Web strategija 11 posvećena učinkovitom web dizajnu

Web strategija 11 posvećena učinkovitom web dizajnu

Web Strategija 11 pod nazivom "Frontend naš svagdašnji" nam donosi niz predavanja vezana uz web dizajn, user experience, usability... Uvodnu riječ je održao višestruko nagrađivani predavač Web Strategije Miroslav Varga. Konferencija je namjenjena svim marketinskim stručnjacima koji žele ispravnom prenijeti svoju poruku, ali isto tako i dizajnerima i frontend developerima.

Web Strategija 11 pod nazivom “Frontend naš svagdašnji” nam donosi niz predavanja vezana uz web dizajn, user experience, usability itd. Uvodnu riječ je održao višestruko nagrađivani predavač Web Strategije Miroslav Varga.

Konferencija je namjenjena svim marketinskim profesionalcima koji žele ispravnom prenijeti svoju poruku, ali isto tako i dizajnerima i frontend developerima. Bitno je naglasiti da od frontenda kreće mnogo stvari, posebno user experience koji može drastično utjecati na broj konverzija , a time i na povrat investicije (ROI).

Prvo predavanje je održao Goran Peuc pod nazivom “Zlatni put do rezultata”. Naglasio je da kod definiranja zahtjeva kod web stranica nije bitno sto treba napraviti, nego što napravljeni web site treba raditi – koji mu je cilj. Bez jasno definiranog cilja, cilj je nemoguće zadovoljiti. Naglasio je pet pravila:

 • Fokus na cilj, a ne na put
 • Uposlite putnike
 • Odbacite ego
 • Provjeravajte stanje
 • Goto 10 sve na pocetak

Dizajn za nedizajnere

Emanuel Blagonić je istaknuo osnovna načela pravilnog web dizajna u predavanje pod nazivom “Dizajn za nedizajnere”. Naglasio je da je bitno istaknuti linkove, obavezna polja, home link… Klasične fontove je označio kao dosadne, a Comic Sans i Times New Roman stavio na listu fontova koje definitivno treba izbjegavati. Ikone mogu donijeti jako puno, ali sa njima se ne smije predavati. Emanuel je izdvojio službenu Appleovu web stranicu kao najbolji primjer idealnog korištenja ikona.

Predrag Lešić je prezentirao mogućnosti .me domene u marketinškom smislu te projekt About.me. Prosječna cijena .me domene je od 5 do 30 eura . Odličan primjer kako nacionalna domena moze biti profitabilna.

Malo osnova

Stanislav Mihić je svoje predavanje orijentirao na malo manje stručnu publiku, konkretno na vlasnike web stranica ili one koji to žele postati, ali nemaju napredno znanje iz web tehnologija. Pokazao je kako je jednostavno stilizirati i implementirati Facebook i Twitter widgete, te istaknuo da su widgeti sadržaj i da treba paziti što se pišu unutar njih. Bitna stavka je i odnos dizajner – developer te je jako bitno da se predvidi prostor za widgete i dobro razmisli koje koristiti.

Tomislav Šantek, glavni developer u Kliksu, je pričao o SaaS (Service as a Software), konkretno o web shopu kao servisu što Kliks.hr predstavlja. Popularni primjeri SaaS-a su Flickr i WordPress blog hosting. Kliks.hr je servis koji vam omogućava pokretanje vlastitog web shopa u kratkom vremenu. Integrirano je gotovinsko i kartično plaćanje.

HTML 5, CSS 3 i sve ostalo…

Sasa Matijašić iz LogIT-a smatra devedesete i industriju video igara najzaslužnijom za popularizaciju računala i jednom od najvećih revolucija ikad. Smatra da će se ta revolucija ponoviti, ali ovaj put u browseru. HTML 5, CSS 3 i JavaScript su budućnost i u njima moramo biti majstori ukoliko želimo opstati u svijetu web razvoja. Prezentirao je neke nove tagove i mogućnosti HTML-a 5. Sam ključ revolucije ne smatra u HTML 5 već u novom standardu JavaScripta koji ujedno uvodi i najviše promjena. JavaScript je moćan jezik, ali je u prošlosti imao jako propusta i nedostataka. WebGL donosi veliku revoluciju u smislu 3D grafike unutar browsera. Saša predviđa da će web uskoro postati platforma na kojoj će se moći igrati video igre u realnom vremenu i to će izazvati novu revoluciju.

Tomislav Tipurić iz Microsofta Hrvatska je održao sponzorsko predavanje na temu povezivanje i prilagođavanje stranice na windows 7 platformu. Uz nekoliko jednostavnih meta tagova unutat html koda možemo omogućiti korisniku da od naše web stranice kreira windows “aplikaciju” ili mozda bolje reći nešto napredniji bookmark.

Prilagodite se mobilnim uređajima

Lucijan Blagonić, drugi iz Blagonic Brothers tima je posvetio predavanje budućnosti mobilnih stranica. Trenutno 5 posto posjetitelja dolazi sa mobilnih uređaja, a preko 80 posto korisnika smarrphone uređaja koristi uređaj preko 90 posto vremena svakog dana. Od smartphonova očekujemo informaciju koja utječe na našu odluku, a 9 od 10 korisnima donosi odluku nakon pretraživanja. Postoje velike razlike između desktop i mobilnih aplikacija: okruženje, interakcija, vrijeme, ekran/rezolucija.

Lucijan smatra da su tableti svojevrsna sredina, balans, a jedini problem trenutno su ekrani osjetljivi na dodir. Upravo u njima leži budućnost mobilnih uređaja temeljena na novim tehnologijama.  Od mobilnih browsera trenutno HTML 5 najviše podržava opera mobile, slijede blackberry i safari.

Mobilne stranice je potrebno optimizirati i prilagoditi mobilnim uređajima. Mobilni uređaji imaju različite rezolucije i CCS 3 nam omogućava prilagodjavanje stranice razlicitim uređajima. Prilikom razvoja mobilnih stranica potrebni je paziti na arhitekutru, optimiziranje, web standarde i nema konkretnog-magicnog rješenja za sve. Blagonic je odlično predavanje završio pitanjem: smatra te li mobilno trzište važnim za vas posao?

Nikola Plejić je prvi predavač na Web strategiji koji je održao nešto stručnije i više tehničko predavanje. Za temu je odbrao “jQuery Tips&Tricks”. jQuery je trenutno najpopularniji low level library i nije rješenje svih vaših problema, ali vam može olakšati život. Dosta brzo se razvija, nastao je 2006. godine i nužno je pratiti  razvoj jer svaka verzija donosi neka nova poboljsanja. Nikola je pokazao i nekoliko jednostavnih demo primjera i preporučio KnockoutJS i jQuery.tmpl za slozenije data aplikacije.

Frontend i za društvene mreže

Davor Runje je pričao o frontendu za Facebook aplikacije. Ističe da ljudi strahovito mnogo vremena provode na Facebooku i prošle godine je Facebook prešao Google i Yahoo po vremenu koje korisnici provode na stranicama. Korisnici najviše vremena provode na Facebook aplikacijama.

Društvenu mrežu treba graditi od temelja i ne smije biti sloj koji će se nakačiti na nešto postojeće, naglašava Runje. Brand morate zakamuflirati kao medij za društvenu interakciju među prijateljima i kao primjer je pokazao aplikaciju Životinjsko carstvo. Ističe važnost pravilnog postavljanja statusa sa detaljnim i jasnim uputama za korisnika te pravila koja jasno ističu što je zabranjeno. Jako je bitno da korisnika uvedete u zatvoreni krug aplikacije i pružite korisniku aplikaciju na koju će se vraćati i objavljivati statuse na svom zidu.

Slavi bližnji startup

Luka Sučić je svoje predavanje posvetio stvaranju startup kulture. Ističe da se dosta novca u državi gura u stvari koje nisu produktivne i koje ne mogu pokrenuti zemlju (teška industrija, reality showovi…). Krivci za takvu situaciju, kaže Luka, smo upravo mi jer podcjenjujemo tuđe i svoje potencijale, a probleme prešućujemo – idemo u totalno krivom smjeru. Luka govori o sukobu “duha prosjeka” koji se želi zaposliti u državnoj firmi i živjeti bez brige i ambicija do kraja zivota, te “who dares wins” duha koji žele ići naprijed, žele napraviti nekakav pomak i podignuti se iznad prosjeka. Luka smatra da je doslo vrijeme za promjene te da u Hrvatskoj jača startup kultura. Iznio je pet ne i pet da za startupe.

Pet ne: obeshrabrujmo, šutimo, podcjenjujmo, podsmjehujmo, pametujmo. Pet da: pomaganju, informiranju, dijalogu, zajedništvu itd. Luka ističe da nam treba društvo koje će slaviti poduzetnika i da ne valja biti nezainteresiran za svijet oko sebe.

Nedim Sabić, inače SEO profesionalac, govorio je o važnosti usabilitya. Dobar usability nam olakšava korištenje i razumijevanje, te povećava prodaju i interakciju. Najveći problem stvara odnos programer – dizajner, gdje svaki priča svoj jezik i vodi svoju filozofiju, a zapravo nijedan nije u pravu, jer u pravu je jedino krajnji korisnik stranice. Problem kod nas prilikom izgradnje web stranice je što se ne definira ciljana grupa prema kojoj bi se trebao usmjeriti razvoj. Tekst bez fotografija primjerice gotovo nitko ne čita, a dodavanje 1-3 fotografije drastično povećava vjerovatnost čitanja teksta. poseban utjecaj na korisnike imaju slike lica. Tekst i svi naslovi moraju biti u nekom od web text formata. Nedim je naglasio nužnost koristenja breadcrumbsa.

Web Strategija 11 je sadržajno bila puno bolja od prethodne. Šteta što su najbolja predavanja ostavljena za sam kraj programa kada je već dosta sudionika napustilo konferenciju. Ni pošetna predavanja nisu bila loša, ali su bila previše bila orijentirana totalnim početnicima koji mislim da ipak nisu ciljana publika konferencije. Unatoc popriličnoj cijeni koatizacije mora se prigovoriti organizatoru na neuračunatom ručku koji je do sada uvijek bio neizostavan dio Web Strategije. Sve u svemu zadovoljni smo sa viđenim i nadam se da će sljedeća konferencija biti još bolja i vise orijentirana naprednijoj publici. Kakvi su vaši dojmovi?

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

    • Ivan Brezak Brkan

     Ivan Brezak Brkan

     20. 06. 2011. u 3:09 pm Odgovori

     Nedime, “ostali uključeni”? Stvarno? Barem onda mi se obrati imenom umjesto da cupkaš kao mačka oko vruće kaše. Rekoh već sorry što je tako trebalo, ali nakon tri dana putovanja i cjelodjevnog bloganja (uz ažuriranje ovog članka i livetvitanje) zaista nisam imao snage odmah sve updateti. Da te želim za*ebat, rekao bih Antoniju da te uopće ne spominje (što on ne bi poslušao, jer nije blesav kao ni ja) ili bih ti izbrisao komentare.

     Moja krivica, već spomenuh, sorry. Drago mi je da ti je predavanje bilo dobro, a ako misliš da bih iz nekog razloga ga namjerno izostavio, oprosti na izrazu, ali zaista si zabrijao.

     S druge strane, zašto bi netko spominjao tvoje predavanje ako ne želi? Oprosti, ali u ne možeš utjecati na tuđe mišljenje i vrijeđati se ako te se ne spomene (što ovdje nije bio slučaj). U ovom slučaju te Antonio pohvalio, a ja sam na žalost kasnio.

 1. Nedim Sabic

  Nedim Sabic

  20. 06. 2011. u 3:47 pm Odgovori

  Kažem ti, teško se riješiti dojma da nije namjerno, jer kada je članak najčitaniji – nema tog dijela, a kada prođe euforija – odjednom se pojavi. Sorry, ako si bio zauzet i nisi stigao, ali to je jedna minuta i kraj priče. Što se tiče “ostalih”, ja sam mislio da na netokraciji radi više ljudi, a ne ti sam. Što se tiče ne-spominjanja, nemam ja ništa protiv, samo bih onda kritikovao objektivno novinarstvo, ukoliko se ne kaže ni riječi o najboljem predavanju. Bilo kako bilo, kao što rekoh – svakom svoje tj. svakom njegovo.

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   20. 06. 2011. u 4:05 pm Odgovori

   WS se i sad sharea. Radi više ljudi, ali na žalost imali smo frku prošli tjedan jer jedan kolega launcha projekt, drugi drži vijest a nadao sam se da ću uspjeti i ova dva – oh well.Što se tiče “objektivnog novinarstva”, ono ne postoji.

   Da hoćeš objektivno novinarstvo, trebao bih maknuti bilo kakve epitete vezano za sva predavanja i samo staviti da si u taj i taj sat imao predavanje o xy temi. To bi bilo takoreći “objektivno”, dosadno, faktografija.

  • Nikola Krajačić

   Nikola Krajačić

   20. 06. 2011. u 4:11 pm Odgovori

   Nedime, NHF ali meni se čini da te muči nekakav ego-trip? 🙂
   Ako ćemo o objektivnosti, mene kao čitatelja koji nije prisustvovao Web Strategiji zanimaju sadržaji predavanja i tko je o čemu pričao, a ne to koje predavanje je proglašeno najboljim, jer oprosti, ali ta informacija mi nema nikakvu vrijednost.
   Čak štoviše, ni tebi kao predavaču to ne bi smjela biti neka glavna fora, radije se fokusiraj na to da do iduće godine svojim radom napreduješ još više i opet da budeš pozvan govoriti, gdje će te publika onda gledati kao SEO stručnjaka i nekoga vrijednog slušanja, a ne kao egotripera koji je došao samo pokupiti nagradu.

   • Nedim Sabic

    Nedim Sabic

    20. 06. 2011. u 4:25 pm Odgovori

    Nikola, ljudi koji me bolje poznaju, znaju da nisam od tog posla. Možda nisi upratio, nisam ja kritikovao što fali taj “epitet”, nego što je falio upraco taj općeniti opis predavanja o kojem sam govoriš. Međutim može ispasti ovako kada se pogleda da ja kritikujem to – upravo to nije slučaj. Ali eto, neka je i to razjašnjeno. Hajmo sad nazad na posao …

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Kako je Estonija postala “startup nacija”, može li to Hrvatska, kako – i kad?

Može li novoosnovana udruga Cro Startup ponoviti uspjeh koji je postigla Startup Estonia? Eve Peeterson iz te udruge ispričala je koje su promjene, inicijative i angažmani bili ključni za uspjeh.

Digitalni marketing

Na digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2021. potrošeno 1,65 milijarde kuna, 75% otišlo Googleu i Meti

Na digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2021. godini potrošeno je milijardu i 657 milijuna kuna, pokazalo je istraživanje digitalni AdEx koje su za HUDI (Hrvatsku udrugu digitalnih izdavača) proveli austrijska agencija Momentum i lokalni partner Ipsos.

Digitalni mediji

Urednik ukrajinskog Forbesa: “Dezinformacije nam zapravo nisu predstavljale veliki problem – Rusi su izgubili informacijski rat”

Grad bombardiraju doslovno, a vas vijestima i dojavama, "ne možete se usredotočiti na bilo što duže od 10 minuta...", prisjeća se Mykhailo prvih tjedana rata u Ukrajini. Ispričao nam je kako su u ukrajinskom Forbesu operativno i mentalno pripremali redakciju za rad u takvim okolnostima.

Što ste propustili

Sponzorirano

Još ne primate kartice? Uvjerite se sami zašto bi trebali uz Visinu besplatnu inicijativu

U 2022. posve je jasno: kartično plaćanje ključna je stavka za poslovanje malih i srednjih poduzetnika. No, samo ta konstatacija ne znači mnogo ako u isto vrijeme ne komuniciramo kako vam konkretno to može pomoći u privlačenju novih kupaca. Skupili smo za vas dovoljno razloga, a jedan od najbitnijih je i taj da kroz inicijativu Digitalna Hrvatska imate pravo isprobati kartično plaćanje besplatno pola godine!

Intervju

Kako je jedan Riječanin kao srednjoškolac postao YouTube guru JavaScripta?

Činjenica da se mučio s učenjem programiranja za Adriana je bila ključna da u sebi otkrije poziv i talent za podučavanjem, a to ga je dovelo do vlastitog biznisa koji razvija na YouTubeu i izvan njega.

Kolumna

Isplati li se uložiti skoro 5000 eura u polaganje UX certifikata?

Za skoro 5000 eura možete kupiti polovni auto, otići na putovanje iz snova, otplatiti manji kredit ili pokrenuti manji posao. Biste li platili toliko za profesionalnu edukaciju?

Izvještaj

Sabol iz New Yorka poručio: U Hrvatskoj možete doći do 50 zaposlenika, ali za 50 milijuna dolara morate ići u Ameriku

Američka dijaspora okupila je u New Yorku predstavnike različitih generacija hrvatske tehnološke i startup scene kako bi se povezali i dogovorili konkretne korake kojima im mogu pomoći da bi skalirali poslovanje i postali globalno uspješni, poput spajanja s kupcima, partnerima i ulagačima.

Netokracija Podcast

Kako je Ana Urlić nakon 30-e karijeru iz politike prebacila u programiranje!

Ana Urlić netokratima je poznata prvenstveno kao bivša voditeljica Odjela za online komunikacije Vlade Republike Hrvatske i aktivistkinja, tako da bi ste se mogli iznenaditi kad doznate da je - postala programerka!

Najava

Iako ih se tome ne uči, inženjeri imaju izbora: Voditi programere ili programirati, pitanje je!

Ne nalaze svi zadovoljstvo u vođenju ljudi, tim manje ako su se školovali da razmišljaju samo o kodu i tehnologiji. Kako onda, ako ne znate što vas čeka - ni jeste li za to - otkriti što bi bila prava karijerna odluka za vas?