Kako tehnološki 'venture capital' izgleda u praksi: Primjer Credo Venturesa

Kako tehnološki ‘venture capital’ izgleda u praksi: Primjer Credo Venturesa

Ovo je posljednji tekst iz mini serije članaka koji se fokusiraju na ciklus ulaganja u startupe i njegove specifičnosti u CEE regiji – na to kakvi ulagači postoje u našoj regiji te koji iznos ulaganja možete od njih očekivati. Cilj ovog teksta je donekle otkriti što se događa na drugoj strani – kako investitori odlučuju i koja je logika iza njihovog ulaganja. Kako je moje znanje iz prve ruke ograničeno na fond čiji sam dio, možete ga smatrati studijom slučaja. No, sukladno onome što sam vidio i čuo drugdje, ovo bi se moglo primijeniti i na sve ostale fondove. Bez daljnjeg duljenja, predstavljam studiju slučaja Credo Venturesa.

vc

Mislim da sam pročitao dosta toga o teoriji prikupljanja sredstava i rizičnom ulaganju. No, kako ulagači u rizične poslove (venture capitalisti) uopće rade? Kako odlučuju u koga će uložiti i koja je logika iza njihovog razmišljanja?

Ovo je posljednji tekst iz mini serije članaka koji se fokusiraju na ciklus ulaganja u startupe i njegove specifičnosti u CEE regiji – na to kakvi ulagači postoje u našoj regiji te koji iznos ulaganja možete od njih očekivati. Cilj ovog teksta je donekle otkriti što se događa na drugoj strani – kako investitori odlučuju i koja je logika iza njihovog ulaganja. Kako je moje znanje iz prve ruke ograničeno na fond čiji sam dio, možete ga smatrati studijom slučaja. No, sukladno onome što sam vidio i čuo drugdje, ovo bi se moglo primijeniti i na sve ostale fondove. Bez daljnjeg duljenja, predstavljam studiju slučaja Credo Venturesa.

Unutarnje uloge tima

Osnovne informacije o ovome možete pronaći i na našoj stranici, ali cilj ovog teksta je dati bolji uvid i kontekst oko tih informacija. Krenimo od tima. Credo ima tri partnera, dva suradnika, tu je i stažist (ako ste zainteresirani za naš tromjesečni program stažiranja, javite se) i rastući broj venture partnera. U većim fondovima postoji i pozicija između partnera i suradnika, koja se najčešće naziva principalom, a čije se odgovornosti preklapaju onima od partnera i suradnika, koje ću niže opisati.

Partneri su oni “veliki momci” koji donose odluke. Odlučuju koje će prilike Credo iskoristiti i zauzimaju mjesto u odborima tvrtki iz portfelja. Pokušajte što bolje upoznati partnera koji će predvoditi investiciju u vašu tvrtku, i to prije same investicije. Provjerite je li kemija između vas dobra, jer ćete provoditi dosta vremena s tom osobom, i u dobru i u zlu (vjerujte da ćete doživjeti obje faze). Neki uspoređuju investiciju s brakom. Slijedeći tu analogiju, partner koji sjedi u odboru je vaš supružnik. Naviknite se na poligamiju ako dođete do ulaganja iz Serije A ili dalje.

Suradnici podupiru partnere kad god je to potrebno. Mogu imati različite uloge u različitim tvrtkama. Posudio sam ovu listu od Marka Sustera, jer ona točno opisuje uloge u Credu:

 • Prikupljanje ponuda za partnere
 • Prikazivanje ponuda
 • Analiza, podrška, provjera legalnih stvari za ponude koje partner ozbiljno razmatra
 • Podrška i analiza za tvrtke iz portfelja
 • Izgradnja zajednice oko portfelja
 • Pregled industrije
 • Administracija za VC tvrtku
 • Analiza financija VC tvrtke
 • Pomaganje u prisustvovanju VC-eva na ključnim događajima
 • Aktivnosti povezane s alumnijima

Uloga venture partnera u Credo Venturesu je donošenje specifičnog znanja koje je potrebno za investicije. Venture partneri poznaju specifičnosti industrije i način na koji ona funkcionira, a od toga tvrtke iz portfelja mogu imati velike koristi. Oni nisu stalni zaposlenici, nego su bliži kolegama s kojima smo često u dodiru. Naš savjetodavni odbor ima sličnu ulogu, ali iz više perspektive – nekoliko puta godišnje okupljamo potencijalne ulagačke prilike i tvrtke iz portfelja kako bi se upoznali s odborom, koji se sastoji od svjetski poznatih ulagača, poput Esther Dyson, Reshma Sohoni ili Stuart Chapman. Oni nude povratne informacije, mentorstvo i kontakte iz industrije.

Vanjske uloge: Kako tim pomaže tvrtkama iz portfelja?

Kakvu dodatnu vrijednost možete dati mojoj tvrtki? To je jedno od najčešćih pitanja koje dobivam, a koje smatram vrlo dobrim. Odgovor na to pitanje trebao bi biti jedan od ključnih faktora za odlučivanje o tome tko će biti vaš ulagač.

Sad kad je to rečeno, na ovo pitanje vrlo je teško odgovoriti bez klišeja i generičkih izjava. Razlog tomu je činjenica da najveća vrijednost ulagača leži u činjenici da je on jednostavno tamo za osnivače. Vrijednost pravog partnera, koji je na vašoj strani, često je podcijenjena, posebice kad je riječ o osobama koje su osnivači po prvi puta. Biti CEO vrlo je usamljen posao – uvijek morate biti entuzijastični i optimistični pred svojim zaposlenicima. Morate se pojaviti sa svim odgovorima i osmišljenom strategijom. No, istina je da vrlo često nemate sve odgovore ili se nalazite na dnu emocionalnog vrtloga u kojemu se startup neprestano vrti. Ako imate iskusnog ulagača, koji se susreo s time ranije, imate partnera s kojim možete razgovarati o svim pitanjima i strahovima koji vas muče, kad god to poželite. To je velika korist koja je često podcijenjena, osim ako niste već išli sličnim putem. Preporučam da pitate partnera koji će voditi investiciju o tome koliko vremena planira posvetiti tvrtci.

Također, tu su očitiji načini na koje ulagač može dati dodatnu vrijednost, stoga pokušajte pokriti sve ove teme s njima:

 • Otvaranje vrata do korisnika. Postoji više od 30 privatnih investitora koji su proizašli iz najuspješnijih tvrtki u regiji, kao što su AVG Technologies, Avast ili Linet, koji omogućuju Credou otvaranje vrata do velikog broja korisnika. Dodajte to na mrežu koju čini naš tim savjetodavnog odbora i dobit ćete mnoštvo vrata. Nedavni primjer: Na dan kad smo potpisali ugovor o investiciji s Excaliburom, organizirali smo da tim prezentira CTO-u i čelnoj osobi korporativnog razvoja u AVG-u.
 • Pronalazak zaposlenika. Startupi su uvijek u potrazi s tehnološkim i prodajnim talentima. Tvrtka Cognitive Security željela je proširiti seniorski prodajni tim, stoga smo pronašli njihovog potpredsjednika prodaje i prodajnog direktora za zapadnu Europu.
 • Pronalazak komplementarnih ulagača. Nijedan ulagač ne (po)zna sve. Ako kažu ili se ponašaju drugačije, lažu – i sebi i vama. Credo je imao suinvestitora, partnera koji je donio vrijedno znanje svakoj našoj investiciji u prošloj godini, uključujući Index Ventures, Flybridge Capital Partners, Baseline Ventures, Y Soft VC, Kima Ventures, XG Ventures ili Seedcamp.
 • Pružanje operativne podrške. Samo pročitajte popis odgovornosti koje imaju suradnici.

Kako možete provjeriti može li ulagač doista ispuniti sve što je obećao? Jednostavno upitajte tvrtke iz portfelja. Ozbiljno. Nije neuobičajeno da se pita za reference.

Kako gledamo na ulagačke prilike?

Pokušaj da na racionalan način objasnim proces koji je inherentan i pun presudnih poziva i intuicije vrlo je težak. Naravno, imamo strategiju na papiru koju volimo slijediti. I, naravno, pravimo iznimke. To se događa iz razloga što je na kraju dana ključni kriterij koji utječe na odluku o investiciji vrlo subjektivan tim i njegova mogućnost da izvrši ono što je obećano. Bez obzira na to, evo sažetka Credove investicijske strategije:

[table id=13 /]

Preporučam proučavanje ove tablice u kontekstu ulagačkog ciklusa u startupe, o kojem sam pisao u prethodnim tekstovima. Morate imati na umu da je svaka strategija na papiru samo nagovještaj onoga što se doista dogodi. Ako se ulagaču svidi poduzetnik i njegova vizija, uložit će ili u njega ili će mu pronaći pravog ulagača. A čak i ako to ne učini, barem možete prekrižiti tog ulagača s liste potencijalnih izvora financiranja. Ili mu se ne sviđate ili nije dobar ulagač.

Komentari

 1. Mirko_P

  Mirko_P

  10. 03. 2014. u 4:15 pm Odgovori

  Sve je to lijepo ali u praksi treba imati veze i preporuke da uopće dođeš do nekog investitora. Ako pošalješ ponudu VC-ima 95% ti neće niti odgovoriti a i ovi koji odgovore uglavnom odgovaraju po unaprijed pripremljenim ‘šprancama’.

  Izuzetno je rijetko da se neki fond razumije u ono što radiš i da ti postavi suvisla pitanja koja imaju veze sa temom kojom se baviš. Često čovjek dobije dojam da na pitcheve odgovaraju sekretarice. Bez uvrede ikome, to se ne odnosi na Credo fond.

  Moj savjet je da se niti ne trudite ako nemate vezu ili vas netko jak nije preporučio. To se ne odnosi na razna startup natjecanja, ali tamo je šansa da se probiješ statistički još manja. Nagledao sam se fondova koji investiraju u npr. lokalne sajtove za prodaju kontaktnih leća online. Koji je to pitch bio da mi je znati da opravda par sto tisuća EURa uloga. Pratim stvari i takvi sajtovi često tavore bez da išta ozbiljno naprave.

  Znači veza je way to go, tada ni plan ne treba biti tako dobar jr uvjek možeš pivotati 😉

  • Igor B

   Igor B

   13. 08. 2017. u 4:58 pm Odgovori

   Poštovani Mirko,

   razumijem Vaš stav i sam imam slično iskustvo, ali sa suprotne strane. Zainteresiran sam za ulaganje u tvrtku koja ima potencijal rasta te se u posao uključiti kao partner. Iz mog kuta također je vrlo teško pronaći dobar projekt. Tvrke ili osnivači koji traže ulagače vrlo često prezentiraju nerealne i nestručno napravljene poslovne planove, očekivanja koja imaju u smislu podjele rizika i ulaganja su neodrživa.

 2. Andrej

  Andrej

  12. 03. 2014. u 9:50 am Odgovori

  Hi,

  thanks for the comment. While it is true that recommendations help when being introduced to a VC fund, they are not a necessity. A good example is our investment in Beepl: we invested into the company after the entrepreneur came to our Open House http://www.credoventures.com/blog/open-house

  He had no recommendations and didnt know anyone in the team before he approached our fund. We regularly meet with teams that have no recommendations or connections to our team. I think the key is to have a strong enough investor presentation that will catch the attention of the investors.

  Therefore I disagree that you shouldn’t bother to approach VCs if you dont have the right connections. You just have to make sure that your proposal for the VC is quick and interesting. I actually have some tips on how to approach the VCs in one of the previous blogs https://www.netokracija.com/venture-capital-ulaganje-52550

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Data science u sportu: prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos analizira rukometne akcije uz strojno učenje

Automatsko prepoznavanje događanja na rukometnom terenu može uvelike pomoći trenerima i profesorima.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kreativci Brukete&Žinić&Grey i Brigade inspirirani radom od doma počeli tiskati ružičasti toaletni papir

Krizna vremena zahtijevaju krizne mjere, a koronavirus nikoga nije ostavio ravnodušnim. Absolut Vodka okrenula se sanitetskom alkoholu, Airbus i Jaguar proizvodnji respiratora, a hrvatske kreativne agencije Bruketa&Žinić&Grey i Brigada - toaletnom papiru!

Kultura 2.0

MUP licencirao tehnologiju Pokemon GO-a za praćenje kršitelja samoizolacije!

U doba krize uzrokovane virusom COVID-19, mnoge institucije okreću se nekonvencionalnim rješenjima za suzbijanje širenja pandemije.

Kultura 2.0

Zbog prisilne digitalizacije gospodarstva i društva u izolaciji, Hrvatska prvi put prvak DESI indeksa!

Europska komisija ove godine odlučila je nešto ranije objaviti Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2020. godinu ne bi li oraspoložila građane Europske unije u ovim tmurnim danima - naime, indeksi država članica EU otišli su značajno u vis, a Hrvatska među njima prednjači!

Kultura 2.0

“Niste bili kod kuće” poruke od poštara omogućile Hrvatskoj osvajanje Guinnessa za najduži red na svijetu

Zahvaljujući velikim naporima jako male skupine poštara Hrvatska je postavila novi rekord impresivnim redom u jednom zagrebačkom naselju.

Kultura 2.0

Osnovana crkva Presvetog Rada na Daljinu, već potpisan “Zoomovski ugovor” s Republikom Hrvatskom

Ekskluzivno otkrivamo da je u Zagrebu prije nekoliko dana putem novodigitaliziranih servisa hrvatske javne uprave registrirana nova crkva - Prva crkva "Presvetog 'Remote' Rada'.

Intervju

U iščekivanju drugog paketa mjera: Hoće li se freelancerima i malim poduzetnicima ponuditi slamka spasa?

Vladajući ne shvaćaju problematiku samozaposlenih, malih i mikro poduzetnika. Glasno im to poručuju njihovi predstavnici svakog dana od kada je Vlada predstavila prvi paket mjera za suzbijanje ogromnih posljedica koje za privatni sektor donosi pandemija virusa COVID-19.