GDPR - Netokracija

GDPR

Novost

20 godina AZOP-a: Samo u zadnjih godinu dana izrečene su kazne u iznosu od 8,27 milijuna eura

Povodom 20. obljetnice osnivanja Agencije za zaštitu osobnih podataka i zaštite osobnih podataka u Republici Hrvatskoj održana je konferencija „Rizici i usklađenost s GDPR-om u doba umjetne inteligencije”.

Tvrtke i poslovanje

AZOP lansirao Oliviju, edukacijsku platformu za brže usklađivanje s GDPR-om

Povodom Europskog dana zaštite osobnih podataka, za potrebe primarno malih i srednjih poduzetnika, Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) predstavila je novi web alat koji nudi osnovne, ali korisne materijale i informacije za sve koji se još s GDPR-om.

Prikaz

Kako je EOS Matrix dobio kaznu od 5,5 mil. eura zbog kršenja zaštite podataka – i što sad mogu oštećeni?

Više o rekordnoj GDPR kazni i neviđenoj povredi zaštite osobnih podataka saznali smo u razgovoru sa stručnjacima iz područja: odvjetnicom Dijanom Kladar, koja je radila na izradi Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka te Dujom Kozomarom, konzultantom za zaštitu osobnih podataka i suosnivačem udruge Politiscope.

Novost

Nema više straha od kazne ako koristite Google Analytics: EU i SAD se dogovorili oko razmjene podataka

Usvajanjem Okvira o protoku podataka između EU i SAD završavaju tri godine pravne nesigurnosti za tvrtke u EU koje koriste američke digitalne servise.

Umjetna inteligencija

ChatGPT zabranjen u Italiji jer krši privatnost. I što ćemo sad?

Talijanski regulator naredio je tvrtki OpenAI da privremeno prestane obrađivati podatke talijanskih građana jer za to nema adekvatne privole te je zaprijetio kaznom do 20 milijuna eura. Stručnjaci za zaštitu podataka predviđaju sve više takvih odluka u EU

Društvene mreže

Meta dobila zabranu oglašavanja na temelju osobnih podataka – uskoro će tražiti vaš pristanak!

Presuđeno je! Pravno opravdanje koje je Meta imala u vezi svog načina ciljanja korisnika personaliziranim oglasima kršilo je zakone EU-a o podacima. Metin poslovni model na sve je nestabilnijim nogama.

Digitalni mediji

“Puno vlasnika web stranica ni ne zna koje sve kolačiće postavljaju”

Skočni prozori kojima web stranice obavještavaju posjetitelje da postavljaju kolačiće rijetko su jasne, nedvosmislene i nude jednak izbor da se te kolačiće prihvati ili odbije. Konzultant za zaštitu osobnih podataka objašnjava zašto se to treba promijeniti i kako.

Ecommerce

Stiže doba “zero-party” podataka: Ne trebate pretpostaviti što korisnik želi, sve što treba je pitati!

To što je korisnik u jednom trenutku kliknuo na neku seriju, pjesmu ili proizvod ne znači nužno da ga oni i dalje interesiraju. Zato je bitna povratna informacija - odnosno "like" kojim će svjesno i namjenski otkriti svoje interese. Korisnik zauzvrat dobiva relevantne preporuke, a brend točne podatke. Podatak koji je brend dobio je zero-party data. 

Analiza

Pravni rat, tehničko pitanje ili zaštita privatnosti: možete li se uskladiti s GDPR-om ako koristite servise iz SAD-a?

"Rijetko koja tvrtka trenutno radi u skladu s GDPR-om, barem u digitalnom dijelu", zaključuje stručnjak za implementaciju Google Analyticsa Zorin Radovančević. Kako bi se pitanje prijenosa podataka građana EU u SAD korištenjem američkih digitalnih proizvoda moglo razriješiti pitali smo njega i stručnjaka za zaštitu privatnosti, Duju Kozomaru.

Veliki intervjui

Što Hrvati koriste na e-Građanima te koje usluge od njih 100. mogu dati cjelovita, a ne parcijalna rješenja građanima

Prošle godine, nakon više od 7 godina čekanja, dobili smo redizajn e-Građana koji odnedavno ima i svoju 100. uslugu! U razgovoru s voditeljicom projekta, Ivanom Vukov otkrivamo kako je pandemija utjecala na digitalizaciju i korištenje e-Građana; gdje se sustav najviše koristi u Hrvatskoj i koje usluge najčešće te kako se planira usmjeriti razvoj sustava tako da rješava cjelovite životne probleme.

Pročitaj i ovo…

Veliki intervjui

“Kao Engineering Manager nisam izgubio dodir s inženjerstvom, naprotiv – naučio sam još više”

Kako izgleda posao Engineering Managera kad radiš za tvrtku koja nezaustavljivo raste saznali smo od Antonia Krističevića. Prošle je godine postao EM u Fonoi, tvrtki koja je prva na svijetu razvila cloud platformu za automatizaciju obračuna poreza na globalnoj razini.

Digitalni mediji

Uloženo je 280 milijuna eura u digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2023. godini

Hrvatska udruga digitalnih izdavača (HUDI) objavila je rezultate najnovijeg istraživanja HUDI Digitalni AdEx za 2023. godinu.

Startupi

Kako vam HR i financije olakšavaju rast, otkriva Infobipov CBO

Infobipov Chief Business Officer Ivan Ostojić podijelio je iskustva iz procesa skaliranja hrvatskog jednoroga te što im je pomoglo da rast učine održivim.