Mark Truss, JWT: Podsvjesno je ključ za uvid u ponašanje kupaca!

Mark Truss, JWT: Podsvjesno je ključ za uvid u ponašanje kupaca!

Mark Truss, Brand Intelligence direktor njujorške agencije JWT, u svom predavanju na Danima komunikacija "Traganje za zlatnim spoznajama" pokušao je približiti važnost istraživačkih procesa u oglašavanju te činjenicu koliko premoćnu ulogu u tom procesu odigrava intuitivno nad intelektualnim.

Fotografija: Pixell
Fotografija: Pixell

Mark Truss, Brand Intelligence direktor njujorške agencije JWT, u svom predavanju na Danima komunikacija “Traganje za zlatnim spoznajama” pokušao je približiti važnost istraživačkih procesa u oglašavanju te činjenicu koliko premoćnu ulogu u tom procesu odigrava intuitivno nad intelektualnim.

Temeljni cilj Trussovog istraživačkog procesa je pronalaženje uvida (insights). Prema njegovim riječima uvid je ono što poruci daje kontekst. U svijetu oglašavanja to znači da sve što pokušavamo komunicirati publici tek uz kontekst postaje relevantna poruka za konzumenta. Kontekst je ono što mu omogućuje da se poveže s brendom.

Truss se, dakle, bavi rekonstrukcijom uvida, pokušava tumačiti što je relevantno za konzumenata jer bez poznavanja konteksta u koji publika smješta brend, svaka strategija je tapkanje u mraku.

Što je uopće uvid i kako ga pronaći?

Prilikom objašnjavanja procesa otkrivanja uvida i definiranja što on uopće jest, Truss je nekoliko puta posebno naglasio dvije ključne stvari:

  • Uvid nije isto što i podatak ili gola činjenica;
  • Proces njegova otkrivanja nikako nije samo logička operacija iščitavanja podataka.

Najprije, ono što Truss naziva uvidom ne može se izjednačiti s brojkama do kojih možemo doći različitim analizama i istraživanjima. On proizlazi iz ukrštavanja različitih podataka i činjenica do kojih smo došli u istraživanju, uvid se nalazi u spajanju podataka i njihovoj interpretaciji.

Baš zato je i naglašena druga točka – da se do uvida ne dolazi jednostavnim logičkim zaključivanjem – proces interpretiranja danih podataka bliži je intuiciji, nego utvrđivanju faktualnog stanja. Truss u jednom trenutku uvid naziva “nemišljenim znanim” (unthought known), što oslikava intuitivni proces dolaska do onoga što nam je “znano”, ali još neotkriveno, “nemišljeno”.

Daljnji pomak od racionalnog k intuitivnom

Zašto je intuitivno i podsvjesno toliko važno u dolaženju do uvida? Upravo zato što je i ponašanje kupaca velikim dijelom vođeno instinktom jer je kontekst koji mu pružamo, s kojim se on povezuje te  stvara odnos s brendom, prihvaćen intuitivnim procesima.

Truss se najprije fokusirao na proces odlučivanja koji dovodi do kupnje. Tradicionalna AIDA metoda (attention – interest – desire – action) po njemu je problematična iz više razloga, ali ponajprije zato što konzumentov proces kupovanja objašnjava redoslijedom: razmišljanje – osjećanje – djelovanje. Truss tvrdi da bi se taj lanac točnije mogao posložiti:

  • Osjećanje – razmišljanje – djelovanje.

Ili još točnije:

  • Osjećanje – djelovanje – razmišljanje (kada je “šteta” već učinjena) – dijeljenje (na društvenim mrežama).

Truss tvrdi da sve počinje “osjećanjem” jer je dokazano da emocije imaju veliku ulogu u procesu odlučivanja. Ljudi koji imaju oštećenja dijelova mozga zaduženih za emocije ne mogu donijeti jednostavne odluke, iako u drugim sferama života uobičajeno funkcioniraju.

Također, u fokus stavlja podsvjesnu razinu ljudskog mozga. Dokazuje kako se oglašavanjem zapravo njoj i najvećim dijelom obraćamo. Ljudski mozak u sekundi obrađuje golemu količinu podataka, a samo sitni dio se odvija na svjesnoj razini.

Oglašavanjem, slanjem vizualnih i verbalnih poruka primatelju upućujemo bezbroj slika i asocijacija koje on obrađuje podsvjesno. Upravo zato na pitanje zašto mu se određeni brend sviđa, zašto se s njime povezuje, kupac neće moći dati pravi odgovor. Većinu asocijacija koje veže uz proizvod, čovjek je zapravo obradio na podsvjesnoj razini. Truss kaže da prilikom objašnjavanja svojih odluka imamo 2 razloga:

  • Dobar razlog – u koji želimo vjerovati;
  • Pravi razlog – koji objašnjava zašto smo zapravo odlučili nešto učiniti.

Upravo u ovom potonjem istraživači tragaju za uvidom. Truss naglašava kako je tu i problem njegovog posla – jer kupac neće jednostavno odgovoriti “ne znam zašto mi se ovaj brend sviđa”, već će konstruirati priču i objašnjenje.

Kako iz zbrke podsvjesnoga ipak doći do uvida?

Budući da ni kupci sami ne znaju odgovoriti na pitanje što ih privlači k određenom brendu, kako istraživači uopće mogu rekonstruirati kontekst, doći do uvida?

Truss preporučuje da se najprije pravilno utvrdi problem, točno definira što pokušavamo shvatiti. Treba tražiti što kupci osjećaju, čitati između redaka i ne slušati što govore, već dokučiti skriveno značenje iza riječi kupaca. Zato treba gledati “iza” svih istraživalačkih metoda koje su nam danas na raspolaganju – ne slijepo iščitati riječi koje su kupci izrekli na panel grupama ili ispisali u anketama.

Dolaženje do uvida je, prema Trussovim riječima, spoj umjetnosti i znanosti, u čijem procesu treba spojiti:

  • Analitiku;
  • Intuiciju;
  • Fleksibilnost – izići iz okova pretpostavki i predrasuda;
  • Kreativnost.

Važnost pronalaženja uvida, otkrivanja konteksta s kojim se kupci povezuju Truss naglašava i činjenicom da je proizvode lako kopirati, nije teško proizvesti više sličnih proizvoda, ali ono što ih čini posebnima je njihovo značenje. I zato je istraživački dio posla u oglašavanju važan – jer on može rekonstruirati značenje koje proizvod ima za kupca.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Što ste propustili

Vodič

Što je esport i zašto bi vas za njega trebalo biti briga?

Čuli ste za esport, ali samo u prolazu? Ne brinite, na jednom mjestu donosimo sve važne informacije o ovom globalnim fenomenu koji danas prati više od 400 milijuna ljudi.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Internet marketing

Prvi Euro Effie za hrvatsku agenciju! Imago Ogilvy nagrađen za kampanju Boranka

Sinoć su u Bruxellesu dodijeljene najprestižnije europske nagrade za marketinšku učinkovitost – Euro Effie. Zlatna Effie nagrada po prvi put pristiže i u Hrvatsku, zahvaljujući reklamnoj agenciji Imago i kampanji Boranka, osmišljenoj za Savez izviđača Hrvatske.

Kultura 2.0

Formalno obrazovanje, neformalni klub: Čemu kultni KSET već 43 godine uči svoje članove?

Što znači sudjelovati u nečem većem od nas samih? KSET je klub koji je u odajama bivše kotlovnice okupio desetke generacija, dajući im prostor da šire svoje vidike kroz nova poznanstva, hobije i aktivnosti. Ususret Tech Consultant meetupu u KSET-u otkrivamo što studentima to iskustvo zapravo donosi u profesionalnom smislu.

Izrada web stranica

Novi Tomato web: Poslovni ciljevi, korisničke potrebe i agile, ruku pod ruku

Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada SoMo Borac najboljim web projektom u protekloj godini proglašen je redizajn web stranice Tomato.com.hr, koji su za A1 razvili Netgen i Locastic u suradnji s OptimIT-om i CROZ-om.

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.