Kako "prodati" otvorene tehnologije - drugi dan DORS/CLUC-a

Kako “prodati” otvorene tehnologije – drugi dan DORS/CLUC-a

Drugi dan najveće hrvatske konferencije posvećene otvorenim tehnologijama i slobodnom softveru je, uz velik broj tehničkih prezentacija, bio posvećen korištenju, promoviranju i širenju otvorenog softvera i tehnologija u tvrtkama i javnoj upravi. Dr. Maha Shaikh s London School of Economics and Political Science je na svom keynoteu predstavila prve rezultate svog akademskog istraživanja o ukupnoj cijeni vlasništva (TCO) open source softvera primarno orijentiranog na razumijevanje kako tvrtke shvaćaju TCO i zašto uopće odabiru open source.

Drugi dan najveće hrvatske konferencije posvećene otvorenim tehnologijama i slobodnom softveru je, uz velik broj tehničkih prezentacija, bio posvećen korištenju, promoviranju i širenju otvorenog softvera i tehnologija u tvrtkama i javnoj upravi.

Dr. Maha Shaikh s London School of Economics and Political Science je na svom keynoteu predstavila prve rezultate svog akademskog istraživanja o ukupnoj cijeni vlasništva (TCO) open source softvera primarno orijentiranog na razumijevanje kako tvrtke shvaćaju TCO i zašto uopće odabiru open source.

Istraživanje, koje još uvijek traje, se sastojalo od ankete i intervjua koji su istaknuli određene prednosti otvorenog softvera, poput veće fleksibilnosti, povećane interoperabilnosti i mogućnosti migracije te manje ovisnosti o vanjskim faktorima. Za šire prihvaćanje potreban je, među ostalima, manji fokus na ideologiju, politička podrška “s vrha” te neki oblik certifikacije.

Tko ugrožava otvorene tehnologije?

Jan Wildeboer je zaposlen u RedHatu kao evangelist za EMEA regiju i promovira open source i otvorene tehnologije. Na svom je predavanju dao povijesni pregled povijesti slobodnog softvera i otvorenih tehnologija od Richarda Stallmana, osnivača projekta GNU, do Lawrencea Lessiga, pokretača projekta Creative Commons.

Dr. Maha Shaikh (Snimio Nikola Plejić)

Wildeboer je u svom prepoznatljivom i prigodnom crvenom šeširu također upozorio na softverske patente i “ne-otvorene” standarde poput MP3-ja i Microsoftovog OOXML-a koji predstavljaju opasnost za otvorenost i interoperabilnost softvera. Istaknuo je RedHatovu ulogu u promociji i lobiranju za slobodni softver kao jedne od najvećih tvrtki baziranih na open source softveru na svijetu s preko milijardu dolara prihoda u 2010. godini.

Open source – više od tehnologije

U diskusiji nakon predavanja se dotaknuo nepopularnih poteza RedHata vezanih uz njihove vlastite zakrpe za jezgru Linux operativnog sustava. Kao i Mark Shuttleworth, naglasio je da nema ništa protiv vlasničkog softvera koji se pokreće na otvorenim tehnologijama, no naravno, smatra open source poslovno i tehnološki superiornijim.

Publika na DORS/CLUC 2011. (Snimio Nikola Plejić)

Predavanja poput onog o otvorenosti hrvatskog zdravstva Vedrana Papeša i dr., te istraživanja dr. Shaikh pokazuju da interes za otvorenim tehnologijama raste i van hakerskih krugova. Također ističu potrebu za ljudima iz drugih struka, prvenstveno ekonomije, za efikasnije i uvjerljivije širenje slobodnog i otvorenog softvera te otvorenih standarda.

Današnji dan zaključuje konferencijski dio manifestacije, dok se DORS/CLUC nastavlja i sutra uz seminare i radionice. Vidimo se sljedeće godine!

Komentari

 1. Dario Kreštalica

  Dario Kreštalica

  18. 05. 2011. u 3:26 pm Odgovori

  Sve ima svoju namjenu i svrhu.

  Ne treba ništa generalizirat kako je jedno rješenje uvijek bolje nego drugo ili obratno.

  Naravno i ja sam pobornik Open Source-a, ali kad malo bolje sagledam nije ono rješenje sa svaku situaciju.

  Evo primjera:

  Ako firma želi da izradi svoj softwerski proizvod za širu klijentelu i da to bude u što bržem roku sa što manje problema sa tzv. opakom konkurencijom, i ako želi da se ta firma brendira uz taj proizvod tj. ta firma nema neki već izgrađen brend na većem nivou, tid… onda open source nije baš idealno rješenje.

  Zašto?!

  Proučite Microsoft pa ćete dobit odgovor.

  ps: krajnjim korisnicima treba biti sve fino zapakovano, bez bug-ova, bez da znaju šta radi ispod “haube” , … i to sve prodat uz slogan to je potpuno naš proizvod … e to ne ide uz Open Source, jer ipak postoji GNU licenca koja u vecini slucajeva naglasava da se ne smije maknuti autor izvornog koda i sl.

  Ali open source je super za firme kojima treba samo usluga bez nekog brendiranja i koje imaju novca da plate osobu koja će im odrzavat open source. Pustit samog krajnjeg korisnika sa open source-om to je ravno kapitulaciji u poslovanju 🙂 ovo kažem jer većina open source rjesenja nije fino zapakovano da bude ugodno krajnjem korisniku.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Što ste propustili

Novost

“Hodajte” s bilo kim na svijetu iz samoizolacije – s besplatnim Tinder Passportom!

Kod kuće ste, i još ste uz to sami i dosadno vam je? Zašto se ne bi Tinderom preselili u Brazil ili Kanadu i tamo pokušali virtualno zavoditi?

Kultura 2.0

Digitalci otkrivaju kako izgleda #radimdoma uz djecu, mačke, pse, hrpu mailova i još više video poziva!

Bili vi dotjerani, neuredni, vaš stol složen, zatrpan - svi smo u radu od doma preživjeli i dobre i loše dane, ali zato, draga digitalna zajednico, u ovim vremenima trebamo češće komunicirati i dijeliti iskustva. Zavirili smo s #radimdoma vezom u vaš mali kutak kako bi podijelili dojmove i svima olakšali one žute minute.

Vodič

Izrada noževa, crtanje i cvrčanje mesa na YouTubeu koji će vas (većinom bez riječi) smiriti u 4. tjednu samoizolacije

Ako vas serije i filmovi pa ni Tiger King više ne smiruju, možda je vrijeme da otkrijete mikroterapiju YouTuberima koji se potiho bave crtanjem, restauracijom, kuhanjem, noževima - i glinom?

Startupi i poslovanje

Od 3D printanih vizira do chatbota: Kako tehnološka zajednica pokušava ublažiti pandemiju u Hrvatskoj

U vrijeme kad je digitalni način jedini način kako nastaviti poslovanje, IT zajednica ima posebnu priliku pružiti ruku pomoći onima koji su najviše ugroženi.

Kultura 2.0

Što se dogodilo kad nas je 115.000 nakon potresa u Zagrebu skinulo LastQuake? Autori otkrivaju!

Aplikacija LastQuake je preko noći postala jedna od najtraženijih aplikacija u Zagrebu i okolici, a velik broj korisnika utjecao je i na njezinu stabilnost, no specifičan problem za naše područje bili su i - neprimjereni komentari.

Mobilno

50% više vremena provodimo online – hoće li infrastruktura izdržati?

Što radimo kada smo doma? Pa, na internetu smo - mnogo više nego inače. Ali, jeste se zapitali koliko naše povećano korištenje interneta utječu na infrastrukturu te kako i vi svojim korištenjem interneta možete pomoći održati stabilnost sustava?