Linkokracija: Novi akcelerator, novi globalni uspjesi regionalnih startupa, a i novi iPhone!
Linkokracija

Linkokracija: Novi akcelerator, novi globalni uspjesi regionalnih startupa, a i novi iPhone!

Novosti koje su obilježile ovaj tjedan doista ima mnogo, a one koje su najsnažnije odjeknule tiču se uspjeha startupa, posebice slovenskog Layera, ali i hrvatskog Teddy the Guardiana. Tu je i otvaranje prvog startup akceleratora u Srbiji, ali i predstavljanje novih iPhonea. No, krenimo redom!

LinkokracijaNovosti koje su obilježile ovaj tjedan doista ima mnogo, a one koje su najsnažnije odjeknule tiču se uspjeha startupa, posebice slovenskog Layera, ali i hrvatskog Teddy the Guardiana. Tu je i otvaranje prvog startup akceleratora u Srbiji, ali i predstavljanje novih iPhonea. No, krenimo redom!

Kao što smo spomenuli, jedna od glavnih vijesti u startup svijetu bio je uspjeh slovenskog startupa Layer, koji je osigurao ulaganje od 1,5 milijuna dolara i pobijedio na TechCrunch Disruptu! Osim toga, odjeknula je i informacija da se u Srbiji osniva prvi tamošnji akcelerator, a mi smo razgovarali s osnivačima kako bismo saznali njihove razloge i planove. I hrvatski Teddy the Guardian ovoga je tjedna zabilježio velik uspjeh – našao se među 11 pobjednika londonskog Seedcampa. Pratili smo kojih je novih devet startupa ušlo u Zagrebački inkubator poduzetništva – riječ je već o trećoj generaciji. Također, stigla je i novost da je bugarski akcelerator Eleven investirao u hrvatski startup Hungr.io te srpski Datamaid. Tu je i riječki startup Bapps koji s projektom Ordsy putuje u Maleziju na Global StartupYouth.

Novi iPhone, nova prepucavanja

Ovoga smo tjedna pratili predstavljanje novih iPhonea – osim što smo prvi puta blogali uživo na Netokraciji, izdvojili smo sve bitne novosti koje se tiču iPhonea 5c i iPhonea 5s. Razgovarali smo i s developerima, kako bismo provjerili što novosti koje donosi nova tehnologija u iPhoneu znače za razvoj aplikacija, a kako dio redakcije nije bio oduševljen iPhoneom 5s, sjetio se pet propalih Appleovih proizvoda koji su ipak bili inovativniji od novog pametnog telefona. A ako ste se osjetili uvrijeđenima zbog toga, vjerojatno ste Appleov fanboy ili fangirl, ali ne brinite, i za to postoji znanstveno objašnjenje!

U povodu skorašnjih nagrada SoMo borac, za najbolje kampanje na društvenim mrežama, ali i mobilne aplikacije, razgovarali smo s članovima žirija, koji su se složili da je prijelomna godina za društvene mreže bila – 2007. Inače, za nagrade se prijavilo preko 100 osoba i tvrtki, a idućega ćemo tjedna znati i pobjednike!

Geeketa rujna, raspetljane slušalice i apsurdi

Ako niste još preuzeli novi Netokracijin geekete kalendar, požurite! Geeketa rujna, koju je slikala naša Marina na konferenciji RockPaperStartups, je Elena Perez, Facebookova inženjerka i poduzetnica.

I za kraj, nekoliko zanimljivosti. Ovoga smo tjedna predstavili i zanimljiv domaći projekt Why knot?, koji želi zauvijek vaše slušalice držati raspetljanima, ali za daljnji razvoj treba pomoć putem Indiegogoa. Također, pokrenut je i projekt Apsurdistan.in, na kojemu možete zabilježiti sve apsurde na koje ste naišli. A ako vas ne živciraju apsurdi, nego kolege iz ureda, recite im to infografikom, kao što je to napravila ekipa iz tvrtke Neuralab. I, za kraj, još jednom čestitamo programerima njihov dan!

danprogramera

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.