Osnove startupa: DNK tvrtke, strategija rasta i poduzetnički duh

Osnovne ‘boje’ startupa: DNK tvrtke, strategija rasta i poduzetnički duh

“Dijeli više, nauči više” jedna je od ključnih vrijednosti u BlaBlaCaru. U tom duhu želio bih podijeliti što sam kao poduzetnik naučio u posljednjih 10 godina stvarajući BlaBlaCar. Ovaj mjesec objavit ću seriju od 3 članka u kojima ću se baviti trima osnovnim elementima stvaranja startupa, drugim riječima, osnovnim bojama startupa. Evo što bih ja volio da sam znao kad sam počinjao...

osnovne boje startupa

U čemu je tajna uspjeha nekog startupa? Čudesni recept ne postoji, ali rekao bih da svaka kompanija da bi uspjela treba imati tri temelja. Baš kao i osnovne boje, ti su stupovi osnovni elementi od kojih se grade druge stvari, ali koje ništa ne može zamijeniti. Oni su:

  • Zelena: DNK kompanije, koju čine tim, vrijednosti, proizvod i zajednica korisnika
  • Plava: Strategija rasta, temeljan na pravim KPI-jevima, financiranju i globalnoj ambiciji,
  • Crvena: Poduzetnički duh, pogonjen odlučnim umom, napornim radom i strašću

Ovaj članak je prvi u nizu od njih 3 u kojima se bavim ovim temeljima i nadam se da ću pojasniti detaljnije što sam naučio na svom poduzetničkom putu.

Prvi dio: Zelena – DNK

DNK je osnovna kvaliteta ili osobina nekoga ili nečega. U ovom slučaju, DNK kompanije obuhvaća tim, osnovne vrijednosti, proizvod i korisnike.

Tim – koji se nadopunjuje i surađuje

Na samom početku, kad sam počeo zamišljati platformu koja bi spajala vozače i putnike koji trebaju prijevoz kako bi ga podijelili na međugradskim putovanjima, imao sam viziju, ali i bitne vještine za pretvoriti to u posao. Ali nisam to želio napraviti sam. Počeo sam s dobrim prijateljem, bivšim kolegom. Znali smo relativno dobro programirati, ali nismo imali iskustva s izgradnjom infrastrukture koje je potrebna kako bi podržala servis za velik broj korisnika. Nakon toga upoznao sam Francisa Nappeza (suosnivač i CTO), koji je imao solidno iskustvo kao iskusni developer za velike i uspješne online platforme i Nicolasa Brussona (suosnivač i COO), koji je imao puno iskustva u industriji investicijskog kapitala, koji je vidio mnoge startupe kako uspijevaju ili propadaju jer nisu uspjeli prikupiti investicije, učinkovito organizirati timove ili odgovorno upravljati novcem.

Osnivački tim BlaBlaCara.
Osnivački tim BlaBlaCara. I dalje profitiramo jer se naše vještine nadopunjavaju, a imamo isti cilj.

Danas Francis, Nicolas i ja činimo osnivački tim. I dalje profitiramo jer se naše vještine nadopunjuju, a cilj nam je isti te zajedno guramo naš startup u svim smjerovima koji su mu potrebni da bi rastao. Zapošljavamo ljude koji su izvrsni u onome što rade, uklapaju se u našu kulturu i nastavljamo graditi vodoravnu strukturu koja podržava interakcije. U BlaBlaCaru potičemo razmjenu znanja i vještina među timovima tako da učimo međusobno surađujući te rastemo zajedno.

Princip: Udruži se s ljudima koji te nadopunjuju i podijeli odgovornost.

Ključno je udružiti se s ljudima koji sa sobom donose komplementarne vještine i ključno je da im je svima motivacija jednaka. Tim ljudi koji se nadopunjuju bolje je opremljen za suočavanje s brojnim izazovima na putu prema rastu. Tijekom svakog kruga investicija, ulagači će prvo i prije svega analizirati vaš tim kako bi procijenili njegovu mogućnost da provede svoju viziju.

Vrijednosti – učinkovitije od procesa

Dok smo još bili tim od 60 ljudi, sastali smo se kako bismo definirali 10 vrijednosti koje nas pokreću i koje služe kao kompas pri donošenju odluke u našim uredima diljem svijeta, od Delhija preko Pariza do Sao Paola. Vrijednosti, za razliku od hijerarhijskih procesa koji od članova tima zahtijevaju samo izvođenje, potiču aktivno donošenje odluka i preuzimanje odgovornosti. Vrijednosti BlaBlaCara ispisane su po zidovima u našim uredima, a postoje i kao naljepnice koje lijepimo po laptopima i mobitelima te se na njih pozivamo kod donošenja odluka. Osobno, koristim većinu naših vrijednosti bar jednom dnevno. One su neodvojiv dio onoga što radimo i pomažu nam da ostanemo dosljedni dok rastemo.

Princip: Vrijednosti umjesto procesa u brzorastućem startupu.

Kako vaša kompanija raste, kako u veličini, tako i u geografskoj prisutnosti, važno je skalirati i misiju te vrijednosti. A jedini način da se to napravi je biti izravan. Recite jasno što ste i tko ste, proaktivno komunicirajte svoje vrijednosti i uključite ih u proces zapošljavanja i poslovanja. Snažna kultura jača osjećaj smisla, potiče članove tima da preuzmu odgovornost te olakšava dosljedno i brzo donošenje odluka.

Proizvod – temeljen na iskustvu korisnika…

Gradite proizvod
Gradite proizvod koji i sami želite koristiti i doživite ga kroz oči korisnika.

BlaBlaCar je začet iz osobne potrebe: nisam mogao kupiti kartu za vlak od Pariza do svog rodnog grada na Badnjak budući da su svi vlakovi bili puni. Na kraju je moja sestra skrenula s puta da me pokupi. Na autocesti sam primijetio kako je većina automobila prazna. I tu sam vidio priliku za optimizacijom neiskorištenog resursa – praznih mjesta u automobilima – i stvaranje novog, povoljnog i društvenog načina putovanja. Stvorili smo rješenje koje smo mi željeli koristiti i koje osobno koristim otad, i kao putnik i kao vozač, kao što to čini većina našeg tima.

Kako bismo potakli takav način razmišljanja, zapošljavamo ljude koji stvarno razumiju čime se bavimo jer i sami koriste te vole naš proizvod. Kako bismo to još više potaknuli, zaposlenici BlaBlacara mogu dobiti povrat novca za svako dijeljenje prijevoza, trebaju samo ispuniti anketu s dojmovima i komentarima za poboljšanje. Aktivni smo članovi naše zajednice, u stalnom dodiru s korisničkim iskustvom.

Princip: Budite svoj najzahtjevniji korisnik.

Kako biste razumjeli kako vaš proizvod olakšava problem koji ste uočili te kako se potrebe korisnika mijenjaju s vremenom, razvijte proizvod koji osobno želite koristiti i doživljavajte ga kroz oči svojih korisnika. Jedna od vrijednosti BlaBlaCara je i “Zamisli. Napravi. Koristi.” Neka vas vodi strast u vašoj misiji i budite svoj najzahtjevniji korisnik

…i stalnoj inovaciji

Kako bismo stalno poboljšavali svoj proizvod, koristimo procese koji omogućuju stalnu inovaciju. Primjerice, kad mijenjamo nešto na našim mobilnim aplikacijama, web stranici ili u usluzi, puštamo u rad minimum viable product (MVP) kako bismo testirali i dobili povratnu informaciju korisnika. Prva verzija je vrlo rijetko savršena (jedna od naših vrijednosti je “Napravljeno je bolje od savršenog”), ali nam omogućava da ideju suočimo sa stvarnim korištenjem i započnemo proces stalne mijene osluškujući potrebe naših korisnika. Povratna informacija je korisna i izuzetno nam je važna.

Razvili smo brojne kanale za prikupljanje povratnih informacija korisnika, uključujući i naš tim za odnos s članovima koji odgovara na 100% pitanja korisnika te pruža podršku korisnicima na 20 jezika. Prijedlozi za poboljšanja se prikupljaju u timu koji se zove “Glas članova” te se prosljeđuje odjelu proizvoda kako bi se implementirale promjene.

Princip: Kako bi stalno napredovao, startup mora stvoriti kanale za dobivanje povratnih informacija od korisnika te procese koji podržavaju stalne promjene.

U startupu samo mijena stalna jest. Ništa nije uklesano u kamenu, sve se može napraviti još bolje. Razvijte snažne komunikacijske kanale kako biste prikupili iskustva korisnika koja vam onda omogućavaju da prepoznate promjene u njihovim navikama korištenja te potrebama. Stvorite procese koji dozvoljavaju agilne promjene. To će stvoriti začarani krug stalnog poboljšavanja proizvoda.

Jednom kad startup ima svoj DNK koji se prenosi i na operacijsku, svakodnevnu razinu, tek tada može početi skalirati. U sljedećem članku usredotočit ću se na to kako stvoriti snažnu strategiju rasta.

Frederic Mazzella, osim što je osnivač i CEO BlaBlaCara, ujedno je i LinkedIn Influencer, gdje je ovaj tekst prvotno i objavljen.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Što ste propustili

Intervju

U iščekivanju drugog paketa mjera: Hoće li se freelancerima i malim poduzetnicima ponuditi slamka spasa?

Vladajući ne shvaćaju problematiku samozaposlenih, malih i mikro poduzetnika. Glasno im to poručuju njihovi predstavnici svakog dana od kada je Vlada predstavila prvi paket mjera za suzbijanje ogromnih posljedica koje za privatni sektor donosi pandemija virusa COVID-19.

Startupi i poslovanje

Poslovna inteligencija otkriva kako su kao prva hrvatska tvrtka ušli u Forrester Wave!

Uvrštavanje rješenja Poslovne inteligencije u Forresterov vodič itekako je značajan događaj za hrvatsku tvrtku s obzirom na to da je riječ o jednoj od najrespektabilnijih tvrtki za istraživanje tržišta, njihov Wave izvještaj smjernica je za odabir najboljih alata mnogim poduzećima diljem svijeta.

Startupi i poslovanje

Ništa od konferencije? Spas pojedinim organizatorima, ali i brendovima, mogu donijeti digitalni kanali!

Prvi na udaru preventivinih mjera radi ograničavanja širenja virusa COVID-19 bila su velika okupljanja i događaji. Neki su u potpunosti otkazani, drugi i dalje nastavljaju s planiranjem, samo s novim datumima, treći se sele privremeno online. Kako se prilagoditi ovoj situaciji, vratiti na noge i uz pomoć digitalnih kanala iz nje izvući najbolje?

Startupi i poslovanje

‘Remote’ radu unatoč, hrvatske tehnološke tvrtke i dalje će se nakon korone seliti u Zagreb zbog talenata i klijenata

'Remote' rad je super i očito hrvatskim tehnološkim i digitalnim tvrtkama to teško ne pada, ali kad sve ovo prođe - a proći će - zašto se te iste tvrtke i dalje žele seliti iz Osijeka, Splita, Rijeke ili drugih gradova u Zagreb? Kako se preseliti, a kako razvijati nove tehnološke centre otkrivamo u Netokracija Podcastu.

Web aplikacije

Stručnjaci širom svijeta predvođeni hrvatskima stvaraju najveću bazu simptoma COVID-19: STOPCorona!

Upisivanjem simptoma u web aplikaciju StopCorona zaraženi mogu pomoći nadležnima u praćenju virusa, ali i stvaranju vrijedne baze znanja koja će olakšati borbu protiv pandemije virusa COVID-19.

Internet marketing

Što će se događati s društvenim mrežama nakon koronavirusa?

Od trenutka kada su velike boginje stigle u zemlju do trenutka kada je vijest o tome izašla u medijima prošlo je osam dana.