Kako povećati online prodaju kvalitetnim opisom proizvoda?

Kako povećati prodaju u web shopu kvalitetnim opisom proizvoda?

Kvalitetan opis proizvoda je, odmah nakon fotografije, ključan u donošenju odluke o kupnji. Pri opisivanju proizvoda treba imati na umu da je stranica posvećena proizvodu (product page) često prva i jedina stranica koju će potencijalan kupac posjetiti.

Posjetitelji često posjete samo jednu stranicu na web shopu - stranicu proizvoda.
Posjetitelji često posjete samo jednu stranicu na web shopu – stranicu proizvoda.

Ako je stranica proizvoda dobro optimizirana za ključne riječi, prikazivat će se u rezultatima na tražilici te će predstavljati landing page svakom potencijalnom kupcu koji klikne na link. Osim organske pretrage, stranica proizvoda bit će landing page kod preporuka na blogovima, forumima, društvenim mrežama, kao i u plaćenim kampanjama. Posjetitelj će, na temelju izgleda i sadržaja stranice proizvoda, steći dojam ne samo o proizvodu, nego i o samoj web trgovini.

Budući da se radi o sekundama, a ponekad tek o djeliću sekunde u kojem posjetitelj odlučuje je li mu proizvod zanimljiv, a web trgovina pruža povjerenje, od iznimne je važnosti sastaviti kvalitetan opis proizvoda.

Kvalitetan opis proizvoda uzima u obzir sve ili većinu karakteristika navedenih u nastavku.

1. Preglednost, gramatika i sintaksa

 • Paziti da su sve rečenice opisa proizvoda gramatički ispravne i imaju dobru sintaksu.
 • Kvaliteta opisa mnogo je bitnija od kvantitete. Bez obzira na to je li opis proizvoda sadržan u nekoliko rečenica ili nekoliko desetaka rečenica, treba izbjegavati takozvani wall of text te koristiti:
  • naslove i podnaslove (detaljan opis, sastojci, način korištenja, povijest…);
  • paragrafe;
  • pobrojane i nepobrojane popise;
  • isticanje važnih dijelova teksta (bold, italic, underline).

2. Imaginarni idealni kupac – postavljanje pitanja

 • Pri sastavljanju opisa na umu treba imati idealnog kupca i njegove potrebe koje proizvod može ispuniti.
 • Postavljanje pitanja koja će privući pažnju kupca dobar su uvod. Evo i primjera:

Jeste li već koristili boju koja ne samo da vašoj kosi daje nijansu iz snova, nego ju pri tome štiti i hrani? Pleme boje oduševit će vas kvalitetnim, certificiranim organskim sastojcima, pokrivnošću sijedih vlasi i blistavom paletom nijansi.

 • Drugi primjer odnosi se na negativnost – ona nije poželjna, no dozvoljena je ako je bitna za isticanje pozitivnih karakteristika proizvoda:

Jeste li znali da bojenje kose kemijskim bojama može uzrokovati niz kožnih promjena, alergijskih reakcija i ozbiljnih oboljenja? No, ne i bojenje prirodnim Pleme bojama!

Pleme boje bez amonijaka i štetnih sastojaka prijatelj su kose i idealan odabir za svaku ženu koja želi zdravu, lijepu i sjajnu kosu u omiljenoj nijansi.

3. Proizvod koji oduševljava

 • Opis proizvoda treba potencijalnom kupcu prenijeti vrijednost koju će mu kupnja proizvoda donijeti; način na koji će mu unaprijediti ili olakšati život, donijeti prestiž ili podupirati određeni lifestyle.
 • Cilj opisivanja proizvoda je oduševiti kupca proizvodom. Oduševljenje se može postići uz korištenje veselog, ohrabrujućeg tona i pozitivnih rečenica, bez pretjerivanja sa superlativima.
 • Prije svega treba paziti na iskrenost i transparentnost, imati na umu dobrobit kupca; “pisati u najboljoj namjeri”. Kupac će osjetiti i cijeniti iskrenost, čak i ako zaključi da proizvod nije za njega – veće su šanse da će se zadržati u web trgovini i potražiti druge proizvode.

4. Karakteristike i prednosti proizvoda

 • Najvažniji su dio opisa karakteristike i prednosti proizvoda i uvijek ih treba staviti u bullete (nepobrojane popise) kako bi bili što pregledniji i uhvatili pažnju kupca.
 • Karakteristike i prednosti proizvoda treba navesti bez upotrebe epiteta i superlativa, osim u slučaju kada postoje “dokazI”, npr. “najprodavaniji proizvod 2014.” prema (navesti izvor).
 • Karakteristike proizvoda su činjenice poput veličine i pakiranja proizvoda, boje, sastava, roka trajnosti… I treba ih navesti od važnijih prema manje važnim.
 • Pri opisivanju prednosti proizvoda poželjno je biti kreativniji i karakteristike istaknuti kao prednosti, primjerice: “Priloženi set za samostalno bojenje, slikovne upute i jednostavnost korištenja oduševit će vas već pri prvoj upotrebi.”

5. Zanimljivosti o proizvodu

 • Ako imate poneku zanimljivost ili manju poznatu činjenicu o proizvodu koja bi mogla interesirati vašeg imaginarnog idealnog kupca, uključite ju u opis. Primjer: “Osim kao bojilo za kosu, kana se već tisućljećima upotrebljava u medicinske svrhe…”

6. Mišljenja kupaca

 • Pozitivne su kritike kupaca dobro došle, no čak i ako imate poneku negativnu kritiku, ako uputite potencijalnog kupca na stranicu s mišljenjima drugih korisnika osvojit ćete bod zbog iskrenosti i transparentnosti i ojačati povjerenje.
 • U sam opis proizvoda možete izdvojiti jedno ili dva mišljenja kupaca, ali nemojte pretjerati, radije stavite poveznicu na više mišljenja na stranici s recenzijama.

7. Kratki vs. dugi opis proizvoda

 • Većina web trgovina na stranici opisa proizvoda ima predviđeni prostor za kratki i dugi opis i treba ih koristiti kao što su namijenjeni.
 • Kratki opis treba u uvodnoj rečenici sadržavati najvažniju vrijednost koju proizvod nudi kupcu, npr. “Nagrađivana prirodna boja za kosu s certificiranim organskim sastojcima, visoke pokrivnosti” te nekoliko najvažnijih karakteristika i prednosti u bulletima (imati na umu idealnog kupca, koje su njegove vrijednosti… npr. “nije testirana na životinjama, bez amonijaka, pogodna za vegane, traje 4-8 tjedana…”).
 • Dugi opis iskoristiti za detaljno, kreativno oslikavanje proizvoda. Uključiti sve važne informacije, kao i odgovore na sva pitanja koje bi si mogao postaviti kupac.

8. Pitanja kupaca

 • Ako kupci postavljaju dodatna pitanja o samom proizvodu čije odgovore nisu pronašli u opisu proizvoda, potrudite se uključiti ih za buduće posjetitelje. Pitanja mogu biti vezana uz proizvod, način korištenja, potencijalne opasnosti (korištenje u trudnoći, za vrijeme bolesti, nakon isteka roka trajanja…), mogućnosti povrata i slično.
 • Ako su odgovori već bili ponuđeni na stranici proizvoda, potrudite se jasnije ih istaknuti ili preraditi tekst opisa da bude intuitivniji za snalaženje. Uvijek vodite računa da kupcu maksimalno olakšate i ponudite sve informacije koje bi ga mogle interesirati.

9. Fotografija

 • Svaki proizvod treba imati minimalno jednu fotografiju, a poželjno je i nekoliko njih.
 • Fotografija je prvi i najvažniji kriterij za nastavak informiranja o proizvodu ili odluku o odustajanju od kupnje, stoga za naslovnu fotografiju treba odabrati najbolju, koja vjerno oslikava proizvod i privlačnog je izgleda.

Kreiranje kvalitetne stranice proizvoda zahtijeva podosta truda, no u konačnici se višestruko isplati u povećanom broju konverzija i zadovoljnih kupaca koji su bez mnogo pretraživanja došli do svih željenih informacija i u kratkom roku se odlučili na kupnju proizvoda.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

AMPnet je pobjednik startup natjecanja na konferenciji Shift Money 2019.!

Startup natjecanje fintech konferencije Shift ovog je tjedna ugostilo perspektivne regionalne fintech startupe, a AMPnet, Pynk i sync prema odluci žirija bili su najbolji.

Internet marketing

Robert Petković: Je li vam Web online brošura ili stvarno koristi budućim zaposlenicima, klijentu, medijima?

U svim oglasima tražite napredno znanje svega i svačega, web niste ažurirali par mjeseci, a jedini autorski sadržaj na njemu je riječ dobrodošlice direktora na naslovnici. Poznat scenarij? Kako mjeriti učinkovitost employer branding sadržaja, ali i kako izbjeći ovakve propuste saznali smo od Roberta Petkovića na nedavnoj Employer Branding konferenciji.

Startupi i poslovanje

Što znate o 30 milijuna vrijednom inkubatoru koji će 2020. postati zagorsko ICT središte?

U proljeće 2020. otvara se poslovno-tehnološki prostor Krapinsko-zagorske županije vrijedan 30 milijuna, a koji ima cilj postati centar inovacija te baza za daljnji razvoj poduzetništva u Zagorju.

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.