PandoPad ide Appleovim pristupom na 'digital signage' tržište: Može li hrvatski proizvod hardverom oplementiti dobro sučelje?

PandoPad ide Appleovim pristupom na ‘digital signage’ tržište: Može li hrvatski proizvod hardverom oplementiti dobro sučelje?

Dvije godine nakon što je predstavljen, PandoPad se vraća u medijsku javnost s nizom softverskih novosti, hardverskih komponenti te referencama poput PBZ-a i Grada Rijeke kojima se želi kvalitetno pozicionirati na tzv. interactive digital signage tržištu za koje se predviđa da će 2013. biti vrijedno preko 7 milijardi dolara. Što ih razlikuje od konkurenata? Pristup koji, unatoč svim dignutim obrvama, sliči Appleovom.

Želite li jedan lijep PandoPad u blizini?

Dvije godine nakon što je predstavljen, PandoPad se vraća u javnost s nizom softverskih novosti, hardverskih komponenti te referencama poput PBZ-a i Grada Rijeke kojima se želi kvalitetno pozicionirati na tzv. interactive digital signage tržištu za koje se predviđa da će 2013. biti vrijedno preko 7 milijardi dolara. Što ih razlikuje od konkurenata? Pristup koji, unatoč svim dignutim obrvama, sliči Appleovom.

Digitalne informacije za Europu, Aziju…

PandoPad su 2010. pokrenule tvrtke Applicon i Idea Studio, a u međuvremenu je osnovana i posebna PandoPad tvrtka odgovorna za daljnji razvoj ovog proizvoda. Osnivači su se odlučili na ciljanje europskih, srednjoistočnih te azijskih zemalja zbog partnera čijim posredstvom su prisutni na tamošnjim tržištima.

PandoPadov hardver.

Radi se o rješenju za prikaz informacija na ekranu osjetljivom na dodir u cijelom nizu scenarija, što nas dovodi do očito pitanja. Boljka PandoPada je njegova širina primjene, od hotela do trgovačkih centara, konferencija do aerodroma, itd. No, istovremeno, to mu je i velika prednost, jer se kao sustav za prikaz informacija na javnim mjestima, posebice uz novu hardversku komponentu, može koristiti na tim brojnim lokacijama, pri čemu osnivači vole isticati primjere poput Zračne luke Dubrovnik. PandoPadov Goran Radić za Netokraciju navodi prednosti koje se i očekuju od pravog rješenja za prikaz informacija:

Ono po čemu se PandoPad izdvaja od drugih sličnih rješenja jest prije svega njegov način interakcije s korisnikom. Intuitivno sučelje s ‘osjećajem’ za dodir s brzi i glatkim tranzicijama između scena, fluidan osjećaj korištenja monitora. Sve funkcije PandoPada logične su i najmlađima.

S medijskog te industrijskog gledišta teško je ubaciti PandoPad u bilo koju drugu kategoriju osim digital signagea koji se tek razvija kao tržište. Neke druge hrvatske tvrtke poput Sagene pozicioniraju se lokalno, dok se Netokracijinim čitateljima dobro poznati Wall of Tweets pozicionira prvenstveno prema događanjima.

Panda za sve prilike, za sve informacije?

Postavlja se pitanje može li PandoPad “ugrabiti” sve različite niše i tržišta jednako dobro, ali sudeći po najavljenim novostima, developmenta im ne nedostaje – napokon, projekt razvijaju već dvije godine. Radić za Netokraciju navodi cijeli niz novosti nove verzije:

PandoPad je danas predstavio i nekoliko novih aplikacija poput PandoPad Shop Window koja je namijenjena dinamičkom prikazu proizvoda i cijena, te PandoPad Hotel Room Service, namijenjene podršci up-sellu usluga u hotelskim sobama. I ostale aplikacije doživjele su značajne izmjene. PandoPad eCard/Coupon dobio je podršku za QR kodove, PandoPad Pages, aplikacija koja omogućava pregledavanje digitalnih brošura, knjiga,  dobio je “stalažu” na kojoj je sada moguće odabirati publikacije.

Novi PandoPad krasi novo korističko sučelje na kojemu je po Radićevim riječima najuočljivija softverska “home” tipka koja, poput one na iPhoneu, korisnike vraća na PandoPad desktop. S klijentske su strane pak razvili PandoPad Manager CMS content management system odnosno sustav za upravljanje sadržajem kojim klijenti upravljaju sadržajima na pojedinim PandoPadovima.

Plan PandoPadovog Managera…

Pando, daj mi hardver!

PandoPad u konačnici nije zamišljen kao jedan osamljen ekran, već niz “jedinica” koje su putem lokalne mreže i web sučelja povezane na PandoPad Manager. Upravo zbog toga PandoPad i nije rješenje za svakog, s obzirom da ćete PandoPadovo  kućište s 22 inčnim ekranom ili pak eWall morati imati negdje i postaviti. Radić pri tome ističe različite mogućnosti plastifikacije, lakiranje standardnim ili metalik lakovima, imitacijom zlata i srebra pa čak i primjenom folije preko cijele površine uređaja za brendiranje.

Jedan zlatni PandoPad, molim!

Upravo u tome leži potencijalna prednost PandoPada na tržištu, kao rješenja trajnog poput njihovih kućišta koja kupci dobivaju kao rješenje ključ u ruke. Naravno, postoje i drugi proizvođači, posebice veći poput Samsunga, koji bi najradije vidjeli kako se koriste njihovi ekrani samostalno, ali postoji tržište i za PandoPad. Primjer PandoPada za PBZ:

[youtube width=”600″ height=”338″]http://www.youtube.com/watch?v=fDns2Sm7iDw[/youtube]

U ovom se slučaju ovo hrvatsko rješenje služi Appleovom taktikom spajanja hardvera i softvera kao možda ne najpovoljnijeg ili najprilagodljivijeg rješenja, ali svakako nečega što direktor zrakoplovne luke ili hotela zna da može dobiti kao cijeli paket, bez previše upita tehničkoj službi. Upravo zbog toga u razgovoru o digital signage industriji općenito, Radić ističe hardver:

Čak i u doba krize, tržište digital signage raste i do 20 posto. U nekim zemljama poput Velike Britanije ili SAD DOOH je već zauzeo gotovo sve javne prostore. Ono što je zasigurno budućnost ove tehnologije jest veliki napredak hardverskih komponenti, prvenstveno touch površina, te daljnje unaprjeđenje Natural User Interface, a to je i smjer kakvog ima zacrtan i PandoPad.

Radić je za Netokraciju potvrdio kako već rade na multi-touch gestama te detektiranju pokreta, gdje ulaze u područje na kojem se nalazi i Monolith (uz određene razlike nakon laganog pivota) PandoPad ističe “user friendliness” svog sučelja, što se očituje i u imenu, ali bi upravo jednostavnost korištenja odnosno, još bitnije, razumijevanja klijentima mogla biti najveća prednost. Od hardvera koji dobe do PandoPad Managera kojim mogu upravljati s laptopa, tableta ili pametnog telefona.

PandoPad je 2011. dobio nagrade kako za najbolju tehnologiju hrvatskog poslovnog turizma tako i INOVA-inu Zlatnu medalju, ali tržište će odrediti hoće li se PandoPadov širok pristup pokazati dugoročno uspješnim te pozicionirati ih na tržištu gdje će se, nadamo, s novim razvojnim idejama te još boljim referencama, javljati češće od jednom u dvije godine! Stoga, želite li jednu Pandu(i njen pad) u svom poslovnom dvorištu?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kolumna

Portfolio s Dribbblea je kao loše driblanje u utakmici za posao product dizajnera

Dribbble je platforma i zajednica na kojem se dizajneri mogu razvijati, dijeliti radove i zapošljavati. Product design je proces razrade, formiranja i iteriranja proizvoda koji rješavaju korisničke probleme ili adresiraju specifične tržišne potrebe. E sad, na papiru nema razloga da ove dvije stvari budu u sukobu - zašto mi se onda digne kosa na glavi kad u prijavi za product dizajnera dobijem portfolio pun Dribbble radova?

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Startupi i poslovanje

Kobe Bryant: košarkaš, Oskarovac, investitor – ulagao je u tvrtke poput Alibabe i Epic Gamesa

Jučer je u 41. godini preminuo Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena koji je svojim uspjesima na terenu i izvan njega zauvijek obilježio ovaj sport.

Društvene mreže

Bartol Šimunić: Da će društvene mreže biti okosnica kampanje Zorana Milanovića odlučilo se još u svibnju

Bio je među prvim community managerima Vlade kad je 2011. došla na društvene mreže, a sada je jedna od ključnih osoba koja je stajala digitalne kampanje novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Internet marketing

Podcast o specifičnostima podcasta u Hrvatskoj kao sadržajnom, ali i oglašivačkom formatu

Podcasti, iako postoje već godinama, očito su format koji će obilježiti digitalno tržište u Hrvatskoj u 2020. tako da je red pozabaviti se njihovim specifičnostima - u obliku podcasta!

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.