Investiranje: Startupi, jeste li u opasnosti od prikupljanja 'otrovne' runde ulaganja?

Investiranje: Startupi, jeste li u opasnosti od prikupljanja ‘otrovne’ runde ulaganja?

Prikupljanje financijskih sredstava za tehnološki startup, koji se nalazi u ranoj fazi, uvijek je bio velik izazov. Morate manevrirati među mnoštvom sastanaka s potencijalnim ulagačima, nadajući se da ćete postignuti dogovor koji će sve usrećiti, kako biste mogli nastaviti raditi u dobroj vjeri nakon što su pregovori dovršeni. Međutim, u pojedinim slučajevima, nakon što se prašina slegne, dolazi se do zaključka da situacija nije jednako povoljna za sve.

money

Prikupljanje financijskih sredstava za tehnološki startup, koji se nalazi u ranoj fazi, uvijek je bio velik izazov. Morate manevrirati među mnoštvom sastanaka s potencijalnim ulagačima, nadajući se da ćete postići dogovor koji će sve usrećiti, kako biste mogli nastaviti raditi u dobroj vjeri nakon što su pregovori dovršeni. Međutim, u pojedinim slučajevima, nakon što se prašina slegne, dolazi se do zaključka da situacija nije jednako povoljna za sve.

Pogledajte, što sve iduće tvrtke imaju zajedničko? (Imajte na umu da su sve to stvarne tvrtke koje se nalaze u ranoj fazi.)

 • Osnivača koji je dao više od 60% tvrtke u zamjenu za 100.000 eura financiranja u tranšama.
 • Osnivača koji je dao više od 75 posto tvrtke svojim „investitorima“ i prije prve velike runde ulaganja.
 • Tvrtku koja je dala više od 70 posto svoje tvrtke za manje od 100.000 eura ulagačima, ali je i dalje željela proći kroz akcelerator.
 • Drugu tvrtku čijih 51 posto drže postojeći ulagači.
 • Drugu tvrtku gdje je ulagač ponudio 30.000 eura, ali u tranšama tijekom godine (odnosno, bez novca u tom trenutku).

Kada čitate gornje primjere, neki će od vas pomisliti kako su te ponude “normalne” (u tom se slučaju nadam da ćete u budućnosti razmisliti dva puta o takvim ponudama), dok će drugi ostati u šoku. U svakom slučaju, u ovom se tekstu želim dotaknuti koncepta “Otrovne runde ulaganja” ili “Otrovne kapitalizacijske tablice” za startupe u ranoj fazi, kako bi se pomoglo osnivačima u manevriranju među potencijalnim ulaganjima te kako bi izbjegli dolazak u teške situacije u budućnosti.

Što je otrovna runda ulaganja?

“Otrovna” runda ulaganja (ovo nije službeni termin) može se definirati kao runda prikupljanja financijskih sredstava koja može donijeti tvrtki probleme prilikom pronalaska sljedećih ulagača, posebice jer se novi investitori ustručavaju od ulaganja kada saznaju kakvo je stanje s kapitalizacijskom tablicom i/ili vodstvom.

Dok je vrlo teško donositi sudove o kvaliteti ulagača, posebice jer je financijska povijest svake tvrtke jedinstvena, može se pretpostaviti kako ulagači koji postavljaju uvjete, poput onih gore navedenih, uglavnom nisu oni za koje želimo da ulože u naš projekt. Međutim, ovdje ne stavljam fokus na kvalitete idealnog investitora (ako želite saznati više o tome, provjerite ovaj tekst), nego na činjenicu da se idući investitori mogu ustručavati od ulaganja u vašu tvrtku, ako je vaša prethodna runda ulaganja izgledala na gore naveden način. Dodatno, u ovom se postu fokusiram na osnivače, a ne na ostale potencijalne aspekte udjela vlasništva u tvrtki, koji bi mogli otežati investiranje novim ulagačima.

Samim time, razlozi zbog kojih se novi ulagači mogu ustručavati od ulaganja u tvrtku koja je imala „otrovnu“ rundu u prošlosti mogu biti idući:

 1. Tvrtka će vjerojatno trebati više kapitala u budućnosti, ako se pokaže uspješnom, a potencijalni novi ulagači imaju osjećaj da će osnivači biti manje motivirani ostati u kompaniji, ukoliko vrijednost njihovog udjela pada tijekom vremena, zbog preranog i pretjeranog „razvodnjavanja“.
 2. Novi potencijalni ulagači osjećaju da postojeći investitori posjeduju prevelik dio tvrtke te da će samim time tvrtka možda imati poteškoće u vodstvu.
 3. Činjenica da investitori posjeduju velik udio tvrtke povlači velik broj pitanja o načinu na koji se tvrtka dovela u takvu situaciju. Je li se to dogodilo kroz down-round, odnosno rundu financirana u kojoj se tvrtka vrednuje manje nego u prethodnoj rundi? Je li riječ o negativnim okolnostima, koji mogu utjecati na buduće investicije? Takve okolnosti mogu potaknuti mnoštvo pitanja i sumnji kod novog ulagača, a uzimajući u obzir koliko mnogo ulagačkih mogućnosti jedan investitor ima u godini, iskreno, kao osnivač kojemu su potrebna sredstva, nisu vam potrebni dodatni razlozi da vas odbije.
 4. U slučaju “duga” ili “ranog odlaska od postojećih ulagača u sklopu novog financiranja”, potencijalni novi ulagači ponekad se protive da se novac koji ulažu u sklopu nove runde koristi za bilo što drugo, osim za rast tvrtke. To znači da potencijalni investitori mogu zazirati od tvrtki koje imaju ulagače koji su voljni odbaciti svoje dionice kao dio financijskih transakcija ili tvrtki koje imaju dug koji nadmašuje mogućnosti otplate, kao dio buduće ulagačke runde.

Sad kad je to rečeno, možemo i preciznije definirati otrovnu rundu. Dakle, otrovna runda može biti ili situacija kada “previše novca” dolazi prerano i uz prenisku procjenu ili kada je tvrtka podcijenjena. Ili u oba slučaja. Sve te situacije vode tomu da se osnivači poprilično “razvodne” unutar tvrtke, i to prerano.

Da biste lakše vizualizirali ove potencijalne scenarije, pogledajte iduće jednadžbe:

 1. Money Raised / Post Money = % dilution to founders 
 2. Money Raised / (Pre Money + Money Raised ) = % owned by the new investors

Ove dvije jednadžbe predstavljaju istu stvar, a jedino što se mijenja su definicije, ali brojevi su isti. Ukoliko ne znate što su to Pre Money ili Post Money, provjerite moj posljednji blog post u kojemu se govori o komponentama ulagačke runde.

Kako riješiti problem “otrovne” runde?

Ukoliko vam je sve gore navedeno poznato, čini se da rješenje za problem otrovne runde uključuje i prikupljanje prave količine novca i postavljanje prave valuacije tvrtke dovoljno rano, tako da tijekom rasta kompanije ne dođe do toksične situacije. Ukoliko želite saznati više o tome koliko novca je potrebno prikupiti i na koji se način mogu postaviti pravi ciljevi, provjerite iduće tekstove:

Ako to rješava dio jednadžbe koji se odnosi na Money Raised (prikupljena sredstva), što je s dijelovima koji se odnose na valuaciju (Pre Money)? Valuacija tvrtke u ranoj fazi uvijek potiče mnoštvo rasprava, ali i stresa. O sličnome sam pisao u prethodnim postovima:

Postoje mnoge metode koje se mnogu primijeniti tijekom procjenjivanja vrijednosti tvrtke. No, bit je u tome da će, bez obzira na metodu koju koristite, vrijednost uvijek biti podložna tržišnim promjenama. Ako smo u uzletu, cijena će biti veća, a ukoliko smo u padu, cijena će biti manja. Jednostavno je.

Uzimajući u obzir dinamiku tržišta, pogledajte nedavni post s Fortunea. U njemu možete vidjeti prosječnu razdiobu po rundi ulaganja, kao i tržišne dinamike tijekom godina (posebno obratite pozornost na 2007.). Shvatit ćete da nijedna od tih rundi, bez obzira na veličinu, ne uzima toliki udio kao primjeri koje sam naveo na početku teksta. Čak i ako uzmete u obzir da različite zemlje imaju različite faktore rizika, raspon brojki se množi tri puta s onim što je zabilježeno tijekom posljednjih šest godina u SAD-u.

Što ukoliko je ulaganje u vašu tvrtku bilo ‘toksično’?

No, što ukoliko ste već u nezgodnoj situaciji, nalik onima s početka posta? Ukoliko je takav slučaj, nažalost, rješenja nisu uvijek laka i jednostavna. Najbolje bi bilo porazgovarati s postojećim investitorima o načinu ispravljanja situacije, prije no što novi ulagači odustanu od investicije ili postave to kao uvjet u sklopu novog ulaganja. Postoje i “kreativna” rješenja – ulagači vraćaju svoj udio, ukoliko osnivači dosegnu ciljeve. No, ta će se rješenja uvijek činiti “kreativnima” novom ulagaču, a ne “čistima”, ukoliko ne budu dovršena prije ulaganja. Samim time, idealno rješenje je doći do odgovora zajedno s postojećim ulagačima, kao i dati im do znanja da vam ne pomažu premostiti prepreke, pa čak i da ugrožavaju dugotrajnu vrijednost vlastite investicije. Ovo je možda protuintuitivno, ali je istinito. Na kraju, bilo koji napredak koji napravite s postojećim investitorima na popravljanju situacije bolji je od nikakvog progresa, bez obzira na možebitnu oštru diskusiju.

Ostavljam vas s mišlju o prevenciji takvih situacija, kako biste razgovarali s potencijalnim novim ulagačima, ukoliko vam ponude nepovoljne uvjete. Da, oni će poprilično riskirati ulaganjem u startup u ranoj fazi, ali ukoliko njihov udio bude prevelik i preuranjen, osuđuju li oni zapravo vašu tvrtku na propast? To je nešto o čemu se treba raspraviti.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Darko

  Darko

  16. 12. 2013. u 8:06 pm Odgovori

  Rješenje je zapravo jednostavno, zaobilaziti razne akceleratore i ići direktno u pregovore sa fondovima. Akceleratori u pravilu nisko cijene startupe, a kroz svoj povećani udio uveličavaju svoju često diskutabilnu ulogu ‘akceleriranja’ (vidjeti statistike). Akcelerator je već kao pojam jasan, povećati vrijednost nečemu što ima nisku vrijednost u vrijeme ulaganja.

  Inače u ovom dijelu svijeta postoje i puno gore runde od navedenih, npr 20 000 EUR za 35% kompanije.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Brate, trebam li stvarno uzeti Šaomi?

Xiaomi je u relativno kratkom vremenu postao brend koji se daleko najviše preporučuje u Hrvatskoj i regiji. Zašto?

Kolumna

Što će nam uopće kriptovalute?

Iako o kriptovalutama slušamo već godinama, rijetko kad nam je netko dao suvisao odgovor na pitanje, a što će nama kriptovalute zapravo? U vremenima kada se centralizirani sustavi poput banaka igraju s našim povjerenjem, nikada nije bilo jasnije. Evo odgovora...

Izrada web stranica

Kad vam u 2021. padne server, što očekivati od svog hosting poslužitelja?

Po muci se poznaju junaci pa tako i hosting poslužitelji. Kako izgleda posao s druge strane vašeg weba, otkrili smo.

Što ste propustili

Tehnologija

Manfred Spitzer: “Ne smijemo žrtvovati zdravlje i obrazovanje svoje djece najbogatijim tvrtkama na Zemlji”

Pametni telefoni negativno utječu na djecu u svakom pogledu - od povećanog rizika za kratkovidnost do smanjenih kognitivnih sposobnosti. Oni se zato, smatra neuroznanstvenik i psihijatar, ne bi smjeli koristiti niti za zabavu, ali ni za učenje.

Tehnologija

Nakon pada sustava u nedjelju, samopopisivanje se produžuje do danas u ponoć!

Nije dobro odrađivati stvari u zadnji tren, istina, ipak... u redu je očekivati da online rješenje koje treba podržati popis stanovništva jedne države funkcionira kad god ti treba - makar bio i zadnji. Srećom, dobili smo dan gratis.

Startupi i poslovanje

Znate li kako nastaju roboti? Pitali smo Gideonovog Chief Robotics Officera

Ako vas imalo zanimaju roboti i automatizacija gotovo sigurno ste čuli za Gideon Brothers. Međutim, uz sve dobre vijesti o investicijama i primjeni u industriji, malo inženjera imalo je dosad priliku upoznati se s procesima razvoja jednog robota. Više nam je otkrio Edin Kočo, direktor odjela za robotiku u samom Gideonu.

Digitalni marketing

Sean Ellis: “Prošlo je vrijeme kad jedan jedini growth hacker može dobiti vrtoglave rezultate”

Skovan kao termin prije više od 10 godina, growth hacking je osigurao strelovit rast mnogim poznatim firmama u tehnološkom svijetu, ali mu je ta popularnost osigurala i dozu notornosti. O kontroverzama i budućnosti ove metodologije imala sam priliku pričati s njenim utemeljiteljem, Seanom Ellisom, koji će uskoro nastupiti i uživo u Zagrebu na konferenciji SuperMinds: Don’t Code What You Don’t Understand.

Digitalni mediji

Što svaki developer treba znati o web analitici

Svaki put kad netko kaže da je web stranica gotova i “sad možemo instalirati analitiku”, analitičaru negdje na svijetu pametni telefon padne na pod, kaže stručnjak za web analitiku Robert Petković.

Startupi i poslovanje

Head of Growth: Ima li takvih superjunaka u Hrvatskoj?

Domaćim tehnološkim tvrtkama ojačanima investicijama na putu prema rastu trebaju iskusni multidiscplinarni stručnjaci koji će taj rast ubrzati. Analiziramo kako Head of Growth razmišlja, što treba znati te gdje ga i kako naći, a svoja razmišljanja dali su i Filip, vlasnik growth agencije te Tana, suosnivačica Bazzara, koji upravo zapošljava jednog.