MUP licencirao tehnologiju Pokemon GO-a za praćenje kršitelja samoizolacije!

MUP licencirao tehnologiju Pokemon GO-a za praćenje kršitelja samoizolacije!

U doba krize uzrokovane virusom COVID-19, mnoge institucije okreću se nekonvencionalnim rješenjima za suzbijanje širenja pandemije.

Poštovano čitateljstvo, primite na znanje da je tekst koji čitate objavljen 1. travnja, na dan koji je posvećen šalama i pošalicama. Molimo da tekst ne shvaćate u potpunosti ozbiljno. Nadamo se da ste se nasmijali zajedno s nama. Ugodan vam dan želi uredništvo Netokracije.

“Ovo je potpuna suprotnost od onog Pokemon GO ljeta”, čitao sam neki dan na Twitteru i moram se složiti da je to istina. Prije nekoliko godina svi smo stalno bili vani, a čak se sjećamo i da je sama igra Pokemon GO koju se masovno igralo utjecala na mikroekonomiju; kafići su kupovali mamce i okupljali ljude na terasama, a neki od nas su se kretali mnogo više nego prije kako bi uhvatili nove Pokemone. Manju popularnost doživjela je igra Harry Potter: Wizards Unite, ali je podigla jednu drugačiju vrstu prašine.

Kao najveći problem pokazala se tehnologija iza igara koje stvara developer Niantic. Stranica Kotaku prošle je godine pokazala kako su se podaci o kretanjima njezinih korisnika spremali bez privole te da su developeri zapravo znali gdje se nalaze ljudi koji igru igraju. Ovo je tada bila očita noćna mora za privatnost i prava korisnika, ali je postala surova stvarnost 2020. godine.

Vrhunsko praćenje za 0 kuna

Naime, Niantic je prije nekoliko dana odlučio ponuditi svoje usluge mapiranja korisnika lokalnim vlastima u državama pogođenima epidemijom COVID-a 19, kako bi se efikasnije pratile osobe koje krše samoizolaciju.

Znamo da je ovo i u Hrvatskoj velik problem, a prije nekoliko dana su se vodile žustre rasprave oko toga tko i kako može pratiti vaš telefon kako bi nadležni bili sigurni da ste kod kuće. Još uvijek nismo dobili odgovore na ovo pitanje, ali kako je dobar dio građana Hrvatske Nianticu već prije više od godinu dana dao dopuštenje da ih prati, ovo je rupa u zakonu koju će nadležni vrlo rado iskoristiti.

Ako su vam određene mjere samoizolacije i ne smijete iz stana, MUP će uz pomoć Niantica u svakome trenutku imati pristup vašem mobitelu i tako pratiti gdje se nalazite. Ovako vaš telefon neće “pratiti” telekomi, već će vas MUP natjerati samo da instalirate službenu aplikaciju koja će to sama odraditi uz pomoć Nianticove tehnologije. Osobe koje odbiju instalirati aplikaciju propisanu od strane MUP-a podliježu sankcijama koje će biti iste kao i one za “klasične” kršitelje samoizolacije.

Osobe kojima je propisana mjera samoizolacije dobit će sve potrebne informacije kako bi instalirali novu MUP-ovu aplikaciju na svoje mobitele, a potom će trebati samo ostati doma. Još uvijek nije poznato hoće li se raditi o posve novoj aplikaciji imena Corona Stay ili CoronaGO, ali o tome ćemo, sigurni smo, biti pravovremeno obaviješteni.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.