Snapchat, Instagram Stories, Facebook My Day: Tko će prevladati?

Snapchat, Instagram Stories, Facebook My Day: Tko će prevladati kod nas?

Iako je Snapchat predvodnik trenda sadržaja koji nestaje i iako je učvrstio svoju poziciju na drugim tržištima, posebice američkom, naši su se korisnici, uključujući i digitalne marketingaše, ipak radije zadržali na poznatim platformama koje su uvele nove opcije - Instagramu, a sada i Facebooku. Što o svemu misle oni koji bi prvi trebali isprobati nove trendove i, ako ima smisla, koristiti ih u marketinške svrhe, rekli su mi Ilija Brajković, Ivan Kovačević, Ida Pandur i Iva Soldo.

snapchatinstagram_1naslovna

Snapchatove i Instagramove priče, a odnedavno i Facebookov Moj dan, sve je teže razlikovati po funkcionalnostima. Snimite sliku ili video, ukrasite ih naljepnicama, filterima ili natpisima te postavite da budu vidljivi prijateljima ili pratiteljima – ali samo na 24 sata. Potreba za takvim sadržajem očito postoji, mjesta su to na kojima nam se neće zamjeriti ako i postavimo previše sadržaja, jer ga drugi korisnici lako mogu “preskočiti”, a sve slike ili videe koje tamo postavljamo lako pretvaramo u 24-satnu priču, odnosno omogućujemo drugima da zavire u naš dan – što i sama imena servisa/opcija govore.

Tko se sjeća Slingshota ili Pokea još?

Samouništavajuće poruke, odnosno sadržaj koji nestaje, najavljene su kao marketinški trend još prije nekoliko godina, no uspješne se kampanje na Snapchatu u regiji još uvijek mogu nabrojati na prste jedne… Dobro, možda dvije ruke. Iako se čini da se Facebook kasno “nakačio” na taj trend, zapravo ga je još davno dobro predvidio – sjetite se samo kako je htio kupiti Snapchat i prije no što je on postao planetarno popularan, no nakon što je dobio odbijenicu, i to za iznos od tri milijarde dolara, odlučno se krenulo u svojevrsni osvetnički pohod – kreiranje vlastite verzije Snapchata koja će biti popularnija od originala. Pokušalo se to sa zasebnom aplikacijom Poke, koju treba razlikovati od “bockanja” na samoj društvenoj mreži, a potom sa Slingshotom.

Sjećate se Slingshota? Riječ je bila o sadržaju koji bi nestajao kad biste ga pogledali, a da biste ga pogledali, morali ste prvo poslati svoj sadržaj, poput fotografije.
Sjećate se Slingshota? Riječ je bila o sadržaju koji bi nestajao kad biste ga pogledali, a da biste ga pogledali, morali ste prvo poslati svoj sadržaj, poput fotografije. Jedna od mnogih Facebookovih eksperimentalnih aplikacija nije postigla pretjeran uspjeh.

Ako su vam ta imena aplikacija jedva zazvonila u ušima, nije čudno. Facebook je tada napravio grešku svojom metodom “podijeli pa zavladaj”, odnosno kreiranjem zasebnih aplikacija i privlačenjem novih korisnika na njih, umjesto da se oslanjao na vlastitu postojeću snagu – dodao nove opcije u postojeće aplikacije. Upravo zato danas imamo Instagram Stories i odnedavno Moj dan na Messengeru, što se uspješno upotpunilo novim opcijama za kameru u toj aplikaciji, koje neodoljivo podsjećaju na Snapchatove leće i filtere.

Nije više pitanje je li se takav “sadržaj” primio među korisnicima, no postavlja se drugo – koja će platforma prevladati te na koju će se potom usmjeriti i brendovi, posebice kod nas? A koga pitati oba pitanja, nego domaće aktivne korisnike društvenih mreža i digitalne marketingaše koji uvijek nekako predvode trendove…

Ivan Kovačević: Snapchat kao Twitter u ranim danima

No, usprkos predvođenju tih trendova, oko Snapchata se lome koplja – mnoge je s ovih područja u trend kreiranja sadržaja trebalo “vući”, objašnjavati kako se aplikacija koristi, što ona donosi… dok su drugi ga spremno prihvatili. Jedan od njih je i Ivan Kovačević, direktor digitalnog marketinga u Agrokoru, koji ne skriva kako je testiranje novih komunikacijskih i marketinških kanala nešto što ga je oduvijek veselilo, iako je sa Snapchatom ponešto kasnio:

Tek sam ga krajem 2015. počeo intenzivnije proučavati i koristiti. Na prvi pogled mi nije sjeo ponajviše iz razloga što je sebično tražio ekskluzivitet mog vremena i pažnje (značajan angažman, okomiti video, nemogućnost korištenja za druge kanale i slično). S druge strane me po tipu publike podsjetio donekle na rane dane Twittera u kontekstu činjenice da su moji followeri na Snapchatu iz iste dobne skupine bili uglavnom marketingaši i geekovi. Ostali su bili oni rođeni nakon prvog hrvatskog nastupa na Europskom prvenstvu u nogometu (1996.) od kojih su neki upola mlađi od mene (da, imam 35 godina).

Ida Pandur: Provući sadržaj kroz Snapchatove filtere i objaviti ga… Na Instagramu

Idin tim sudjelovao je na kreiranju prve Snapchat kampanje u Hrvatskoj, u kojoj su uspješno kombinirali i Instagram - i to prije no što je uveo opciju Stories.
Idin tim sudjelovao je na kreiranju prve Snapchat kampanje u Hrvatskoj, u kojoj su uspješno kombinirali i Instagram – i to prije no što je uveo opciju Stories.

Ida Pandur, direktorica agencije ENTG, Snapchat je zahvaljujući američkim prijateljima počela koristiti još ranije, 2013., iako ga aktivnije koristi tek posljednjih godinu i pol. No, je li se to promijenilo otkako se pojavio Instagram Stories, a potom i Messengerov igrač?

Instagram Stories koristim od kada je izašao, a testiram i My Day na Facebooku. Ono što mogu primijetiti je da je Snapchat počeo dosta rasti netom prije izlaska Storiesa, s obzirom na to da je tu bila nekolicina kampanja, a i influenceri koji su tome svakako pridonijeli. Međutim, otkako je Instagram uveo Stories, moram priznati da se view rate na Snapchatu doslovno prepolovio, ako gledam vlastite statistike, kao i još nekolicine poznanika i kolega, ali i samo postanje prijatelja i više od toga. Feed mi je, ako izuzmemo strane slavne osobe i naše najmlađe influencere, gotovo pa prazan.

Ida ne skriva žaljenje zbog toga što joj je Snapchat prirastao srcu. Ima i za to rješenja: obraditi fotografiju ili video uz Snapchatove filtere ili leće i objaviti ih – na Instagramu, što mnogi rade (kriva sam). A Facebookov direktniji igrač?

My Day sve češće koristim iako sam primijetila da je još uvijek dosta slabo prihvaćen među mojim Facebook kontaktima – svega desetak mojih kontakata dnevno objavljuje sadržaj, što me iznenađuje iskreno jer većina njih dolazi iz industrije i čudi me da ljudi više ne testiraju nove opcije koje im sutra mogu biti bitne za nove komunikacijske taktike.

Iva Soldo: Moramo ostati u tijeku s trendovima, a Snapchat je trend

Iva Soldo organizatorica je je edukacija o Snapchatu, a i susreta Snapup. Vjeruje da je ova društvena mreža kao pokretač trendova budućnost komunikacije, a i dalje planira educirati tržište o 'real time' formatima komunikacije.
Iva Soldo organizatorica je je edukacija o Snapchatu, a i susreta Snapup. Vjeruje da je ova društvena mreža kao pokretač trendova budućnost komunikacije, a i dalje planira educirati tržište o real time formatima komunikacije. Weekend Media Festival

Da je ipak potrebno eksperimentirati, posebice unutar industrije, spremno će se složiti Iva Soldo, suosnivačica tvrtke BambooLab i snažna zagovarateljica Snapchata kao alata komunikacije budućnosti – mogli ste to vidjeti na kojoj od edukacija te o Snapchatu i susretima posvećena tom trendu. Napominje da se tržište drastično mijenja – prije nekoliko mjeseci ili čak tjedana Instagramove priče i Facebookov Moj dan nisu ni postojali, a mladi korisnici često svoje potrebe zadovoljavaju stvarajući sadržaj na nove načine (samo pogledajte među mlađarijom poprilično popularan Musical.ly). To su sve budući korisnici, a njihove se navike neće moći pratiti putem Facebooka.

No, što znači manja popularnost Snapchata kod nas za brendove?

Snapchat je i dalje go to platforma kada su u pitanju događanja poput koncerata, festivala ili konferencija. Također, to je i dalje primarno camera app i motivira nas na stvaranje video sadržaja, dok nas Instagram primarno vodi na newsfeed koji i dalje puno češće sadrži fotografije, a ne video formate.

Komunikacija se stalno mijenja, a vertikalan video format (ili pak kružni koji imamo od uvođenja Snapchat Spectaclesa) postaje široko prihvaćen. Ono što je u cijeloj priči pozitivno jest da su u prednosti oni koji su Snapchat kao platformu upoznali i savladali te su spremni primijeniti naučeno na platformama poput Facebooka.

I tu ističe snagu Snapchata kojega i dalje smatra budućnosti komunikacije – to je platforma koja konstantno inovira, uključujući i uvođenje kružnog formata videa, a Facebookovo kopiranje samo je dokaz tomu.

No, po pitanju suradnje s brendovima i oglašavanjem, tek se otvara publici – dok Facebook već ima dobrano razrađen sustav oglašavanja i bilo je samo pitanje trena kad će ga uvesti i u Instagram Stories (gle, čuda, baš se to najavilo ovih dana), a potom i u My Day, Snapchat tek radi na tome. Do sada je oglašavanje bilo rezervirano samo za one s najvećim budžetima, ali Iva napominje da se radi na približavanju manjim tvrtkama te razvoju analitičkih alata.

Ilija Brajković: Ili sam star ili sam glup ili sam u pravu

Ilija Brajković je nakon eksperimenta sa Snapchatom zaključio da nije isplativ i odlučio se držati dobrog starog Facebooka.
Ilija Brajković je nakon eksperimenta sa Snapchatom zaključio da nije isplativ i odlučio se držati dobrog starog Facebooka.

To u ovom trenutku nije dovoljno, uvjeren je Ilija Brajković, suosnivač digitalne agencije Akcija, koji je do sada ponešto učvrstio svoju poziciju hejtera Snapchata. Postavlja pitanja:

Koliko treba raditi da bi se došlo do 1000 followera? Koliko dobivamo od tih 1000 followera? Svi navode Lanu Jurčević kao primjer. Lana je Lana. Severina je Severina. Što će Jedna Obična Hrvatska Firma™ moći postići i do koliko followera doći? Hoće li se isplatiti taj trud?

Ili sam star ili sam glup ili sam u pravu, ponovio je, i poput Ivana, usporedio Snapchat s Twitterom prije nekoliko godina, ali u negativnom smislu za brendove:

Svi smo ga masovno nudili klijentima “Morate tamo biti, tamo su influenceri, morate direktno s njima komunicirati!”. I što se dogodilo? Ništa. Nabrojite mi tvrtke koje u Hrvatskoj rade vrhunski Twitter community management i od toga imaju mjerljivi povrat investicije, u ovom ili onom obliku. Možeš ih prebrojati na prste dvije ruke, možda čak i jedne. Pa je prije nekoliko mjeseci bila velika pomama za PokemonGO, svi su odjednom skočili, odmah smišljanje kampanja, ovoga onoga, i što se dogodilo? Ništa.

U Rovinju su o Snapchat kampanjama razgovarali Iva Soldo, Matej Lončarić, Željkica Marinov, Andrea Kučiš i Marina Mia Angelus. (Slike: Weekend Media Festival)
“Snapchat je prije nešto manje od godinu dana imao bazu od minimalno 15-20 000 korisnika u Hrvatskoj, koliko su dobivali pregleda, po objavi, influenceri poput Lane Jurčević ili Davora Gerbusa”, kaže Iva. Inače, na globalnoj razini, i Instagram Stories i Snapchat imaju 150 milijuna dnevno aktivnih korisnika. Weekend Media Festival

Zaključuje kako u ovom trenutku ne može opravdati računicu kod klijenta, brenda, za vođenje kampanje na Snapchatu, ako mnogo više može dobiti na drugim kanalima, posebice na Facebooku. Ida, pak, smatra da to ovisi o ciljanoj skupini, samom cilju kao i vrsti sadržaja.

Srednjoškolcima je Snapchat još uvijek relevantan jer su njihovi vršnjaci na njemu, relativno je zatvoren sustav i samim time njima dovoljan i zanimljiv. Ako gledamo Instagram, on je za starije od osamnaest definitivno broj 1. Tu, nažalost, Snapchat nije napravio dovoljno brzo skaliranje globalno prema kritičnoj masi u toj dobnoj skupini i masovno su sada izgubili tu publiku kojoj je Instagram Stories prirodan nastavak onoga što imaju i kuže i sada više i nemaju potrebe instalirati Snapchat. My Day je sada pušten prema end userima, Facebook tu testira i, sve mi se čini, priprema Messenger za novu varijantu Ads platforme, što targeting, što publishing oriented.

No, dok se ne krene u jače oglašavanje i dok platforme ne ponude značajnije rezultate za brendove, sve ostaje na razini eksperimentiranja. No, jedno je sigurno – trend kratkotrajnog sadržaja je tu, samo je pitanje koja će platforma prevladati. I ne samo to, slijedi nam potpuna dominacija live videa, čemu se priključuje i Facebook Live, siguran je Ivan.

Pobjeda onog koji inovira ili koji brzo kopira?

Jučer je stigla još jedna Facebookova kopija Snapchatovih opcija - Multiple Instant Articles, koja neodoljivo podsjeća na Snapchatov Discover putem kojeg svoj sadržaj plasiraju medijski brendovi.
Jučer je stigla još jedna Facebookova kopija Snapchatovih opcija – Multiple Instant Articles, koja neodoljivo podsjeća na Snapchatov Discover putem kojeg svoj sadržaj plasiraju medijski brendovi. Facebook

Zaključak mojih sugovornika? Dok Ivan smatra da na tržištu ima mjesta za sve, Ilija se uzda u pouzdanu i dobro provjerenu kljusad, Ida je spremna eksperimentirati, a Iva smatra Snapchat budućnošću s obzirom na to da on nameće trendove, a Facebook ih samo slijedi i kopira.

Jučerašnje predstavljanje višestrukih instant članaka za medije, koji neodoljivo podsjećaju na Snapchatovu opciju Discover, još je jedan primjer tog kopiranja. No, to što je netko, u ovom slučaju Snapchat, nešto prvi smislio, ne znači da će nužno završiti i prvi u utrci. U nedostatku boljeg zaključka, uzdat ću se u onu pouzdanu “vrijeme će pokazati”, no to nas ne sprječava da u međuvremenu ne eksperimentiramo i istodobno raspravljamo o zaključcima do kojih smo došli – pa čak i ako se oni, poput marketinških trendova, mijenjaju iz dana u dan. 🙂

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Kako je Estonija postala “startup nacija”, može li to Hrvatska, kako – i kad?

Može li novoosnovana udruga Cro Startup ponoviti uspjeh koji je postigla Startup Estonia? Eve Peeterson iz te udruge ispričala je koje su promjene, inicijative i angažmani bili ključni za uspjeh.

Digitalni marketing

Na digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2021. potrošeno 1,65 milijarde kuna, 75% otišlo Googleu i Meti

Na digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2021. godini potrošeno je milijardu i 657 milijuna kuna, pokazalo je istraživanje digitalni AdEx koje su za HUDI (Hrvatsku udrugu digitalnih izdavača) proveli austrijska agencija Momentum i lokalni partner Ipsos.

Digitalni mediji

Urednik ukrajinskog Forbesa: “Dezinformacije nam zapravo nisu predstavljale veliki problem – Rusi su izgubili informacijski rat”

Grad bombardiraju doslovno, a vas vijestima i dojavama, "ne možete se usredotočiti na bilo što duže od 10 minuta...", prisjeća se Mykhailo prvih tjedana rata u Ukrajini. Ispričao nam je kako su u ukrajinskom Forbesu operativno i mentalno pripremali redakciju za rad u takvim okolnostima.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Upoznajte 13 hrvatskih healthtech timova “Get Started in Health Innovation” programa

Pred vama je prva generacija jedinog programa u Hrvatskoj koji se sustavno posvetio podršci stručnjaka koji žele razvijati nešto u segmentu healthtecha. Njihova rješenja fokusirana su na razne probleme u zdravstvenom sustavu: od alata za efikasnije pružanje zdravstvene pomoći, ali i onih koji olakšavaju rad samih zdravstvenih djelatnika do rješenja koja i pacijentima omogućavaju jednostavnije pratiti svoje zdravstveno stanje.

Intervju

Kako je softverski inženjer s Kube našao svoju oazu u Microsoftovom razvojnom centru

Iz daleke Havane na Kubi, softverski inženjer Arnaldo Perez stigao je u Microsoftov razvojni centar u Srbiji. Kako, zašto, u kojem timu i što danas radi, kako se privikao na novo okruženje te što je naučio u zadnje četiri godine radeći u Microsoftu i regiji, saznali smo u intervjuu.

Nesortirano

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

Combis je osvojio prestižnu godišnju nagradu američke tehnološke kompanije Microsoft za Hrvatsku.

Mobilno

Huawei Apps UP natjecanje se vraća s nagradom od preko milijun dolara

Treću godinu zaredom Huawei bogatim fondom nagrađuje najbolje programere koji će se odvažiti na razvoj aplikacija za ekosustav Huawei mobilnih usluga.

Kultura 2.0

Prvo istraživanje o električnim romobilima u Hrvatskoj: 80 % ispitanika koristi ih umjesto auta kako bi brže stigli do cilja

Bolt je proveo prvo istraživanje o električnim romobilima u Hrvatskoj, a za Netokraciju ekskluzivno otkrivaju najzanimljivije podatke.

Startupi i poslovanje

Ovo su najinovativniji učenici, studenti i škole u Hrvatskoj koji su osvojili nagrade Digitalnog inkubatora

U velikoj završnici Digitalnog inkubatora by Hrvatski Telekom, u organizaciji Instituta za inovacije, održane su prezentacije najuspješnijih timova učenika i studenata i dodijeljene su im nagrade ukupnog novčanog fonda od 200.000 kuna. Evo kakve ideje i rješenja su predlagali...