Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Oni koji prate situaciju s TikTokom u SAD-u, znaju da je iza nas buran vikend. U petak je najavljeno da se u nedjelju blokiraju nova preuzimanja kineskih aplikacija TikTok i WeChat. U subotu je američki predsjednik Donald Trump dao “blagoslov” dogovoru između Oraclea, Walmarta i TikToka te odgodio izbacivanje TikToka iz trgovina aplikacijama na tjedan dana.

To je tek djelić posljednjih događanja vezanih uz TikTok SAD-u, a teško je u nekoliko redaka sažeti ovu pomalo bizarnu situaciju u kojoj se našla aplikacija za kreiranje kratkih video sadržaja kojom dominira Generacija Z, iako postaje sve popularnija i među milenijalcima. Kako su odnosi između Kine i SAD-a sve više narušeni, tako se to prelijeva i na tehnološki sektor – nakon Huaweija, na redu je TikTok, koji je okarakteriziran kao ozbiljna prijetnja državnoj sigurnosti. Trump je donio odluku – jedini način na koji aplikacija može poslovati na američkom tržištu jest da neka američka tvrtka preuzme kontrolu nad njom na tom području.

Krenulo je nadmetanje – iako se činilo da je Microsoft blizu da sklopi dogovor, nakon što je TikTokova matična tvrtka ByteDance odbila ponudu, Oracle i Walmart ušli su u igru, na iznenađenje mnogih (doduše, ovdje je možda zgodno spomenuti Oracleovu poveznicu s CIA-om, što itekako baca novo svjetlo na pitanje nacionalne sigurnosti).

I tako smo došli današnjeg dana, do ponedjeljka – TikTok je i dalje u trgovinama aplikacijama i ima velike nade da opstane na američkom tržištu, a danas je ByteDance dao malo više detalja i pod kojim uvjetima. Američko je tržište, bez sumnje, itekako važno za tu aplikaciju, s obzirom na to da tamo okuplja preko 100 milijuna korisnika. Situacija i dalje nije sigurna, ali u njoj se možda pomalo zaboravlja na usputne žrtve, korisnike, a posebice one koji su uspjeli izgraditi svoje prisustvo na tom servisu i pretvorili ga u biznis.

Sve se to odrazilo i kod nas, s obzirom na to da ova aplikacija postaje sve popularnija. Već imamo niz popularnih TikTok kreatora, ali i brendova koji su prepoznali ovaj kanal kao vrijedan ulaganja, no možda je najzanimljiviji fenomen JoomBoos, Styrijin medijski brend usmjeren na mlade koji od siječnja gradi svoje prisustvo na TikToku kroz svoj kanal, ali i kroz kanale svojih influencera. Nakon devet mjeseci ulaganja u sadržaj, sam JoomBoosov kanal privukao je više od 196.000 pratitelja, dok je njegovih 13 influencera, među kojima su neki od najpopularnijih kreatora u Hrvatskoj i regiji, okupili i daleko veći broj ljudi.

A sad sve može pasti u vodu zbog – politike

Vlatko Tutić, Social Media Manager JoomBoosa, priča mi kako im je dolazak na TikTok početkom godine bio logičan potez – primarna ideja bila je da se nastavi JoomBoosova misija “Zabava bez granica” na nekoj drugoj platformi, a influencerima unutar njihove mreže dati novu priliku za kreativnost i istraživanje.

Nakon što smo obavijestili sve naše influencere, svi su s oduševljenjem prihvatili ideju o snimanju s obzirom na to da su i sami u TikToku već vidjeli veliki potencijal. Ozbiljno smo krenuli od samog početka – sastavili smo plan objava, dogovarali ideje s influencerima te optimizirali frekventnost objava.

I krenuli su – skečevi, izazovi, publika se počela okupljati, a krenule su i prve kampanje – za Orbit se napravila ekstenzija na TikToku gdje se birala nova mlada pjevačka zvijezda. Pobjednik izazova na TikToku osvojio je mjesto u snimanju novog JoomBoosovog spota i pokazao svoje vještine. Tu je kampanja i za Franck, #BEWILD s Axe Hrvatska, a trenutno je u tijeku i #ArenaCentar izazov gdje se biraju najbolje modne kombinacije za povratak u školu, u suradnji s Arena Centrom, naravno.

@joomboosytJoomBoos i Orbit donose ti izazov – baci duet na ovaj TikTok, stavi ##vrijemedazablistas i možda te izaberemo za snimanje video spota. ##foryou ##fyp♬ 오리지널 사운드 – 홍짱(hong)

Kako izgleda suradnja između JoomBoosa i njegovih influencera?

S obzirom na to da influenceri imaju i svoje kanale, Vlatko mi objašnjava kako izgleda suradnja između JoomBoosa i njih.

Suradnja influencera i JoomBoosa se definira prema želji influencera da snima unutar JoomBoos mreže. Operativno se djeluje po principu da se influencerima dostavi tjedni raspored i svaki influencer ima svoj slot u tjednu u kojem treba dostaviti TikTok. Najčešće, svaki influencer ima jedan TikTok tjedno na JoomBoos profilu koji je dužan na vrijeme dostaviti.

Ono što JoomBoos TikTok izdvaja od klasičnog TikTok profila influencera je jedinstveni kolektiv i tim koji često sam pokreće ideje, osmišljava vlastite izazove i trendove poput plesnih koreografija, tailor made videa i sl., a raznolikost u profilima influencera daje sadržaj koji nikome neće dosaditi.

Iako djeluju pod motom “Zabava bez granica”, pravila postoje – ne tolerira se psovanje, eksplicitni sadržaj, sve kako bi ono što se objavljuje bilo “family friendly”.

Potporu influencerima dajemo gotovo svakodnevno kroz crossposting na ostalim društvenim mrežama gdje redovito podupiremo rad naših influencera te njihovih kanala na kojima djeluju kroz različite postove, najave, “guranje” objavljenih TikTokova i slično.

Influenceri su već na Reelsu, Instagramovoj kopiji TikToka

I, donedavno, sve je išlo po planu – strategija je postavljena, bilježi se rast, brendovi dobro reagiraju za suradnje… I onda stižu vijesti iz SAD-a. No, Vlatko kaže da su je dočekali spremni.

Istovremeno razvijamo našu mrežu na novom Instagram Reelsu kao najnovijoj platformi kako bismo uspostavili i dosegnuli novu publiku. Također, održavamo naše Facebook, Instagram i YouTube platforme te JoomBoos web koji bismo svakako naveli kao najsigurniju platformu.

Ako padne popularnost ili ako jednostavno TikTok nestane u Americi, radimo u “attention” industriji, i to je rizik koji svjesno preuzimamo prije pokretanja priče na nekoj platformi. Ne žalimo za prolivenim mlijekom, nego se jednostavno hrabro okrećemo nekim novim trendovima.

Mnogi su se kreatori sadržaja s TikToka za svaki slučaj prebacili i na Instagramov Reels, iako je trenutno ograničeniji mogućnostima od kineske aplikacije.

Iako ovdje pričamo samo o TikToku u SAD-u, sve što se tamo događa prelijeva se i na našu regiju – aplikacija će možda u njoj biti dostupna, čak i ako je blokirana u Americi, ali neće biti više pokretanja trendova, američkih influencera koji su zasigurno najpopularniji, čime bi interes za ovom aplikacijom mogao opasti.

No, vjerujemo da hrvatski i regionalni influenceri intenzivno rade na alternativama i opcijama u slučaju da zaista TikTok nestane ili izgubi potencijal. Danas gotovo svi djeluju istovremeno na različitim platformama i ne zadržavaju se na samo jednoj. Zasad je prerano govoriti, ali ekipa u regiji će nastaviti intenzivno kreirati na TikToku dok Amerika ne postavi novi trend i konkurenciju. Vidjet ćemo hoće li to biti Reels, Triller ili Googleov Shorts. Što god se dogodilo s TikTokom, može se uzdignuti kao još veći i jači ili jednostavno nestati, mi ćemo biti tu da pratimo trendove.

A Instagramov Reels je za sada najlogičnija alternativa TikToku, iako je tek, po mnogima, riječ o blijedoj kopiji koja je samo iskomplicirala već pomalo nakrcani Instagram. Vlatko ističe njegove prednosti i mane.

Reels je zasad još svježa platforma. TikTok i dalje ima više funkcionalnosti, dok se Reels fokusira na jednostavnost i integraciju s ostalim Instagram elementima. Vjerujemo da će i Reels dosegnuti nivo TikTok kako vrijeme bude prolazilo te postupno uvoditi novosti prema željama i ponašanju korisnika.

Iako uz sve navedeno, kako smo naveli, pratimo trendove i krenuli smo redovito snimati Reels odmah po dolasku u Hrvatsku te smo jednako prisutni i tamo i bližimo se prvom milijunu s pregledima. Sigurni smo da će u skoroj budućnosti Reels omogućiti neke nove opcije i mogućnosti i da će i ostali prepoznati njegov potencijal.

TikTok bi pod Oracleom i Walmartom mogao zadržati popularnost, a i dalje rasti

A ako TikTok nastavi raditi u SAD-u pod Oracleovom i Walmartovom paskom, Vlatko predviđa da se za krajnje korisnike, uključujući i influencere, neće puno toga promijeniti – aplikacija će zadržati popularnost svojim agresivnim pristupom i marketingom.

Poznato je da TikTok plaća najveće influencere pa smo sigurni da će akvizirati neka nova lica kojima će pogurati svoju popularnost i čak se dovesti na još jedan viši nivo. Ne zaboravimo da je TikTok uspio akvizirati Jasona Derula, Jamesa Charlesa, Charli D’Amelio i ostala velika lica američke scene te daje pristojne cifre celebrityjima u usporedbi s konkurencijom.

(Ako vam gornja imena nisu poznata, preporučujem kratku pretragu putem tražilica – mogli biste se iznenaditi).

Društvene su mreže oduvijek nepredvidljive, a kreatori se moraju prilagođavati

Budućnost TikToka u SAD-u danas je malo izvjesnija nego jučer, a još više nego prekjučer, no to ne znači da je onima koji kreiraju sadržaj na takvim aplikacijama jednostavno ploviti takvim uzburkanim morima. TikTok često volim uspoređivati s Vineom, jer mi se čini da je upotpunio prazninu koju je ova ugašena aplikacija ostavila – želju za kreiranjem i konzumiranjem kratkih kreativnih i zabavnih video zapisa. No, kad je Twitter ugasio Vine, “ugasili” su se i mnogi kreatori koji su se oslanjali na tu platformu, iako se dio njih okrenuo YouTubeu (što je razlog zašto danas znamo za ime Logan Paul, nažalost).

Društvene su mreže nepredvidljive, od svojih samih početaka, neovisno o trgovinskom ratu između SAD-a i Kine, a kreatori se tome moraju prilagođavati, žele li se i dalje baviti svojim poslom. Upravo to zaključuje i moj sugovornik:

Menadžment i rad na društvenim mrežama donosi nepredvidljivost u opisu posla i mislim da na to jednostavno treba biti spreman – danas će ti ugasiti onaj Facebook oglas koji si satima optimizirao, a sada se najavljuje pad popularnosti TikToka.

Zato takve stvari nikako ne bi trebale biti demotivirajuće, nego biti dodatan “push” koji će ti otvoriti sfere nekih novih kreativa, ideja i opcija. Neovisno o statusu platforme, bitno je biti u tijeku, pratiti trendove, biti jednako prisutan svugdje neovisno o sudbini, te jednostavno zapamtiti da se publika uvijek “prelijeva” s jedne platforme na drugu.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Bitcoin obara rekorde: Prešao vrijednost 23.000 dolara (i konačno dospio u medije nakon 2017.)

Kako se Bitcoin uspoređuje s hrvatskom kunom? I zašto, osim ako ne pratite aktivno vijesti o njemu, niste o Bitcoinu puno čuli od 2017. naovamo - sve dok nije počeo ponovno obarati rekorde?

Tehnologija

Može i bez tvornica: Hrvatska kao “meka” za R&D automobilske industrije!

2020. je za domaći IT donijela mnogo dobrih vijesti, a kakav potencijal naši stručnjaci donose za industriju automobila u 2021. i narednim godinama otkrili su nam Tomislav Car (Porsche Digital Croatia) i predstavnici dSPACE Engineeringa.

Startupi i poslovanje

Hrvatski Electrocoin otkriva kako su ih proizvodi za kriptovalute doveli do 330 milijuna kuna godišnjeg prometa

Krajem 2020. uvršteni su u sam vrh Deloitte Fast 50 ljestvice, imaju 3 proizvoda, a osim što sami rastu, u zadnje vrijeme bujaju i kriptovalute kojima su posvetili svoje poslovanje. Bio nam je to dobar povod da s jednim od direktora Electrocoina, Nikolom Škorićem, razgovaramo o izazovima vođenja hrvatskog poduzeća koje se bavi kriptovalutama.

Što ste propustili

Tehnologija

7 lekcija koje možemo naučiti iz najvažnije godine za online trgovinu!

eCommerce eksplozija otkrila je dragulje i jame - mnogi su se u 2020. našli pred velikim izazovima; neki jer im online trgovina nikada nije bila opcija, drugi jer su prihvaćali svakakva rješenja u zadnji čas - rijetki su pobrali vrhnje jer su prepoznali potencijal mnogo ranije.

Startupi i poslovanje

Tipsy vam u Zagrebu dostavlja piće unutar 3 sata – uz pomoć Craft Technology softvera

Radi se o novom brendu Wine&morea, koji su postojeću logistiku i softver iskoristili za ciljanje domaće, mlađe publike. Osim što su dokazali da u kratkom roku mogu pokrenuti novi brend, Tipsy im je poslužio i kao studija slučaja za vlastiti softver, kako za Netokraciju otkrivaju Ivan Kovačević i Dario Drmač.

Mobilno

Skinuli ste i Telegram i Signal, a niste znali: EU Hrvatima štiti podatke od WhatsAppa!

Elon Musk tweetne: "Koristite Signal". Internet poludi. Bismo li ga trebali poslušati i zašto?

Novost

Anita Lacmanović postala nova generalna direktorica SAP-a Hrvatska

Anita Lacmanović nova je generalna direktorica SAP-a Hrvatska, a njezino vođenje tvrtke obilježit će nova strategija s jasnim fokusom na ubrzani prelazak korisnika na rješenja u oblaku te predanost uspjehu postojećih i budućih SAP-ovih klijenata, stoji u priopćenju.

Kultura 2.0

Incijativa digitalca iz Siska osigurala gotovo 1.000.000 kuna za pomoć Glini, Petrinji i okolici

Siščanin Goran Kovačević odmah je nakon prvog prošlogodišnjeg potresa u Petrinji pokrenuo crowdfunding kampanju za pomoć svima pogođenima potresom. Brojimo još samo nekoliko dana prije isteka!

Kultura 2.0

Hrvatski znanstvenici pripremaju veliko istraživanje o komunikaciji u koronakrizi – na Twitteru, YouTubeu i Redditu!

(Dez)informacije o koronavirusu ne jenjavaju ni godinu dana od početka pandemije, dapače, njihovo širenje na društvenim mrežama samo raste. Kako te poruke utječu na stavove Hrvata? Uskoro će nam više otkriti domaći znanstvenici i stručnjaci metodama iz područja obrade prirodnoga jezika, dubokog učenja i analize društvenih mreža.