Koji su budući poslovni modeli u digitalnoj ekonomiji?

Što imaju zajedničko Uber, BlaBlaCar, Combis, AgentCASH i PayPal?

Da odmah odgovorimo na pitanje iz naslova - daju uvid u budućnost poslovnih modela u digitalnoj ekonomiji. O tome su na konferenciji OMGcommerce govorili Goran Car iz Combisa, Rob Khazzam iz Ubera, Antonija Bilić Arar iz BlaBlaCara, Saša Šarunić iz tvrtke AgentCASH te Matt Komorowski iz PayPala, a raspravu je moderirao Netokracijin Ivan Brezak Brkan.

 Slike: Luka Travaš
Povjerenje i povratne informacije korisnika iznimno su bitni, složili su se sugovornici (slike: Luka Travaš)

Iako BlaBlaCar i Uber mnogi često svrstavaju među konkurente, oni to zapravo i nisu, razjašnjeno je odmah na početku. BlaBlaCar povezuje vozače koji putuju na dužim relacijama, primjerice između gradova, za razliku od Ubera koji je fokusiran na kraće urbane vožnje. Također, BlaBlaCarovi vozači ne zarađuju od vožnje, nego dijele troškove prijevoza sa svojim suputnicima.

Za ekonomiju dijeljenja, u koju spadaju i BlaBlaCar i Uber, iznimno je važno stvoriti povjerenje. BlaBlaCar to osigurava verificiranjem profila, korisničkih slika, brojeva telefona, ocjenjivanjem i putnika i vozača… No, povjerenje je posebno bitno i u tvrtkama koje se fokusiraju na novčane transakcije, kao što su AgentCASH ili PayPal. Saša Šarunić, suosnivač prve tvrtke, prisjetio se situacije u kojoj su željeli javno komunicirati iznose naknada za svoje usluge. No, prema dotadašnjoj praksi banaka na tržištu, s kojima su željeli surađivati, one bi se trebale držati u tajnosti. To im nije odgovaralo, stoga su se obratili stranim bankama, a ulazak u Europsku uniju to im je omogućio.

Nema povjerenja, nema transakcija!

PayPal se, kao i prethodna tvrtka, “dotiče” novca, što je ljudima druga najvažnija stvar u životu, prema istraživanjima. Na prvom je mjestu obitelj, istaknuo je Matt.

Ne možete izgraditi tvrtku povezanu s plaćanjima bez povjerenja. S jedne i s druge strane transakcije nalaze se ljudi. Otkako PayPal postoji, radimo na tome.

Dok PayPal povezuje ljude, Uber čini isto to – odnosno povezuje krajnjeg korisnika s novim načinima prijevoza. Upravo je to “disruptivno” kod Ubera, smatra Rob. Nije stvar u aplikaciji, nego u činjenici da se korisnik ne mora voziti vlakom, taksijem autobusom – može ući u privatni automobil osobe koje ne poznaje, napraviti nešto do tada nepoznato, a život usprkos tome ide dalje.

A taj je koncept toliko popularan da danas imamo “uberizaciju svega”.

Tvrtke moraju biti spremne kanibalizirati postojeće poslovne modele

Nije stvar samo u novim tvrtkama koje nameću nove poslovne modele – i postojeće ih trebaju prihvatiti. Goran Car iz Combisa posvjedočio je da tvrtke na različite načine prihvaćaju ovakve nove načine poslovanja. Postavlja se pitanje koliko su spremne ići naprijed, mijenjati se, pa čak i kanibalizirati postojeći poslovni model da bi prihvatile novi. No, moraju to napraviti da bi napredovale.

Što se tiče vrste tvrtki koje su otvorenije ili zatvorenije prema promjenama, Goran navodi da je tu najčešće odlučujući ljudski faktor.

futureofbiznisweb1

Saša smatra da osobe u velikim organizacijama često ignoriraju probleme svojih korisnika, dok one manje mogu biti fleksibilnije. Ipak, Uber i BlaBlaCar nisu male tvrtke, a i dalje prate ono što im njihovi korisnici poručuju. Središnjica BlaBlaCara nalazi se u Parizu, ali u potpunosti lokalizira svoju uslugu za svako tržište, uključujući i hrvatsko. Također, lokalno znanje i poznavanje tržišta iznimno su bitni, stoga oni utječu i na sam poslovni model, ističe Antonija.

BlaBlaCar organizira BlaBlaTime gdje, očito, razgovara sa svojim važnijim korisnicima i prikuplja informacije od njih.

Eksperimentirajte s poslovnim modelima – ali nemojte ih izmišljati

Osim stvaranja povjerenja i prikupljanja povratnih informacija, sugovornici su izdvojili još nekoliko savjeta za današnje tvrtke. Antonija je izdvojila jednu od vrijednosti BlaBlaCara – neuspjeh, učenje, uspjeh. BlaBlaCar je iskušao nekoliko poslovnih modela, a tek je u 2011. došao do pravoga (osnovan je 2006.). To je online sustav za rezervaciju i plaćanje prijevoza, koji trenutno postoji samo na pet tržišta, a putem kojeg tvrtka uzima naknadu za transakciju. To je pomoglo i u pouzdanosti – kad korisnici plate unaprijed, veća je vjerojatnost da neće otkazati vožnju.

Na eksperimentiranje je pozvao i Goran Car. Često čuje da tvrtke trebaju novo tržište – ali ne mogu doći na njih, ako ne isprobaju nešto novo.

Saša je savjetovao startupima da ne izmišljaju nove poslovne modele, nego da se više fokusiraju na kvalitetu proizvoda. Uber je pak agresivniji i slijedi onu – učinjeno je bolje nego savršeno. Matt smatra da je za poslovni model najbolje pronaći specifičnu stvar koja će na neki način poboljšati živote svojih korisnika jer su upravo za to oni spremni – platiti.

omg2015partneri

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Što ste propustili

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.

Mobilno

Apple Arcade i Apple TV+ stižu uskoro i u Hrvatsku

Osim novih iPhone modela, jučer smo saznali i novosti o dvije pretplatničke usluge koje nas čekaju iz Applea.

Tehnologija

Stručnjaci Microblinka i Infinuma: Apple je i dalje inovativan!

Gdje Apple vodi, a gdje kaska? Saznali smo kako developeri gledaju na stanje Apple ekosustava.

Video

Što čini dobar digitalni kafić? U 4 epizode nalazimo odgovore.

Jedni žele zaraditi, drugi raditi - kako povezati interese ugostitelja i digitalnih nomada? Saznali smo u razgovoru s njima.