Koji su budući poslovni modeli u digitalnoj ekonomiji?

Što imaju zajedničko Uber, BlaBlaCar, Combis, AgentCASH i PayPal?

Da odmah odgovorimo na pitanje iz naslova - daju uvid u budućnost poslovnih modela u digitalnoj ekonomiji. O tome su na konferenciji OMGcommerce govorili Goran Car iz Combisa, Rob Khazzam iz Ubera, Antonija Bilić Arar iz BlaBlaCara, Saša Šarunić iz tvrtke AgentCASH te Matt Komorowski iz PayPala, a raspravu je moderirao Netokracijin Ivan Brezak Brkan.

 Slike: Luka Travaš
Povjerenje i povratne informacije korisnika iznimno su bitni, složili su se sugovornici (slike: Luka Travaš)

Iako BlaBlaCar i Uber mnogi često svrstavaju među konkurente, oni to zapravo i nisu, razjašnjeno je odmah na početku. BlaBlaCar povezuje vozače koji putuju na dužim relacijama, primjerice između gradova, za razliku od Ubera koji je fokusiran na kraće urbane vožnje. Također, BlaBlaCarovi vozači ne zarađuju od vožnje, nego dijele troškove prijevoza sa svojim suputnicima.

Za ekonomiju dijeljenja, u koju spadaju i BlaBlaCar i Uber, iznimno je važno stvoriti povjerenje. BlaBlaCar to osigurava verificiranjem profila, korisničkih slika, brojeva telefona, ocjenjivanjem i putnika i vozača… No, povjerenje je posebno bitno i u tvrtkama koje se fokusiraju na novčane transakcije, kao što su AgentCASH ili PayPal. Saša Šarunić, suosnivač prve tvrtke, prisjetio se situacije u kojoj su željeli javno komunicirati iznose naknada za svoje usluge. No, prema dotadašnjoj praksi banaka na tržištu, s kojima su željeli surađivati, one bi se trebale držati u tajnosti. To im nije odgovaralo, stoga su se obratili stranim bankama, a ulazak u Europsku uniju to im je omogućio.

Nema povjerenja, nema transakcija!

PayPal se, kao i prethodna tvrtka, “dotiče” novca, što je ljudima druga najvažnija stvar u životu, prema istraživanjima. Na prvom je mjestu obitelj, istaknuo je Matt.

Ne možete izgraditi tvrtku povezanu s plaćanjima bez povjerenja. S jedne i s druge strane transakcije nalaze se ljudi. Otkako PayPal postoji, radimo na tome.

Dok PayPal povezuje ljude, Uber čini isto to – odnosno povezuje krajnjeg korisnika s novim načinima prijevoza. Upravo je to “disruptivno” kod Ubera, smatra Rob. Nije stvar u aplikaciji, nego u činjenici da se korisnik ne mora voziti vlakom, taksijem autobusom – može ući u privatni automobil osobe koje ne poznaje, napraviti nešto do tada nepoznato, a život usprkos tome ide dalje.

A taj je koncept toliko popularan da danas imamo “uberizaciju svega”.

Tvrtke moraju biti spremne kanibalizirati postojeće poslovne modele

Nije stvar samo u novim tvrtkama koje nameću nove poslovne modele – i postojeće ih trebaju prihvatiti. Goran Car iz Combisa posvjedočio je da tvrtke na različite načine prihvaćaju ovakve nove načine poslovanja. Postavlja se pitanje koliko su spremne ići naprijed, mijenjati se, pa čak i kanibalizirati postojeći poslovni model da bi prihvatile novi. No, moraju to napraviti da bi napredovale.

Što se tiče vrste tvrtki koje su otvorenije ili zatvorenije prema promjenama, Goran navodi da je tu najčešće odlučujući ljudski faktor.

futureofbiznisweb1

Saša smatra da osobe u velikim organizacijama često ignoriraju probleme svojih korisnika, dok one manje mogu biti fleksibilnije. Ipak, Uber i BlaBlaCar nisu male tvrtke, a i dalje prate ono što im njihovi korisnici poručuju. Središnjica BlaBlaCara nalazi se u Parizu, ali u potpunosti lokalizira svoju uslugu za svako tržište, uključujući i hrvatsko. Također, lokalno znanje i poznavanje tržišta iznimno su bitni, stoga oni utječu i na sam poslovni model, ističe Antonija.

BlaBlaCar organizira BlaBlaTime gdje, očito, razgovara sa svojim važnijim korisnicima i prikuplja informacije od njih.

Eksperimentirajte s poslovnim modelima – ali nemojte ih izmišljati

Osim stvaranja povjerenja i prikupljanja povratnih informacija, sugovornici su izdvojili još nekoliko savjeta za današnje tvrtke. Antonija je izdvojila jednu od vrijednosti BlaBlaCara – neuspjeh, učenje, uspjeh. BlaBlaCar je iskušao nekoliko poslovnih modela, a tek je u 2011. došao do pravoga (osnovan je 2006.). To je online sustav za rezervaciju i plaćanje prijevoza, koji trenutno postoji samo na pet tržišta, a putem kojeg tvrtka uzima naknadu za transakciju. To je pomoglo i u pouzdanosti – kad korisnici plate unaprijed, veća je vjerojatnost da neće otkazati vožnju.

Na eksperimentiranje je pozvao i Goran Car. Često čuje da tvrtke trebaju novo tržište – ali ne mogu doći na njih, ako ne isprobaju nešto novo.

Saša je savjetovao startupima da ne izmišljaju nove poslovne modele, nego da se više fokusiraju na kvalitetu proizvoda. Uber je pak agresivniji i slijedi onu – učinjeno je bolje nego savršeno. Matt smatra da je za poslovni model najbolje pronaći specifičnu stvar koja će na neki način poboljšati živote svojih korisnika jer su upravo za to oni spremni – platiti.

omg2015partneri

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Data science u sportu: prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos analizira rukometne akcije uz strojno učenje

Automatsko prepoznavanje događanja na rukometnom terenu može uvelike pomoći trenerima i profesorima.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Što ste propustili

Web aplikacije

Stručnjaci širom svijeta predvođeni hrvatskima stvaraju najveću bazu simptoma COVID-19: STOPCorona!

Upisivanjem simptoma u web aplikaciju StopCorona zaraženi mogu pomoći nadležnima u praćenju virusa, ali i stvaranju vrijedne baze znanja koja će olakšati borbu protiv pandemije virusa COVID-19.

Internet marketing

Što će se događati s društvenim mrežama nakon koronavirusa?

Od trenutka kada su velike boginje stigle u zemlju do trenutka kada je vijest o tome izašla u medijima prošlo je osam dana.

Kultura 2.0

Rad s djecom u izolaciji: Vodič digitalnih alata koji će vam pomoći (pre)živjeti

Trenutna izolacija mnoge je dovela u situaciju da prvi put rade od doma. Oni koji uz sve te nove okolnosti moraju voditi i brigu oko djece našli su se u nezavidnoj situaciji. Kako odraditi svoje zadatke kad vam klinci konstantno odvraćaju fokus i pažnju?

Novost

Mastercard zbog COVID-19 predlaže povećanje limita za beskontaktna plaćanja sa 100 na 350 kuna

Jedna od vodećih financijskih tvrtki u svijetu, Mastercard, povećat će iznose do kojih možete na blagajnama plaćati beskontaktno.

Kultura 2.0

Sabor odlučuje o praćenju mobilnih uređaja građana: Hoćemo li od toga imati više štete ili koristi?

Pandemija virusa COVID-19 potaknula je restrikcije kretanja diljem svijeta, no i uz postojeće mjere, zaraza se teško usporava. Mnoge države svijeta stoga su već uvele rješenja kojima bi se povećao nadzor nad građanima. Neki su to napravili bolje, neki lošije, nauštrb osnovnih prava i sloboda - što će biti hrvatski scenarij?

Digitalni mediji

Ministar Božinović poručuje da nije vrijeme za reklamiranje televizora. Što kažu (online) trgovci?

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas se obratio trgovcima i medijima koji oglašavaju proizvode koji nemaju veze s higijenom ili prehranom - reakcije nisu izostale.