Kako povećati online prodaju kvalitetnim opisom proizvoda?

Kako povećati prodaju u web shopu kvalitetnim opisom proizvoda?

Kvalitetan opis proizvoda je, odmah nakon fotografije, ključan u donošenju odluke o kupnji. Pri opisivanju proizvoda treba imati na umu da je stranica posvećena proizvodu (product page) često prva i jedina stranica koju će potencijalan kupac posjetiti.

Posjetitelji često posjete samo jednu stranicu na web shopu - stranicu proizvoda.
Posjetitelji često posjete samo jednu stranicu na web shopu – stranicu proizvoda.

Ako je stranica proizvoda dobro optimizirana za ključne riječi, prikazivat će se u rezultatima na tražilici te će predstavljati landing page svakom potencijalnom kupcu koji klikne na link. Osim organske pretrage, stranica proizvoda bit će landing page kod preporuka na blogovima, forumima, društvenim mrežama, kao i u plaćenim kampanjama. Posjetitelj će, na temelju izgleda i sadržaja stranice proizvoda, steći dojam ne samo o proizvodu, nego i o samoj web trgovini.

Budući da se radi o sekundama, a ponekad tek o djeliću sekunde u kojem posjetitelj odlučuje je li mu proizvod zanimljiv, a web trgovina pruža povjerenje, od iznimne je važnosti sastaviti kvalitetan opis proizvoda.

Kvalitetan opis proizvoda uzima u obzir sve ili većinu karakteristika navedenih u nastavku.

1. Preglednost, gramatika i sintaksa

 • Paziti da su sve rečenice opisa proizvoda gramatički ispravne i imaju dobru sintaksu.
 • Kvaliteta opisa mnogo je bitnija od kvantitete. Bez obzira na to je li opis proizvoda sadržan u nekoliko rečenica ili nekoliko desetaka rečenica, treba izbjegavati takozvani wall of text te koristiti:
  • naslove i podnaslove (detaljan opis, sastojci, način korištenja, povijest…);
  • paragrafe;
  • pobrojane i nepobrojane popise;
  • isticanje važnih dijelova teksta (bold, italic, underline).

2. Imaginarni idealni kupac – postavljanje pitanja

 • Pri sastavljanju opisa na umu treba imati idealnog kupca i njegove potrebe koje proizvod može ispuniti.
 • Postavljanje pitanja koja će privući pažnju kupca dobar su uvod. Evo i primjera:

Jeste li već koristili boju koja ne samo da vašoj kosi daje nijansu iz snova, nego ju pri tome štiti i hrani? Pleme boje oduševit će vas kvalitetnim, certificiranim organskim sastojcima, pokrivnošću sijedih vlasi i blistavom paletom nijansi.

 • Drugi primjer odnosi se na negativnost – ona nije poželjna, no dozvoljena je ako je bitna za isticanje pozitivnih karakteristika proizvoda:

Jeste li znali da bojenje kose kemijskim bojama može uzrokovati niz kožnih promjena, alergijskih reakcija i ozbiljnih oboljenja? No, ne i bojenje prirodnim Pleme bojama!

Pleme boje bez amonijaka i štetnih sastojaka prijatelj su kose i idealan odabir za svaku ženu koja želi zdravu, lijepu i sjajnu kosu u omiljenoj nijansi.

3. Proizvod koji oduševljava

 • Opis proizvoda treba potencijalnom kupcu prenijeti vrijednost koju će mu kupnja proizvoda donijeti; način na koji će mu unaprijediti ili olakšati život, donijeti prestiž ili podupirati određeni lifestyle.
 • Cilj opisivanja proizvoda je oduševiti kupca proizvodom. Oduševljenje se može postići uz korištenje veselog, ohrabrujućeg tona i pozitivnih rečenica, bez pretjerivanja sa superlativima.
 • Prije svega treba paziti na iskrenost i transparentnost, imati na umu dobrobit kupca; “pisati u najboljoj namjeri”. Kupac će osjetiti i cijeniti iskrenost, čak i ako zaključi da proizvod nije za njega – veće su šanse da će se zadržati u web trgovini i potražiti druge proizvode.

4. Karakteristike i prednosti proizvoda

 • Najvažniji su dio opisa karakteristike i prednosti proizvoda i uvijek ih treba staviti u bullete (nepobrojane popise) kako bi bili što pregledniji i uhvatili pažnju kupca.
 • Karakteristike i prednosti proizvoda treba navesti bez upotrebe epiteta i superlativa, osim u slučaju kada postoje “dokazI”, npr. “najprodavaniji proizvod 2014.” prema (navesti izvor).
 • Karakteristike proizvoda su činjenice poput veličine i pakiranja proizvoda, boje, sastava, roka trajnosti… I treba ih navesti od važnijih prema manje važnim.
 • Pri opisivanju prednosti proizvoda poželjno je biti kreativniji i karakteristike istaknuti kao prednosti, primjerice: “Priloženi set za samostalno bojenje, slikovne upute i jednostavnost korištenja oduševit će vas već pri prvoj upotrebi.”

5. Zanimljivosti o proizvodu

 • Ako imate poneku zanimljivost ili manju poznatu činjenicu o proizvodu koja bi mogla interesirati vašeg imaginarnog idealnog kupca, uključite ju u opis. Primjer: “Osim kao bojilo za kosu, kana se već tisućljećima upotrebljava u medicinske svrhe…”

6. Mišljenja kupaca

 • Pozitivne su kritike kupaca dobro došle, no čak i ako imate poneku negativnu kritiku, ako uputite potencijalnog kupca na stranicu s mišljenjima drugih korisnika osvojit ćete bod zbog iskrenosti i transparentnosti i ojačati povjerenje.
 • U sam opis proizvoda možete izdvojiti jedno ili dva mišljenja kupaca, ali nemojte pretjerati, radije stavite poveznicu na više mišljenja na stranici s recenzijama.

7. Kratki vs. dugi opis proizvoda

 • Većina web trgovina na stranici opisa proizvoda ima predviđeni prostor za kratki i dugi opis i treba ih koristiti kao što su namijenjeni.
 • Kratki opis treba u uvodnoj rečenici sadržavati najvažniju vrijednost koju proizvod nudi kupcu, npr. “Nagrađivana prirodna boja za kosu s certificiranim organskim sastojcima, visoke pokrivnosti” te nekoliko najvažnijih karakteristika i prednosti u bulletima (imati na umu idealnog kupca, koje su njegove vrijednosti… npr. “nije testirana na životinjama, bez amonijaka, pogodna za vegane, traje 4-8 tjedana…”).
 • Dugi opis iskoristiti za detaljno, kreativno oslikavanje proizvoda. Uključiti sve važne informacije, kao i odgovore na sva pitanja koje bi si mogao postaviti kupac.

8. Pitanja kupaca

 • Ako kupci postavljaju dodatna pitanja o samom proizvodu čije odgovore nisu pronašli u opisu proizvoda, potrudite se uključiti ih za buduće posjetitelje. Pitanja mogu biti vezana uz proizvod, način korištenja, potencijalne opasnosti (korištenje u trudnoći, za vrijeme bolesti, nakon isteka roka trajanja…), mogućnosti povrata i slično.
 • Ako su odgovori već bili ponuđeni na stranici proizvoda, potrudite se jasnije ih istaknuti ili preraditi tekst opisa da bude intuitivniji za snalaženje. Uvijek vodite računa da kupcu maksimalno olakšate i ponudite sve informacije koje bi ga mogle interesirati.

9. Fotografija

 • Svaki proizvod treba imati minimalno jednu fotografiju, a poželjno je i nekoliko njih.
 • Fotografija je prvi i najvažniji kriterij za nastavak informiranja o proizvodu ili odluku o odustajanju od kupnje, stoga za naslovnu fotografiju treba odabrati najbolju, koja vjerno oslikava proizvod i privlačnog je izgleda.

Kreiranje kvalitetne stranice proizvoda zahtijeva podosta truda, no u konačnici se višestruko isplati u povećanom broju konverzija i zadovoljnih kupaca koji su bez mnogo pretraživanja došli do svih željenih informacija i u kratkom roku se odlučili na kupnju proizvoda.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.