AZOP lansirao Oliviju, edukacijsku platformu za brže usklađivanje s GDPR-om

AZOP lansirao Oliviju, edukacijsku platformu za brže usklađivanje s GDPR-om

Povodom Europskog dana zaštite osobnih podataka, za potrebe primarno malih i srednjih poduzetnika, Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) predstavila je novi web alat koji nudi osnovne, ali korisne materijale i informacije za sve koji se još s GDPR-om.

S obzirom na to da upravo mali i srednji poduzetnici najčešće ne raspolažu s dovoljno financijskih i ljudskih resursa potrebnih za usklađivanje s propisima o zaštiti podataka, AZOP je, zajedno s partnerima u okviru ARC II (Kampanja podizanja razine svijesti o zaštiti podataka za male i srednje poduzetnike) projekta, odlučio dati svoj doprinos poduzetnicima i to web alatom naziva „Olivia“.

Uz čestitku povodom Europskog dana zaštite osobnih podataka, alat je predstavio ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka, Zdravko Vukić:

Osluškivali smo vaše potrebe kroz edukacije koje smo održali za više od dvije tisuće poduzetnika diljem Hrvatske te smo uočili potrebu da stvorimo web alat koji će vam pomoći u usklađivanju poslovanja s GDPR-om. Web alat „Olivia“ nastao je u sinergiji stručnjaka za zaštitu podataka i sveučilišne zajednice iz Republike Hrvatske i Italije i izrazito smo ponosni na njega. Vjerujem da će svi poduzetnici prepoznati njegovu vrijednost i koristiti ga redovito u svom poslovanju.

Gordana Kovačević, predsjednica kompanije Ericssona Nikole Tesle, zaželjela je dobrodošlicu okupljenima te izrazila zadovoljstvo što je uloga domaćina ove svečanosti pripala Ericssonu Nikoli Tesl:

Dok obilježavamo Europski dan zaštite podataka, obvezujemo se na daljnje promicanje svijesti o važnosti ove teme, te rješavanje izazova koje postavlja primjena naprednih tehnologija. Na taj način ne samo da štitimo privatnost i prava pojedinaca, već kročimo putem prema digitalnoj budućnosti koja je inkluzivna, odgovorna i poštuje naše zajedničke vrijednosti.

Što je zapravo AZOP-ova Olivia?

Olivia je virtualna učiteljica i asistentica, koja sadrži malu online akademiju odnosno nudi niz modula za učenje kako bi poduzetnici poboljšali svoje znanje u području zaštite osobnih podataka, a služi i kao praktičan alat za pomoć pri izradi internih akata kojima mogu dokazati svoju usklađenost i pouzdanost.

Šezdesetak malih i srednjih poduzetnika kojima je prvenstveno i namijenjen ovaj alat, imali su priliku alat i testirati na licu događaja. Ostalima, web platforma „Olivia“ bit će dostupna svima, besplatno, na poveznici https://olivia-gdpr-arc.eu/hr.

AI i GDPR: što nas očekuje u 2024.?

Na panelu istoimenog naziva, panelisti Anamarija Mladinić (AZOP), Andrej Grgurić (Ericsson Nikola Tesla), William Bello (Bello Consulting), Marija Bošković Batarelo (Parser compliance) i Marijan Bračić (LegIT Software) razgovarali o novim mogućnostima koje donosi umjetna inteligencija.

Sudionici su imali priliku čuti kako tehnološke inovacije bazirane na umjetnoj inteligenciji mogu unaprijediti njihovo poslovanje, smanjiti troškove te općenito povećati efikasnost poslovanja. No, iako takve inovacije sa sobom nose brojne prednosti, panelisti su ukazali i na brojne rizike koje mogu ugroziti pravo na zaštitu osobnih podataka, privatnost, ali i na druga ljudska prava. Tako su se dotaknuli i Akta o umjetnoj inteligenciji koji će za mnoge organizacije donijet će čitav niz novih obaveza i mnogih promjena, a nove odgovornosti i nadležnosti za Agenciju za zaštitu osobnih podataka.

Inače, ovo je 18. puta zaredom kako je Agencija prigodno obilježila Europski dan zaštite osobnih podataka. Naime, u svrhu podizanja svijesti javnosti o temeljnom ljudskom pravu – pravu na zaštitu osobnih podataka i privatnosti, Vijeće Europe je, uz potporu Europske komisije, 2006. godine proglasilo 28. siječanj europskim Danom zaštite podataka, koji se u svijetu još naziva i Dan privatnosti.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Prikaz

Native Teams u Hrvatskoj: Kako olakšavaju brigu o porezima, doprinosima i zapošljavanju u inozemstvu?

Native Teams, platforma za freelancere i digitalno plaćanje koju globalno koristi gotovo sto tisuća ljudi, u Hrvatsku je stigla prije dvije godine. Otkrivamo kako im je izgledalo širenje na regiju te što su u međuvremenu nova uveli.

Izvještaj

Metaverse nije mrtav. Njegov zli brat iz Mete možda jest…

Rebrendingom u Metu, Facebook je pokušao preuzeti vlasništvo nad pojmom metaversea, no svjedoci smo koliko mu je to uspjelo. Metaverse više nije u hypeu kao nekad, ali oni koji su se nastavili baviti njime - znaju da priča tek počinje.

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Što ste propustili

Tvrtke i poslovanje

One su matematičarke, inženjerke, statističarke… upoznajte Compingove stručnjakinje za podatke!

Koliko je važna činjenica da u jednoj od vodećih domaćih informatičkih tvrtki u podatkovnoj znanosti važnu ulogu i većinu imaju žene pokazuju i neka svjetska istraživanja.

Programiranje

Što softverski inženjeri (ne) žele na poslu? Sudjelujte u istraživanju!

Prošlo je vrijeme kada su se poslodavci u IT-ju razbacivali pozicijama i benefitima, no to ne znači nebrigu o kadru koji žele zadržati, ali i ubuduće privući. Evo prilike da im kažete što vam je važno...

Startupi

Zagrebački startup Farseer: Kod nas zime nema, spremni smo razvaliti područje financijskog planiranja

Zagrebačka tvrtka Farseer niže poslovne uspjehe jedan za drugim. Nakon strelovitog rasta, prošlogodišnje investicije te uspješnih suradnji s nekim od najvećih regionalnih i globalnih tvrtki, ovaj softver za financijsko planiranje nedavno je dospio u društvo najboljih svjetskih alata u svojoj kategoriji.

Tvrtke i poslovanje

Infobip Shift Miami: Drugo izdanje obilježilo više partnera, izlagača, govornika, a i posjetitelja!

Povratak hrvatske konferencije u SAD ispunio je sva očekivanja organizatora te dodatno učvrstio Infobipovu poziciju na izazovnom američkom tržištu

Intervju

Svjetski “kamp za analitičare” stiže u Split: “Uvijek ćemo trebati ljude koji mogu razumjeti ponašanje ljudi online…”

MeasureCamp je sve samo ne obična konferencija, a možda joj je upravo to priskrbilo priznat status u svijetu analitike, s 140+ događanja u više od 35 gradova. U razgovoru s analitičkim veteranom i organizatorom MeasureCampa otkrivamo više o splitskom izdanju - i analitičkim tekovinama.

Izvještaj

Metaverse nije mrtav. Njegov zli brat iz Mete možda jest…

Rebrendingom u Metu, Facebook je pokušao preuzeti vlasništvo nad pojmom metaversea, no svjedoci smo koliko mu je to uspjelo. Metaverse više nije u hypeu kao nekad, ali oni koji su se nastavili baviti njime - znaju da priča tek počinje.