Sourc{ SenchaDev Conference u Splitu za razvoj aplikacija uz Sencha frameworkove i alate

Sourc{ SenchaDev Conference u Splitu za razvoj aplikacija uz Sencha frameworkove i alate

Sourc{ SenchaDev Conference je konferencija koja se od jučer održava u hotelu La Meridien Lav u Splitu, posvećena razvoju desktop i mobilnih aplikacija temeljenih na Sencha frameworku i alatima. Konferencija se odvija kroz tri dana, te sadrži niz fokusiranih predavanja, radionica i treninga koji pokrivaju od osnova HTML 5 i JavaScript do razvijanja naprednih aplikacija na dodir. Među najavljenim predavačima i trenerima su mnoga zvučna imena poput Eda Spencera Briana Moeskaua, Jamesa Pearcea i drugih.

Sourc{ SenchaDev Conference je konferencija koja se od jučer održava u hotelu La Meridien Lav u Splitu, posvećena razvoju desktop i mobilnih aplikacija temeljenih na Sencha frameworku i alatima.

Konferencija se odvija kroz tri dana, te sadrži niz fokusiranih predavanja, radionica i treninga koji pokrivaju od osnova HTML 5 i JavaScript do razvijanja naprednih aplikacija na dodir. Među najavljenim predavačima i trenerima su mnoga zvučna imena poput Eda Spencera Briana Moeskaua, Jamesa Pearcea i drugih.

Prvi dan su najavljena tri tracka: Developer Track, Beginner Track, Training Track. Kreiranje čudesnih aplikacija baziranih na web tehnologijama. James Pearce je u keynotu istaknuo kao njihov glavni slogan, ali je ujedno naglasio da oni ne razvijaju čudesne aplikacije, već da to rade korisnici Sencha tehnologija, a da im Sencha samo omogućava alat za razvoj. Istaknuo je 2010. godinu kao veliku godinu za Senchu, a isto očekuju i u 2011. godini.

Proizvod sa kojim se posebno ponose je JavaScript framework EXT JS koji omogućava kreiranje web aplikacija sličnih desktop aplikacijama. U 2010. godini je izašla i prva verzija EXT Designera koja po prvi put omogućava korisnicima kreiranja custom dizajna aplikacija baziranih na EXT JS frameworku. Strateške točke Senche za 2011 godine su vezane za dva potpuno nova proizvoda: Sencha Touch mobile i Sencha Animator. Sencha Touch mobile je framework koji omogućava razvoj mobilnih aplikacija na dodir, dok Sencha Animator omogućava razvoj profesionalnih aplikacija potpuno baziranih na HTML5 i CSS3 tehnologijama.

Konferencija se održava u Splitskom hotelu Le Meridien Lav (Snimilo Antonio)Perić

Za sve Senchine proizvode najavljen je daljni razvoj, a sljedeća bitne verzije se očekuju u ljeto i jesen. Istaknuli su i da rade na razvoju Cloud servisa: Sencha.io src, Sencha.io sync koji se očekuju krajem godine.

HTML 5 je totem promjena vezanih za web tehnologije

James je istaknuo da živimo u vremenu velikih i bitnih promjena u području Web tehnologija. Usporedio je to sa razvojem TV-a, osobnih računala i razvojem mobilnih uređaja kroz povijest. Istaknuo HTML 5 kao bedž, totem, ikonu tih promjena koja svima otvara neograničene mogućnosti. Također je naglasio da mi možemo imati velika očekivanja od Senche, ali i da Sencha ima velika očekivanja od nas, te da je community zaslužan za razvoj i konstantan napredak.

Mobilne aplikacije na web tehnologijama

Ponovno izvanredno predavanje Jamesa, koji je ovaj put predstavljao Sencha Touch framework. Baziran je na HTML 5 i JavaScript tehnologiji, omogućava razvoj mobilnih aplikacija neovisno o platformi. Sencha se posebno ponosi ovim proizvodom i od njega očekuje najviše u budućnosti. Krasi ga jednostavnost, učinkovitost i brzina razvoja aplikacija. James je istaknuo da u stvarnom svijetu nema usporedbe što je bolje mobilne aplikacije ili web aplikacije, već da se mobilne aplikacije trebaju razvijati na web tehnologijama i da u tome vidi budućnost. Predavanje je popraćeno sa demo aplikacijom na iPhone uređaju, a zanimljivo je primijetiti da aplikacije napisane u Sencha Touch imaju i odličan preview u bilo kojem desktop browseru.

Debeli klijent, mršavi server

Debeli klijent, mršavi server je model koji James navodi kao trenutni i najveći problem je u nedostatku rješenja vezanih za Cloud tehnologiju koja bi omogućila razvijanje aplikacija neovisno o platformi. Upravo na tom polju Sencha nudi svoja nova dva Cloud servisa – Sencha.io Sync i Sencha.io Src koja je uz izvrsne demo primjere predstavio Aditya Bansod.

(Snimio Antonio Perić)

U pravilu imamo sljedeću arhitekturu: s jedne strane klijent, s druge server. U sredini se nalazi provider. Provider je nepouzdan, spor, ponekad i nedostupan. Upravo na tome se i bazira Sencha.io Sync koji sve uređaje koji dijele podatke drži u „oblaku“. Ako je server trenutno nedostupan, zadrži podatke lokalno, te kada postane dostupan piše na server. Server služi i kao backup podataka te je povratak informacija u slučaju lokalnog brisanja veoma jednostavan.

Ažuriranje podataka je u realnom vremenu, što znači ako jedan korisnik piše po nekakvoj ploči, sve što je napisao prikazuje se i drugom korisniku na ploči sa sitnom odgodom. Ugrađeni su automatski detektori kolizije. Servis je trenutnu u beta fazi, s ograničenim brojem korisnika, a u budućnosti se predviđa freemium model plaćanja – osnovne funkcije besplatne, dok aplikacije sa velikom količinom podataka će plaćati licencu.

Aditya naglašava prilagođenost podataka mobilnim uređajima i mobilnom Internetu kao jednu od ključnih stvari kod mobilnih aplikacija. Podaci trebaju biti optimizirani i prilagođeni uređaju na koji se šalju radi što brže isporuke. Sencha.io Src servis u oblaku optimizira sliku i šalje je. Proces je jednostavan za korištenje, a performanse koje se dobiju zavidne. Predavanje je popraćeno demonstracijom servisa. Servis je besplatan i dostupan svima.

Tomislav Car bio je jedini domaći predavač na konferenciji (Snimio Antonio Perić)

Kroz niz demonstracija, treninga i primjera razvijanja aplikacija od nule je prikazana jednostavnost i velika mogućnost razvoja aplikacija kroz Sencha alata. Najviše pažnje publike su privukli alati vezani za mobilne uređaje, tako da su sva predavanja i demonstracije Sencha Touch frameworka prebačena u veću konferencijsku salu..

Investicija od 14 milijuna dolara daje sigurnost

Jako zanimljivo predavanje je održao jedini hrvatski predavač – Tomislav Car. Pričao je o razvoju mobilnih aplikacija sa Sencha Touch frameworkom. Istaknuo je kako su odustali od razvoja svog frameworka jer su vidjeli da je Sencha to bolje napravila te da investicija od 14 milijuna dolara koju je Sencha dobila daje sigurnost u daljnji razvoj i poboljšanja.

No, bio je jedan od rijetkih predavača koji je istaknuo mane Sencha Touch frameworka kao što su: loše performanse na slabijim Android uređajima, nemogućnost grid dizajna, neidentičnost sa nativnim iPhone dizajnom, problemi sa implementacijom na Nokia i Samsung bada uređaje. Istaknuo je i nezadovoljstvo što community ne može direktno utjecati na razvoj Sencha alata u smislu razvoja novih mogućnosti koje bi Sencha pregledala, odobrila i objavila u službenim izdanjima budućih verzija.

Drugi dan Sour{ SenchaDev konferencije je bio više orijentiran prema developerima. Predavanja su temeljena na mogućnostima Sencha proizvoda, te demonstracijama kako razvijati aplikacije na Sencha proizvodima.

Migracija na EXT JS 4.0 je nužna u budućnosti

Brian Moeskau je pričao o migraciji na Ext Js 4.0. Migracija nosi sa sobom određene probleme, ali compact layer olakšava stvari koliko je to god moguće. Prvo je potrebno renderirati i dobiti sliku onoga što se implementira, zatim dobiti ispravnu funkcionalnost aplikacije i zadnji korak je potpuni prijelaz na Ext Js 4.0. Problemi se mogu očekivati kod svih custom proširenja prijašnjih verzija Ext Js frameworka. Za razvoj je preporučio Firefox ili Chrome, dok je IE kategorički odbacio.

Nativne aplikacije su sadašnjost, web aplikacije budućnost

James Pearce je prezentirao projekt PhoneGap. PhoneGap je baziran na HTML 5 tehnologiji i omogućava razvoj nativnih aplikacija. Trenutno podržava šest platformi: Android, WebOS, BlackBerry, Symbian, iOS, WP 7, a uskoro bi trebao podržavati: MeeGo i Bada. Projekt je open source i trenutno je jedini ovakve vrste, djeluje pod MIT licencom.

James ističe da su nativne aplikacije sadašnjost, ali da su mobilne aplikacije bazirane na web tehnologijama budućnost. Rekao je da nativne i web bazirane mobilne aplikacije imaju svoje prednosti i mane te da postoji način dobivanja najboljeg iz oba svijeta – hibridna aplikacija. PhoneGap radi upravo to: kreira nativnu mobilnu aplikaciju kao omotač (wrapper) unutar kojega pokreće aplikaciju baziranu na web tehnologijama. Kao veliki problem ukazao je na developere koji su još uvijek nedovoljno upućeni u hibridne aplikacije.

Drugi dan bio je posvećen developerima. (Snimio Antonio Perić)

PhoneGap je dobro dokumentiran i ima moćan API unutar kojeg Pearce posebno ističe mogućnost manipuliranja kamerom što je dosada bilo nemoguće na ne-nativnim mobilnim aplikacijama. Projekt je istaknuo kao odličan izbor prilikom debugiranja mobilnih aplikacija baziranih na PhoneGap frameworku. Na pitanje jedne sudionice ipak je priznao da performanse ovakvih aplikaciji mogu imati određene nedostatke pogotovo na Android uređajima u usporedbi sa nativnim aplikacijama.

Ostatak predavanja je bio vezan isključivo za developere. Kroz live demo su prikazivana neka od rješenja koja Sencha nudi. Najavljen je Sencha Touch Designer koji bi omogućio custom dizajniranje aplikacija na Sencha Touch frameworku. Tomislav Car je kroz jednostavno predavanja predstavio mobilnu aplikaciju za bankarstvo koja je razvijena na Sencha Touch frameworku.

Sencha ima velik potencijal

Konferencija je bila odlično organizirana, predavanja nisu kasnila, jedino su predvidjeli zainteresiranost za Sencha Touch pa su neka predavanja vezana za Sencha Touch morali prebaciti u veću konferencijsku salu. Ext JS framework je napravio veliki korak naprijed u verziji 4.0, a posebno veliki korak vezan za Ext JS je napravljen sa dizajnerskim dodatkom Ext Design. Sencha Touch ima velike potencijal u svijetu mobilnih aplikacija kao cross platforma, ali su viđeni i nedostaci koji se trebaju doraditi u budućnosti. Sencha Cloud servisi Sencha.io Sync i Sencha.io Src će definitivno dobiti svoj dio kolača na tržištu, dok Sencha Animator ima veliki potencijal u svijetu animacija, ali i zahtjeva još dosta rada na razvoju.

Definitivno se isplati pratiti Senchu u budućnosti jer će sigurno donijeti još mnogo dobrih stvari baziranih isključivo na web tehnologijama. Sencha je kroz cijelu konferenciju isticala važnost communitya u daljnjem razvoju, a u nekoliko navrata su istakli i važnost Twittera kao medija za dobivanje informacija.

Bila su to dva ugodna dana druženja i upoznavanja sa Sencha proizvodima koji će definitivno ostaviti traga u svijetu web i mobilnih aplikacija. Lijepo je vidjeti da je jedna takva organizacija prepoznala upravo Hrvatsku kao idealno mjesto za svoju konferenciju.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Developeri, recite što doista želite: šareni ured, pivo petkom, veliku plaću, dobrog šefa….

Traženi, maženi, paženi i razmaženi. Tako mediji i društvo u zadnje vrijeme doživljavaju developere. Zagrebačka IT tvrtka odlučila je provjeriti jesu li doista takvi te pitati developere što oni doista žele.

Tehnologija

Facebook je postao Meta, ali… želimo li stvarno da nam novu digitalnu eru kroji Mark Zuckerberg?

Može jedan metaverse bez Meta? Napredni umreženi virtualni svjetovi naša su budućnost, oko toga nema sumnje, no Mark smatra da će upravo oni biti ti koji će pripomoći da se to dogodi što prije. Koliko imaju u tome šanse i želimo li uopće da Meta u tome predvodi?

Startupi i poslovanje

Dvije strane Porscheovog ulaganja u Greyp: Mali ulagači ljuti i nezadovoljni dok se Neufund hvali povijesnim exitom

Iza najave da Porsche preuzima većinski udio u Greyp Bikes krije se priča malih ulagača koji su 2019. u Greyp uložili kroz Equity Token Offering i sad se osjećaju - izigrano i izgurano.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

4 hrvatske tvrtke nalaze se u 50 najbržih rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe

Three of them najbrže je rastuća hrvatska tehnološka tvrtka Deloitteovog natječaja technology Fast 50 Srednje Europe, a uz nju u prvih 50 tu su i Flow and Form, Async Lab i Reactor Studio.

Novost

Plus nudi 30% popusta na hosting pakete za vašu web stranicu

Ako ste čekali pravu priliku da zakupite hosting, nema bolje od Crnog petka.

Startupi i poslovanje

Pametni ormarići kao platforma? Bloq.it uz investiciju od 250 tisuća eura ima klijente od Francuske do Egipta!

Kada bismo i htjeli vezati ovu tvrtku za neku lokaciju, ne bismo mogli. Osnivač Bloq.ita je Slovenac, sjedište tvrtke nalazi se u Lisabonu, a ured je od nedavno otvoren i u Zagrebu. Kako se planiraju natjecati na tržištu koje će buknuti u narednim godinama?

Startupi i poslovanje

Zašto iskusni developeri vole raditi u (Software) Sauni? Jer se manje znoje, a rade na boljim projektima

Kad Finac vodi agenciju u Hrvatskoj, developeri ne preskaču pisanje testova, mogu se prebacivati s tehnologija - i ne manje važno - mogu odbiti projekt.

Startupi i poslovanje

Dvije strane Porscheovog ulaganja u Greyp: Mali ulagači ljuti i nezadovoljni dok se Neufund hvali povijesnim exitom

Iza najave da Porsche preuzima većinski udio u Greyp Bikes krije se priča malih ulagača koji su 2019. u Greyp uložili kroz Equity Token Offering i sad se osjećaju - izigrano i izgurano.

Startupi i poslovanje

Mate Knezović: Kako sam uvjerio i majku i klijente da je agrotech budućnost?

Od korisnika softvera postao je investitor, a od investitora - menadžer. Mate Knezović danas je COO AGRIVI softvera za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom. No, lako je osvojiti mlađe generacije tehnologijom, što je sa starijima - jesu li se okolnosti promijenile u zadnjih par godina?