7 savjeta koji će vam pomoći da razvalite sljedeći Skype intervju

7 savjeta koji će vam pomoći da razvalite sljedeći Skype intervju i dobijete posao

Ma tko je još dobio posao preko Skypea, kažete? Začudili biste se. Događa se i kod nas, i to ne samo kada razočarani nezaposleni Hrvat traži sreću u inozemstvu. Nedavno sam sudjelovala u selekcijskom procesu koji je uključivao video intervju, i to za radno mjesto u Zagrebu. Bilo je opušteno, ali ne toliko da smo si poslije razgovora postali frendići na Facebooku.

skype intervju

U jednom sam članku pronašla podatak kako se broj video intervjua u 2013. godini udvostručio u odnosu na godinu prije. Doduše, bilo je to istraživanje koje je Right Management proveo na području Sjeverne Amerike, ali spomenutih 19% udjela video intervjua u ukupnom broju intervjua za posao, ne čini mi se puno previsok niti za Europu. Dobro, možda je malo previsok za Hrvatsku.

Razgovori s kolegama, ali i moje osobno iskustvo, potvrdili su da se Skype intervjui često ne shvaćaju jednako ”ozbiljno” kao i razgovori za posao koji se događaju ”u četiri zida”. No, smješka li vam se, ili još bolje, imate li zakazan razgovor za posao putem Skypea, nije loše u obzir uzeti sljedeće:

1. Pokažite motivaciju

Svojim glasom trebate znati pokazati koliko ste motivirani. Naime, ne treba računati da će svi online intervjui uključivati i video poziv. I meni se nekoliko puta dogodio da sam s poslodavcem samo pričala. Ono što je najvažnije je da ste sposobni “razgovarati s ekranom” bez da se osjećate blesavo. Nemojte se dati smesti niti kad, po zvukovima koje čujete, postane očito da osoba s kojom razgovarate radi nešto drugo.  U slučaju da su uključena dva sugovornika, ovaj drugi možda pažljivo sluša, stoga biste trebali usmjeriti svoju pažnju na njega.

Trudite se ne ubiti u poslodavcu svaku želju za životom dosadnim monolozima. U onom trenu kada vam kroz glavu prođe misao “jel’ ja to previše pričam” – stanite. Odmah. Po svoj ste prilici predstavili svoj ego “u punom sjaju”. No imajte na umu i da…

2. Šutnja nije uvijek zlato

Ako šutite, poslodavac ne zna da ga pažljivo slušate. Ne ispustite li iz sebe glas, a kamera je isključena, vaš sugovornik može pomisliti da ste nezainteresirani ili da postoji neki tehnički problem zbog kojih vas ne čuje.

Jedna od prednosti Skype intervjua je što možete imati šalabahter. Ipak, ne šuškajte previše, a ako vas poslodavac vidi – izbjegnite panični pogled u očima i nervozne pokrete kada ne uspijete od prve pronaći ono što tražite.

3. Formalno, i to ne napola

Odjenuti se formalno samo do struka nije najsjajnija ideja. Prije svega, vjerujem da ne idete u gaćama niti u pekaru. Osim toga, bitno je da ste u profesionalnom “modu”, a to nećete biti, ako se pripremite samo napola.

Također, bit će nezgodno ako se u nekom trenutku trebate dići sa stolca kako biste otklonili tehnički problem, a nosite pidžamu koja na sebi ima mrlje od hrane.

4. Test, test, 1, 2, 3

Vježba možda zvuči štreberski, ali će vas sigurno naučiti koliko daleko trebate sjediti od kamere. Svojom neverbalnom komunikacijom otkrivate više nego odgovarajući na pitanja. Pronađite najudobniju pozu za ruke i idealnu udaljenost od kamere.

Nije baš ugodno kada se nekome unesete u lice, niti se nagnete unaprijed kao da ste na šanku, pa se fokus prebaci na pogrešne dijelove tijela. Kad smo već kod šanka, ako je atmosfera dovoljno opuštena da ispijate kavu, nemojte ju baš srkati jako zvučno.

5. Mačke, psi, nered…

Sobičak u kojem ste se smjestili reći će o vama ono što želite prešutjeti. Nered koji se vidi iza vas neće se uklapati u profil organizirane osobe kakvom se pokušavate predstaviti. Poslodavac također ne treba vidjeti vaše osobne slike koje bi mu mogle otkriti detalje iz vašeg života koji nisu relevantni za zapošljavanje.

Moja je praksa da nahranim kućne ljubimce prije intervjua, kako ih ne bih morala zatvarati u drugu prostoriju, i tako spriječim njihovo neželjeno pojavljivanje u kadru i glasanje. Karla Andrić, freelancerica u online marketingu i PR-u, ima drugačije iskustvo, što samo pokazuje da se trebate prilagoditi situaciji:

S obzirom na to da volim boraviti u prostorima koji su ugodni te da nemam radno vrijeme u mom ‘poslovnom prostoru’, osim mene, uvijek boravi i moj pas Dee koji se često uključuje u Skype pozive – ponekad glasom, a ponekad samo stasom. Sugovornici najčešće pozitivno reagiraju na činjenicu da pas boravi sa mnom u istom radnom prostoru. Neke smiruje, neki ga primijete samo kad se počeška iza uha, a neki prvo pozdrave Dee pa tek mene.

6. Istražite i budite istraženi

Nikad, ali nikad nemojte podcijeniti sugovornika koji može provjeriti govorite li istinu dok priča s vama. Sva pravila za ”klasični intervju” primjenjiva su i za video intervju. Istražite tvrtku, osobu s kojom ćete razgovarati i podsjetite se za koju ste to poziciju aplicirali.

Zaboravite nabacivanje frazama. Ako kamera nije uključena, pa čak i ako jest, budite uvjereni da će vas potencijalni poslodavac guglati. Ja sam radila isto, i putem poruka s kolegicom, koja je također sudjelovala u intervjuu, komentirala i provjeravala pojedine tvrdnje kandidata. Lako vam se može dogoditi ista stvar.

7. I za kraj… Kraj

I na kraju, znam da ne otkrivam “toplu vodu” kada kažem da je jako važno kako ćete završiti intervju. Izbjegnite glupiranje. Jasno je da ćete se osjećati opušteno jednom kada intervju dođe kraju.

Nemojte da vas pozitivni znakovi koje ste primijetili kod poslodavca ili natuknuta mogućnost zaposlenja, potaknu na pretjerano cerekanje, blabetanje i mahanje rukama. Šteta bi bilo da sve dobro što ste napravili do tada upropastite u desetak sekundi.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Startupi i poslovanje

Alan Sumina: U 11 godina Nanobit je izdao više od 20 igara, a živi od samo njih tri

CEO Nanobita Alan Sumina jedan je od najpoznatijih domaćih poduzetnika, a mi smo provjerili kako danas gleda na 11 godina njegove tvrtke te izazove na koje se nailazilo putem.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.