Igrom kroz matematiku, platforma Matific pomaže 58 tisuća naših učenika i učitelja u nastavi na daljinu

Igrom kroz matematiku, platforma Matific pomaže 58 tisuća naših učenika i učitelja u nastavi na daljinu

Učitelji diljem Hrvatske našli su se prije nešto više od 20 dana u izvanrednim okolnostima. Sav svoj nastavnički proces trebali su prilagoditi online okruženju, srećom, odrađeni pilot projekti sada zlata vrijede - a suradnja s Matificom upravo je tome dokaz.

Ušli smo u četvrti tjedan otkad je na snazi odluka da se na prostoru cijele Republike Hrvatske obustavi nastava u svim osnovnim i srednjim školama te fakultetima i vrtićima zbog pandemije COVID-19. Tako se nastava na daljinu odvija putem televizijskog programa za prvih šest razreda osnovne škole, a dio i preko CARNetovih edukacijski alata.

Većina nastave u virtualnom okruženju upotpunjena je platformama poput Google Classrooma, Wizera ili Matifica. Danas objavljeni rezultati upitnika o izvođenju nastave na daljinu također pokazuju kako je podrška u vidu specijaliziranih programa za nastavu na daljinu nastavnicima jedna od najbitnijih stvari.

Upravo je Matific, digitalni softver za učenje i podučavanje matematike, jedan od digitalnih alata koji olakšava nastavnicima rad u okolnostima u kojima su se nenadano našli. Naime, priprema online edukativnih sadržaja i nastave zahtjeva posebnu pažnju i vrijeme, no u krizi takvo što ne postoji – snađi se kako znaš i umiješ bio bi moto u najboljem slučaju.

Trenutno većina programa koji su popisani za korištenje pomažu, ali ograničeno, jer nastavnici uglavnom moraju koristiti besplatne verzije koje ne nude dovoljno opcija. Učitelji s matematikom bar imaju nešto više sreće, Ministarstvo znanosti i obrazovanja prošle je godine provelo pilot projekt programa Škola za život u kojem su pripremali nastavu uz spomenuti Matific, a upravo im je to bila dobra priprema za nastavu s platformom u 2020.

Od pilot projekta do skoro 60 tisuća korisnika

Matific je digitalni softver za učenje i podučavanje matematike od predškolskog uzrasta do šestog razreda osnovne škole na kojem svaki učenik ima svoj profil, objašnjava mi moja sugovornica, Ivona Mikulčić, Matificova menadžerica za Hrvatsku. Matific se trenutno koristi u više od 60 zemalja diljem svijeta, preveden je na više od 45 jezika, a u svakoj je zemlji prilagođen nacionalnom kurikulumu pa tako i hrvatskom. Prošle školske godine Matific je imao prvu suradnju s Ministarstvom u sklopu eksperimentalnog programa Škola za život.

Htjeli smo zapravo vidjeti kako će se novi digitalni program uklopiti u eksperimentalni program i kako će ga učitelji i učenici prihvatiti. Matific smo tada preveli na hrvatski jezik i prilagodili kurikulumu matematike tako da smo bili spremni za ovo što se danas događa. Početkom godine se Matific već koristio u hrvatskim školama – svaki učitelj može izabrati Matific i koristiti ga kao drugi obrazovni materijal.

Ivona se uključila u cijelu priču još kao studentica, kada je Matific tražio nekog tko bi bio zadužen za komunikaciju s učiteljima tijekom pilot projekta. Do prije dva tjedna i dalje je bila jedina u Matificu u Hrvatskoj, no onda se obim zadataka povećao… S Ministarstvom znanosti i obrazovanja dogovorili su suradnju kojom omogućuju svim učenicima i učiteljima u osnovnim školama besplatan pristup Matificu.

Kad smo vidjeli što se događa oko koronavirusa i da sve više zemalja namjerava zatvoriti ili već jesu zatvorili škole, odlučili smo pomoći koliko god možemo tako da je Matific trenutno besplatan.

Matific
Pilot projekt u suradnji s ministarstvima proveli su u Estoniji, Čileu, Mađarskoj, Ukrajini, Gani te pokrajini Tamil Nadu u Indiji. U svim tim zemljama rezultati su pokazali kako učenici počinju mijenjati mišljenje o matematici nabolje.

U Hrvatskoj ima više stotina tisuća učenika i nastavnika u osnovnim školama, stoga je razumljivo da su samo u prvih desetak dana imali više od 30 tisuća registriranih učenika te preko 1800 učitelja. Danas se taj broj povećao na 55 tisuća učenika i 3 tisuće učitelja. Ovakav besplatan pristup na državnoj razini Matific je dogovorio i u Mađarskoj i UAE, a u završnim su pregovorima i s mnogim drugim zemljama.

Uz gamifikaciju muke po matematici se ne poznaju

Ivona mi priča kako Matific nikad nije bio zamišljen da zamijeni učitelje. Naprotiv, ističe, Matific su osmislili izraelski profesori Shimon Shocken i Raz Kupferman da bi pomogli učiteljima tj. dali im digitalni alat koji će im pomoći da približe matematiku učenicima na nov način.

Matific ima na tisuće interaktivnih i zabavnih zadataka i radnih listova koji pokrivaju svaki dio nastavnog plana i programa za navedene uzraste. Za učenike je Matific napravljen kao igra – spašavaju nadarena čudovišta koje je zatočio čarobnjak Matemag. Da bi spasili čudovišta, trebaju rješavati matematičke zadatke kako bi otvorili škrinje i oslobodili čudovišta. Kroz cijelu igru učenici skupljaju sličice čudovišta u svom digitalnom albumu koji se zove knjiga čudovišta.

Ivona mi je spomenula i kako jedna od najnovijih značajki – Matific Arena, omogućuje učenicima da se međusobno natječu dok istovremeno vježbaju matematiku. Arena je trenutno dostupna samo na računalima, no ubrzo će biti dostupna i na mobitelima i tabletima.

Na ovaj način se učenici mogu natjecati protiv prijatelja u razredu ili pak protiv vršnjaka u svijetu, a uvijek im je dostupna opcija pojedinačne igre tj. da igraju sami protiv računala.

Napredovanje vlastitim temom

Svaki učitelj ima pristup svim zadacima u Matificu i može dodijeliti učenicima točno one zadatke koji odgovaraju njihovoj razini što omogućuje svakom učeniku napredovanje osobnim tempom, objašnjava Ivona. Uz to, svaki učitelj može vidjeti sva izvješća učenika na svom profilu te tako usmjeriti pažnju na one dijelove gdje učenici zapinju:

Izvješća se ažuriraju u stvarnom vremenu, a učitelji mogu pregledavati izvješća na različite načine – npr. pratiti kako razred napreduje po nastavnim cjelinama ili domenama kurikuluma, mogu vidjeti rezultate svakog učenika, vidjeti koliko im je minuta trebalo da riješe neki zadatak, jesu li zadatak rješavali više puta i je li bilo poboljšanja. Osim toga, učitelji mogu poslati roditeljima izvješća njihovog djeteta na email tako da i roditelji vide kako im djeca napreduju u matematici. U tom roditeljskom izvješću bit će izdvojene nastavne cjeline koje je učenik usavršio i one koje treba još vježbati.

Matific

Podjela zadataka za nastavu i vježbanje

Kako izgleda samo korištenje Matifica? Ako ste roditelj, i vi možete naučiti bolje baratati riznicom zadataka kako bi vaše dijete moglo pratiti nastavu, ali i vježbati. Učenici na svom profilu imaju dva otoka na kojima se pojavljuju zadaci koje učitelj dodijeli za rad u školi i domaću zadaću, objašnjava Ivona:

Dakle, učitelj odabire zadatke i on kroji stazu na tim otocima. No, učenici imaju pristup i trećem otoku na kojem se nalaze svi zadaci koji pripadaju nastavnim cjelinama razreda koji pohađaju (npr. učenik drugog razreda će na tom otoku moći pronaći sve zadatke za drugi razred). Primjerice, ako učitelj ne stigne dodijeliti zadatke, učenici uvijek mogu otići na taj treći otok i riješiti nekoliko zadataka, a i za te zadatke će učitelj vidjeti izvješća.

Međutim, ovdje učenici imaju pristup svim zadacima za jednu školsku godinu, a time i onim zadacima koje još nisu obradili s učiteljima na nastavi tako da učitelji mogu isključiti pristup tom trećem otoku pa će učenici rješavati samo one zadatke koje učitelj dodijeli, napominje Ivona. Sve razine zadataka se mogu podesiti za svakog učenika, dodaje, a unutar razreda učitelj može napraviti i skupine (npr. za dodatnu ili dopunsku nastavu) pa dodijeliti dodatne zadatke samo pojedinim učenicima. Ukratko, učitelji u Matificu imaju kontrolu nad svime.

Učenici, učitelji – registrirajte se ako već niste!

Hrvatski Matific tim neprestano vodi webinare kroz koje pokazuju učiteljima na koji način mogu koristiti Matific i što im je sve dostupno u programu. Ivona pohvaljuje sve registrirane učitelje i učiteljice, ističući kako su u kratkom roku bili odlučni naučiti nešto novo i primijeniti u radu nove digitalne alate. U danas objavljenim rezultati, čak 93 % učitelja i nastavnika smatra da su se snašli bolje nego što su očekivali prije početka izvođenja nastave na daljinu.

Što s ostalilma koji još nisu stigli iskoristiti sve alate pa ni Matific? Iako se Matific na računalu koristi kao web aplikacija, što znači da mu se pristupa preko web browsera, kako bi koristili Matific preko mobitela ili tableta, učenici moraju instalirati aplikaciju na te uređaje zasebno. No, prije registracije bilo kojeg učenika, svaki učitelj treba registrirati svoj razred putem službene stranice, sve potrebne informacije o tom procesu već su dostupne na stranicama Škole za život.

Uz to, Ivona ovim putem moli roditelje i učenike da se ne registriraju samostalno. Dakle, učitelji i učiteljice trebaju registrirati svoje razrede, a zatim svaki učenik dobije svoje korisničko ime i lozinku. Osim korisničkog imena i lozinke, učenicima nije potrebno ništa drugo da bi se prijavili u Matific.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Mobilno

Zašto aplikacije za praćenje COVID-19 ne uspijevaju? Najbolji primjer nalazi se i u našoj regiji

Od Sjeverne Makedonije i Mađarske, do Norveške, Velike Britanije i Irske vidimo različite aplikacije, različite implementacije i prakse korištenja. Koliko uspjeh aplikacije ovisi o angažiranosti ključnih aktera, koliko o dobroj volji korisnika, a koliko o nadležnim institucijama?

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.