iPhone i iPad sučelje postaje sve lošije... lošije... i lošije

iPhone i iPad sučelje postaje sve lošije… lošije… i lošije

S revolucijom koju su pokrenuli iPhone i iPad, "ostatak svijeta" je krenuo posuđivati i kopirati dijelove iOS sučelja. Zašto i ne? Apple-ova sučelja su postavila vrlo visoke standarde, bila su i oku ugodna i funkcionalna. Ako ste bili u ulozi dizajnera mobilnog sučelja i niste znali u kojem pravcu krenuti, činilo se da ne možete promašiti ako slijedite Appleove primjere. No, kako volimo reći citirajući Preradovića, samo mijena stalna jest. U protekle dvije godine Appleova korisnička sučelja podižu sve više i više obrva (i ne samo sučelja, no fokusirajmo se na jednu temu u ovom članku). Kako se Apple sve više okreće masovnom tržištu, kvaliteta sučelja počinje trpiti.

Sve lošije i lošije sučelje.

S revolucijom koju su pokrenuli iPhone i iPad, “ostatak svijeta” je krenuo posuđivati i kopirati dijelove iOS sučelja. Zašto i ne? Apple-ova sučelja su postavila vrlo visoke standarde, bila su i oku ugodna i funkcionalna. Ako ste bili u ulozi dizajnera mobilnog sučelja i niste znali u kojem pravcu krenuti, činilo se da ne možete promašiti ako slijedite Appleove primjere.

No, kako volimo reći citirajući Preradovića, samo mijena stalna jest. U protekle dvije godine Appleova korisnička sučelja podižu sve više i više obrva (i ne samo sučelja, no fokusirajmo se na jednu temu u ovom članku). Kako se Apple sve više okreće masovnom tržištu, kvaliteta sučelja počinje trpiti.

Tipografija? Hm.

Tipografija je temelj svakog dobrog dizajna. Čini se nevjerojatno kako upravo Apple, koji je toliko ulagao u tipografiju, s iOS-om radi velike propuste upravo na tom području. Appleu se stalno predbacuje odabir Marker Felta u Notes aplikaciji, no to je samo jedan od primjera loše tipografske odluke. Mnogi još uvijek zamjeraju što se Apple s iOS-om odlučio za Helveticu, a ne, primjerice, za Lucidu Grande, koja je jedan od zaštitnih znakova OSX-a. Jedan od većih problema legendarne Helvetice, koji sada dolazi do izražaja, je što je na malim veličinama mutna, što je posebno izraženo u nekim iPad aplikacijama.

Jeste li primijetili kako je Helvetica na malim veličinama mutna?

Neke od najvećih tipografskih propusta nalazimo u iBooks aplikaciji. Primjerice, iBooks je koristio puno poravnanje teksta bez hipenacije – rezultat je bio teško čitljiv tekst, sa velikim rijekama, odnosno rupama između riječi. Srećom, Apple je ispravio ovaj propust.

Udovice u iBooks aplikaciji.

Nevjerojatno je kako je aplikacija s ovakvom greškom uopće ugledala svjetlo dana. Neki očiti propusti u iBooksu nisu ispravljani ni do današnjeg dana, kao što je primjerice nedostatak prevencije takozvanih udovica, odnosno redova koji sadrže samo jednu riječ.

Imitacija fizičkih objekata i narušena hijerarhija

Jednom me klijent izričito tražio da dizajniram sučelje koje imitira drvo i kožu. To je htio iz jednog jedinog razloga – jer je takvo sučelje vidio na drugim, popularnim, aplikacijama. Na prve probleme sam naišao kada je trebalo izraditi gumbiće. Stvarno, koliko često u stvarnom životu susrećete kožne gumbiće? A drvene? Dok imitacija drva izgleda privlačno, ukomponirati ju u sučelje aplikacije isključivo zbog tog razloga nema mnogo smisla. (Pogotovo kada je kućište izrađeno od aluminija i stakla.)

Osim drva, Apple forsira i druge prirodne materijale, poput tkanine i kože, pritom često padajući u vlastitu zamku. Kako nam je Apple znao govoriti, dekorativni elementi moraju biti u službi informacija. Ako nisu, nije im mjesto u sučelju, posebice ako govorimo o malenom sučelju iPhonea. Apple danas prečesto koristi dekoraciju koja je sama sebi svrha.

Sučelje Find my Friends aplikacije koristi imitaciju kože i vrlo popularne šavove. Upitno je koliko ovi elementi pridonose korisničkom iskustvu, a zauzimaju dragocjen prostor.

Imitacija kože, šavovi i bevel & emboss - Gdje je nestala dobro poznata Appleova suptilnost, smisao za detalje i estetiku?

Pokušati napraviti realistični kožni rokovnik ili kalendar je pogrešno koliko je koža u aplikaciji lažna.

Nešto što me možda i najviše smeta je narušena hijerarhija unutar sučelja. Korištenjem imitacije raznih materijala stvorena je hijerarhija, slojevita struktura sučelja. Tkanina je logično odabrana kao donji, prvi sloj.Notification center narušava stvorenu hijerarhiju jer je nelogično pozicioniran kao najgornji sloj, što zbunjuje korisnike. Mnogo više smisla bi imalo rješenje gdje bi Notification center bio u pozadini.

Za očekivati je da Apple ispravi propuste i ugodno nas iznenadi većim promjenama u nekoj od budućih verzija iOS-a. Osobno se nadam da će odustati od dijela vizualnih metafora, no vjerojatnije je da će s njima krenuti u drugačijem smjeru. Okladio bi se da će iOS 6 biti veliko poboljšanje i da ću tada imati mnogo manje materijala za članak ovog tipa. Ovo su ipak samo neki od primjera nelogičnosti i pogrešaka u dizajnu mobilnih sučelja, koje nikako ne treba slijediti. Čak i ako to radi Apple.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Goran Duskic

  Goran Duskic

  14. 12. 2011. u 9:01 am Odgovori

  Super članak. Pretpostavljam da stranom promatracu ovo ne znaci nista posebno. Ali ovakve stvari mogu biti pocetak kraja. Netko tko razumije koliko je Steve Jobs volio i ulagao u tipografiju i netko tko je procitao Tipping poing od Malcom Gladwella (if I butchered his name, I am sorry, I slept only few hours).

  Apple mora staviti veliku paznju na ovakve detalje, te se i ja nadam ispravci propusta.

 2. Riba

  Riba

  14. 12. 2011. u 9:42 am Odgovori

  Apple je još pred nekoliko verzija OS X-a počeo gaziti vlastite čuvene human interface guidelines kojih se fanatično držao za vrijeme OS 9 i ranijih. Nažalost svakom novom verzijom to postaje sve izraženije. Ne početku je bilo dosta galame oko toga ali sada je sve utihnulo, a kako se iSučelje i dalje smatra trenutno najuspješnijim, ne vjerujem da ćemo vrlo skoro vidjeti promjene, osim na “gore”.

 3. Ivan Nikolić

  Ivan Nikolić

  14. 12. 2011. u 9:54 am Odgovori

  Inače, ovo poistovjećivanje elemenata “stvarnog” života sa drugim koliko-toliko vezanim elementima ima svoje ime – skeuomorfizam (j.mp/vNshq0)
  Također, jedan izvrstan članak na temu tipografije za UI j.mp/t9ENbT

  Slažem se sa svim napisanim, Apple jednostavno treba malo bolje razmisliti u kojem smjeru želi ići jer trenutno neke stvari apsolutno ne odgovaraju postojećem globalnom vizualnom sistemu (neki kažu da su to Jobsove odluke i ideje).

 4. Luka Sucic

  Luka Sucic

  14. 12. 2011. u 11:03 am Odgovori

  Odličan članak Bojane definitivno im nije trebalo kože i drva, bar ne u tolikim količinama. Samo se nadam da ovo nije početak sloppinesa sa njihove strane.

  Jedina stvar za koju nisam siguran da bi bila pametna ideja je notification centar. Pogleda samo način na koji rade folderi u iOS-u. Pri ulasku postoji jedva primjetni ali prisutan delay zbog rendera po ekranu, ništa ozbiljno ali za pretpostaviti je da bi se isti delay pojavio i na ovakvom tipu Notification Centra, foldere ne koristimo baš svake minute a notifikacije daleko češće

  Još jedna odlična stvar kod notification centra je što se mora se kompletan view otvoriti da bi se vidjele notifikacije, što dobro dođe kada radiš nešto bitno a ipak želiš nešto na brzinu provjeriti notifikacije , potegneš do prve trećine, pogledaš zadnje dvije notifikacije i vratiš nazad, što bi u ovom slučaju bilo nemoguće i svaka akcija koja otvara NC bi razbila flow korištenja aplikacije na kojoj radiš trenutno.

  • Bojan Janjanin

   Bojan Janjanin

   14. 12. 2011. u 11:52 am Odgovori

   Hvala Luka 🙂 Da, definitivno je previše kože i drva.

   Meni je cijeli koncept notificationa i foldera nedovoljno dobar, isto mi se čini da su ga stvorili užurbano, a to ne valja. I dan danas mi je neobično kad otvorim folder, pravi trn u oku.

 5. Luka Sucic

  Luka Sucic

  14. 12. 2011. u 4:17 pm Odgovori

  Eh da i još jedna stvar, problem “udovica” (zanimljiva riječ) je posljedica ePub formata odnosno skaliranju velike količine teksta pri povećanju/ smanjivanju/promjeni fonta, promjeni inklinacije (horiz/vertik) i sl Iskreno nisam naišao još na niti jedan reader koji riješava elegantno takve probleme.

  • Bojan Janjanin

   Bojan Janjanin

   14. 12. 2011. u 6:33 pm Odgovori

   Nisam znao, ali sam pretpostavljao da je nešto takvo u pitanju. Problem je što Apple forsira da iBooks izgleda kao knjiga, pa (pogotovo u landscapeu) imaš puno veću šansu da dođe do widowa. iBooks = wrong, Instagram = right.

   • Ante Vukorepa

    Ante Vukorepa

    21. 12. 2011. u 1:32 pm Odgovori

    “Udovice” se inače narodski u DTP branši znaju zvati “kurvin redak” 😉
    I da, to što si opisao zapravo nisu udovice (“widows”), nego siročad (“orphans”).

    • Ante Vukorepa

     Ante Vukorepa

     21. 12. 2011. u 1:35 pm Odgovori

     (Nevezano za gornji komentar – i kritiziranje Helvetice, koje zapravo nije kritika Helvetice, nego anti-aliasing enginea, što je budalaština – slažem se sa svime… Štoviše, decline Appleovih sučelja i dizajnerskog jezika je počeo mnogo ranije, još tamo negdje u vrijeme Mac OS-a 10.3)

 6. Senko

  Senko

  14. 12. 2011. u 10:25 pm Odgovori

  Baš sam jučer nešto provjeravao na IOS5 uređaju, i začudio se koliko je sučelje nekonzistentno. Svaka aplikacija (uključujući i mnoge Appleove) ima svoj stil.

  Ali moj pet peeve je ipak taktilni feedback (one crtice) na F i J tipkama na iPad tipkovnici. To već prelazi u bizarluk 🙂

 7. Hrvoje

  Hrvoje

  16. 12. 2011. u 1:23 am Odgovori

  U nevjerojatnom tržišnom rastu kojim očigledno dopiru sve šire i šire, do običnih pa čak i najobičnijih ljudi (a mi profesionalci postajemo promil njihove korisničke baze) ovi potezi su nažalost logični.

  Jer tu novu ekipu, takve stvari vesele i što je važnije – uklanjaju im strah od korištenja tehnologije.
  Još u počecima Mac OS GUI-ija, asocijacije na realne predmete iz života su bile vrlo prisutne i ključne za postizanje humane poveznice računala s korisnikom (folder icons koje su izgledale kao američki “fascikli” tj folderi, smeće kao smeće, pojam Desktop kao ekvivalent radnog stola, clipboard itd itd).

  Ovo danas su hiper-realistične izvedbe tog koncepta, moguće zbog većih rezolucija, hardvera itd…

  Samo da dodaju jedan check-box u Sytem prefs – “do not use natural materials” – i nas jedan promil će biti sretni 🙂

 8. Dominik

  Dominik

  21. 12. 2011. u 12:37 pm Odgovori

  Dobar članak. Jesi sam uočio te propuste sve ili si malo “posudio” s nekih stranih portala? 🙂 Jerbo u tom slučaju bi bilo lijepo napisati nešto tipa “Kao što je Chris Rawson s TUAW-a primjetio, …”, a ne prevesti na hrvatski dio tuđeg članka, bez da se spominje pravi autor… a pogotovo kad se uzme u obzir da je originalni članak išao samo par dana prije tvog 😉

  Svejedno, i dalje dobar članak 😉

 9. seo

  seo

  22. 12. 2011. u 9:47 am Odgovori

  Mislim da je naslov potpuno opravdan jer se sa komercijalizacijom proizvoda ide na uštrb kvalitete, a s time najviše posljedica osjećaju krajnji korisnici!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Brate, trebam li stvarno uzeti Šaomi?

Xiaomi je u relativno kratkom vremenu postao brend koji se daleko najviše preporučuje u Hrvatskoj i regiji. Zašto?

Kolumna

Što će nam uopće kriptovalute?

Iako o kriptovalutama slušamo već godinama, rijetko kad nam je netko dao suvisao odgovor na pitanje, a što će nama kriptovalute zapravo? U vremenima kada se centralizirani sustavi poput banaka igraju s našim povjerenjem, nikada nije bilo jasnije. Evo odgovora...

Izrada web stranica

Kad vam u 2021. padne server, što očekivati od svog hosting poslužitelja?

Po muci se poznaju junaci pa tako i hosting poslužitelji. Kako izgleda posao s druge strane vašeg weba, otkrili smo.

Što ste propustili

Tehnologija

Manfred Spitzer: “Ne smijemo žrtvovati zdravlje i obrazovanje svoje djece najbogatijim tvrtkama na Zemlji”

Pametni telefoni negativno utječu na djecu u svakom pogledu - od povećanog rizika za kratkovidnost do smanjenih kognitivnih sposobnosti. Oni se zato, smatra neuroznanstvenik i psihijatar, ne bi smjeli koristiti niti za zabavu, ali ni za učenje.

Tehnologija

Nakon pada sustava u nedjelju, samopopisivanje se produžuje do danas u ponoć!

Nije dobro odrađivati stvari u zadnji tren, istina, ipak... u redu je očekivati da online rješenje koje treba podržati popis stanovništva jedne države funkcionira kad god ti treba - makar bio i zadnji. Srećom, dobili smo dan gratis.

Startupi i poslovanje

Znate li kako nastaju roboti? Pitali smo Gideonovog Chief Robotics Officera

Ako vas imalo zanimaju roboti i automatizacija gotovo sigurno ste čuli za Gideon Brothers. Međutim, uz sve dobre vijesti o investicijama i primjeni u industriji, malo inženjera imalo je dosad priliku upoznati se s procesima razvoja jednog robota. Više nam je otkrio Edin Kočo, direktor odjela za robotiku u samom Gideonu.

Digitalni marketing

Sean Ellis: “Prošlo je vrijeme kad jedan jedini growth hacker može dobiti vrtoglave rezultate”

Skovan kao termin prije više od 10 godina, growth hacking je osigurao strelovit rast mnogim poznatim firmama u tehnološkom svijetu, ali mu je ta popularnost osigurala i dozu notornosti. O kontroverzama i budućnosti ove metodologije imala sam priliku pričati s njenim utemeljiteljem, Seanom Ellisom, koji će uskoro nastupiti i uživo u Zagrebu na konferenciji SuperMinds: Don’t Code What You Don’t Understand.

Digitalni mediji

Što svaki developer treba znati o web analitici

Svaki put kad netko kaže da je web stranica gotova i “sad možemo instalirati analitiku”, analitičaru negdje na svijetu pametni telefon padne na pod, kaže stručnjak za web analitiku Robert Petković.

Startupi i poslovanje

Head of Growth: Ima li takvih superjunaka u Hrvatskoj?

Domaćim tehnološkim tvrtkama ojačanima investicijama na putu prema rastu trebaju iskusni multidiscplinarni stručnjaci koji će taj rast ubrzati. Analiziramo kako Head of Growth razmišlja, što treba znati te gdje ga i kako naći, a svoja razmišljanja dali su i Filip, vlasnik growth agencije te Tana, suosnivačica Bazzara, koji upravo zapošljava jednog.