjer, ili iskustvo da podijeliš? Možda je implementacija funkcionalnosti stranica jednostavno loše odrađena?

 8. Stanislav

  Stanislav

  26. 02. 2010. u 8:12 pm Odgovori

  @braća Blagonić, hvala.
  Samo da se nadovežem, što se tiče functions.php-a. Iskreno par puta sam ga “nadograđivao”, veliku većinu stvari sam uspio riješti preko “custom fieldsa”, zbog čega mi se WP od početka i sviđa, ako nešto fali, uglavnom to su stvarno male sitnice, tipa thumbnails pored liste članaka ili nešto tome slično. Evo i ja se javljam jedan člank na tu temu da napišem :-). Na kraju koristim dva tri “standardna” plugina i imate punokrvni CMS :-). Što se tiče traffica i loada stranica, loš ste primjer uzeli :-), mislim smashing i techcrounch ipak imaju sredstava da pogone dedicated server, plus koliko sam primjetio svi skoro fileovi idu preko CDN-a. Opet na kraju ne vjerujem da postoji CMS koji bi na sheranom hostingu uspio izgurati veliki broj hitova, moje mišljenje.

 9. Emanuel Blagonić

  Emanuel Blagonić

  27. 02. 2010. u 10:32 am Odgovori

  @Stanislav Kao što sam napisao u prethodnom komentaru, uz WP Super Cache većina stranica koje postavljamo može bez problema izdržati i na shared hostingu zato WordPress je moj “CMS of choice”. Ako WordPress koristiš za site s velikim brojem stranica/novosti onda moraš razmisliti o dedicated hostingu bez daljnjega. Kao što kaže Zvonimir, pogledaj npr. Netokraciju ili još bolje Gadgeteriju koji ima par novosti svakog dana i sve vrti na WordPressu bez problema.

  @Zvonimir plan je bio da drugi članak pokrije načine na koji WordPress može pomoći firmama koji se bave web dizajnom, a što se tiče hostinga, bilo bi odlično da imamo poseban (treći?) članak o tome 🙂

 10. Tomislav Capan

  Tomislav Capan

  01. 03. 2010. u 10:13 pm Odgovori

  zgodan pregled WP-a, bilo bi možda zgodno imati jedan članak u kojem bi se prošli i kvalitetni pluginovi za koje možete potvrditi da dobro rade.

  drugo što me zanima jesu nekakvi konkretniji brojevi posjeta s kojima ste upoznati u praksi – koliko WP može okvirno izdržati posjeta / učitavanja stranica recimo po danu u shared i koliko u dedicated okruženju, bez spomenutog WP super cachea (a onda eventualno i sa njim, mene osobno zanimaju performanse bez pomoći cachea).

  do nastavka WP serijala, pozdrav

 11. Marko Dugonjić

  Marko Dugonjić

  17. 03. 2010. u 7:51 am Odgovori

  @Tomislav Nije toliko bitan ukupan broj posjeta koliko istovremen broj posjeta. Jedan server (kanta) srednje do više klase izdrži 1000 konkurentnih konekcija, pod uvjetom da je pipa (odnosno kabel) dovoljne propusnosti.

  Caching radi na način da brzo isporučuje page, kako bi se zahtjev brže maknuo iz queuea (reda čekanja za izvršavanje zahtjeva). Ovo pišem za one koji eventualno ne znaju što je to 🙂

  TIpična WP naslovnica okine 30-ak queryja na bazu, a konkretne brojeve (broj queryja i vrijeme) uvjek je moguće izčitati u footeru (obično kao HTML komentar). Npr: &60;!– Dynamic page generated in 0.344 seconds. –>

 12. Irena

  Irena

  09. 11. 2015. u 1:33 am Odgovori

  Više ni sama neznam kome da se obrati u vezi izrade web stranica za moje apartmane. Toliko sma toga pročitala, mislim da je previše informacija u tom polju i definitvno djeluje zbunjujuće za nas polupismene ljude. Na ovom linku pročitala sam jedan zanimljiv članak koji je malo drugačiji od drugih o izradi web stranica za apartmane http://www.apartmani–hrvatska.com/izrada-web-stranica-za-apartmane/ . Vidim svi se bave izradom web starnica, ali što će meni klasični web meni treba stranica koja će biti na gobrim pozicijam ana google. To je problem, znam d ane ide preko noći ali kome da se obratiam d ami to naprave.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.