Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Oni koji prate situaciju s TikTokom u SAD-u, znaju da je iza nas buran vikend. U petak je najavljeno da se u nedjelju blokiraju nova preuzimanja kineskih aplikacija TikTok i WeChat. U subotu je američki predsjednik Donald Trump dao “blagoslov” dogovoru između Oraclea, Walmarta i TikToka te odgodio izbacivanje TikToka iz trgovina aplikacijama na tjedan dana.

To je tek djelić posljednjih događanja vezanih uz TikTok SAD-u, a teško je u nekoliko redaka sažeti ovu pomalo bizarnu situaciju u kojoj se našla aplikacija za kreiranje kratkih video sadržaja kojom dominira Generacija Z, iako postaje sve popularnija i među milenijalcima. Kako su odnosi između Kine i SAD-a sve više narušeni, tako se to prelijeva i na tehnološki sektor – nakon Huaweija, na redu je TikTok, koji je okarakteriziran kao ozbiljna prijetnja državnoj sigurnosti. Trump je donio odluku – jedini način na koji aplikacija može poslovati na američkom tržištu jest da neka američka tvrtka preuzme kontrolu nad njom na tom području.

Krenulo je nadmetanje – iako se činilo da je Microsoft blizu da sklopi dogovor, nakon što je TikTokova matična tvrtka ByteDance odbila ponudu, Oracle i Walmart ušli su u igru, na iznenađenje mnogih (doduše, ovdje je možda zgodno spomenuti Oracleovu poveznicu s CIA-om, što itekako baca novo svjetlo na pitanje nacionalne sigurnosti).

I tako smo došli današnjeg dana, do ponedjeljka – TikTok je i dalje u trgovinama aplikacijama i ima velike nade da opstane na američkom tržištu, a danas je ByteDance dao malo više detalja i pod kojim uvjetima. Američko je tržište, bez sumnje, itekako važno za tu aplikaciju, s obzirom na to da tamo okuplja preko 100 milijuna korisnika. Situacija i dalje nije sigurna, ali u njoj se možda pomalo zaboravlja na usputne žrtve, korisnike, a posebice one koji su uspjeli izgraditi svoje prisustvo na tom servisu i pretvorili ga u biznis.

Sve se to odrazilo i kod nas, s obzirom na to da ova aplikacija postaje sve popularnija. Već imamo niz popularnih TikTok kreatora, ali i brendova koji su prepoznali ovaj kanal kao vrijedan ulaganja, no možda je najzanimljiviji fenomen JoomBoos, Styrijin medijski brend usmjeren na mlade koji od siječnja gradi svoje prisustvo na TikToku kroz svoj kanal, ali i kroz kanale svojih influencera. Nakon devet mjeseci ulaganja u sadržaj, sam JoomBoosov kanal privukao je više od 196.000 pratitelja, dok je njegovih 13 influencera, među kojima su neki od najpopularnijih kreatora u Hrvatskoj i regiji, okupili i daleko veći broj ljudi.

A sad sve može pasti u vodu zbog – politike

Vlatko Tutić, Social Media Manager JoomBoosa, priča mi kako im je dolazak na TikTok početkom godine bio logičan potez – primarna ideja bila je da se nastavi JoomBoosova misija “Zabava bez granica” na nekoj drugoj platformi, a influencerima unutar njihove mreže dati novu priliku za kreativnost i istraživanje.

Nakon što smo obavijestili sve naše influencere, svi su s oduševljenjem prihvatili ideju o snimanju s obzirom na to da su i sami u TikToku već vidjeli veliki potencijal. Ozbiljno smo krenuli od samog početka – sastavili smo plan objava, dogovarali ideje s influencerima te optimizirali frekventnost objava.

I krenuli su – skečevi, izazovi, publika se počela okupljati, a krenule su i prve kampanje – za Orbit se napravila ekstenzija na TikToku gdje se birala nova mlada pjevačka zvijezda. Pobjednik izazova na TikToku osvojio je mjesto u snimanju novog JoomBoosovog spota i pokazao svoje vještine. Tu je kampanja i za Franck, #BEWILD s Axe Hrvatska, a trenutno je u tijeku i #ArenaCentar izazov gdje se biraju najbolje modne kombinacije za povratak u školu, u suradnji s Arena Centrom, naravno.

@joomboosytJoomBoos i Orbit donose ti izazov – baci duet na ovaj TikTok, stavi ##vrijemedazablistas i možda te izaberemo za snimanje video spota. ##foryou ##fyp♬ 오리지널 사운드 – 홍짱(hong)

Kako izgleda suradnja između JoomBoosa i njegovih influencera?

S obzirom na to da influenceri imaju i svoje kanale, Vlatko mi objašnjava kako izgleda suradnja između JoomBoosa i njih.

Suradnja influencera i JoomBoosa se definira prema želji influencera da snima unutar JoomBoos mreže. Operativno se djeluje po principu da se influencerima dostavi tjedni raspored i svaki influencer ima svoj slot u tjednu u kojem treba dostaviti TikTok. Najčešće, svaki influencer ima jedan TikTok tjedno na JoomBoos profilu koji je dužan na vrijeme dostaviti.

Ono što JoomBoos TikTok izdvaja od klasičnog TikTok profila influencera je jedinstveni kolektiv i tim koji često sam pokreće ideje, osmišljava vlastite izazove i trendove poput plesnih koreografija, tailor made videa i sl., a raznolikost u profilima influencera daje sadržaj koji nikome neće dosaditi.

Iako djeluju pod motom “Zabava bez granica”, pravila postoje – ne tolerira se psovanje, eksplicitni sadržaj, sve kako bi ono što se objavljuje bilo “family friendly”.

Potporu influencerima dajemo gotovo svakodnevno kroz crossposting na ostalim društvenim mrežama gdje redovito podupiremo rad naših influencera te njihovih kanala na kojima djeluju kroz različite postove, najave, “guranje” objavljenih TikTokova i slično.

Influenceri su već na Reelsu, Instagramovoj kopiji TikToka

I, donedavno, sve je išlo po planu – strategija je postavljena, bilježi se rast, brendovi dobro reagiraju za suradnje… I onda stižu vijesti iz SAD-a. No, Vlatko kaže da su je dočekali spremni.

Istovremeno razvijamo našu mrežu na novom Instagram Reelsu kao najnovijoj platformi kako bismo uspostavili i dosegnuli novu publiku. Također, održavamo naše Facebook, Instagram i YouTube platforme te JoomBoos web koji bismo svakako naveli kao najsigurniju platformu.

Ako padne popularnost ili ako jednostavno TikTok nestane u Americi, radimo u “attention” industriji, i to je rizik koji svjesno preuzimamo prije pokretanja priče na nekoj platformi. Ne žalimo za prolivenim mlijekom, nego se jednostavno hrabro okrećemo nekim novim trendovima.

Mnogi su se kreatori sadržaja s TikToka za svaki slučaj prebacili i na Instagramov Reels, iako je trenutno ograničeniji mogućnostima od kineske aplikacije.

Iako ovdje pričamo samo o TikToku u SAD-u, sve što se tamo događa prelijeva se i na našu regiju – aplikacija će možda u njoj biti dostupna, čak i ako je blokirana u Americi, ali neće biti više pokretanja trendova, američkih influencera koji su zasigurno najpopularniji, čime bi interes za ovom aplikacijom mogao opasti.

No, vjerujemo da hrvatski i regionalni influenceri intenzivno rade na alternativama i opcijama u slučaju da zaista TikTok nestane ili izgubi potencijal. Danas gotovo svi djeluju istovremeno na različitim platformama i ne zadržavaju se na samo jednoj. Zasad je prerano govoriti, ali ekipa u regiji će nastaviti intenzivno kreirati na TikToku dok Amerika ne postavi novi trend i konkurenciju. Vidjet ćemo hoće li to biti Reels, Triller ili Googleov Shorts. Što god se dogodilo s TikTokom, može se uzdignuti kao još veći i jači ili jednostavno nestati, mi ćemo biti tu da pratimo trendove.

A Instagramov Reels je za sada najlogičnija alternativa TikToku, iako je tek, po mnogima, riječ o blijedoj kopiji koja je samo iskomplicirala već pomalo nakrcani Instagram. Vlatko ističe njegove prednosti i mane.

Reels je zasad još svježa platforma. TikTok i dalje ima više funkcionalnosti, dok se Reels fokusira na jednostavnost i integraciju s ostalim Instagram elementima. Vjerujemo da će i Reels dosegnuti nivo TikTok kako vrijeme bude prolazilo te postupno uvoditi novosti prema željama i ponašanju korisnika.

Iako uz sve navedeno, kako smo naveli, pratimo trendove i krenuli smo redovito snimati Reels odmah po dolasku u Hrvatsku te smo jednako prisutni i tamo i bližimo se prvom milijunu s pregledima. Sigurni smo da će u skoroj budućnosti Reels omogućiti neke nove opcije i mogućnosti i da će i ostali prepoznati njegov potencijal.

TikTok bi pod Oracleom i Walmartom mogao zadržati popularnost, a i dalje rasti

A ako TikTok nastavi raditi u SAD-u pod Oracleovom i Walmartovom paskom, Vlatko predviđa da se za krajnje korisnike, uključujući i influencere, neće puno toga promijeniti – aplikacija će zadržati popularnost svojim agresivnim pristupom i marketingom.

Poznato je da TikTok plaća najveće influencere pa smo sigurni da će akvizirati neka nova lica kojima će pogurati svoju popularnost i čak se dovesti na još jedan viši nivo. Ne zaboravimo da je TikTok uspio akvizirati Jasona Derula, Jamesa Charlesa, Charli D’Amelio i ostala velika lica američke scene te daje pristojne cifre celebrityjima u usporedbi s konkurencijom.

(Ako vam gornja imena nisu poznata, preporučujem kratku pretragu putem tražilica – mogli biste se iznenaditi).

Društvene su mreže oduvijek nepredvidljive, a kreatori se moraju prilagođavati

Budućnost TikToka u SAD-u danas je malo izvjesnija nego jučer, a još više nego prekjučer, no to ne znači da je onima koji kreiraju sadržaj na takvim aplikacijama jednostavno ploviti takvim uzburkanim morima. TikTok često volim uspoređivati s Vineom, jer mi se čini da je upotpunio prazninu koju je ova ugašena aplikacija ostavila – želju za kreiranjem i konzumiranjem kratkih kreativnih i zabavnih video zapisa. No, kad je Twitter ugasio Vine, “ugasili” su se i mnogi kreatori koji su se oslanjali na tu platformu, iako se dio njih okrenuo YouTubeu (što je razlog zašto danas znamo za ime Logan Paul, nažalost).

Društvene su mreže nepredvidljive, od svojih samih početaka, neovisno o trgovinskom ratu između SAD-a i Kine, a kreatori se tome moraju prilagođavati, žele li se i dalje baviti svojim poslom. Upravo to zaključuje i moj sugovornik:

Menadžment i rad na društvenim mrežama donosi nepredvidljivost u opisu posla i mislim da na to jednostavno treba biti spreman – danas će ti ugasiti onaj Facebook oglas koji si satima optimizirao, a sada se najavljuje pad popularnosti TikToka.

Zato takve stvari nikako ne bi trebale biti demotivirajuće, nego biti dodatan “push” koji će ti otvoriti sfere nekih novih kreativa, ideja i opcija. Neovisno o statusu platforme, bitno je biti u tijeku, pratiti trendove, biti jednako prisutan svugdje neovisno o sudbini, te jednostavno zapamtiti da se publika uvijek “prelijeva” s jedne platforme na drugu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.