Kako "prodati" otvorene tehnologije - drugi dan DORS/CLUC-a

Kako “prodati” otvorene tehnologije – drugi dan DORS/CLUC-a

Drugi dan najveće hrvatske konferencije posvećene otvorenim tehnologijama i slobodnom softveru je, uz velik broj tehničkih prezentacija, bio posvećen korištenju, promoviranju i širenju otvorenog softvera i tehnologija u tvrtkama i javnoj upravi. Dr. Maha Shaikh s London School of Economics and Political Science je na svom keynoteu predstavila prve rezultate svog akademskog istraživanja o ukupnoj cijeni vlasništva (TCO) open source softvera primarno orijentiranog na razumijevanje kako tvrtke shvaćaju TCO i zašto uopće odabiru open source.

Drugi dan najveće hrvatske konferencije posvećene otvorenim tehnologijama i slobodnom softveru je, uz velik broj tehničkih prezentacija, bio posvećen korištenju, promoviranju i širenju otvorenog softvera i tehnologija u tvrtkama i javnoj upravi.

Dr. Maha Shaikh s London School of Economics and Political Science je na svom keynoteu predstavila prve rezultate svog akademskog istraživanja o ukupnoj cijeni vlasništva (TCO) open source softvera primarno orijentiranog na razumijevanje kako tvrtke shvaćaju TCO i zašto uopće odabiru open source.

Istraživanje, koje još uvijek traje, se sastojalo od ankete i intervjua koji su istaknuli određene prednosti otvorenog softvera, poput veće fleksibilnosti, povećane interoperabilnosti i mogućnosti migracije te manje ovisnosti o vanjskim faktorima. Za šire prihvaćanje potreban je, među ostalima, manji fokus na ideologiju, politička podrška “s vrha” te neki oblik certifikacije.

Tko ugrožava otvorene tehnologije?

Jan Wildeboer je zaposlen u RedHatu kao evangelist za EMEA regiju i promovira open source i otvorene tehnologije. Na svom je predavanju dao povijesni pregled povijesti slobodnog softvera i otvorenih tehnologija od Richarda Stallmana, osnivača projekta GNU, do Lawrencea Lessiga, pokretača projekta Creative Commons.

Dr. Maha Shaikh (Snimio Nikola Plejić)

Wildeboer je u svom prepoznatljivom i prigodnom crvenom šeširu također upozorio na softverske patente i “ne-otvorene” standarde poput MP3-ja i Microsoftovog OOXML-a koji predstavljaju opasnost za otvorenost i interoperabilnost softvera. Istaknuo je RedHatovu ulogu u promociji i lobiranju za slobodni softver kao jedne od najvećih tvrtki baziranih na open source softveru na svijetu s preko milijardu dolara prihoda u 2010. godini.

Open source – više od tehnologije

U diskusiji nakon predavanja se dotaknuo nepopularnih poteza RedHata vezanih uz njihove vlastite zakrpe za jezgru Linux operativnog sustava. Kao i Mark Shuttleworth, naglasio je da nema ništa protiv vlasničkog softvera koji se pokreće na otvorenim tehnologijama, no naravno, smatra open source poslovno i tehnološki superiornijim.

Publika na DORS/CLUC 2011. (Snimio Nikola Plejić)

Predavanja poput onog o otvorenosti hrvatskog zdravstva Vedrana Papeša i dr., te istraživanja dr. Shaikh pokazuju da interes za otvorenim tehnologijama raste i van hakerskih krugova. Također ističu potrebu za ljudima iz drugih struka, prvenstveno ekonomije, za efikasnije i uvjerljivije širenje slobodnog i otvorenog softvera te otvorenih standarda.

Današnji dan zaključuje konferencijski dio manifestacije, dok se DORS/CLUC nastavlja i sutra uz seminare i radionice. Vidimo se sljedeće godine!

Komentari

 1. Dario Kreštalica

  Dario Kreštalica

  18. 05. 2011. u 3:26 pm Odgovori

  Sve ima svoju namjenu i svrhu.

  Ne treba ništa generalizirat kako je jedno rješenje uvijek bolje nego drugo ili obratno.

  Naravno i ja sam pobornik Open Source-a, ali kad malo bolje sagledam nije ono rješenje sa svaku situaciju.

  Evo primjera:

  Ako firma želi da izradi svoj softwerski proizvod za širu klijentelu i da to bude u što bržem roku sa što manje problema sa tzv. opakom konkurencijom, i ako želi da se ta firma brendira uz taj proizvod tj. ta firma nema neki već izgrađen brend na većem nivou, tid… onda open source nije baš idealno rješenje.

  Zašto?!

  Proučite Microsoft pa ćete dobit odgovor.

  ps: krajnjim korisnicima treba biti sve fino zapakovano, bez bug-ova, bez da znaju šta radi ispod “haube” , … i to sve prodat uz slogan to je potpuno naš proizvod … e to ne ide uz Open Source, jer ipak postoji GNU licenca koja u vecini slucajeva naglasava da se ne smije maknuti autor izvornog koda i sl.

  Ali open source je super za firme kojima treba samo usluga bez nekog brendiranja i koje imaju novca da plate osobu koja će im odrzavat open source. Pustit samog krajnjeg korisnika sa open source-om to je ravno kapitulaciji u poslovanju 🙂 ovo kažem jer većina open source rjesenja nije fino zapakovano da bude ugodno krajnjem korisniku.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kolumna

Portfolio s Dribbblea je kao loše driblanje u utakmici za posao product dizajnera

Dribbble je platforma i zajednica na kojem se dizajneri mogu razvijati, dijeliti radove i zapošljavati. Product design je proces razrade, formiranja i iteriranja proizvoda koji rješavaju korisničke probleme ili adresiraju specifične tržišne potrebe. E sad, na papiru nema razloga da ove dvije stvari budu u sukobu - zašto mi se onda digne kosa na glavi kad u prijavi za product dizajnera dobijem portfolio pun Dribbble radova?

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Startupi i poslovanje

Kobe Bryant: košarkaš, Oskarovac, investitor – ulagao je u tvrtke poput Alibabe i Epic Gamesa

Jučer je u 41. godini preminuo Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena koji je svojim uspjesima na terenu i izvan njega zauvijek obilježio ovaj sport.

Društvene mreže

Bartol Šimunić: Da će društvene mreže biti okosnica kampanje Zorana Milanovića odlučilo se još u svibnju

Bio je među prvim community managerima Vlade kad je 2011. došla na društvene mreže, a sada je jedna od ključnih osoba koja je stajala digitalne kampanje novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Internet marketing

Podcast o specifičnostima podcasta u Hrvatskoj kao sadržajnom, ali i oglašivačkom formatu

Podcasti, iako postoje već godinama, očito su format koji će obilježiti digitalno tržište u Hrvatskoj u 2020. tako da je red pozabaviti se njihovim specifičnostima - u obliku podcasta!

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.