Udruga gradova na WordPressu stvorila ‘intranet’ za sve hrvatske gradonačelnike

Udruga gradova na WordPressu stvorila ‘intranet’ za sve hrvatske gradonačelnike

Udruga gradova, nacionalna, nestranačka i nepristrana zajednica gradova Republike Hrvatske, predstavila je novu web stranicu koja predstavnicima hrvatskih gradova omogućava brže informiranje za učinkovitiju samoupravu. Web stranicu je u suradnji s Tailored Developmentom Udruga gradova je predstavila tijekom prosinca, a primjer je razvoja e-govermenta u Hrvatskoj u vrlo praktičnoj formi.

udrugagradova

Udruga gradova, nacionalna, nestranačka i nepristrana zajednica gradova Republike Hrvatske, predstavila je novu web stranicu koja predstavnicima hrvatskih gradova omogućava brže informiranje za učinkovitiju samoupravu. Web stranicu je u suradnji s Tailored Developmentom Udruga gradova predstavila tijekom prosinca, a primjer je razvoja e-govermenta u Hrvatskoj u vrlo praktičnoj formi.

Novu web stranicu Udruge gradova izradio je Tailored Development, specijalizirana agencija za izradu web rješenja temeljenih na popularnom WordPressu, osnivača braće Blagonić te Zorana Ugrine koji je upravo na nedavno održanoj Blogomaniji imao predavanje sa savjetima za WordPress. Za Netokraciju su u razgovoru o projektu sudjelovali Dario Runtić, savjetnik u Udruzi gradova, te Emanuel Blagonić, suosnivač Tailored Developmenta.

U praksi je nova web stranica Udruge gradova intranet i sustav informiranja za većinu gradonačelnika i drugih službenika hrvatskih gradova na kojem će naći informacije o cijelom nizu sadržaja, od novosti o fondovima Europske unije do najava seminara i radionica. Na njoj su uz vijesti iz raznih sektora posebno istaknute:

 • Najave događaja;
 • Otvoreni natječaji;
 • Za gradove bitne objave u medijima.

Najzahtjevniji dio projekta koji se razvijao oko 4 mjeseca bila je podrška za velik broj članova s različitim stupnjevima pristupa informacija, koji uključuju gradonačelnike, pročelnike te službenike uključenih gradova. Svaki korisnik svakodnevno dobiva email s najvažnijim informacijama temeljenim na grupi korisnika čiji je član.

udrugagradova_2site

Email sustav također je “provučen” kroz WordPress što agenciji i vlasnicima daje više slobode u budućem razvoju. Blagonić navodi kako predviđaju i do 8 tisuća korisnika na sustavu, dok Runtić smatra kako im je bilo jako bitno integrirati korisnike iz svih krajeva Hrvatske kako bi povećali transparentnost i kvalitetu informiranosti korisnika.

Odučiti od papira – za sva wwwremena

Udruzi gradova je uz to bilo izuzetno bitno nešto što neće začuditi nikoga tko je imao posla s hrvatskim institucijama, a radi se o eliminaciji papira kao medija komunikacije i suradnje između gradova i Udruge gradova. Runtić za Netokraciju navodi:

Cilj nam je bio ukloniti papir sa svih seminara i sjednica upravnih i radnih tijela udruge. Želimo pribiližiti on-line servise i tehnologiju svima s ciljem uklanjanja ljudskog faktora kao jedne od mogućih prepreka za implementaciju e-government rješenja. Hrvatska ima iznimno kvalitetnih i inovativnih primjera korištenja ICT rješenja u poslovanju gradskih uprava, a mi pokušavamo kombinacijom različitih pristupa približiti tehnologiju i inovativnu praksu svima ostalima. Našim programima i projektima direktno promoviramo inovativnu praksu, a ovim rješenjem namećemo interakciju s novim tehnologijama.

Praktična korist responzivnog dizajna i otvorenog CMS-a

Kako je sustav namijenjen vrlo širokoj skupini korisnika, čija informatička pismenost, znatno varira, responzivni dizajn web stranice je itekako koristan. Web stranica, ali i email newsletter, prilagođeni su prikazu ne samo na računalima, već svim vidovima mobilnih uređaja i to u svakom trenutku korištenja web stranice Udruge gradova: od registracije, profila, itd.

Prilagođenost svim uređajima svih aspekata web stranice pokazuje i primjer karte članova, generirane iz popisa korisnika, čije upravljanje ovisi o tome gdje je koristite. Na mobitelima će vam, primjerice, dodirna površina biti veća.

udrugagradova_3newsletter

Cijela web stranica napravljena je na WordPressu, po većini informacija najpopularnijem sustavu za upravljanje web sadržaja na svijetu, koji se često smatra tek CMS-om za blogove. Primjeri od onih koje navodi WordPressov proizvođač Automattic do Netokracije pa sad i Udruge gradova pokazuju da je tu spoznaju potrebno demistificirati. Svojom raširenošću je WordPress sustav koji podržavaju mnogi web profesionalci, zbog kojega klijenta nije moguće “zaključati” na zatvoren CMS koji izrađuje tek jedna, jedina tvrtka. Blagonić navodi:

WordPress je isto tako robustan ako ga koristite kao framework za izradu bilo kakve kompleksnije stranice.  Uz izradu web portala po sistemu “ključ u ruke”, preko naše tvrtke Tailored Development i uz podršku naših partnera u Plus Hostingu, Udruzi gradova smo ponudili kompletnu uslugu uključujući hosting, sigurnosnu podršku, nadogradnje — kako bi stranica funkcionirala bez ikakvih problema.

Runtić navodi kako su izuzetno zadovoljni radom s Tailored Developmentom te da je cijeli proces bio “kolaborativan”.

Dugoročno “osloboditi” podatke

Nova Udruga gradova tek je prva faza razvoja projekta čiji je dugoročni cilj, po Runtićevim riječima, “oslobađanje podataka”:

U Hrvatskoj postoje brojna skladišta podataka koja se redovno pune, neredovito analiziraju, a pristup im je ograničen ili otežan iako za to nema osobito opravdanog razloga. Nedostupnost podataka ili izostanak analize podataka prije donošenja odluka veliki je problem našeg društva. Udruga povremeno od korisnika prikupi setove podataka koje analizira i iskoristi za poslove potrebe, a pod pritiskom rokova podatke ne vrati korisnicima na daljnju uporabu.

udrugagradova_4karta

Krajnja korist od nove web stranice i sustva za Udrugu gradova je skraćivanje vremena potrebnog za za objavu i distribuciju sadržaja te istovremeno prikupljanje što više komentara i povratnih informacija. To im daje više vremena da se umjesto na logistiku distribucije odnosno pisanje i listanje usredotoče na svoj core business, a to je analiza podataka te njihov utjecaj na zakonodavni proces uz edukaciju korisnika usluga Udruge. Runtić zaključuje kako im je to itekako bitno s obzirom da im se rokovi često mjere u satima, a ne danima, pri čemu je se ušteda vremena prevodi bolju učinkovitost.

S obzirom na stalnu polemiku oko razvoja e-govermenta u Hrvatskoj, posebno projekata poput Gov.hr, itekako je zanimljivo vidjeti informatizaciju lokalne samouprave na sporedna vrata,  kroz udrugu koja ih okuplja. Realistični zahtjevi i koristi od novog sustava stoga su dobar pokazatelj da se kvalitetan e-goverment projekt može realizirati u relativno kratkom roku, bez e-drame. Druga faza će pokazati pak koliko je zaista moguće “osloboditi podatke” od kojih hrvatski građani dugoročno mogu imati krajnju korist.

Napomena: Tailored Development / Blagonić Brothers službena su web development agencija Netokracije.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

  • Emanuel Blagonić

   Emanuel Blagonić

   28. 12. 2013. u 7:04 pm Odgovori

   @Luka, Krešo — kada radite redizajn, onda nikada ne krećete iz nule. Ima puno stvari o kojima treba voditi računa, ali kod redizajna je (prema mojem mišljenju) najvažnije napraviti kvalitativni pomak naprijed. To je ono što je ovdje napravljeno.

   Također, kada govorimo o RWD, tu je fokus na funkcionalnosti, a ne na ljepoti. Mi kao odgovorni za dizajn smo time zadovoljni. Naravno, uvijek se može bolje, ali unutar budžeta napravljeno je sve što se moglo napraviti, poštovani su rokovi i naručitelj je dobio bolji proizvod nego što je imao ranije, nije ograničen na jednog vendora i zadovoljan je izrađenim rješenjem.

   Dizajn je najčešće subjektivan, naravno, mogli smo staviti veće slike, više shadowa, više gradienta, ali ne vidimo smisao u tome za jedan web kojeg bi trebali koristiti korisnici iz javne domene, prvenstveno za pronalazak informacija i obavještavanje putem newslettera. U kasnijoj fazi također su planirane dodatne izmjene, pa kada se fokus bude mijenjao, možda ćemo i dizajn prilagođavati.

   Nisam jednom čuo — “Ovaj dizajn je meni ok, ali se mojoj ženi ne sviđa”. Dizajn se ne radi za vas, nego se radi za korisnika.

   • Kreso

    Kreso

    30. 12. 2013. u 4:21 pm Odgovori

    Joj, Emanuele… Pa de ćeš toliko dizajnerskih bullshit floskula nabaciti u jednom postu 🙂 “Rwd je fokus na funkcionalnost a ne na ljepoti” – kao, nemoguće je napravit lijep rwd site? Daj pliz… “Dizajn je najćešće subjektivan….” da, ali složit ćeš se da postoje univerzalno ružni sajtovi i univerzalno lijepi sajtovi, jelda? Barem do mjere gdje 95% ljudi će reći ovo je/nije lijepo… “Dizajn se ne radi za vas, nego se radi za korisnika.” – iskreno ovaj sajt izgleda upravo kao da ga je radio netko tko ne zna baš puno o korisnicima… Još samo fali “content is king” univerzalno opravdanje kad sve izgleda bezvezno i dosadno. NHF, al ajd nemojmo tim smjerom krenuti… Nije fer prema ljudima koji se ne razumiju u to.

    Gle, nije da ovom sajtu fali boja i gradienta, niti se radi subjektivna prosudba – već ima temeljnih problema – kontrasti fontova su koma, odabir bold-a za baš svaki naslov vijesti/clanka/linka je izrazito nezgodan za skeniranje sto je sto, prejaka ljubičasta, zbijenost, monotona siva u zaglavlju, blablabla + još barem 10 stvari ovak na prvu… i to ga čini grdim.

    A i nije se stalno fora “vaditi” na rwd… Iskreno, čak ni rwd nije fascinantan. Klasični “baci ono što imaš jedno ispod drugog i amen”. Čisto za primjer – jer ZBILJA dobro rješenje nabaciti najave događanja i natječaje (koji su relativno bitan sadržaj) ispod 11 novosti na mobilnim rezolucijama gdje je dostpnost bitnija nego na bilo kojem ekranu? NIje se moglo pribjeći tome da se na mobilu trebaju prokazivati samo 3-4 vijesti ne bi li i ove druge (bitne) stvari bile dostupne nakon samo dva scrola (umjestno sadašnjih 6)? Glavna navigacija puca u dva reda na nekim veličinama, ovaj lijevi izbornik “kategorije” je izrazito nezgodan jer se jedva razaznaje što je novi red, izbornik na mobile-u koji je em visok milion piksela em ima nezgodnu foru da se pomakne prema gore tako da se uopće ne vidi logotip i gumb “navigacija” pa dobiješ dojam da se ne da ni zatvoriti…. I tak.

    Sve u svemu, u sferama kojima se vi predstavljate da pripadate – ovo je bezvezan sajt. Jednostavno je. Dobar bi bio da su ga radili neka mlada početnička ekipa ali vi se promovirate kao web šerifi i na sceni ste već predugo vremena za bi radili sajtove kao iz 2008 godine. Svi imaju projekte na koje nisu ponosni, što zbog budžeta a što zbog bedastih klijenata koji sve zeznu ali nije mi jasno što ste ovo uopće potpisivali a kamoli promovirali :/ Zbilja nije dostojno renomea koji pokušavate prikazati o sebi…

    • Emanuel Blagonić

     Emanuel Blagonić

     30. 12. 2013. u 4:36 pm Odgovori

     Krešo, ne znam što mi je trebalo da ti sada opet idem odgovarati, ali kada pričaš gluposti, nažalost moram.

     1) cijelo vrijeme govoriš o “nama” kao o nekim, što, ego tripovima koje pucaju ako netko napiše nešto lijepo ili nešto ružno? Sorry, ne smatram se web šerifom, ali dovoljno znam o ovom poslu (i usput se, Krešo, usudim i potpisati punim imenom i prezimenom za razliku od tebe) da mogu donositi svoje vlastite zaključke. Evo, baš sam danas pohvalio i http://www.gkr.hr/ jer mi se sviđa način na koji je to napravljeno. Dakle, mislim da imam potpuno pravo komentirati što i činim.

     2) Ne mora ti se sviđati web stranica Udruge gradova, dapače, ali ako već pišeš komentare dok haluciniraš od konzumiranja neke opake droge 😉 barem se potpiši, to bi bilo prilično fer. Pokaži što si ti napravio pa da usporedimo. Svatko ima webova na koje je ponosan i onih na koje nije (možda) ponosan, a ovo je jedan od webova koji je sigurno napravljen na visokoj razini. Ako te baš zanima što smo sve napravili, slobodno mi se javi na moj mail. Ako ne znaš dovoljno, rado ćemo te naučiti :*

     3) Jedino problem s kontrastom je prema mojem mišljenju desni sidebar, gdje, slažem se, možemo to napraviti i bolje i to ćemo vjerojatno uskoro i rješavati, kako ne bi bilo previše njihove zaštitne boje na webu. Taj desni sidebar smo nažalost radili naknadno, jer je u idejnom rješenju bio drukčije zamišljen, a kasnije je promijenjen nakon testiranja sa korisnicima. Naslovi i većina linkova (osim onih u samom tekstu) su *namjerno* napravljeni s debljim fontom radi preglednosti. Kada govoriš o “skeniranju” stranice, tu nismo primijetili problem niti nakon testiranja sa krajnjim korisnicima, pa bih rekao da je to tvoja subjektivna procjena.

     4) Vađenje na RWD? Osim što očito trollaš bez detaljnijeg poznavanja materije jer inače takvu glupost teško da bi mogao izvaliti i ostati živ. Jer da znaš, onda bi znao da nije baš “best practice” na RWD-u imati 3-4 vijesti, a na desktopu 10, čak niti uz conditional loading. Krešo, ovo nije mobilna stranica, ovo je potpuno funkcionalna desktop stranica koju možeš (prilagođeno) gledati na mobitelu.

     Opet ponavljam, ako si već odlučio trollati daj se predstavi, da barem vidimo kakvim to “iskustvom” možeš potkrijepiti ovako glupe komentare. Pa ako si toliko stručan, rado ću popričati s tobom i možda od tebe naučiti nešto novo.

    • Lucijan Blagonic

     Lucijan Blagonic

     30. 12. 2013. u 4:47 pm Odgovori

     @Krešo Žao mi je što ti se ne sviđa, no pošto ti nisi ciljana publika već je stranica rađena na osnovu feedbacka naručitelja i korisnika usluga — nemoj se naljutiti što se s tvojim mišljenjem uopće ne slažem.

     Vezano za layout i razmještaj elemenata, kao i broj novosti — stranica se direktno veže na dnevni digest, te u tom slučaju, ljudi dolaze direktno s mobitela na određen natječaj/događanje. Za one koji će svaki dan skenirati stranicu, njima nije problem odscrollati te je zato cijela stvar konzistentnija. No većina korisnika će dolaziti na stranicu direktno na određeni sadržaj najčešće iz e-maila.

     Boje i fontovi odabrani su tako da budu čitljiviji i na lošijim monitorima kao i starim OS-ovima bez cleartypea uključenog (začudio bi se što sve koriste korisnici i članovi UG), te da prate određeni vizualni identitet Udruge. Možda bi ti site bio ljepši da smo stavili Helvetica Neue weight 200 no pogledaj kako to izgleda na starom XP-u u IE8 pa mi javi.

     Na osobne napade ne planiram reagirati, tako da ćeš te frustracije morati nekako drukčije izlječiti. Možda pod punim imenom i prezimenom?

    • Emanuel Blagonić

     Emanuel Blagonić

     30. 12. 2013. u 4:55 pm Odgovori

     “Zbilja nije dostojno renomea koji pokušavate prikazati o sebi…” — samo da ovaj dio ispravim. Svi koji nas znaju, znaju način na koji radimo, koliko pažnje poklanjamo detaljima i zapravo već godinama sve poslove dobivamo isključivo preko preporuka što dovoljno govori o tome da li smo kvalitetni ili nismo.

     Nikada nisam niti neću govoriti o nama kao najboljim dizajnerima na svijetu, isto tako — odavno sam prerastao potrebu da mi bilo tko podilazi i uzdiže moj ego, ali kada vidim gluposti, onda ne mogu ne reagirati. A ovdje si napisao dosta gluposti.

     Moglo bi se još puno toga napisati, ali kada ne znam s kime razgovaram, nema mi nekog smisla. Znam da ima ljudi koji nas ne vole jer smo prilično direktni i ne muljamo, reći ću da si ti jedan od njih i gotovo ;).

 1. Riba

  Riba

  24. 12. 2013. u 7:31 am Odgovori

  Ovaj projekt se temelji na bizarnoj cinjenici da u Hrvatskoj imamo 100+ “gradova”, kada ih se u stvarnosti moze nabrojati na prste jedne ruke. Pa u celnistvu udruge su “gradonacelnici” Zapresica, Knina i Pozege (!!)

  • Emanuel Blagonić

   Emanuel Blagonić

   28. 12. 2013. u 7:06 pm Odgovori

   Nevažno je što imamo toliko gradova, moje mišljenje o organizaciji Hrvatske je takvo da smatram da bi lokalna organizacija mogla i trebala biti još bolja na korist svih nas koji živimo u ovoj zemlji. No, u okvirima onoga što je traženo, napravljeno je još i više unutar zadanog budžeta i na vrijeme. Tko je u čelništvu Udruge ne mogu komentirati, ali svaki je grad važan, bez obzira na veličinu.

   • Riba

    Riba

    28. 12. 2013. u 7:11 pm Odgovori

    Moj komentar je samo rezultat frustracije stanjem i u osnovi nema veze sa samom temom teksta niti si ti imao ikakav utjecaj na to, vi ste svoj dio napravili. Samo bih volio da i druga strana s jednakim entuzijazmom radi i svoj posao. :-/

    • Emanuel Blagonić

     Emanuel Blagonić

     29. 12. 2013. u 4:09 pm Odgovori

     Unutar Udruge gradova djeluje jedna ekipa ljudi kojoj entuzijazma ne nedostaje. Zato ovo i navodimo kao primjer kako (osobno) smatram da bi se trebalo pristupati poslovima iz javnog sektora. Nije najvažnije uzeti novac, već treba dati i nešto zauzvrat.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni marketing

Gdje griješimo u zapošljavanju generacije Z?

Zbog toga što je odrasla u posve novim okolnostima modernog društva, kao i u mnogo slučajeva dosad - stariji naraštaji sve slabije razumiju novu generaciju. Kako pristupiti "genzijevcima"?

Društvene mreže

Kronike LinkedIna: “Poslovna mreža” koja je postala odlagalište objava za samohvalu i šuplje inspiracije

Što je sve LinkedIn postao, a nije trebao? Iliti kako smo pretvorili jedinu poslovnu društvenu mrežu u novi Facebook...

Digitalni marketing

Je li Google Analytics ilegalan? Jest, ako se pogrešno implementira!

Je li korištenje Google Analyticsa (i svih drugih digitalnih servisa koji podatke spremaju u SAD) preko noći postalo ilegalno objašnjavaju stručnjak za digitalnu analitiku Robert Petković i pravnica Ana Bačić.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Hrvatski Treblle: S alatom koji štedi vrijeme svima koji rade s API-jima osigurali 1,2 milijuna eura u prvoj rundi

Treblle je alat koji olakšava život developerima i svima ostalima koji rade s API-jima, a razvio ga je domaći tročlani tim iz svojih potreba. Od korisnika dobivaju samo pohvale i ocjene 5.0, a investitori ih toliko vole da su nekoliko njih morali odbiti.

Startupi i poslovanje

Traži se iskusni Head of Revenue koji će Mediatoolkit dovesti do 10 milijuna eura

Domaći scaleup čiji alat za praćenje online spominjanja koriste globalni brendovi, agencije i organizacije zapošljava ključnu osobu za ostvarenje ambicioznih planova rasta. Jedan od najvažnijih zadataka bit će joj - uskladiti Sales i Customer Success.

Kultura 2.0

Wordle, kako je jednostavna igra riječi osvojila internet?

Sigurna sam da ste već primijetili zanimljivu kombinaciju žutih, zelenih i sivih kvadratića koji niču na sve strane interneta. U pitanju je Wordle, igra riječi koja je dovoljno jednostavna da vas odmah uvuče, a taman izazovna da vas zadrži.

Tehnologija

Želite utjecati na transparentnost vlasti? Krenite s proračunom Grada Zagreba na hackathonu “Hackl”!

Hoćemo li u bližoj budućnosti dobiti otvorenije i više transparentne gradske proračune? Možda ćemo odgovor na to pitanje pronaći u proračunskom hackathonu.

Društvene mreže

Kako izgleda stvaranje sadržaja kada ga ne diktirate vi, nego zbivanja na sportskim terenima?

Kada u SofaScoreu pratite utakmice, jednim okom gledate prijenos, a drugim okom gledate računalo i planirate što ćete objaviti. No, čitava priča je mnogo drugačija od toga da vas netko “plati da gledate utakmice”, šale se iz SofaScorea, najveće hrvatske platforme za sportske rezultate uživo.

Startupi i poslovanje

Codemap, hrvatski no-code marketplace osigurao prvu 1,68 milijuna kuna vrijednu investiciju

No-code tržište će s trenutnih 16 milijardi do 2027. narasti do skoro 85 milijardi dolara vrijednosti. Hrvatski Codemap se u tom periodu želi uspostaviti kao ključna analitička i networking no-code platforma. Investicija koju predvodi SQ Capital te poduzetnici Tomislav Matić i Mate Rimac prvi je veliki korak prema tome.