Linkokracija: Konferencije od Beograda do Kijeva

Linkokracija: Konferencije od Beograda do Kijeva

linkokracija ljeto

Ovu nedelju obeležile su brojne konferencije, od onih na kojima je glavna tema bila investiranje u startupe, pa do onih lokalnih kao što je konferencija o Pay Pal-u u Srbiji, na kojoj je bilo više reči o kompletnoj usluzi tog servisa u ovoj zemlji. Sa druge strane, naša Mia je u Kijevu na IDCEE 2104. konferenciji saznala nešto više o potencijalima startupa iz zemalja u razvoju, kao i o svim mogućnostima koje pruža razvoj hardvera.

U Zagrebu je bila održana WebCamp konferencija koju je u dva dana posetilo više od hiljadu ljudi, a bila je posvećena developer zajednici. Na Start Treku, koji je održan u Beogradu, upoznali smo se više sa načinima finansiranja startupa koje  su predstavili gosti iz bugarskog akceleratora Eleven.

Test iPhone-a 6 i nova generička Facebook igra

Da konferencije nisu pokupile ceo kontigent vesti, dokazuje test novog iPhone-a 6, te vest o novoj igri koja je dostupna na najpopularnijoj društvenoj mreži. Zahvaljujući Vip Mobile-u, naš Marko imao je priliku da se upozna sa najpopularnijim uređajem kompanije iz Kupertina. Nakon nedelju dana testiranja, rezultati su odlični, a detaljne utiske pročitajte u tekstu.

Za razvoj nove aplikacije na Facebooku, pod nazivom Runner Game, bila je zadužena zagrebačka agencija pod nazivom Degordian. Tom prilikom u razgovoru za Netokraciju, Josipa Račić je otkrila kako ova igra može da bude privlačna korisnicima i oglašivačima. Igra je zasnovana na postizanju što boljih rezultata, izbegavajući prepreke i čuvajući živote.

Nastanak “Dvoboja.hr” i širenje “Tračare”

Ko je najuporniji i čija će strana izvojevati pobedu kada se pokrene prepirka na internetu, nikada ranije nismo mogli da saznamo. Sada, zahvaljujući proizvodu kompanije Odin, imamo sajt Dvoboj.hr  stranica koja na jednostavan način i putem činjenica, nudi posetiteljima pomoć pri odlučivanju pobednika u raspravi. Intervju sa autorima, kao i nešto više o nastanku ovog projekta pročitajte u tekstu.

Prethodne nedelje imali smo priliku da se upoznamo i sa prvim srpski online tabloidom- „Tračara”. Plan o proširenju tabloida na čitavu mrežu sajtova, kao i budućim investicijama saznali smo u intervjuu sa Draganom Vukajlović Krstović i Ivankom Rendulić koje su osnovale ovaj sajt.

I nešto za kraj

Kako nam je nekada solidarnost veoma bitna, te da nam današnje vreme omogućava da bar malo pružimo podršku kada je najpotrebija, odlučili smo da učestvujemo u kampanji suglasnik za život, povodom Evropskog dana darivanja organa. Tako smo već nedelju dana, bar na kratko promenili naziv u Neto racija.

Ono što bar za sada očekujemo za sledeću nedelju, jesu novi izveštaji iz Ukrajine sa IDCEE konferencije, pa budite spremni za nove infromacije koje nam sleduju.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!