Osnove startupa: DNK tvrtke, strategija rasta i poduzetnički duh

Osnovne ‘boje’ startupa: DNK tvrtke, strategija rasta i poduzetnički duh

“Dijeli više, nauči više” jedna je od ključnih vrijednosti u BlaBlaCaru. U tom duhu želio bih podijeliti što sam kao poduzetnik naučio u posljednjih 10 godina stvarajući BlaBlaCar. Ovaj mjesec objavit ću seriju od 3 članka u kojima ću se baviti trima osnovnim elementima stvaranja startupa, drugim riječima, osnovnim bojama startupa. Evo što bih ja volio da sam znao kad sam počinjao...

osnovne boje startupa

U čemu je tajna uspjeha nekog startupa? Čudesni recept ne postoji, ali rekao bih da svaka kompanija da bi uspjela treba imati tri temelja. Baš kao i osnovne boje, ti su stupovi osnovni elementi od kojih se grade druge stvari, ali koje ništa ne može zamijeniti. Oni su:

  • Zelena: DNK kompanije, koju čine tim, vrijednosti, proizvod i zajednica korisnika
  • Plava: Strategija rasta, temeljan na pravim KPI-jevima, financiranju i globalnoj ambiciji,
  • Crvena: Poduzetnički duh, pogonjen odlučnim umom, napornim radom i strašću

Ovaj članak je prvi u nizu od njih 3 u kojima se bavim ovim temeljima i nadam se da ću pojasniti detaljnije što sam naučio na svom poduzetničkom putu.

Prvi dio: Zelena – DNK

DNK je osnovna kvaliteta ili osobina nekoga ili nečega. U ovom slučaju, DNK kompanije obuhvaća tim, osnovne vrijednosti, proizvod i korisnike.

Tim – koji se nadopunjuje i surađuje

Na samom početku, kad sam počeo zamišljati platformu koja bi spajala vozače i putnike koji trebaju prijevoz kako bi ga podijelili na međugradskim putovanjima, imao sam viziju, ali i bitne vještine za pretvoriti to u posao. Ali nisam to želio napraviti sam. Počeo sam s dobrim prijateljem, bivšim kolegom. Znali smo relativno dobro programirati, ali nismo imali iskustva s izgradnjom infrastrukture koje je potrebna kako bi podržala servis za velik broj korisnika. Nakon toga upoznao sam Francisa Nappeza (suosnivač i CTO), koji je imao solidno iskustvo kao iskusni developer za velike i uspješne online platforme i Nicolasa Brussona (suosnivač i COO), koji je imao puno iskustva u industriji investicijskog kapitala, koji je vidio mnoge startupe kako uspijevaju ili propadaju jer nisu uspjeli prikupiti investicije, učinkovito organizirati timove ili odgovorno upravljati novcem.

Osnivački tim BlaBlaCara.
Osnivački tim BlaBlaCara. I dalje profitiramo jer se naše vještine nadopunjavaju, a imamo isti cilj.

Danas Francis, Nicolas i ja činimo osnivački tim. I dalje profitiramo jer se naše vještine nadopunjuju, a cilj nam je isti te zajedno guramo naš startup u svim smjerovima koji su mu potrebni da bi rastao. Zapošljavamo ljude koji su izvrsni u onome što rade, uklapaju se u našu kulturu i nastavljamo graditi vodoravnu strukturu koja podržava interakcije. U BlaBlaCaru potičemo razmjenu znanja i vještina među timovima tako da učimo međusobno surađujući te rastemo zajedno.

Princip: Udruži se s ljudima koji te nadopunjuju i podijeli odgovornost.

Ključno je udružiti se s ljudima koji sa sobom donose komplementarne vještine i ključno je da im je svima motivacija jednaka. Tim ljudi koji se nadopunjuju bolje je opremljen za suočavanje s brojnim izazovima na putu prema rastu. Tijekom svakog kruga investicija, ulagači će prvo i prije svega analizirati vaš tim kako bi procijenili njegovu mogućnost da provede svoju viziju.

Vrijednosti – učinkovitije od procesa

Dok smo još bili tim od 60 ljudi, sastali smo se kako bismo definirali 10 vrijednosti koje nas pokreću i koje služe kao kompas pri donošenju odluke u našim uredima diljem svijeta, od Delhija preko Pariza do Sao Paola. Vrijednosti, za razliku od hijerarhijskih procesa koji od članova tima zahtijevaju samo izvođenje, potiču aktivno donošenje odluka i preuzimanje odgovornosti. Vrijednosti BlaBlaCara ispisane su po zidovima u našim uredima, a postoje i kao naljepnice koje lijepimo po laptopima i mobitelima te se na njih pozivamo kod donošenja odluka. Osobno, koristim većinu naših vrijednosti bar jednom dnevno. One su neodvojiv dio onoga što radimo i pomažu nam da ostanemo dosljedni dok rastemo.

Princip: Vrijednosti umjesto procesa u brzorastućem startupu.

Kako vaša kompanija raste, kako u veličini, tako i u geografskoj prisutnosti, važno je skalirati i misiju te vrijednosti. A jedini način da se to napravi je biti izravan. Recite jasno što ste i tko ste, proaktivno komunicirajte svoje vrijednosti i uključite ih u proces zapošljavanja i poslovanja. Snažna kultura jača osjećaj smisla, potiče članove tima da preuzmu odgovornost te olakšava dosljedno i brzo donošenje odluka.

Proizvod – temeljen na iskustvu korisnika…

Gradite proizvod
Gradite proizvod koji i sami želite koristiti i doživite ga kroz oči korisnika.

BlaBlaCar je začet iz osobne potrebe: nisam mogao kupiti kartu za vlak od Pariza do svog rodnog grada na Badnjak budući da su svi vlakovi bili puni. Na kraju je moja sestra skrenula s puta da me pokupi. Na autocesti sam primijetio kako je većina automobila prazna. I tu sam vidio priliku za optimizacijom neiskorištenog resursa – praznih mjesta u automobilima – i stvaranje novog, povoljnog i društvenog načina putovanja. Stvorili smo rješenje koje smo mi željeli koristiti i koje osobno koristim otad, i kao putnik i kao vozač, kao što to čini većina našeg tima.

Kako bismo potakli takav način razmišljanja, zapošljavamo ljude koji stvarno razumiju čime se bavimo jer i sami koriste te vole naš proizvod. Kako bismo to još više potaknuli, zaposlenici BlaBlacara mogu dobiti povrat novca za svako dijeljenje prijevoza, trebaju samo ispuniti anketu s dojmovima i komentarima za poboljšanje. Aktivni smo članovi naše zajednice, u stalnom dodiru s korisničkim iskustvom.

Princip: Budite svoj najzahtjevniji korisnik.

Kako biste razumjeli kako vaš proizvod olakšava problem koji ste uočili te kako se potrebe korisnika mijenjaju s vremenom, razvijte proizvod koji osobno želite koristiti i doživljavajte ga kroz oči svojih korisnika. Jedna od vrijednosti BlaBlaCara je i “Zamisli. Napravi. Koristi.” Neka vas vodi strast u vašoj misiji i budite svoj najzahtjevniji korisnik

…i stalnoj inovaciji

Kako bismo stalno poboljšavali svoj proizvod, koristimo procese koji omogućuju stalnu inovaciju. Primjerice, kad mijenjamo nešto na našim mobilnim aplikacijama, web stranici ili u usluzi, puštamo u rad minimum viable product (MVP) kako bismo testirali i dobili povratnu informaciju korisnika. Prva verzija je vrlo rijetko savršena (jedna od naših vrijednosti je “Napravljeno je bolje od savršenog”), ali nam omogućava da ideju suočimo sa stvarnim korištenjem i započnemo proces stalne mijene osluškujući potrebe naših korisnika. Povratna informacija je korisna i izuzetno nam je važna.

Razvili smo brojne kanale za prikupljanje povratnih informacija korisnika, uključujući i naš tim za odnos s članovima koji odgovara na 100% pitanja korisnika te pruža podršku korisnicima na 20 jezika. Prijedlozi za poboljšanja se prikupljaju u timu koji se zove “Glas članova” te se prosljeđuje odjelu proizvoda kako bi se implementirale promjene.

Princip: Kako bi stalno napredovao, startup mora stvoriti kanale za dobivanje povratnih informacija od korisnika te procese koji podržavaju stalne promjene.

U startupu samo mijena stalna jest. Ništa nije uklesano u kamenu, sve se može napraviti još bolje. Razvijte snažne komunikacijske kanale kako biste prikupili iskustva korisnika koja vam onda omogućavaju da prepoznate promjene u njihovim navikama korištenja te potrebama. Stvorite procese koji dozvoljavaju agilne promjene. To će stvoriti začarani krug stalnog poboljšavanja proizvoda.

Jednom kad startup ima svoj DNK koji se prenosi i na operacijsku, svakodnevnu razinu, tek tada može početi skalirati. U sljedećem članku usredotočit ću se na to kako stvoriti snažnu strategiju rasta.

Frederic Mazzella, osim što je osnivač i CEO BlaBlaCara, ujedno je i LinkedIn Influencer, gdje je ovaj tekst prvotno i objavljen.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Kultura 2.0

Kako igrifikacijom poboljšati izlaznost na hrvatskim parlamentarnim izborima?

Čak i prekrižiti listić je bolje nego uopće ne izaći na izbore, a opet, mnogim hrvatskim građanima se za naredne 4 godine ne da izdvojiti ni tih 20-ak minuta na biračkim mjestima. I to je posve razumljivo ako pogledamo da biračima izbori ne nude nikakvu opipljivu nagradu... ako ne potporom za stranke koje će voditi državu u budućnosti, čime nas se onda može motivirati?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Kakva je budućnost hibridnog rada u Hrvatskoj i regiji?

U Netokraciji već desetljeće radimo 'hibridno', malo od doma, malo iz ureda, ali kako će izgledati tržište rada u kojem i velike tvrtke i startupi rade tako - gdje to nije ni opcija, nego osnova posla?

Startupi i poslovanje

Kako mentorirati kolege na daljinu: Više planiranja, manje spontanosti, a pomaže i humor

Svi znamo koliko je izazovno raditi u ovo korona vrijeme "kućnog ureda", a sad zamislite da ste mladi zaposlenik koji tek čini svoje prve karijerne korake i potreban mu je mentor, a ne može ga naći u uredu ( i zasigurno ne u svojem dnevnom boravku).

Društvene mreže

Analiza: HDZ odabrao “tepih-bombardiranje” taktiku oglašavanja, Most dominira Facebook videima

Ovih dana niste mogli izbjeći HDZ-ove oglase na YouTubeu ili na portalima? Nije ni čudno kad pogledate koliko se potrošilo na Google Display Network koji je postao dominantan kanal u predizbornoj kampanji.

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Što nude izborni programi vodećih stranaka za tehnološku zajednicu?

Provjerili smo kako se HDZ, Restart koalicija, Domovinski pokret, MOST nezavisnih lista i platforma Možemo! planiraju posvetiti tehnološkoj industriji i zajednici u svom mandatu ako ga dobiju. Evo što smo saznali...