Husky je Big Data alat koji bi direktori mogli zavoljeti

Husky je Big Data alat koji bi direktori mogli zavoljeti

Kad čujemo "husky", većini nas prva asocijacija bit će slika simpatičnih pasa oštrih svijetlih očiju koji na dalekom sjeveru Zemlje vuku sanjke po ledu i snijegu. No, ta engleska riječ ima i druga značenja - primjerice, ljuskovit (slojevit) ili robustan, izdržljiv, snažan. Sve su to, čini se, imali na umu u Combisu dok su tražili naziv za svoj novi servis koji kombinira Big Data analitiku, CRM, geolokacijske kampanje i još štošta zanimljivog. Lik psa je na kraju završio u logotipu, dok su izdržljivost i robusnost nastojali ugraditi u konačni proizvod.

nezic4 combis

Jesu li u tome uspjeli? Morat ćemo se još malo strpjeti prije no što dobijemo definitivan odgovor na to pitanje jer je projekt tek uspješno okončao prvu probnu implementaciju. No, ono što smo imali prilike vidjeti tijekom prezentacije u sklopu devete Combisove konferencije u Šibeniku ostavilo je vrlo dobar dojam.

U jednoj rečenici, Husky je platforma za analizu mrežnog prometa mobilnih operatera koja omogućava prikupljanje, osiguravanje, korištenje i monetizaciju ogromnih količina podataka. Može posegnuti i za podacima iz drugih izvora, poput demografskih i geolokacijskih, ili ih pokupiti s društvenih mreža poput Facebooka i Twittera. Kad ih obradi, rezultat su strukturirana izvješća (u Excelu) i grafički prikazi koji mogu olakšati donošenje strateških odluka i (potencijalno) uštedjeti nemalu količinu vremena i novaca.

Pilot projekt ‘Planiranje proširenja 4G mreže’ proveden je u Hrvatskom Telekomu, no mogućnosti primjene nisu usko vezane samo uz telekomunikacije: tu su i trgovina, turizam, nekretnine, oglašavanje, promet, javni prijevoz, javna i državna uprava, bankarstvo, osiguranje… Jedino ograničenje, u stvari, predstavljaju količina i vrsta podataka kojima naručitelj raspolaže.

8 dana, 844 milijuna različitih podataka

O koliko podataka pričamo? Pa, Dražen Nežić, Combisov programski inženjer specijalist, tijekom predstavljanja je naveo kako su u osam dana trajanja pilot projekta obradili 844 milijuna različitih zapisa.

Pokazao nam je kako Husky temeljem tih podataka može pratiti, na primjer, gdje ima najviše vlasnika pametnih telefona koji podržavaju 4G mreže, u koje su doba dana i tjedna najaktivniji, kojim područjima gradova, općina i županija najviše gravitiraju, pri čemu razlikuje domaće i inozemne korisnike, kao i poslovne od privatnih, starije od mlađih. I tako dalje, i tako dalje…

nezic3

Uz korištenje iste platforme i drukčijih podataka, može pratiti koliko je novca potrošeno u krugu od 500 metara od zadane lokacije (što već radi banka BBVA u Španjolskoj), kamo turisti najčešće zalaze i koliko se zadržavaju, pa i utvrditi je li važno ima li trgovački centar kino ili nema. S ponešto modificiranja, poslužit će i kao sustav uzbunjivanja u realnom vremenu – primjerice, primijetiti kad se na Twitteru veliki broj korisnika odjednom počne žaliti na nedostupnost neke usluge.

A tehnologija, oprema, implementacija?

Husky počiva na nizu tehnologija (HADOOP, Spark, Elastic, Kafka, OpenSuse, Docker, Ansible, OpenStreetMap – da spomenemo samo neke), oslanjajući se u velikoj mjeri na otvoreni kod. Za implementaciju koristi mrežnu opremu naručitelja – u ovom slučaju telekoma, ali to može biti i banka, osiguravajuća kuća, trgovački lanac… Ako je mrežna infrastruktura već postavljena, za implementaciju je dovoljan četveročlani Combisov tim i nekoliko mjeseci rada, što uključuje i obuku korisnikovih zaposlenika. 

Kako bi bio u skladu s regulativom Europske unije, ima ugrađen modul nazvan Trust center, čija je zadaća zaštita potrošačkih podataka anonimiziranjem i agregiranjem. Ujedno služi i za integraciju te analizu podataka potrebnih za stvaranje personaliziranih marketinških kampanja.

HT već ima slične servise u pogonu (Kupon2Go, Heat Maps). Husky djeluje kao koristan dodatak i proširenje toj ponudi, tim prije zbog toga što ga je moguće koristiti i kao uslugu u “oblaku”, što telekomima i drugim organizacijama koje raspolažu velikim setovima anonimiziranih podataka otvara mogućnost preprodaje istih svima zainteresiranima.

Za implementacije većih razmjera mogli bi biti zainteresirani veliki igrači – poput banaka, trgovačkih lanaca i osiguravajućih kuća – iako veliki broj njih već razvija vlastita rješenja, pa je dvojbeno koliko će korisnika doista uspjeti privući. No, dobra prilika mogle bi biti srednje veličine, tvrtke koje si ne mogu priuštiti punu instalaciju, ali mogu i žele koristiti servis te vrste na zahtjev putem clouda.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Što ste propustili

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.

Mobilno

Apple Arcade i Apple TV+ stižu uskoro i u Hrvatsku

Osim novih iPhone modela, jučer smo saznali i novosti o dvije pretplatničke usluge koje nas čekaju iz Applea.

Tehnologija

Stručnjaci Microblinka i Infinuma: Apple je i dalje inovativan!

Gdje Apple vodi, a gdje kaska? Saznali smo kako developeri gledaju na stanje Apple ekosustava.

Video

Što čini dobar digitalni kafić? U 4 epizode nalazimo odgovore.

Jedni žele zaraditi, drugi raditi - kako povezati interese ugostitelja i digitalnih nomada? Saznali smo u razgovoru s njima.