Gdje je nestala poznata Appleova inovativnost?

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Ako želimo biti bolno iskreni i kratki reći ćemo da je umrla onog dana kada je umro Steve Jobs. Vi malo stariji sigurno se sjećate njegovih izjava kako “Apple neće nikada napraviti mali iPad” ili kako “Appleu ne treba veliki iPhone”. I prekjučer bi se vjerojatno pitao – “Koji je to vrag Apple predstavio?”

Steve Jobs Apple inovativnost

Ako želimo biti bolno iskreni i kratki reći ćemo da je umrla onog dana kada je umro Steve Jobs. Vi malo stariji sigurno se sjećate njegovih izjava kako “Apple neće nikada napraviti mali iPad” ili kako “Appleu ne treba veliki iPhone”. I prekjučer bi se vjerojatno pitao – “Koji je to vrag Apple predstavio?”

No vratimo se na trenutak malo u prošlost, recimo u 1997., kada se Jobs vratio u Apple nakon što je godinama vodio NeXT, a nakon što su ga iz tog istog Applea izbacili zbog njegove ekscentričnosti 12 godina ranije. Bio je to trenutak koji je – i prilično sam siguran u to – obilježio i odredio kako će računala, glazbeni svirači, telefoni i tableti izgledati u narednom desetljeću.

iMac, iPod, iPhone, iPad – iProizvodi koji su obilježili generaciju

Od 1998. kada je predstavljen prvi iMac, do iPada koji je predstavljen 2010., Jobs je uz pomoć nekolicine najbližih suradnika razvio ne samo poboljšane, već potpuno nove kategorije proizvoda kao što je, primjerice, MacBook Air.

Većina ultra-prijenosnika danas podsjeća na MacBook Air.

Većina ultra-prijenosnika danas podsjeća na MacBook Air.

Ali zašto je Apple toliko dugo bio ispred konkurencije te ujedno postao i najvrjednija tehnološka kompanija na svijetu? Zar samo zato što je napravio novi i ljepši proizvod? Naravno da ne. Apple je za razliku od drugih kompanija imao viziju. Jobs je u tom razdoblju majstorski “pretpostavio” što tržište želi. Napravio je proizvode koji će mase htjeti koristiti. Proizvode koji nisu napredni u mogućnostima (sjetite se samo koliko je trebalo da iPhone dobije opciju jednostavnog copy-pastea), ali su prilagođeni ciljanoj grupi korisnika. A ciljana grupa – to nisu bili niti dizajneri niti programeri – ne, to su bile kućanice i inženjeri, vozači autobusa i kirurzi; dakle gotovo cijeli svijet.

Appleovi su proizvodi prednjačili i po modernom dizajnu. Sjetite se samo prvog iMaca i usporedite ga sa tada dostupnim “all–in–one” računalima. Ili recimo iMaca G4, koji je i dan danas primjer inovativnog produkt dizajna. Ako ništa drugo, Apple nije bio taj koji je slijedio trendove – oni su bili ti koji su te iste trendove stvarali. Zbog toga danas, nažalost, gotovo svi ultra prijenosnici izgledom prilično podsjećaju na MacBook Air (tanak sprijeda, debeo pozadi).

iMac G4 - primjer inovativnog produkt dizajna.

iMac G4 – primjer inovativnog produkt dizajna.

Sa svakim novim proizvodom postavljani su sve viši standardi i to je možda i najveći problem i razlog razočarenja mnogih ljubitelja “jabuke”. Naravno, kao kompanija čijim se dionicama trguje na burzi, Apple zapravo ne zanima što mi mislimo dokle god ima onih koji će biti spremni izdvojiti (pozamašnu) svotu novca za novi iUređaj. Pa usprkos nekim negativnim komentarima novih iPhonea ili Watcha (tj. WATCH-a), dionica u odnosu na jučerašnji dan bilježi rast.

Ali inovativnost, po kojoj je kompanija godinama bila poznata i zbog kojih je, ne manje važno, vodila cijeli niz sudskih procesa za zaštitu patenata, bojim se da je nestala.

Neinovativnost bi mogla značiti gubitak dijela tržišnog kolača

Stavite se u poziciju Tima Cooka. Čovjek vodi najveću tehnološku kompaniju današnjice. S jedne strane ima dioničare, a s druge ogroman pritisak da predstavi nešto novo, bolje i inovativnije od konkurencije. I dok je Steve Jobs svake godine uspješno predstavljao nove proizvode, današnji i tadašnji Apple i nisu toliko slični.

iOS 7

iOS 7, iako je različit od prethodne inačice sustava, nije donio gotovo ništa novoga.

Prošlo je vrijeme kada su proizvodi bili tanji, brži, s novim sučeljem (prst umjesto olovke). Većina je već izmišljena i današnji su telefoni, tableti i računala zaista toliko dobri da je teško napraviti samo vizualnu inovaciju. No, u Appleu se i dalje trude u tom smjeru. iOS 7 je stoga bio toliko različit. Uzet je sustav koji je godinama radio – perfektno – i napravljena je promjena, promjene radi. Gdje je tu inovativnost? Također, nije neki veliki problem napraviti napraviti brži telefon, s većim ekranom. Oštriji prikaz na ekranu je već nešto što je vrijedno spomena, ali prava bi revolucija bila da se krene u izradu novih, dugotrajnijih i samih time boljih baterija.

Zapravo, posljednji iole revolucionarniji proizvod koji je Apple predstavio bio je Mac Pro. Elegantan, brz, savršen po performansama i svim ostalim specifikacijama. Apple Watch? Ne, hvala. Možda se radi o novom proizvodu, možda je i sučelje zanimljivo, drugačije. Ali cjelovitost tog proizvoda daleko je od cjelovitosti kojoj je težio Jobs. Da o (pre)velikim mobitelima niti ne govorimo.

Appleov pametni sat izdvaja se od konkurencije jedino po opciji Apple Pay.

Appleov pametni sat izdvaja se od konkurencije jedino po opciji Apple Pay.

Apple sve više postaje kompanija koja ne stvara, već slijedi trendove. Ručni sat već su napravili i Google (Motorola, Moto 360) i Samsung (pogotovo sa svojim novim Gear Fitom koji s lagano zaobljenim ekranom izgleda prilično impresivno). Naravno, niti jedan od ta dva konkurentska proizvoda nije ispred svog vremena. Dok Samsung eksperimentira sa Super AMOLED ekranom, Motorola se odlučuje za nešto klasičniji dizajn. I Apple zaista tu ne griješi, osim u činjenici da je predstavio istu stvar kao i njegova konkurencija (uz iznimku NFC čipa koji bi uz Apple Pay mogao utjecati na odabir njihovog u odnosu na konkurencijske uređaje).

Apple je uvjerljivo najvrjednija tehnološka kompanija. Mora izbacivati nove proizvode. Mora i dalje stvarati određeni hype kako bi zadržao postojeću reputaciju (kao izgradnja velike zgrade pored Flint Centra gdje je održano prekjučerašnje predstavljanje, koja je bila ništa drugo nego veliki showroom – kako dosadno). No od dana kada je Steve Jobs preminuo Apple nema vizionara koji će utrti put novim proizvodima koje želimo koristiti jer su bolji, brži, napredniji i jednostavniji za korištenje od konkurencije. U najboljem slučaju imaju tim koji se dovoljno dobro poznaje da na temelju vala kojeg im je Jobs ostavio, mogu sigurno ploviti još nekoliko godina.