Linkokracija: Transferi, promjene, ulaganja, jabuke i kruške
Linkokracija

Linkokracija: Transferi, promjene, ulaganja, jabuke i kruške

Uzbudljiv je radni tjedan iza nas u sklopu kojeg smo svjedočili nekolicini akvizicija, potvrđenih ulaganja, raznih drugih uspjeha... A na kraju i neuspjeha. Da, trojica poduzetnika hrabro su stala pred publiku, razgovarali o greškama koje su napravili i lekcijama koje su naučili. No, što se još dogodilo?

Linkokracija

Uzbudljiv je radni tjedan iza nas u sklopu kojeg smo svjedočili nekolicini akvizicija, potvrđenih ulaganja, raznih drugih uspjeha… A na kraju i neuspjeha. Da, trojica poduzetnika hrabro su stala pred publiku, razgovarali o greškama koje su napravili i lekcijama koje su naučili.

Hoće li njihovim putem poći poduzetnici o kojima smo ovoga tjedna pisali, vidjet ćemo, ali oni za sada nižu uspjehe. Tako je srpski FishingBooker osvojio glas publike na TechCrunch Disruptu, a agrotehnološki startup Agrivi predstavljat će Hrvatsku na dva globalna startup događaja – World Startup Competition i Creative Business Cup. Ujedno je i u potrazi za investicijom od 10 milijuna kuna, kako bi se mogao globalno proširiti. Investiciju je prikupio i Madbarz, koji je ujedno i procijenjen na 6,8 milijuna kuna. Dok su svi oni povezani sa svojim matičnim državama, jedan domaći poduzetnik sreću je odlučio pronaći vani – pročitajte priču o Renatu Ciboku, koji je odustao od borbe s ovdašnjom birokracijom i ostalim komplikacijama, ali je otkrio da postoje mjesta u kojima je daleko lakše poslovati.

Nadamo se da su svi oni uzeli u obzir da je bitno zaposlenicima ponuditi udio u tvrtki – ako niste sigurni zbog čega je to važno, pročitajte kolumnu Andreja Kiske.

Promjene u svijetu medija i telekoma

Idesh, poznati zabavni portal usmjeren većinom na mušku publiku, otišao je u ruke vlasnika portala Teen385, Tulumarka i MojFaks. A od dva servisa za naručivanje hrane nastao je jedan – Foodspots i Dobartek od sad vam zajednički žele pune trbuščiće. Istodobno, servis Igre Igrice traži novog vlasnika, stoga se javite ako vidite interes u portalu za igre. Automobili.hr nisu dobili novog vlasnika, ali su se odjenuli novim ruhom, i to responzivnim.

Na promjene su spremni i telekomi regije, koji su priznali da su u zaostatku, ali i da rade na napretku – možda je to i jedan od razloga što se uspio donijeti dogovor o ukidanju roaminga u regiji. Mijenja se i PR industrija, a što treba napraviti da ne propadne, otkriva Chris Lee iz londonskog Graylinga.

Jabučice i ostatak voća

Tjedan je bio i u znaku jabuke, odnosno Applea i proizvoda koje je predstavio na svom događaju – Apple Watch, iPhone 6 i 6 Plus te Apple Pay. Kao i uvijek, oko svega se diglo poprilično prašine, a vi pogledajte naše osvrte na Appleov ulazak u svijet nosive tehnologije te njegovu (ne)inovativnost.

I još nekoliko stvari vrijednih isticanja – još jedna domaća igra pokušava prikupiti sredstva putem Kickstartera. Riječ je o horor steampunk avanturi Skjaar, koju i sami možete podržati. Putopisac Hrvoje Jurić i sam je u avanturi (ne horor) – prošao je najteži dio puta od 5000 kilometara, Alpe, a na videu možete vidjeti kako prelazi najviši prijevoj na Greypu (i zaobilazi Ferrari). Medijska kuća VICE navodno dolazi u Srbiju – a navodno je i već tamo. A mi smo se obrecnuli na svu silu snapchatastih aplikacija i opcija koje nas sve više zasipaju.

Za kraj, vadite kalendare – stiže nekoliko najava zanimljivih događaja. Sutra se u Zagrebu održava Amiga Party, “samo” četvrt stoljeća nakon prošloga, a otvara se i prva certificirana LEGO trgovina. Idućeg tjedna se u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva održava zanimljivo predavanje poznatih hrvatskih osnivača startupa, a istoga dana je i 4. WordPress meetup.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Što ste propustili

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.