8 savjeta za što bolji 'landing page'

8 savjeta za što bolji ‘landing page’

Znate li što je landing page? Svima koji se bave internetskim marketingom ovaj je pojam poznat, ali podsjetimo – to je specifična web stranica na koju vaši posjetitelji dolaze nakon što kliknu na plaćeni oglas ili link kojeg objavite. Iako se ovaj pojam ponajviše odnosi na situacije gdje imate plaćene oglase, landing page je u biti svaka stranica na kojoj dobivate veći broj posjetitelja bez obzira preko kojeg kanala i medija oni dolaze do vas. Ovo je prvi dojam kojeg novi posjetitelji dobivaju o vašoj ukupnoj web stranici, stoga se potrebno pobrinuti da njihovo iskustvo bude što je bolje moguće!

Neka vašim posjetiteljima 'slijetanje' bude što ugodnije.
Neka vašim posjetiteljima ‘slijetanje’ bude što ugodnije.

Znate li što je landing page? Svima koji se bave internetskim marketingom ovaj je pojam poznat, ali podsjetimo – to je specifična web stranica na koju vaši posjetitelji dolaze nakon što kliknu na plaćeni oglas ili link kojeg objavite. Iako se ovaj pojam ponajviše odnosi na situacije gdje imate plaćene oglase, landing page je u biti svaka stranica na kojoj dobivate veći broj posjetitelja bez obzira preko kojeg kanala i medija oni dolaze do vas. Ovo je prvi dojam kojeg novi posjetitelji dobivaju o vašoj ukupnoj web stranici, stoga se potrebno pobrinuti da njihovo iskustvo bude što je bolje moguće!

Bez obzira jeste li potpuno novi u online poslovanju ili ste već iskusni morski vuk u digitalnim vodama, ovaj članak vam može pomoći da unaprijedite svoje online poslovanje. Onima s manje iskustva će omogućiti da se upoznaju s najvažnijim stavkama vezanim uz stvaranje ladning stranica, a onima s dugogodišnjim radnim stažom će svejedno dobro doći kao check-lista prije polijetanja… Ili bih trebao možda reći – slijetanja?

Landing page će od posjetitelja u pravilu tražiti sljedeće:

  • da kupe neki proizvod ili rezerviraju neku uslugu;
  • da se pretplate na newsletter;
  • da podijele sadržaj na stranici ili da isti komentiraju;
  • da preuzmu neki sadržaj s vaše stranice (PDF, program ili aplikaciju);
  • da ispune određeni upitnik.

Ostale akcije su varijacije na temu, uključujući i pozive na vaš telefonski broj, slanje upita za usluge ili proizvode itd. Da bi ostvarili vaš cilj, landing page mora ispunjavati niz uvjeta koji se daju prilagoditi vašoj specifičnoj ponudi, bilo da se radi o web shopu, pružanju određenih usluga ili informacija. S obzirom da na internetu imate tek nekoliko sekundi da posjetitelju “prodate priču”, nemate prostora za pogreške.

1. Jasan naziv

Sadržaj stranice u samom naslovu mora biti apsolutno jasan, zbog čega je i naslov ovog članka “8 savjeta za što bolji landing page” daleko bolji od nekog prozaičnog i nejasnog naziva poput “Ugodno slijetanje!”. Naslov te rečenica-dvije u opisu moraju biti informativne, razumljive i jasne, a ujedno i dovoljno zanimljive i zabavne da zadrže posjetitelja.

2. KISS – Keep it simple, stupid.

Obratite pažnju da vaš landing page ne bude pretrpan s previše elemenata, kako ne bi ste doslovce otjerali vaše posjetitelje. Zapamtite, ponekad je manje=više, tako da je najbolje na samom početku dati samo najbitnije informacije i omogućiti posjetiteljima da sami dalje pretražuju vašu stranicu.

3. Jednostavan i razumljiv jezik.

Nemojte biti pretjerano fokusirani na tehničke pojmove, dođite do srži vaše poruke što je prije moguće. Surferi su u pravilu nestrpljivi i dat će vam tek nekoliko sekundi prilike da im uhvatite pažnju; servirajte im najvažnije informacije unutar prvih nekoliko rečenica.

4. Budite precizni!

Greška koju (pre)često viđam je situacija u kojoj se linka na preopćenitu kategoriju. Ako posjetitelj vidi vaš plaćeni oglas na Googleu i klikne na njega, odvedite ga točno tamo gdje ga njegove ključne riječi trebaju odvesti; ako traži knjigu od specifičnog autora, neka landing page bude upravo ta knjiga ili eventualno sva djela navedenog autora, nipošto općenito kategorija knjiga ili homepage. Ako posjetitelj ne može lako i brzo pronaći ono što mu treba, vjerojatno će uskoro napustiti vašu stranicu.

5. Budite vjerodostojni

Dajte sve od sebe da vaš landing page izgleda vjerodostojno i da ulijeva povjerenje – ovo je savjet koji također vrijedi i za vašu web stranicu općenito. Pobrinite se da je dizajn ugodan, čist, da izgleda profesionalno, da je stranica u potpunosti dovršena te pružite dovoljno informacija o sebi i vašem poslovanju, uključujući kontakt podatke. Fizička adresa i telefonski broj su od iznimne važnosti.

6. Izbjegnite ‘bounce’

Nastojite zadržati posjetitelja na vašem web shopu ili portalu tako što ćete mu uvijek pružiti alternativu. Primjerice, za web shopove vrijedi pravilo da prikažete slične proizvode onome kojeg posjetitelj pregledava te dodatne proizvode koje su drugi kupci prije njega stavili u košaricu zajedno s glavnim proizvodom. Dakle, ako je posjetitelj došao pogledati muški bicikl brenda X, njemu možete kao alternativu ponuditi slične bicikle istog brenda ili istog cjenovnog razreda, a ispod te ponude mu možete prikazati i dodatnu opremu za bicikle poput pumpe ili štitnika.

7. Call to Action

Jasno poručite vašim posjetiteljima što želite od njih! Ako prodajete neki proizvod, neka gumb za kupovinu bude lako uočljiv, ako želite pretplatu na newsletter, navedite točno što trebaju učiniti, ako želite da vas nazovu s nekim upitom, istaknite taj poziv na vidljivom mjestu zajedno s brojem telefona. Poziv na akciju treba biti direktan, ali po mogućnosti neinvazivan.

8. Konvertirajte!

Za kraj, najvažnija stvar – konverzija! Konverzija nije samo prodaja, to je svaka akcija koju želite da posjetitelj napravi. Ponekad želite skupiti pretplatnike za newsletter, želite da se vaš članak dijeli po društvenim mrežama, možda želite da netko preuzme vaš informativni PDF ili ispuni upitnik. Sve ovo su konverzije, a učinkovitost vašeg landing pagea te cjelokupne kampanje se ocjenjuje po broju konverzija koje ste uspjeli ostvariti. Ako ne uspijevate postići cilj, a vaša ponuda je zanimljiva i konkurentna na tržištu, budite sigurni da je problem u vašem landing pageu.

Kroz optimizaciju landing pagea ćete povećati učinkovitost vašeg poslovanja, te vam stoga najtoplije preporučujemo da vašim stranicama pružite dovoljno vremena i ljubavi kako bi posjetiteljima pružili kvalitetno iskustvo. U budućim ću se člancima osvrnuti na neke druge primjere kako možete poboljšati vaše online poslovanje, bilo da se radi o pružanju usluga ili web shopovima, stoga se čitamo uskoro.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Od Yahoove milijarde do Automatticovih par milijuna: Tumblr i WordPress pod istim krovom

Tumblr, svojedobno pionir microblogginga, a danas samo blijeda slika stare slave, ipak nalazi svog spasioca u nekada glavnom blogerskom konkurentu.

Internet marketing

Sve više brendova u komunikaciji bira nesavršenost, autentičnost, ljudskost – a vi?

Današnji korisnici u reklamama žele vidjeti “prave” modele, žele inkluzivnost, žele autentičnost. Prolazi li vrijeme savršenosti, dosadašnjeg marketinškog ideala?

Startupi i poslovanje

Imate rješenje za fintech ili banke? Zadnji vam je rok za prijavu na regionalni Elevator Lab Challenge!

Žele li ubrzati svoj razvoj poput švedske Klarne koja je osigurala skoro pola milijarde dolara investicije za svoje 'Buy now, pay later' rješenje, hrvatski fintech startupi mogu se prijaviti na Elevator Lab program do 10. kolovoza.