Try{code}catch: Tko osvaja 32.000 kuna na hackathonu?
Combis hackathon

Tko osvaja 32.000 kuna stvaranjem društveno korisnih tehnoloških rješenja?

U Zagrebu se s 9. na 10. travnja održava hackathon Try{code}catch u organizaciji zagrebačke tehnološke tvrtke Combis koja je uspjela za ovo 24-satno natjecanje okupiti 15 timova studenata s hrvatskih fakulteta poput FOI-ja, FER-a i TVZ-a. Stvarajući društveno korisna rješenja za neprofitne organizacije, timovi se natječu za fond nagrada u vrijednosti 32 tisuće kuna!

Combis hackathon

Iako su inicijalno imali cilj okupiti desetak timova, na natjecanje, čiji je Netokracija partner, na kraju je prijavljeno 38 timova te preko 120 studenata. I nemojte misliti da je prijaviti tim bilo dovoljno za “upad”. Combis je odlučio odabrati više timova upravo zato što su selekcijski zadaci bili izuzetno kvalitetno riješeni.

Subota 10:00: Svečano otvorenje – i zovite me Mario!

“Jesi li ti Mario?” pitanje je koje sam dobio dolaskom na Combisov hackathon, pri čemu me kolegica zamijenila za jedinog člana tima koji je očito dolazio u zadnji čas. Ostali su već bili odgovorno na svojim mjestima, čekajući jedan od dva zadatka koji će imati prilike rješavati.

trycodecatch

Upravo je samonametnuta disciplina već od početka karakterizirala ozbiljnost timova prijavljenih na Try{code}catch: Fire Breathing Rubber Duckies, Three Codethroopers, Codex, DATA, Sišarperi, DeepWeb, Team1234, Drim tim, Destruktori, Karakondžula, Deep Café, Carefection, Nešto, FERIT te tim Neće snaša frontendaša koji ako čak i ako ne osvoji nagradu može živjeti s činjenicom da je njihovo ime osvojilo srca Facebook grupe frontendaša Hrvatske s preko 100 lajkova među budućim kolegama.

Budućim, jer kao, što sam naglasio u uvodu, svi su sudionici studenti koji tek ulaze u tehnološku industriju te hackathone vide ne samo kao način za osiguravanje dodatnog džeparca i prolazak vikenda, već priliku da nauče nove vještine i dobe radno iskustvo.

12961304_1114370011947799_220276709325073340_o

Njihova predanost vidjela se u činjenici da je predviđeni stolni nogomet namijenjen kratkim pauzama opuštanja prvenstveno služio članovima organizacije te pokojem novinaru Netokracije koji se tamo našao u sitne sate. Ocjena za predanost? Pet.

Timovi su imali prvih sat vremena da odaberu jedan od zadataka, poput organizacije procesa prijevoza i preradu maslinarskih proizvoda.

Subota 22:00 Vrijeme večere, odmora… i nastavka rada!

Prvih desetak sati rada prešlo je prilično koncentrirano, s obzirom na to da timovi nisu znali što će ih očekivati. Dobrom dijelu njih ovo je bio prvi hackathon i potaknuti mladenačkim entuzijazmom računali su da će im Red Bull i kava biti dovoljna da prežive noć.

12916063_1114370035281130_2281608132606594830_o

U kasne noćne sate poslužena je vrhunska večera kako bi se timovi okrijepili i, iako nisu baš preferirali morske plodove, svakako su preferirali rasprave o daljnjem rješavanju problema. Nema stajanja i pauze, čak i ususret ponoći koncentriralo se na jedan od dva zadatatka: optimizaciju rasporeda za hitne službe ili pak procesa proizvodnje maslina!

Nedjelja 9:00: Tko je pobijedio?

Prošlo je skoro 24 sata. Krećući upravo za Try{code}catch da bih vam otkrio nastavak priče i sudionicima održao predavanje o tome što ih čeka nakon hackathona najviše me zanima u kolikoj su mjeri su timovi uspjeli preživjeti noć? Jesu li projekti pri kraju? Jesu li umorni? Jesu li spavali?

Timovi su, unatoč dvadeset i četiri sata rada, bili u priličnom dobrom stanju tako da su uspjeli u 3 predviđene minute predstaviti svoje projekte. Svaki od voditelja timova imao je naime, točno to vrijeme, da objasni kako su pristupili zadatku, kako su ga riješili te što bi – s dodatnim vremenom – nadogradili.

Pobjedu i nagradu od 4 tisuće kuna po timu je u konačnici odnio tim DeepWeb s rješenjem za ‘ER scheduler’ koje je, po riječima direktora hackathona Mladena Marasa, dalo najbolje rezulate s obzirom da su odabrali odabrali pravi tehnološki pristup kao i dali unutar svog rješenja korisnicima najpotrebnije mogućnosti:

Pobijedili su timovi koji su definitivno zaslužili nagrade, predvođeni timom DeepWeb na prvom mjestu, koji je realizirao fantastičan optimizacijski proces. DeepWeb se odlučio za temu kreiranja Emergency Room Schedulera – sustava za automatizaciju izrade rasporeda smjena i formiranje timova djelatnika u Zavodima za hitnu medicinu. Odabrao je najprimjereniji algoritam za kojeg je naš evaluator potvrdio da odlično radi i kreirali su fantastično sučelje koje je udovoljavalo svim zahtjevima projektnog zadataka. Vidjelo se tko je od djelatnika u kojem trenutku na poslu, a djelatnici su mogli unositi godišnje odmore i dopuste. Jako su dobro izveli svoj zadatak.

Ekipa koja je osvojila drugo mjesto i koja definitivno nosi najzabavnije ime – Neće snaša frontendaša – odlučila se za Olive Manager projekt, sustav za upravljanje tehnološkim procesom prerade maslina, odnosno proizvodnjom maslinovog ulja. Oni su to najbolje napravili i ponudili jako dobro optimizacijsko rješenje. Ovaj tim je uspio ne samo iskoristiti Google Maps u sučelju, nego i napraviti iOS aplikaciju.  Trećenagrađeni tim također je napravio dobro rješenja – ER Scheduler – ali je u optimizacijskom procesu bio nešto lošiji od pobjednika.

Mladen je istaknuo kako je Combisov tim jako puno naučio od studenata, posebno o načinu komunikacije te o njihovoj kulturi, a fascinirali su ih svojom predanosti poslu. Dvadeset i četiri sata, koliko je trajao hackathon, navodi, nije bilo buke u prostoriji, a sudionici su razgovarali diskretno i poštivali jedni druge.

Fotografije: Hub385

 

 

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!