Husky je Big Data alat koji bi direktori mogli zavoljeti

Husky je Big Data alat koji bi direktori mogli zavoljeti

Kad čujemo "husky", većini nas prva asocijacija bit će slika simpatičnih pasa oštrih svijetlih očiju koji na dalekom sjeveru Zemlje vuku sanjke po ledu i snijegu. No, ta engleska riječ ima i druga značenja - primjerice, ljuskovit (slojevit) ili robustan, izdržljiv, snažan. Sve su to, čini se, imali na umu u Combisu dok su tražili naziv za svoj novi servis koji kombinira Big Data analitiku, CRM, geolokacijske kampanje i još štošta zanimljivog. Lik psa je na kraju završio u logotipu, dok su izdržljivost i robusnost nastojali ugraditi u konačni proizvod.

nezic4 combis

Jesu li u tome uspjeli? Morat ćemo se još malo strpjeti prije no što dobijemo definitivan odgovor na to pitanje jer je projekt tek uspješno okončao prvu probnu implementaciju. No, ono što smo imali prilike vidjeti tijekom prezentacije u sklopu devete Combisove konferencije u Šibeniku ostavilo je vrlo dobar dojam.

U jednoj rečenici, Husky je platforma za analizu mrežnog prometa mobilnih operatera koja omogućava prikupljanje, osiguravanje, korištenje i monetizaciju ogromnih količina podataka. Može posegnuti i za podacima iz drugih izvora, poput demografskih i geolokacijskih, ili ih pokupiti s društvenih mreža poput Facebooka i Twittera. Kad ih obradi, rezultat su strukturirana izvješća (u Excelu) i grafički prikazi koji mogu olakšati donošenje strateških odluka i (potencijalno) uštedjeti nemalu količinu vremena i novaca.

Pilot projekt ‘Planiranje proširenja 4G mreže’ proveden je u Hrvatskom Telekomu, no mogućnosti primjene nisu usko vezane samo uz telekomunikacije: tu su i trgovina, turizam, nekretnine, oglašavanje, promet, javni prijevoz, javna i državna uprava, bankarstvo, osiguranje… Jedino ograničenje, u stvari, predstavljaju količina i vrsta podataka kojima naručitelj raspolaže.

8 dana, 844 milijuna različitih podataka

O koliko podataka pričamo? Pa, Dražen Nežić, Combisov programski inženjer specijalist, tijekom predstavljanja je naveo kako su u osam dana trajanja pilot projekta obradili 844 milijuna različitih zapisa.

Pokazao nam je kako Husky temeljem tih podataka može pratiti, na primjer, gdje ima najviše vlasnika pametnih telefona koji podržavaju 4G mreže, u koje su doba dana i tjedna najaktivniji, kojim područjima gradova, općina i županija najviše gravitiraju, pri čemu razlikuje domaće i inozemne korisnike, kao i poslovne od privatnih, starije od mlađih. I tako dalje, i tako dalje…

nezic3

Uz korištenje iste platforme i drukčijih podataka, može pratiti koliko je novca potrošeno u krugu od 500 metara od zadane lokacije (što već radi banka BBVA u Španjolskoj), kamo turisti najčešće zalaze i koliko se zadržavaju, pa i utvrditi je li važno ima li trgovački centar kino ili nema. S ponešto modificiranja, poslužit će i kao sustav uzbunjivanja u realnom vremenu – primjerice, primijetiti kad se na Twitteru veliki broj korisnika odjednom počne žaliti na nedostupnost neke usluge.

A tehnologija, oprema, implementacija?

Husky počiva na nizu tehnologija (HADOOP, Spark, Elastic, Kafka, OpenSuse, Docker, Ansible, OpenStreetMap – da spomenemo samo neke), oslanjajući se u velikoj mjeri na otvoreni kod. Za implementaciju koristi mrežnu opremu naručitelja – u ovom slučaju telekoma, ali to može biti i banka, osiguravajuća kuća, trgovački lanac… Ako je mrežna infrastruktura već postavljena, za implementaciju je dovoljan četveročlani Combisov tim i nekoliko mjeseci rada, što uključuje i obuku korisnikovih zaposlenika. 

Kako bi bio u skladu s regulativom Europske unije, ima ugrađen modul nazvan Trust center, čija je zadaća zaštita potrošačkih podataka anonimiziranjem i agregiranjem. Ujedno služi i za integraciju te analizu podataka potrebnih za stvaranje personaliziranih marketinških kampanja.

HT već ima slične servise u pogonu (Kupon2Go, Heat Maps). Husky djeluje kao koristan dodatak i proširenje toj ponudi, tim prije zbog toga što ga je moguće koristiti i kao uslugu u “oblaku”, što telekomima i drugim organizacijama koje raspolažu velikim setovima anonimiziranih podataka otvara mogućnost preprodaje istih svima zainteresiranima.

Za implementacije većih razmjera mogli bi biti zainteresirani veliki igrači – poput banaka, trgovačkih lanaca i osiguravajućih kuća – iako veliki broj njih već razvija vlastita rješenja, pa je dvojbeno koliko će korisnika doista uspjeti privući. No, dobra prilika mogle bi biti srednje veličine, tvrtke koje si ne mogu priuštiti punu instalaciju, ali mogu i žele koristiti servis te vrste na zahtjev putem clouda.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Što ste propustili

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 35 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je već stiglo najmanje pet uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.

Kultura 2.0

Ne smijemo dozvoliti da nam se djeca pogube u virtualnoj stvarnosti igara

Prije nekoliko godina dala sam intervju za Netokraciju na temu virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR). Koju sam tada vrlo naivno zagovarala. Sad ju više ne zagovaram. Dapače, povlačim se iz profesionalnog djelovanja u polju digitalnih medija i filma. Ali prije nego se povučem, želim opozvati svoje previše olako dane osvrte.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Gaming

Od Google Stadije do Apple Arcadea: Provjerili smo (nama) najvažnije gaming događaje 2019.

U novoj gaming epizodi Netokracija Podcasta prisjećamo se bitnih prošlogodišnjih vijesti iz najveće zabavne industrije, a o već tekućoj 2020. komentiramo poznate najave i naslove koje željno iščekujemo.