Dva razloga zbog kojih i profitabilni startupi trebaju investiciju

Dva razloga zbog kojih i profitabilni startupi trebaju investiciju

Tijekom godina provedenih u Credo Venturesu vidio sam mnoštvo startupa svim razvojnim fazama koji pitaju – nismo ni na gubitku ni na dobitku, zašto bi nam trebala investicija? Cilj ovoga teksta nije razotkriti sve mitove venture capital ulaganja, ali reći ću vam da VC-evima nije cilj da vam "ukradu" tvrtku. U ovom tekstu fokusirat ću se na rast, na rizik nedovoljno brzog rasta i na podcjenjivanje činjenice koliko takav rast uopće može koštati.

Koliko zapravo košta širenje na novo tržište?
Koliko zapravo košta širenje na novo tržište?

Moja je tvrtka već profitabilna. Zašto bi mi trebala investicija?

Tijekom godina provedenih u Credo Venturesu susreo sam se s mnoštvom startupa svim razvojnim fazama koji postavljaju ovakvo pitanje – nismo ni na gubitku ni na dobitku, zašto bi nam trebala investicija?

Poštujem osnivače koji su svjesni prednosti i mana vanjskih investicija i odabiru samofinanciranje. To je odluka o stilu života. No, većina osnivača s kojima razgovaram, a koji se protive ulaganju, jednostavno su krivo informirani. Svoju odluku baziraju na zabludama o tome što znači uzeti venture capital investiciju (ulagači će preuzeti kontrolu nad mojom tvrtkom!) i podcjenjuju koliko je rast važan za preživljavanje njihovog poslovanja.

Cilj ovoga teksta nije razotkriti sve mitove venture capital ulaganja, ali reći ću vam da VC-evima nije cilj da vam “ukradu” tvrtku. U ovom tekstu fokusirat ću se na rast, na rizik nedovoljno brzog rasta i na podcjenjivanje činjenice koliko takav rast uopće može koštati.

Rasti brzo. Ili brže.

Jedan od ključnih razloga za uzimanje vanjske investicije odnosi se na razlikovanje startupa od malih i srednjih poslova. Startup je jedinstvena vrsta tvrtke zbog svog nastojanja da raste što brže moguće, a u idealnim slučajevima taj je rast eksponencijalan.

Susreo sam se s mnogim tvrtkama – posebice onima koje generiraju određeni prihod, recimo, između dva i dvadeset milijuna dolara godišnje – koje se ne žele obvezati na daljnji rast. Njihovo razmišljanje glasi ovako: Otvorit ću prodajni ured na novom tržištu kad budem imao dovoljno sredstava za njega.

Zadržavanje takvog konzervatizma kod tehnoloških startupa iznimno je teško, jer se tu tvrtke kreću hiper-brzo. Kada budete imali dovoljno novca za otvaranje tog prodajnog ureda, vaša će konkurencija već potpisati ugovore s prvim kupcima na tom tržištu ili će vaš proizvod izgubiti privlačnost koju je imao zbog svoje jedinstvenosti.

Još gore, ako vaša konkurencija počinje nadrastati vaš startup, moglo bi se dogoditi da se proširi i na vaš teritorij, i to na razini i s resursima kojima ne možete parirati. Posljedica nedovoljno brzog rasta može biti stagnacija ili čak pad poslovanja. Naravno, vjerojatno ćete si i dalje moći priuštiti onal luksuzni automobil svake druge godine i lijepu kuću, ali jeste li doista zbog toga pokrenuli vaš posao?

Problem splašnjavanja ambicije da se raste iznimno brzo, kako tvrtka postaje sve veća, posebice je prisutan u Europi. Čini se kako mnogi poduzetnici u trenutcima kada dosegnu 5, 10 ili 20 milijuna dolara prihoda imaju osjećaj da su “uspjeli”. Ovaj mentalni sklop samo pokazuje do koje mjere takve tvrtke imaju nedostatak perspektive o stvarnom rastu, posebice ako to usporedimo sa startupima u Silicijskoj dolini.

Svim startupima s prihodima između 5 i 50 milijuna dolara, koji misle da su veliki, reći ću samo ovo – na zapadnoj američkoj obali vi ste samo osrednji startup koji je upravo u potrazi za ulaganjem iz serije B ili C kako bi financirao ekspanziju. Usporedite se s nekime tko je doista velik. Uzmimo za primjer Uber – osnovan je 2009. godine, prikupio je 300 milijuna dolara do današnjeg dana, a govori se da je u 2013., četvrtoj godini svog poslovanja, imao 200 milijuna dolara prihoda. E, to je rast kakav startup treba imati.

Neka vaši izračuni budu točni

Ako usporedimo CEO-e tvrtki čiji se prihodi broje u milijunima, osnivači startupa u ranoj fazi čine drugačiju pogrešku – podcjenjuju troškove potrebne za širenje posovanja.

Uzmimo gornji primjer – želite otvoriti novi prodajni ured… u Londonu. Nije neobično da poduzetnički plan za ekspanziju izgleda ovako nekako: Ako imam mjesečni prihod između 50 i 100 tisuća, mogu odvojiti 10 do 20 tisuća za otvaranje ureda i zapošljavanje osobe zadužene za prodaju. Kako bude rastao prihod od novih klijenata, zaposlit ću dodatne ljude.

Napravimo brzi izračun. Kvalitetan prodavač koštat će između 8 i 15 tisuća dolara na mjesečnoj bazi. Recimo da imate devetomjesečni prodajni ciklus. Potrebno vam je između 70 i 135 tisuća dolara za jednog prodavača prije no što budete generirali ikakav prihod. Ako se širite zbog bilo kojeg drugog razloga osim da se hvalite prijateljima uz pivo da imate ured u Londonu, trebat će vam tri do pet osoba koji će generirati prave rezultate. Morat ćete plaćati i troškove ureda, zaposliti i voditelja ureda, računovođe itd. A ako ste doista ozbiljni, podržat ćete vaš prodajni tim dobrim ulaganjem u marketing, a možda i uz zapošljavanje upravitelja.

Odjednom vam je potrebna investicija od oko milijun dolara, i to samo da biste bili prisutni na tom tržištu. Ako želite postati jedan od tržišnih lidera, riječ je o potpuno drugom paru rukava. Ne zaboravite da ovdje govorimo samo o Londonu – zamislite samo što znači daljnje širenje, recimo u SAD.

Svrha ovog teksta nije da tvrdi kako svaka tvrtka treba uzeti VC ulaganje, jer će ju u suprotnom pregaziti konkurencija ili će se “zaglaviti” na svom lokalnom tržištu. No, oni koji doista žele što veći i brži rast, rekao bih da je to gotovo nemoguće postići bez vanjske investicije. Pa čak je i kralj viralnog rasta, WhatsApp, uzeo jednu.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?

Startupi i poslovanje

Uz anđeoske investicije, a sad i Fil Rouge Capital, Smart Lumies u pripremi za najveće američke trgovačke lance

Kocka je bačena. Smart Lumiesi su usavršili svoj prvi proizvod, a uskoro slijede i novi proizvodi i mnoge igre, ali i izlazak na američko tržište. U pripremi za sve to, posebno dobra vijest je da su nedavno zaključili investiciju od Fil Rouge Capitala.