Kako "prodati" otvorene tehnologije - drugi dan DORS/CLUC-a

Kako “prodati” otvorene tehnologije – drugi dan DORS/CLUC-a

Drugi dan najveće hrvatske konferencije posvećene otvorenim tehnologijama i slobodnom softveru je, uz velik broj tehničkih prezentacija, bio posvećen korištenju, promoviranju i širenju otvorenog softvera i tehnologija u tvrtkama i javnoj upravi. Dr. Maha Shaikh s London School of Economics and Political Science je na svom keynoteu predstavila prve rezultate svog akademskog istraživanja o ukupnoj cijeni vlasništva (TCO) open source softvera primarno orijentiranog na razumijevanje kako tvrtke shvaćaju TCO i zašto uopće odabiru open source.

Drugi dan najveće hrvatske konferencije posvećene otvorenim tehnologijama i slobodnom softveru je, uz velik broj tehničkih prezentacija, bio posvećen korištenju, promoviranju i širenju otvorenog softvera i tehnologija u tvrtkama i javnoj upravi.

Dr. Maha Shaikh s London School of Economics and Political Science je na svom keynoteu predstavila prve rezultate svog akademskog istraživanja o ukupnoj cijeni vlasništva (TCO) open source softvera primarno orijentiranog na razumijevanje kako tvrtke shvaćaju TCO i zašto uopće odabiru open source.

Istraživanje, koje još uvijek traje, se sastojalo od ankete i intervjua koji su istaknuli određene prednosti otvorenog softvera, poput veće fleksibilnosti, povećane interoperabilnosti i mogućnosti migracije te manje ovisnosti o vanjskim faktorima. Za šire prihvaćanje potreban je, među ostalima, manji fokus na ideologiju, politička podrška “s vrha” te neki oblik certifikacije.

Tko ugrožava otvorene tehnologije?

Jan Wildeboer je zaposlen u RedHatu kao evangelist za EMEA regiju i promovira open source i otvorene tehnologije. Na svom je predavanju dao povijesni pregled povijesti slobodnog softvera i otvorenih tehnologija od Richarda Stallmana, osnivača projekta GNU, do Lawrencea Lessiga, pokretača projekta Creative Commons.

Dr. Maha Shaikh (Snimio Nikola Plejić)

Wildeboer je u svom prepoznatljivom i prigodnom crvenom šeširu također upozorio na softverske patente i “ne-otvorene” standarde poput MP3-ja i Microsoftovog OOXML-a koji predstavljaju opasnost za otvorenost i interoperabilnost softvera. Istaknuo je RedHatovu ulogu u promociji i lobiranju za slobodni softver kao jedne od najvećih tvrtki baziranih na open source softveru na svijetu s preko milijardu dolara prihoda u 2010. godini.

Open source – više od tehnologije

U diskusiji nakon predavanja se dotaknuo nepopularnih poteza RedHata vezanih uz njihove vlastite zakrpe za jezgru Linux operativnog sustava. Kao i Mark Shuttleworth, naglasio je da nema ništa protiv vlasničkog softvera koji se pokreće na otvorenim tehnologijama, no naravno, smatra open source poslovno i tehnološki superiornijim.

Publika na DORS/CLUC 2011. (Snimio Nikola Plejić)

Predavanja poput onog o otvorenosti hrvatskog zdravstva Vedrana Papeša i dr., te istraživanja dr. Shaikh pokazuju da interes za otvorenim tehnologijama raste i van hakerskih krugova. Također ističu potrebu za ljudima iz drugih struka, prvenstveno ekonomije, za efikasnije i uvjerljivije širenje slobodnog i otvorenog softvera te otvorenih standarda.

Današnji dan zaključuje konferencijski dio manifestacije, dok se DORS/CLUC nastavlja i sutra uz seminare i radionice. Vidimo se sljedeće godine!

Komentari

 1. Dario Kreštalica

  Dario Kreštalica

  18. 05. 2011. u 3:26 pm Odgovori

  Sve ima svoju namjenu i svrhu.

  Ne treba ništa generalizirat kako je jedno rješenje uvijek bolje nego drugo ili obratno.

  Naravno i ja sam pobornik Open Source-a, ali kad malo bolje sagledam nije ono rješenje sa svaku situaciju.

  Evo primjera:

  Ako firma želi da izradi svoj softwerski proizvod za širu klijentelu i da to bude u što bržem roku sa što manje problema sa tzv. opakom konkurencijom, i ako želi da se ta firma brendira uz taj proizvod tj. ta firma nema neki već izgrađen brend na većem nivou, tid… onda open source nije baš idealno rješenje.

  Zašto?!

  Proučite Microsoft pa ćete dobit odgovor.

  ps: krajnjim korisnicima treba biti sve fino zapakovano, bez bug-ova, bez da znaju šta radi ispod “haube” , … i to sve prodat uz slogan to je potpuno naš proizvod … e to ne ide uz Open Source, jer ipak postoji GNU licenca koja u vecini slucajeva naglasava da se ne smije maknuti autor izvornog koda i sl.

  Ali open source je super za firme kojima treba samo usluga bez nekog brendiranja i koje imaju novca da plate osobu koja će im odrzavat open source. Pustit samog krajnjeg korisnika sa open source-om to je ravno kapitulaciji u poslovanju 🙂 ovo kažem jer većina open source rjesenja nije fino zapakovano da bude ugodno krajnjem korisniku.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.