Boom TikToka u Hrvatskoj: U 2020. prva knjiga o TikToku, u 2021. prvi regionalni talent show!

Boom TikToka u Hrvatskoj: U 2020. prva knjiga o TikToku, u 2021. prvi regionalni talent show!

2020. ćemo pamtiti po mnogočemu, ali, u kontekstu društvenih mreža, ističe se rast TikToka, kako u svijetu, tako i kod nas. O svemu sam popričala s Vlatkom Tutićem, zaduženim za TikTok u JoomBoosu, Andreom Kučiš, koja je ove godine postala koautorica prve hrvatske knjige o TikToku, i Mirtom Miler, na TikToku poznatoj kao @mimiermakeup, koja je u protekloj godini okupila više od dva milijuna pratitelja.

Naravno, ni ova priča neće proći bez spominjanja Donalda Trumpa.

Neki od najčitanijih tekstova u protekloj godini na Netokraciji bili su o TikToku. Ne čudi to jer godinama nijedna nova aplikacija nije napravila toliku pomutnju na teritoriju društvenih mreža kojim već godinama vladaju Facebook, njegov mlađi brat Instagram, YouTube, a spomenut ću i Twitter.

Ovoliki rast bilo je teško predvidjeti

Krajem smo 2019. najavljivali da će TikTok biti nešto o čemu će se puno pričati u 2020., ali, iskreno, ni sama nisam očekivala toliki boom, posebice ne u našim krajevima. No, nitko tada nije predviđao pandemiju koronavirusa, koja nas je zatvorila u naše domove, pojačala korištenje digitalnih kanala i stvorila još veću potrebu za digitalnim sadržajem, i konzumiranjem i kreiranjem.

(I, da, suprotno mojim tvrdnjama tada, došle su i starije generacije na TikTok.)

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

 

Statistike to potvrđujuu rujnu 2020. pričalo se o tome da je TikTok narastao za 75% u toj godini te da ima 33 puta više korisnika od direktne konkurencije. Jedan od šest stanovnika SAD-a u tom je trenutku bio redovit tjedni korisnik TikToka, a u drugom kvartalu 2020. bila je to aplikacija s najvećom zaradom na App Storeu.

Od Kine, preko SAD-a do Poreča

Vjerujem da će statistike za cijelu 2020. biti još impresivnije, a čak je i negativan publicitet doprinio rastu ili barem relevantnosti aplikacije. Tako se ona, zbog svog kineskog porijekla, našla usred trgovinskog rata između SAD-a i Kine, stoga je još uvijek aktualni predsjednik SAD-a, Donald Trump, odlučio stati na kraj ovoj kineskoj aplikaciji prijeteći joj zabranom u SAD-u, osim ako svoje poslovanje, kao i podatke o korisnicima u Americi ne prepusti kakvoj američkoj tvrtki.

U suludom raspletu (ili zapletu?) radnje, stvorila se utrka američkih tvrtki koje su se poželjele dočepati dijela ove zanimljive aplikacije, a na kraju se sve suzilo na Oracle. No, ova situacija ni do danas nije razriješena, a kako Trump trenutno ima većih briga, vjerujem da će tako ostati i neko vrijeme.

Iako su korisnici već bili spremni prijeći na alternativne platforme, među kojima se najviše ističe Instagramov Reels koji je poprilično vjerna kopija TikToka, egzodus se još nije dogodio, a aplikacija samo raste.

S druge strane, u Hrvatskoj je došla u pozornost javnosti ovoga ljeta nakon slučaja s porečkim restoranom i influencericom Doris.

TikTok je u široj javnosti u Hrvatskoj došao u centar pozornosti nakon slučaja influencerice Doris i porečkog restorana koji joj je odbio poslužiti ručak u zamjenu za objave na društvenim mrežama.

JoomBoosovih ravno godinu dana na TikToku

Početkom 2021. TikTok je mnogima postao svakodnevica, a ja sam odlučila popričati s tri osobe kojima je on obilježio 2020. godinu i koje će nastaviti graditi svoju zajednicu na njoj i dalje.

JoomBoos je otvorio profil na TikToku na početku 2020., točnije 8. siječnja, a od tada su prikupili više od 220.000 pratitelja, preko osam milijuna lajkova, a hashtag zajednica #JoomBoos trenutno broji više od 87 milijuna video pregleda, otkriva mi Vlatko Tutić, Social Media Manager u JoomBoosu.

Profil nam u nešto većem broju prati ženska populacija, no prema neslužbenim istraživanjima žene i jesu brojnije na TikToku. Što se tiče ostatka demografije, gotovo 60% pratitelja prati nas iz ostalih država regije, što je najveći postotak u usporedbi s našim ostalim platformama.

Najpopularniji video sadržaj bio je onaj koji je u datom trenutku bio popularan, trudili smo se pridružiti svim viralnim izazovima koji su postojali kroz godinu.

Prvi viralan video imali smo već nakon 20-ak dana od otvaranja profila, bio je to skeč na jedan balkanski video koji nam je prikupio vrtoglavih 1,2 milijuna pregleda. I inače, najveći broj pregleda smo imali na “balkanskom” sadržaju, odnosno na videima koji su bili skečevi na balkansku pop kulturu s kojima se mogla poistovjetiti i većina publike na ovim prostorima.

Od kampanja, kao najuspješnija pokazala se naša kampanja “Vrijeme je da zablistaš” za istoimeni YouTube talent show koji smo imali ovog ljeta na JoomBoos kanalu. TikTok ekstenzija kampanje prikupila je 2.1 milijun video pregleda, a fokus je bio na TikTok plesnoj koreografiji.

Bojala se da će je klinci “uništiti” u komentarima, ali…

Andrea Kučiš, voditeljica digitalnog marketinga na Novoj TV, u 2020. eksperimentirala je s TikTokom i uspjela ostvariti određenu viralnost, o čemu smo pričali s njom u našem podcastu u svibnju. Kad zaokruži godinu na TikToku, evo što može izdvojiti:

Najbolji rezultat u ovoj godini na TikToku mi je količina smijeha i pozitive koju sam “pobrala” gledajući video sadržaj raznih kreatora, ali i stvarajući vlastiti. Što se tiče nekih kvantitativnih rezultata, s obzirom na generalne brojke od 800 milijuna aktivnih korisnika mjesečno i milijarde pregleda, mojih 3 milijuna pregleda na profilu nije ništa spektakularno, al’ je solidna brojka, budući da sam se u tu avanturu upustila eksperimentalno da vidim u čemu je “kvaka” pa je to kasnije postala zabavna aktivnost (ponekad i svakodnevna), inspiracija i motivacija za druge stvari.

Od najpopularnijih videa bih izdvojila sve one koji su nastali za vrijeme karantene (lifehacks, što sve možeš raditi s predmetima koje imaš doma, razni izazovi, zezancija….) Što se publike tiče, klinci 90% za koje sam se bojala da će me “uništiti” u komentarima, al’ onda vidiš da pišu ispod videa “Šta će ti mama reći na ovo kad dođeš iz škole…” na koje se slatko nasmiješ. 🙂

Godinu dana i 2 milijuna pratitelja kasnije…

Mirta Miler jedna je od domaćih TikTokerica, a kad smo pričali s njom početkom 2020. godine, imala je “tek” 150.000 pratitelja. Danas ima više od 2,2 milijuna, a svoju publiku zabavlja makeup videima i takozvanim tranzicijama, odnosno videozapisima u kojima se vrlo efektno koriste prijelazi u nove kadrove koji izazovu iznenađenje. No, osim takvih videa, najpopularniji su joj bili tutorijali o tome kako uopće napraviti tranzicije.

@mimiermakeupMy eyes are still recovering, posting results soon lol Ib: @rominagafur ##tutorial ##fyppagee ##fypgee♬ original sound – mirtonjam

Njena priča pokazuje kako TikTok može biti i prevrtljiv – iako je za neka videa utrošila sate i sate, najpopularniji je bio onaj nastao u tek nekoliko minuta.

Najpopularniji video mi je bio tutorijal… Stvarno ne znam ni kako je postao toliko popularan. Riječ je o bezveznom tutorijalu koji sam snimila u pet minuta s nekakvom tranzicijom. I taj video je dobio preko 60 milijuna pregleda i 7 milijuna lajkova.

Što je najviše utjecalo na popularnost TikToka? Karantena!

Iako ima dosta pregleda iz regije, Mirtu zapravo najviše prati publika iz SAD-a, a na pitanje što misli da je bilo ključno da ova društvena mreža postane toliko popularna u 2020., spremno odogovara:

Lockdown, sigurno! Ljudi su imali priliku pogledati nešto novo, što nije Facebook ili Instagram.

Andrea se slaže s Mirtom, a Vlatko ističe zasićenje Facebookovim servisima i monopolom koji su postavili.

Kroz rad s milenijalcima, generacijom Z ili alfa, svi se slažu s jednim – Facebook i Instagram su preveliki fokus postavili na sponzorirani sadržaj, organski sadržaj je gotovo i zaboravljen. Korisnicima nedostaje platforma gdje mogu biti kreativni, gdje se mogu zabavljati i gdje je u fokusu sam korisnik, a tek onda sponzorirani sadržaj.

TikTok je upravo sve to ponudio – siguran sam da bilo tko tko je popratio tu platformu je imao onaj trenutak gdje je otvorio aplikaciju i zaglavio nekoliko sati. A to nam se više ne događa s drugim društvenim mrežama.

Kao drugi razlog ističe specifičan TikTokov algoritam koji svima daje priliku da postanu viralni, da budu kreativni i da tu kreativnost i originalnost vide i drugi. Mnogi neuspjeli YouTuberi i influenceri su zablistali na TikToku i postali slavni, popularni, te tamo pronašli svoje mjesto, dodaje.

Što se moglo naučiti o mlađim generacijama?

Kako TikTok prvenstveno koriste mlađe generacije, iako se i to postupno mijenja, upitala sam Andreu i Vlatka što su o njima naučili, s obzirom na to da su u svakodnevnoj interakciji. Andrea priznaje da ih još “slaže k’o puzzle”.

No, donekle počneš shvaćati taj njihov svijet, komunikaciju, što ih (ne) zanima. Nekim stvarima se čudiš i ne razumiješ ih, ali to je taj njihov drugačiji svijet i pogled na sve, prilično i iznenađujuće pozitivan i zabavan.

Vlatko dodaje da mladi i dalje društvene mreže vide kao glavni izvor digitalne komunikacije i zabave, a isti slučaj nastavio se i s TikTokom koji je postao glavno sredstvo zabave i smijeha te time napravio izravan napad na Instagram koji je dosad držao tu titulu.

Hoće li Instagram doživjeti Facebookovu sudbinu među mladima i svoj pad, ostaje nam pratiti i vidjeti kako će se situacija odvijati.

Zanimljivost TikToka je što je potvrdio “instant” način života današnjih mladih – gledaju ono što svi gledaju na Netflixu i više se na to ne vraćaju, slušaju samo ono što je u YouTube trendingu, a TikTok je ponudio instant način zabave gdje samo jednim swipeom gledaš video sadržaj, povlačiš prstom za sljedeći video i zaboravljaš na onaj prošli. Taj “instant” koncept platforme se savršeno uklopio među današnju mladež i njihov način života.

Također, mladi žive na internetu, žive digitalno, a glavni uzori su im, nakon YouTubera i Instagram influencera, sada postali i tzv. tiktokeri. Najbolji primjer je svakako Charli D’Amelio koja je zahvaljujući TikToku izgradila milijunsko carstvo.

Vodič kroz TikTok

Andrea Kučiš koautorica je knjige o TikToku.

Ako se ne snalazite u cijelom ovom TikTok džumbusu (!), imate priliku pribaviti TikTok Book, vodič koji je Andrea napisala s Velimirom Grgićem. Objašnjava što se u knjizi nalazi.

Obuhvaća sve, baš sve o TikToku, uz mali insajderski vodič. Najviše je namijenjena mlađoj publici, ali i svima onima koji žele doznati u čemu je tajna popularnosti ove mreže.

A ako ste malo stariji i pitate se ima li mjesta za vas na TikToku, bacite oko na moj vodič koji će vam dati uvid u raznolikost sadržaja koji se može naći na ovoj društvenoj mreži koja sad stvarno pokriva najraznolikije niše.

Planovi za 2021. – biznis, zabava i talent show!

A sad je već 2021., TikTok je još uvijek s nama, a ja sam svoje sugovornike upitala za planove koje imaju s ovom društvenom mrežom. Dok se Andrea tamo i dalje planira dobro zabavljati i eksperimentirati, Mirta planira nastaviti s objavljivanjem sadržaja, ali i razvojem poslovnih suradnji, s kojima je već krenula u 2020.

No, Vlatko otkriva ekskluzivu:

Imamo velike planove za TikTok, prepoznali smo na vrijeme važnost platforme i svakako ćemo u 2021. godini još više staviti fokus na istu.

U planu je proširivanje mreže tiktokera, uvijek smo otvoreni za nove suradnje, a ono što možemo reći ekskluzivno za Netokraciju, naš najveći TikTok projekt sljedeće godine bit će prvi TikTok talent show na ovim prostorima.

TikTok talent show je projekt koji će okupiti cijelu TikTok regiju na jednom mjestu, a obuhvatit će jednako sve platforme – sve kako bismo odabrali najboljeg TikTokera na ovim prostorima.

Vjerujemo kako je 2021. godina TikToka, a mi ćemo biti spremni na sve izazove koje nam nova godina donosi.

A vi?

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Prikaz

Native Teams u Hrvatskoj: Kako olakšavaju brigu o porezima, doprinosima i zapošljavanju u inozemstvu?

Native Teams, platforma za freelancere i digitalno plaćanje koju globalno koristi gotovo sto tisuća ljudi, u Hrvatsku je stigla prije dvije godine. Otkrivamo kako im je izgledalo širenje na regiju te što su u međuvremenu nova uveli.

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Digitalni marketing

“Želim samo logo za svoj brend” je kao naručivanje hrane bez soli i začina

U dinamičnom svijetu poslovanja, gdje nam se svakodnevno servira tona sadržaja i reklama i gdje se prvi dojam često stvara jednim pogledom – dobro osmišljen logotip izuzetno je važan. Međutim, put kroz brendiranje ide daleko izvan stvaranja logotipa.

Što ste propustili

Tvrtke i poslovanje

Otvorene prijave za Europsko natjecanje u društevnoj inovaciji: Glavna nagrada 75.000 eura

Nagrada promiče društvene inovacije koje pružaju rješenja za društvene izazove i potiču održivi i inkluzivni rast u Europi.

Tvrtke i poslovanje

Pomozite nam doznati tko su, kako rade i što muči hrvatske SaaS tvrtke

Netokracija i SaaStanak udružili su se u istraživanju kako bismo prvi put u Hrvatskoj dobili pregled domaćeg "Software as a Service" ekosustava.

Startupi

Tim MediBoost pobjednik je inovacijskog natjecanja AI4Health.Cro

U natjecanju je sudjelovalo 28 timova, od kojih je 10 ušlo u veliku završnicu te dobilo priliku natjecati se za prve tri nagrade, a pobjedu je odnio tim MediBoost.

Intervju

Moran Cerf: Vrijeme je da marketinška industrija uporabi alate koje su neuroznanstvenici stvorili!

Moran Cerf znanstvenik je koji je revidirao protokol lansiranja nuklearnog oružja, a na Danima komunikacija najavio je marketing budućnosti – marketing u našim snovima. I nije riječ o sanjarenju!

FinTech

Regulativa vs. korisničko iskustvo: Kako banke identificiraju korisnike na daljinu?

Pravilnikom Ministarstva financija o uvođenju novih klijenata u bankarski sustav industrija je zadovoljna, ali kako provjeriti identitet klijenta na daljinu - i dalje ostaje veliki problem za banke.

Novost

Cancel kultura: Tko (ni)je dosad otkazan?

U novoj epizodi podcasta komentiramo dvije prilično kontroverzne teme - otkazivanje i politiku.