Try{code}catch: Tko osvaja 32.000 kuna na hackathonu?
Combis hackathon

Tko osvaja 32.000 kuna stvaranjem društveno korisnih tehnoloških rješenja?

U Zagrebu se s 9. na 10. travnja održava hackathon Try{code}catch u organizaciji zagrebačke tehnološke tvrtke Combis koja je uspjela za ovo 24-satno natjecanje okupiti 15 timova studenata s hrvatskih fakulteta poput FOI-ja, FER-a i TVZ-a. Stvarajući društveno korisna rješenja za neprofitne organizacije, timovi se natječu za fond nagrada u vrijednosti 32 tisuće kuna!

Combis hackathon

Iako su inicijalno imali cilj okupiti desetak timova, na natjecanje, čiji je Netokracija partner, na kraju je prijavljeno 38 timova te preko 120 studenata. I nemojte misliti da je prijaviti tim bilo dovoljno za “upad”. Combis je odlučio odabrati više timova upravo zato što su selekcijski zadaci bili izuzetno kvalitetno riješeni.

Subota 10:00: Svečano otvorenje – i zovite me Mario!

“Jesi li ti Mario?” pitanje je koje sam dobio dolaskom na Combisov hackathon, pri čemu me kolegica zamijenila za jedinog člana tima koji je očito dolazio u zadnji čas. Ostali su već bili odgovorno na svojim mjestima, čekajući jedan od dva zadatka koji će imati prilike rješavati.

trycodecatch

Upravo je samonametnuta disciplina već od početka karakterizirala ozbiljnost timova prijavljenih na Try{code}catch: Fire Breathing Rubber Duckies, Three Codethroopers, Codex, DATA, Sišarperi, DeepWeb, Team1234, Drim tim, Destruktori, Karakondžula, Deep Café, Carefection, Nešto, FERIT te tim Neće snaša frontendaša koji ako čak i ako ne osvoji nagradu može živjeti s činjenicom da je njihovo ime osvojilo srca Facebook grupe frontendaša Hrvatske s preko 100 lajkova među budućim kolegama.

Budućim, jer kao, što sam naglasio u uvodu, svi su sudionici studenti koji tek ulaze u tehnološku industriju te hackathone vide ne samo kao način za osiguravanje dodatnog džeparca i prolazak vikenda, već priliku da nauče nove vještine i dobe radno iskustvo.

12961304_1114370011947799_220276709325073340_o

Njihova predanost vidjela se u činjenici da je predviđeni stolni nogomet namijenjen kratkim pauzama opuštanja prvenstveno služio članovima organizacije te pokojem novinaru Netokracije koji se tamo našao u sitne sate. Ocjena za predanost? Pet.

Timovi su imali prvih sat vremena da odaberu jedan od zadataka, poput organizacije procesa prijevoza i preradu maslinarskih proizvoda.

Subota 22:00 Vrijeme večere, odmora… i nastavka rada!

Prvih desetak sati rada prešlo je prilično koncentrirano, s obzirom na to da timovi nisu znali što će ih očekivati. Dobrom dijelu njih ovo je bio prvi hackathon i potaknuti mladenačkim entuzijazmom računali su da će im Red Bull i kava biti dovoljna da prežive noć.

12916063_1114370035281130_2281608132606594830_o

U kasne noćne sate poslužena je vrhunska večera kako bi se timovi okrijepili i, iako nisu baš preferirali morske plodove, svakako su preferirali rasprave o daljnjem rješavanju problema. Nema stajanja i pauze, čak i ususret ponoći koncentriralo se na jedan od dva zadatatka: optimizaciju rasporeda za hitne službe ili pak procesa proizvodnje maslina!

Nedjelja 9:00: Tko je pobijedio?

Prošlo je skoro 24 sata. Krećući upravo za Try{code}catch da bih vam otkrio nastavak priče i sudionicima održao predavanje o tome što ih čeka nakon hackathona najviše me zanima u kolikoj su mjeri su timovi uspjeli preživjeti noć? Jesu li projekti pri kraju? Jesu li umorni? Jesu li spavali?

Timovi su, unatoč dvadeset i četiri sata rada, bili u priličnom dobrom stanju tako da su uspjeli u 3 predviđene minute predstaviti svoje projekte. Svaki od voditelja timova imao je naime, točno to vrijeme, da objasni kako su pristupili zadatku, kako su ga riješili te što bi – s dodatnim vremenom – nadogradili.

Pobjedu i nagradu od 4 tisuće kuna po timu je u konačnici odnio tim DeepWeb s rješenjem za ‘ER scheduler’ koje je, po riječima direktora hackathona Mladena Marasa, dalo najbolje rezulate s obzirom da su odabrali odabrali pravi tehnološki pristup kao i dali unutar svog rješenja korisnicima najpotrebnije mogućnosti:

Pobijedili su timovi koji su definitivno zaslužili nagrade, predvođeni timom DeepWeb na prvom mjestu, koji je realizirao fantastičan optimizacijski proces. DeepWeb se odlučio za temu kreiranja Emergency Room Schedulera – sustava za automatizaciju izrade rasporeda smjena i formiranje timova djelatnika u Zavodima za hitnu medicinu. Odabrao je najprimjereniji algoritam za kojeg je naš evaluator potvrdio da odlično radi i kreirali su fantastično sučelje koje je udovoljavalo svim zahtjevima projektnog zadataka. Vidjelo se tko je od djelatnika u kojem trenutku na poslu, a djelatnici su mogli unositi godišnje odmore i dopuste. Jako su dobro izveli svoj zadatak.

Ekipa koja je osvojila drugo mjesto i koja definitivno nosi najzabavnije ime – Neće snaša frontendaša – odlučila se za Olive Manager projekt, sustav za upravljanje tehnološkim procesom prerade maslina, odnosno proizvodnjom maslinovog ulja. Oni su to najbolje napravili i ponudili jako dobro optimizacijsko rješenje. Ovaj tim je uspio ne samo iskoristiti Google Maps u sučelju, nego i napraviti iOS aplikaciju.  Trećenagrađeni tim također je napravio dobro rješenja – ER Scheduler – ali je u optimizacijskom procesu bio nešto lošiji od pobjednika.

Mladen je istaknuo kako je Combisov tim jako puno naučio od studenata, posebno o načinu komunikacije te o njihovoj kulturi, a fascinirali su ih svojom predanosti poslu. Dvadeset i četiri sata, koliko je trajao hackathon, navodi, nije bilo buke u prostoriji, a sudionici su razgovarali diskretno i poštivali jedni druge.

Fotografije: Hub385

 

 

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Intervju

Prodekan FERIT-a Topić: “Meke” vještine za inženjere znače veću konkurentnost

Osječki FERIT bit će domaćin Tech Consultant Meetupa ove srijede, na kojem će se govoriti o tome što je potrebno studentima za uspješnu karijeru IT konzultanta. Otkrit ćemo djelić toga - dobro razvijene "meke" vještine.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.