Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Oni koji prate situaciju s TikTokom u SAD-u, znaju da je iza nas buran vikend. U petak je najavljeno da se u nedjelju blokiraju nova preuzimanja kineskih aplikacija TikTok i WeChat. U subotu je američki predsjednik Donald Trump dao “blagoslov” dogovoru između Oraclea, Walmarta i TikToka te odgodio izbacivanje TikToka iz trgovina aplikacijama na tjedan dana.

To je tek djelić posljednjih događanja vezanih uz TikTok SAD-u, a teško je u nekoliko redaka sažeti ovu pomalo bizarnu situaciju u kojoj se našla aplikacija za kreiranje kratkih video sadržaja kojom dominira Generacija Z, iako postaje sve popularnija i među milenijalcima. Kako su odnosi između Kine i SAD-a sve više narušeni, tako se to prelijeva i na tehnološki sektor – nakon Huaweija, na redu je TikTok, koji je okarakteriziran kao ozbiljna prijetnja državnoj sigurnosti. Trump je donio odluku – jedini način na koji aplikacija može poslovati na američkom tržištu jest da neka američka tvrtka preuzme kontrolu nad njom na tom području.

Krenulo je nadmetanje – iako se činilo da je Microsoft blizu da sklopi dogovor, nakon što je TikTokova matična tvrtka ByteDance odbila ponudu, Oracle i Walmart ušli su u igru, na iznenađenje mnogih (doduše, ovdje je možda zgodno spomenuti Oracleovu poveznicu s CIA-om, što itekako baca novo svjetlo na pitanje nacionalne sigurnosti).

I tako smo došli današnjeg dana, do ponedjeljka – TikTok je i dalje u trgovinama aplikacijama i ima velike nade da opstane na američkom tržištu, a danas je ByteDance dao malo više detalja i pod kojim uvjetima. Američko je tržište, bez sumnje, itekako važno za tu aplikaciju, s obzirom na to da tamo okuplja preko 100 milijuna korisnika. Situacija i dalje nije sigurna, ali u njoj se možda pomalo zaboravlja na usputne žrtve, korisnike, a posebice one koji su uspjeli izgraditi svoje prisustvo na tom servisu i pretvorili ga u biznis.

Sve se to odrazilo i kod nas, s obzirom na to da ova aplikacija postaje sve popularnija. Već imamo niz popularnih TikTok kreatora, ali i brendova koji su prepoznali ovaj kanal kao vrijedan ulaganja, no možda je najzanimljiviji fenomen JoomBoos, Styrijin medijski brend usmjeren na mlade koji od siječnja gradi svoje prisustvo na TikToku kroz svoj kanal, ali i kroz kanale svojih influencera. Nakon devet mjeseci ulaganja u sadržaj, sam JoomBoosov kanal privukao je više od 196.000 pratitelja, dok je njegovih 13 influencera, među kojima su neki od najpopularnijih kreatora u Hrvatskoj i regiji, okupili i daleko veći broj ljudi.

A sad sve može pasti u vodu zbog – politike

Vlatko Tutić, Social Media Manager JoomBoosa, priča mi kako im je dolazak na TikTok početkom godine bio logičan potez – primarna ideja bila je da se nastavi JoomBoosova misija “Zabava bez granica” na nekoj drugoj platformi, a influencerima unutar njihove mreže dati novu priliku za kreativnost i istraživanje.

Nakon što smo obavijestili sve naše influencere, svi su s oduševljenjem prihvatili ideju o snimanju s obzirom na to da su i sami u TikToku već vidjeli veliki potencijal. Ozbiljno smo krenuli od samog početka – sastavili smo plan objava, dogovarali ideje s influencerima te optimizirali frekventnost objava.

I krenuli su – skečevi, izazovi, publika se počela okupljati, a krenule su i prve kampanje – za Orbit se napravila ekstenzija na TikToku gdje se birala nova mlada pjevačka zvijezda. Pobjednik izazova na TikToku osvojio je mjesto u snimanju novog JoomBoosovog spota i pokazao svoje vještine. Tu je kampanja i za Franck, #BEWILD s Axe Hrvatska, a trenutno je u tijeku i #ArenaCentar izazov gdje se biraju najbolje modne kombinacije za povratak u školu, u suradnji s Arena Centrom, naravno.

@joomboosytJoomBoos i Orbit donose ti izazov – baci duet na ovaj TikTok, stavi ##vrijemedazablistas i možda te izaberemo za snimanje video spota. ##foryou ##fyp♬ 오리지널 사운드 – 홍짱(hong)

Kako izgleda suradnja između JoomBoosa i njegovih influencera?

S obzirom na to da influenceri imaju i svoje kanale, Vlatko mi objašnjava kako izgleda suradnja između JoomBoosa i njih.

Suradnja influencera i JoomBoosa se definira prema želji influencera da snima unutar JoomBoos mreže. Operativno se djeluje po principu da se influencerima dostavi tjedni raspored i svaki influencer ima svoj slot u tjednu u kojem treba dostaviti TikTok. Najčešće, svaki influencer ima jedan TikTok tjedno na JoomBoos profilu koji je dužan na vrijeme dostaviti.

Ono što JoomBoos TikTok izdvaja od klasičnog TikTok profila influencera je jedinstveni kolektiv i tim koji često sam pokreće ideje, osmišljava vlastite izazove i trendove poput plesnih koreografija, tailor made videa i sl., a raznolikost u profilima influencera daje sadržaj koji nikome neće dosaditi.

Iako djeluju pod motom “Zabava bez granica”, pravila postoje – ne tolerira se psovanje, eksplicitni sadržaj, sve kako bi ono što se objavljuje bilo “family friendly”.

Potporu influencerima dajemo gotovo svakodnevno kroz crossposting na ostalim društvenim mrežama gdje redovito podupiremo rad naših influencera te njihovih kanala na kojima djeluju kroz različite postove, najave, “guranje” objavljenih TikTokova i slično.

Influenceri su već na Reelsu, Instagramovoj kopiji TikToka

I, donedavno, sve je išlo po planu – strategija je postavljena, bilježi se rast, brendovi dobro reagiraju za suradnje… I onda stižu vijesti iz SAD-a. No, Vlatko kaže da su je dočekali spremni.

Istovremeno razvijamo našu mrežu na novom Instagram Reelsu kao najnovijoj platformi kako bismo uspostavili i dosegnuli novu publiku. Također, održavamo naše Facebook, Instagram i YouTube platforme te JoomBoos web koji bismo svakako naveli kao najsigurniju platformu.

Ako padne popularnost ili ako jednostavno TikTok nestane u Americi, radimo u “attention” industriji, i to je rizik koji svjesno preuzimamo prije pokretanja priče na nekoj platformi. Ne žalimo za prolivenim mlijekom, nego se jednostavno hrabro okrećemo nekim novim trendovima.

Mnogi su se kreatori sadržaja s TikToka za svaki slučaj prebacili i na Instagramov Reels, iako je trenutno ograničeniji mogućnostima od kineske aplikacije.

Iako ovdje pričamo samo o TikToku u SAD-u, sve što se tamo događa prelijeva se i na našu regiju – aplikacija će možda u njoj biti dostupna, čak i ako je blokirana u Americi, ali neće biti više pokretanja trendova, američkih influencera koji su zasigurno najpopularniji, čime bi interes za ovom aplikacijom mogao opasti.

No, vjerujemo da hrvatski i regionalni influenceri intenzivno rade na alternativama i opcijama u slučaju da zaista TikTok nestane ili izgubi potencijal. Danas gotovo svi djeluju istovremeno na različitim platformama i ne zadržavaju se na samo jednoj. Zasad je prerano govoriti, ali ekipa u regiji će nastaviti intenzivno kreirati na TikToku dok Amerika ne postavi novi trend i konkurenciju. Vidjet ćemo hoće li to biti Reels, Triller ili Googleov Shorts. Što god se dogodilo s TikTokom, može se uzdignuti kao još veći i jači ili jednostavno nestati, mi ćemo biti tu da pratimo trendove.

A Instagramov Reels je za sada najlogičnija alternativa TikToku, iako je tek, po mnogima, riječ o blijedoj kopiji koja je samo iskomplicirala već pomalo nakrcani Instagram. Vlatko ističe njegove prednosti i mane.

Reels je zasad još svježa platforma. TikTok i dalje ima više funkcionalnosti, dok se Reels fokusira na jednostavnost i integraciju s ostalim Instagram elementima. Vjerujemo da će i Reels dosegnuti nivo TikTok kako vrijeme bude prolazilo te postupno uvoditi novosti prema željama i ponašanju korisnika.

Iako uz sve navedeno, kako smo naveli, pratimo trendove i krenuli smo redovito snimati Reels odmah po dolasku u Hrvatsku te smo jednako prisutni i tamo i bližimo se prvom milijunu s pregledima. Sigurni smo da će u skoroj budućnosti Reels omogućiti neke nove opcije i mogućnosti i da će i ostali prepoznati njegov potencijal.

TikTok bi pod Oracleom i Walmartom mogao zadržati popularnost, a i dalje rasti

A ako TikTok nastavi raditi u SAD-u pod Oracleovom i Walmartovom paskom, Vlatko predviđa da se za krajnje korisnike, uključujući i influencere, neće puno toga promijeniti – aplikacija će zadržati popularnost svojim agresivnim pristupom i marketingom.

Poznato je da TikTok plaća najveće influencere pa smo sigurni da će akvizirati neka nova lica kojima će pogurati svoju popularnost i čak se dovesti na još jedan viši nivo. Ne zaboravimo da je TikTok uspio akvizirati Jasona Derula, Jamesa Charlesa, Charli D’Amelio i ostala velika lica američke scene te daje pristojne cifre celebrityjima u usporedbi s konkurencijom.

(Ako vam gornja imena nisu poznata, preporučujem kratku pretragu putem tražilica – mogli biste se iznenaditi).

Društvene su mreže oduvijek nepredvidljive, a kreatori se moraju prilagođavati

Budućnost TikToka u SAD-u danas je malo izvjesnija nego jučer, a još više nego prekjučer, no to ne znači da je onima koji kreiraju sadržaj na takvim aplikacijama jednostavno ploviti takvim uzburkanim morima. TikTok često volim uspoređivati s Vineom, jer mi se čini da je upotpunio prazninu koju je ova ugašena aplikacija ostavila – želju za kreiranjem i konzumiranjem kratkih kreativnih i zabavnih video zapisa. No, kad je Twitter ugasio Vine, “ugasili” su se i mnogi kreatori koji su se oslanjali na tu platformu, iako se dio njih okrenuo YouTubeu (što je razlog zašto danas znamo za ime Logan Paul, nažalost).

Društvene su mreže nepredvidljive, od svojih samih početaka, neovisno o trgovinskom ratu između SAD-a i Kine, a kreatori se tome moraju prilagođavati, žele li se i dalje baviti svojim poslom. Upravo to zaključuje i moj sugovornik:

Menadžment i rad na društvenim mrežama donosi nepredvidljivost u opisu posla i mislim da na to jednostavno treba biti spreman – danas će ti ugasiti onaj Facebook oglas koji si satima optimizirao, a sada se najavljuje pad popularnosti TikToka.

Zato takve stvari nikako ne bi trebale biti demotivirajuće, nego biti dodatan “push” koji će ti otvoriti sfere nekih novih kreativa, ideja i opcija. Neovisno o statusu platforme, bitno je biti u tijeku, pratiti trendove, biti jednako prisutan svugdje neovisno o sudbini, te jednostavno zapamtiti da se publika uvijek “prelijeva” s jedne platforme na drugu.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Brate, trebam li stvarno uzeti Šaomi?

Xiaomi je u relativno kratkom vremenu postao brend koji se daleko najviše preporučuje u Hrvatskoj i regiji. Zašto?

Kolumna

Što će nam uopće kriptovalute?

Iako o kriptovalutama slušamo već godinama, rijetko kad nam je netko dao suvisao odgovor na pitanje, a što će nama kriptovalute zapravo? U vremenima kada se centralizirani sustavi poput banaka igraju s našim povjerenjem, nikada nije bilo jasnije. Evo odgovora...

Izrada web stranica

Kad vam u 2021. padne server, što očekivati od svog hosting poslužitelja?

Po muci se poznaju junaci pa tako i hosting poslužitelji. Kako izgleda posao s druge strane vašeg weba, otkrili smo.

Što ste propustili

Digitalni marketing

Sean Ellis: “Prošlo je vrijeme kad jedan jedini growth hacker može dobiti vrtoglave rezultate”

Skovan kao termin prije više od 10 godina, growth hacking je osigurao strelovit rast mnogim poznatim firmama u tehnološkom svijetu, ali mu je ta popularnost osigurala i dozu notornosti. O kontroverzama i budućnosti ove metodologije imala sam priliku pričati s njenim utemeljiteljem, Seanom Ellisom, koji će uskoro nastupiti i uživo u Zagrebu na konferenciji SuperMinds: Don’t Code What You Don’t Understand.

Digitalni mediji

Što svaki developer treba znati o web analitici

Svaki put kad netko kaže da je web stranica gotova i “sad možemo instalirati analitiku”, analitičaru negdje na svijetu pametni telefon padne na pod, kaže stručnjak za web analitiku Robert Petković.

Startupi i poslovanje

Head of Growth: Ima li takvih superjunaka u Hrvatskoj?

Domaćim tehnološkim tvrtkama ojačanima investicijama na putu prema rastu trebaju iskusni multidiscplinarni stručnjaci koji će taj rast ubrzati. Analiziramo kako Head of Growth razmišlja, što treba znati te gdje ga i kako naći, a svoja razmišljanja dali su i Filip, vlasnik growth agencije te Tana, suosnivačica Bazzara, koji upravo zapošljava jednog.

Sponzorirano

eCommerce nakon pandemije? Najveće okupljanje industrije otkriva nam korijenske promjene

Svjedoci smo povijesnih preokreta u digitalnoj trgovini i promjena koje će imati dalekosežne posljedice. Kako se pripremiti za postpandemijski svijet eCommercea, Neuralab ekipa donosi saznanja sa središnjeg eCommerce događaja - RetailXa u Chicagu.

Startupi i poslovanje

Superology i Sportening: Želimo odgajati vrhunske product managere u Hrvatskoj

Jedan je prošao put od programera preko 'Katice za sve' do voditelja razvoja proizvoda, a drugi je nakon doktorata i akademske karijere u Kaliforniji radio u Googleu u Zürichu pa se vratio u Zagreb biti suosnivač startupa. Otkrili su nam što čini dobrog product managera, što dobri produktni tim i koji je najkraći put do inovacije.

Kultura 2.0

Velimir Grgić: “Ljudski mozak (i sve njegove mane) postao je transparentniji nego ikada, a sve zahvaljujući internetu.”

Velimir je kao novinar, pisac, scenarist i producent prošao zbilja sito i rešeto toga, ali teorije zavjera ostale su mu trajna inspiracija još od ranih dana. Zašto itko promišlja o zemlji koja je ravna ploča, hoće li teoretiziranje o zavjerama ikada prestati te koja teorija je njemu osobno najintrigantnija - saznali smo od autora netom rasprodane knjige "Teorije zavjera 21. stoljeća".