Rimac Automobili u Ženevi predstavljaju novi Concept_One

Rimac Automobili u Ženevi predstavljaju novi proizvodni model Concept_Onea

Pripremajući se za nastup na međunarodnom Motor Showu u Ženevi, Rimac Automobili najavili su da ondje stižu s novim proizvodnim modelom svojega električnog hiperautomobila Concept_One, koji će vozačima ponuditi mogućnosti sukladne njihovim željama. Cilj je da automobil bude što svestraniji i zabavniji, a dakako, pritom i siguran za vožnju.

Concept_one_04_dynamic
Slike: Rimac Automobili

Rimac Automobili nastavljaju put na koji su krenuli prije pet godina, baveći se razvojem električnog hiperautomobila Concept_One, koji se stvara isključivo u njihovoj kući i vlastitim snagama. Novi proizvodni model Concept_Onea bit će predstavljen na dolazećem međunarodnom Motor Showu u Ženevi, koji se održava od 3. do 13. ožujka, a tom prilikom posjetitelji će moći vidjeti kako izgleda automobil koji će biti izbačen na tržište u ograničenom izdanju, s osam proizvedenih primjeraka.

Spoj izazovnog i što sigurnijeg

Kako Rimac Automobili najavljuju, novi Concept_One moći će stajati rame uz rame s brzim trkaćim automobilima koji nisu električni. Posebnost će mu biti oslanjanje na četiri motora, od kojih će svaki biti povezan s jednim kotačem, a kako bi njihov učinak bio što bolji, tu je i sustav Rimčeva svekotačnoga vektoriranja sile obrtaja ili engleskom kraticom – R-AWTV (Rimac All Wheel Torque Vectoring). Sustav će omogućiti bolju kontrolu svakoga od četiri motora, kako bi vozač od automobila mogao dobiti ono što želi.

Ono što vozač želi može se prilagoditi odabirom jednoga od ponuđenih modaliteta vožnje, bilo da ga zanima sporije, bilo da želi isprobati nešto brže, provjeravajući kako bi izgledalo da se nađe na trkaćoj stazi. Za one koji žele brzo, na raspolaganju je ubrzanje do 100 kilometara na sat u 2,6 sekundi, do 200 km/h u 6,2 sekundi i do 300 km/h u 14,2 sekundi. Ako se, pak, poslije takvog ubrzanja treba hitro zakočiti, tome će pomoći sustav tzv. regeneracijskih kočnica sa snagom koja može dosegnuti 400 kilovata, a tu je i dodatni ugljično-keramički sustav kočenja koji će omogućiti sigurno usporavanje.

Concept_One crni

Za sve opcije koje Concept_One nudi, vozač će se moći poslužiti sustavom kontrole pritiskom gumba za osnovne zadatke kontrole motora i brzine, a dodatne funkcije automobila moći će se kontrolirati putem središnjeg električnog sustava kojim se upravlja zaslonom na dodir.

Vizija automobila za 21. stoljeće

Želja da Concept_One bude drugačiji od drugih automobila koji se pojavljuju na tržištu ili postoje u nacrtima nije novost. Mate Rimac, osnivač i prvi čovjek Rimac Automobila, otkrio je da su se na to usmjerili i uoči nastupa u Ženevi:

Moj cilj nije bio stvaranje električne verzije već postojećih superautomobila. Htio sam stvoriti tehnologiju koja će učiniti superautomobil znatno boljim u svakom pogledu – bržim, zabavnijim i učinkovitijim. Želio sam napraviti superautomobil 21. stoljeća.

Concept_one_production_03

Novi model Concept_Onea proizveden je isključivo radom Rimac Automobila, koji su se pozabavili svakim njegovim detaljem. Plod toga posla bit će predstavljen svijetu uskoro u Švicarskoj.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.

Startupi i poslovanje

Bivši investitor u 500 Startups savjetuje hrvatske startupe: Akvizirajte klijente i korisnike od kojih ćete učiti!

Marvin Liao već 10 godina ulaže u startupe u srednjoj i istočnoj Europi, u zemljama poput Srbije i Ukrajine. U razgovoru za Netokracija Podcast daje praktične savjete za hrvatske tehnološke poduzetnike u doba pandemije!

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?