Igrom kroz matematiku, platforma Matific pomaže 58 tisuća naših učenika i učitelja u nastavi na daljinu

Igrom kroz matematiku, platforma Matific pomaže 58 tisuća naših učenika i učitelja u nastavi na daljinu

Učitelji diljem Hrvatske našli su se prije nešto više od 20 dana u izvanrednim okolnostima. Sav svoj nastavnički proces trebali su prilagoditi online okruženju, srećom, odrađeni pilot projekti sada zlata vrijede - a suradnja s Matificom upravo je tome dokaz.

Ušli smo u četvrti tjedan otkad je na snazi odluka da se na prostoru cijele Republike Hrvatske obustavi nastava u svim osnovnim i srednjim školama te fakultetima i vrtićima zbog pandemije COVID-19. Tako se nastava na daljinu odvija putem televizijskog programa za prvih šest razreda osnovne škole, a dio i preko CARNetovih edukacijski alata.

Većina nastave u virtualnom okruženju upotpunjena je platformama poput Google Classrooma, Wizera ili Matifica. Danas objavljeni rezultati upitnika o izvođenju nastave na daljinu također pokazuju kako je podrška u vidu specijaliziranih programa za nastavu na daljinu nastavnicima jedna od najbitnijih stvari.

Upravo je Matific, digitalni softver za učenje i podučavanje matematike, jedan od digitalnih alata koji olakšava nastavnicima rad u okolnostima u kojima su se nenadano našli. Naime, priprema online edukativnih sadržaja i nastave zahtjeva posebnu pažnju i vrijeme, no u krizi takvo što ne postoji – snađi se kako znaš i umiješ bio bi moto u najboljem slučaju.

Trenutno većina programa koji su popisani za korištenje pomažu, ali ograničeno, jer nastavnici uglavnom moraju koristiti besplatne verzije koje ne nude dovoljno opcija. Učitelji s matematikom bar imaju nešto više sreće, Ministarstvo znanosti i obrazovanja prošle je godine provelo pilot projekt programa Škola za život u kojem su pripremali nastavu uz spomenuti Matific, a upravo im je to bila dobra priprema za nastavu s platformom u 2020.

Od pilot projekta do skoro 60 tisuća korisnika

Matific je digitalni softver za učenje i podučavanje matematike od predškolskog uzrasta do šestog razreda osnovne škole na kojem svaki učenik ima svoj profil, objašnjava mi moja sugovornica, Ivona Mikulčić, Matificova menadžerica za Hrvatsku. Matific se trenutno koristi u više od 60 zemalja diljem svijeta, preveden je na više od 45 jezika, a u svakoj je zemlji prilagođen nacionalnom kurikulumu pa tako i hrvatskom. Prošle školske godine Matific je imao prvu suradnju s Ministarstvom u sklopu eksperimentalnog programa Škola za život.

Htjeli smo zapravo vidjeti kako će se novi digitalni program uklopiti u eksperimentalni program i kako će ga učitelji i učenici prihvatiti. Matific smo tada preveli na hrvatski jezik i prilagodili kurikulumu matematike tako da smo bili spremni za ovo što se danas događa. Početkom godine se Matific već koristio u hrvatskim školama – svaki učitelj može izabrati Matific i koristiti ga kao drugi obrazovni materijal.

Ivona se uključila u cijelu priču još kao studentica, kada je Matific tražio nekog tko bi bio zadužen za komunikaciju s učiteljima tijekom pilot projekta. Do prije dva tjedna i dalje je bila jedina u Matificu u Hrvatskoj, no onda se obim zadataka povećao… S Ministarstvom znanosti i obrazovanja dogovorili su suradnju kojom omogućuju svim učenicima i učiteljima u osnovnim školama besplatan pristup Matificu.

Kad smo vidjeli što se događa oko koronavirusa i da sve više zemalja namjerava zatvoriti ili već jesu zatvorili škole, odlučili smo pomoći koliko god možemo tako da je Matific trenutno besplatan.

Matific
Pilot projekt u suradnji s ministarstvima proveli su u Estoniji, Čileu, Mađarskoj, Ukrajini, Gani te pokrajini Tamil Nadu u Indiji. U svim tim zemljama rezultati su pokazali kako učenici počinju mijenjati mišljenje o matematici nabolje.

U Hrvatskoj ima više stotina tisuća učenika i nastavnika u osnovnim školama, stoga je razumljivo da su samo u prvih desetak dana imali više od 30 tisuća registriranih učenika te preko 1800 učitelja. Danas se taj broj povećao na 55 tisuća učenika i 3 tisuće učitelja. Ovakav besplatan pristup na državnoj razini Matific je dogovorio i u Mađarskoj i UAE, a u završnim su pregovorima i s mnogim drugim zemljama.

Uz gamifikaciju muke po matematici se ne poznaju

Ivona mi priča kako Matific nikad nije bio zamišljen da zamijeni učitelje. Naprotiv, ističe, Matific su osmislili izraelski profesori Shimon Shocken i Raz Kupferman da bi pomogli učiteljima tj. dali im digitalni alat koji će im pomoći da približe matematiku učenicima na nov način.

Matific ima na tisuće interaktivnih i zabavnih zadataka i radnih listova koji pokrivaju svaki dio nastavnog plana i programa za navedene uzraste. Za učenike je Matific napravljen kao igra – spašavaju nadarena čudovišta koje je zatočio čarobnjak Matemag. Da bi spasili čudovišta, trebaju rješavati matematičke zadatke kako bi otvorili škrinje i oslobodili čudovišta. Kroz cijelu igru učenici skupljaju sličice čudovišta u svom digitalnom albumu koji se zove knjiga čudovišta.

Ivona mi je spomenula i kako jedna od najnovijih značajki – Matific Arena, omogućuje učenicima da se međusobno natječu dok istovremeno vježbaju matematiku. Arena je trenutno dostupna samo na računalima, no ubrzo će biti dostupna i na mobitelima i tabletima.

Na ovaj način se učenici mogu natjecati protiv prijatelja u razredu ili pak protiv vršnjaka u svijetu, a uvijek im je dostupna opcija pojedinačne igre tj. da igraju sami protiv računala.

Napredovanje vlastitim temom

Svaki učitelj ima pristup svim zadacima u Matificu i može dodijeliti učenicima točno one zadatke koji odgovaraju njihovoj razini što omogućuje svakom učeniku napredovanje osobnim tempom, objašnjava Ivona. Uz to, svaki učitelj može vidjeti sva izvješća učenika na svom profilu te tako usmjeriti pažnju na one dijelove gdje učenici zapinju:

Izvješća se ažuriraju u stvarnom vremenu, a učitelji mogu pregledavati izvješća na različite načine – npr. pratiti kako razred napreduje po nastavnim cjelinama ili domenama kurikuluma, mogu vidjeti rezultate svakog učenika, vidjeti koliko im je minuta trebalo da riješe neki zadatak, jesu li zadatak rješavali više puta i je li bilo poboljšanja. Osim toga, učitelji mogu poslati roditeljima izvješća njihovog djeteta na email tako da i roditelji vide kako im djeca napreduju u matematici. U tom roditeljskom izvješću bit će izdvojene nastavne cjeline koje je učenik usavršio i one koje treba još vježbati.

Matific

Podjela zadataka za nastavu i vježbanje

Kako izgleda samo korištenje Matifica? Ako ste roditelj, i vi možete naučiti bolje baratati riznicom zadataka kako bi vaše dijete moglo pratiti nastavu, ali i vježbati. Učenici na svom profilu imaju dva otoka na kojima se pojavljuju zadaci koje učitelj dodijeli za rad u školi i domaću zadaću, objašnjava Ivona:

Dakle, učitelj odabire zadatke i on kroji stazu na tim otocima. No, učenici imaju pristup i trećem otoku na kojem se nalaze svi zadaci koji pripadaju nastavnim cjelinama razreda koji pohađaju (npr. učenik drugog razreda će na tom otoku moći pronaći sve zadatke za drugi razred). Primjerice, ako učitelj ne stigne dodijeliti zadatke, učenici uvijek mogu otići na taj treći otok i riješiti nekoliko zadataka, a i za te zadatke će učitelj vidjeti izvješća.

Međutim, ovdje učenici imaju pristup svim zadacima za jednu školsku godinu, a time i onim zadacima koje još nisu obradili s učiteljima na nastavi tako da učitelji mogu isključiti pristup tom trećem otoku pa će učenici rješavati samo one zadatke koje učitelj dodijeli, napominje Ivona. Sve razine zadataka se mogu podesiti za svakog učenika, dodaje, a unutar razreda učitelj može napraviti i skupine (npr. za dodatnu ili dopunsku nastavu) pa dodijeliti dodatne zadatke samo pojedinim učenicima. Ukratko, učitelji u Matificu imaju kontrolu nad svime.

Učenici, učitelji – registrirajte se ako već niste!

Hrvatski Matific tim neprestano vodi webinare kroz koje pokazuju učiteljima na koji način mogu koristiti Matific i što im je sve dostupno u programu. Ivona pohvaljuje sve registrirane učitelje i učiteljice, ističući kako su u kratkom roku bili odlučni naučiti nešto novo i primijeniti u radu nove digitalne alate. U danas objavljenim rezultati, čak 93 % učitelja i nastavnika smatra da su se snašli bolje nego što su očekivali prije početka izvođenja nastave na daljinu.

Što s ostalilma koji još nisu stigli iskoristiti sve alate pa ni Matific? Iako se Matific na računalu koristi kao web aplikacija, što znači da mu se pristupa preko web browsera, kako bi koristili Matific preko mobitela ili tableta, učenici moraju instalirati aplikaciju na te uređaje zasebno. No, prije registracije bilo kojeg učenika, svaki učitelj treba registrirati svoj razred putem službene stranice, sve potrebne informacije o tom procesu već su dostupne na stranicama Škole za život.

Uz to, Ivona ovim putem moli roditelje i učenike da se ne registriraju samostalno. Dakle, učitelji i učiteljice trebaju registrirati svoje razrede, a zatim svaki učenik dobije svoje korisničko ime i lozinku. Osim korisničkog imena i lozinke, učenicima nije potrebno ništa drugo da bi se prijavili u Matific.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Startupi i poslovanje

Porezna zahtijeva da i fizičke osobe prijave svaki zakup Facebook oglasa ili Upwork angažman!

Bez obzira jeste li fizička ili pravna osoba - ako poslujete s tvrtkama iz inozemstva, možda biste trebali naći računovođu već danas.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.