4 načina naplaćivanja koji bi ugostiteljima povećali prihode
QR kod

4 načina naplaćivanja koji bi hrvatskim ugostiteljima povećali prihode

Dok se s jedne strane hvalimo kako volimo prihvaćati nove metode plaćanja, problem nastaje kada ih nemamo gdje koristiti. Beskontaktno plaćanje? Može, ali samo u jednoj od 214.566 (izmišljen broj) trgovina u zemlji. Plaćanje mobitelom? Super, ali ne u našem restoranu. Donosimo četiri načina plaćanja koja bismo voljeli vidjeti kod naših ugostitelja i zbog kojih bismo konačno mogli prestati brinuti imamo li dovoljno gotovine u džepu, a i koji bi upravo njima mogli donijeti značajne uštede, ako ne i povećanje prihoda.

QR kod
QR kod, koliko god mnogima nije omiljen, u mobilnom plaćanju ipak ima značajnu ulogu.

0. Svi prihvaćaju kartice i omogućuju beskontaktno plaćanje!

Prije no što uopće krenemo s našim popisom, dodajemo jedan preduvjet. Voljeli bismo kad bi svi restorani, uključujući i štandove s hranom, jer je ulična hrana sve popularnija (a i sve bolja, moram priznati), pogotovo u adventsko doba, omogućili plaćanje karticama. A osim uobičajenog provlačenja kartica, potpisivanja slipova i PIN-ova, slijedi onaj idući korak koji bi ubrzao i olakšao proces plaćanja – beskontaktno.

Za manje iznose, poput onih do 100 kuna, već je na pojedinim mjestima uz pojedine kartice to omogućeno, ali uglavnom je i dalje riječ samo o većim trgovačkim lancima. Ne bi li si štandovi uličnom hranom ili restorani olakšali život i ubrzali proces naplate kad bi iste mogućnosti plaćanja uveli i kod sebe? Brže je čak i od gotovine, jer nema “jao, nemam sitno” rasprava.

A sad kad smo riješili osnove, idemo maštati o nekim konkretnijim i možda nedostižnijim rješenjima. Ili?

1. Apple Pay

Da, Apple će omogućiti i plaćanje pametnim satom.
Da, Apple će omogućiti i plaćanje pametnim satom.

Jedna od najzanimljivijih novosti koju je Apple predstavio ove jeseni svakako je bio sustav za plaćanje Apple Pay. Da, mnogi će reći da nije donio zapravo ništa novo, jer plaćanje uz pomoć NFC tehnologije već godinama postoji i funkcionira, ali treba imati na umu da je Apple onaj koji tu mogućnost donosi i u pametne satove i integrira ovakvo plaćanje uz već postojeću Touch ID tehnologiju, odnosno identifikaciju uz pomoć otiska prsta.

Ono što je dodatno zanimljivo za same ugostitelje i trgovce je i otvoreni API, što znači da će se kupovina moći obavljati i preko aplikacija. Dakle, trgovac ili ugostitelj koji već ima svoju mobilnu aplikaciju, moći će u nju integrirati Apple Pay kao način plaćanja, tako da korisnik može kupovinu izvršiti direktno preko mobilne aplikacije, u hodu, na kauču, gdje god.

U drugim slučajevima, na prodajnim mjestima plaćanje se izvršava preko NFC POS terminala, što znači da će u izlazak biti dovoljno ponijeti samo iPhone, iPad ili Apple Watch. Apple posebno ističe i sigurnost ovakvog plaćanja, jer svakoga puta kada predajemo naše kreditne i debitne kartice u ruke trgovca ili ugostitelja, njihovi brojevi su vidljivi i njima, ali i kojem slučajnom prolazniku. U slučaju Apple Paya, kartica se “dodaje” u Passbook, gdje joj se dodjeljuje jedinstveni broj, koji se potom enkriptira i pohranjuje u čip u sam iPhone ili iPad. Brojevi nisu pohranjeni na Appleovim serverima, a svaki put kad korisnik kupuje, spomenuti jedinstveni broj se kombinira sa specifičnim sigurnosnim kodom za transakciju kako bi se dovršilo plaćanje. Jednostavno rečeno – niti Apple niti osoba kojoj plaćate račun nemaju pristup broju vaše kartice.

2. Square

Square je napredna blagajna prilagođena pametnim uređajima i pametnom načinu poslovanja... Ali (još) nije dostupan kod nas.
Square je napredna blagajna prilagođena pametnim uređajima i pametnom načinu poslovanja… Ali (još) nije dostupan kod nas.

Kao ni Apple Pay, Square još nije dostupan na našem tržištu, ali s obzirom na to da je odnedavno kuna u ovom sustavu prihvaćena kao službena valuta, nadamo se da će uskoro biti. Square je zapravo blagajna koja radi na pametnim telefonima i tabletima, ali i tradicionalnim sustavima, nalik mnogima koje već viđamo po ovdašnjim trgovinama i ugostiteljskim objektima. Međutim, uvelike olakšava procesuiranje digitalnih računa, inventara i prodaje, s uvidom u analitiku, kako bi se trgovci i ugostitelji što lakše mogli fokusirati na ono što je bitno – same kupce.

Da, postoje slični sustavi i na našem tržištu, ali Square je popularnost stekao zbog svoje jednostavnosti i fleksibilnosti, što znači da se može prilagoditi i malim poslovima, ali i velikim lancima. Nadogradnje su automatske, lako se prati prodaja u stvarnom vremenu, mogu se izdavati i refundacije te popusti, olakšava pripremu poreza, prati koji će predmeti uskoro nestati iz zaliha, računi se mogu slati mailom ili SMS-om… A sve je u “oblaku”, tako da se blagajnom može upravljati bilo gdje i bilo kada.

No, kad Square jednom dođe kod nas, morat će se prilagoditi ovdašnjim propisima, tako da će možda izgubiti nešto od one svoje jednostavnosti zbog koje je globalno popularan.

3. Bitcoini i druge virtualne kriptovalute

Sve više trgovaca i ugostiteljskih objekata uvodi mogućnost plaćanja kritpovalutama.
Sve više trgovaca i ugostiteljskih objekata uvodi mogućnost plaćanja kritpovalutama.

Priznajemo, ovo bismo ugostiteljima preporučili više “fore” radi, ali ne bi li bilo zabavno da upravo vaša picerija prima Bitcoine ili možda neku drugu manje poznatu kriptovalutu, kao što su Nyancoin, Dogecoin ili Norris Coin? Osobno glasujem za Dogecoin, i to ne samo zato što imam nekoliko tisuća ovih novčića s kojima ne znam što bih, nego zato što mi je cijela priča oko ove valute fascinantna – od činjenice da je njen simbol popularni internetski meme, preko toga da virtualni novci kolaju internetom najčešće davanjem napojnica (pa čak i preko Twittera) osobama koje su podijelile s internetskim pučanstvom nešto zanimljivo, pa sve do fraze koju korisnici najčešće koriste, želeći pokazati koliko će ova valuta biti popularna: To the Moon!

No, ako se planirate upustiti u ovaj svijet, ako ništa drugo barem zbog zanimljive reklame, možda bi bilo najjednostavnije da krenete s Bitcoinima. Na službenim stranicama možete pronaći sve što vas zanima o ovoj valuti, a za trgovce će najzanimljiviji biti popis servisa za procesuiranje plaćanja. Tu uvijek postoje i nedoumice oko propisa, pogotovo onih poreznih, ali tu je najbolje posavjetovati se sa stručnjacima. Da se može, pokazuje već nekoliko primjera u Hrvatskoj, među kojima se nalaze i apartmani Lunea iz Dubrovnika, koji čak nude 10 posto popusta na ovu vrstu plaćanja. Kad sve nedoumice otklonite, ne zaboravite i javiti svijetu da primate Bitcoine – istaknite logo valute i javite se direktorijima koji bilježe na kojim se mjestima u svijetu može plaćati kritpovalutama.

4. Wallet

Erste Wallet

U redu, sad smo donekle maštali, a možda je vrijeme da provjerimo što je to lakše dostupno na našem tržištu i to već sada. Da, hrvatski kupci su tehnološki osviješteni i rado prihvaćaju nove metode plaćanja, ali pitanje je gdje ih uopće mogu koristiti? Erste banka nudi zanimljivu stvar za ugostitelje i trgovce, Wallet, koju je vrlo lako implementirati u postojeći sustav.

Riječ je o omogućavanju plaćanja mobilnim uređajem, koje donosi dvije prednosti – novac sjeda odmah, a uvjeti plaćanja su povoljniji od kartičnog. Proces je jednostavan – unosi se mPIN, potom iznos i opcija Naplata. Kupac, koji također treba biti korisnik Walleta, skenira generirani QR kod i novac je brzo na računu! Da, dok kartične kuće novac isplaćuju tek nakon 30 ili više dana, s Walletom je novac na računu odmah po naplati. Pametni telefon ili tablet igraju ulogu POS-a, a zanimljivo je što se ova opcija do kraja godine može isprobati bez naknade po transakciji, kao i bez ikakvih ulaznih i izlaznih naknada. Uvjet – da imate račun u Erste banci.

Iskreno, meni je dosta nosanja novčanika, kartica i gotovine svakoga puta kada napustim stan. Krajnje je vrijeme je da se jednostavnost online plaćanja prenese i u offline svijet. Što kažete?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Što ste propustili

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Kakva je budućnost hibridnog rada u Hrvatskoj i regiji?

U Netokraciji već desetljeće radimo 'hibridno', malo od doma, malo iz ureda, ali kako će izgledati tržište rada u kojem i velike tvrtke i startupi rade tako - gdje to nije ni opcija, nego osnova posla?

Startupi i poslovanje

Kako mentorirati kolege na daljinu: Više planiranja, manje spontanosti, a pomaže i humor

Svi znamo koliko je izazovno raditi u ovo korona vrijeme "kućnog ureda", a sad zamislite da ste mladi zaposlenik koji tek čini svoje prve karijerne korake i potreban mu je mentor, a ne može ga naći u uredu ( i zasigurno ne u svojem dnevnom boravku).

Društvene mreže

Analiza: HDZ odabrao “tepih-bombardiranje” taktiku oglašavanja, Most dominira Facebook videima

Ovih dana niste mogli izbjeći HDZ-ove oglase na YouTubeu ili na portalima? Nije ni čudno kad pogledate koliko se potrošilo na Google Display Network koji je postao dominantan kanal u predizbornoj kampanji.

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.