HelpBalkans.org: Upoznajte i direktno pomognite obiteljima koje su zadesile poplave

HelpBalkans.org: Upoznajte i direktno pomognite obiteljima koje su zadesile poplave

Iako se o poplavama i njihovim posljedicama manje govori u medijima, to nikako ne znači da je potreba za donacijama i drugim vrstama pomoći prestala. Najbolje to znaju oni koji su osobno povezani s tom tragedijom, stoga ne čudi što je ideja za platformu HelpBalkans.org stigla upravo od osobe čija je obitelj pogođena poplavom, Martine Čuljak. Prednost nad ostalim načinima doniranja je što se putem ove platforme može osobno povezati s obitelji ili pojedincima kojima se želi pomoći, a Martina objašnjava da se na taj način htjelo staviti "lice" na katastrofu.

HelpBalkans

Iako se o poplavama i njihovim posljedicama manje govori u medijima, to nikako ne znači da je potreba za donacijama i drugim vrstama pomoći prestala. Najbolje to znaju oni koji su osobno povezani s tom tragedijom, stoga ne čudi što je ideja za platformu HelpBalkans.org stigla upravo od osobe čija je obitelj pogođena poplavom, Martine Čuljak. Prednost nad ostalim načinima doniranja je što se putem ove platforme može osobno povezati s obitelji ili pojedincima kojima se želi pomoći, a Martina objašnjava da se na taj način htjelo staviti “lice” na katastrofu.

Iako većina obitelji istaknutih na stranici za sada dolazi iz Gunje, odakle je i Martinina obitelj, cilj je u okviru ove neprofitne organizacije zastupati interese svih obitelji pogođenih poplavama, bilo da su u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini ili u Srbiji. Da bi se to postiglo, intervjuiraju se obitelji i izlistavaju individualni profili na platformi. Martina objašnjava:

Svaki profil ima profilnu fotografiju, kratku priču, a navedeno je i ono što je obitelji najpotrebnije. Također prikupljamo informacije o njihovim vještinama u svrhu eventualne dugoročnije pomoći, što u smislu povezivanja kandidata s poslodavcima, što u smislu predstavljanja raznih projekta koji bi omogućili normalno funkcioniranje obitelji na tim područjima.

Većina tih obitelji ne bi se imala priliku predstaviti na sličan način na kakvim drugim platformama, poput onih za crowdfunding, a uočila je da tradicionalni načini prikupljanja pomoći ne pružaju donatorima dobar uvid u ono što je ljudima stvarno potrebno, kao ni zadovoljstvo da mogu vidjeti i čuti da su nekoga konkretno usrećili. Pojašnjava i način funkcioniranja platforme:

Za razliku od raznih humanitarnih organizacija, pomoć kroz HelpBalkans platformu izravna je i brza. Proces je jednostavan – donator pošalje donatorsku ponudu kroz profil obitelji, a mi obavijestimo obitelj da će ih donator kontaktirati te proslijedimo njihove informacije donatoru. Od tog trenutka se donator direktno povezuje s obitelji. Nakon toga pratimo razvoj komunikacije i isporuke –  i s jedne i s druge strane.

Donatori se na ovaj način mogu direktno povezati s obiteljima kojima je pomoć potrebna.
Donatori se na ovaj način mogu direktno povezati s obiteljima kojima je pomoć potrebna.

U samo prvom tjednu postojanja platforme imali su 110 privatnih donacijskih upita te su zatvorili 10 uspješnih donacija. Reakcije su, kako navodi, iznimno pozitivne, a tim sada radi na tome da se proces donacija još više ubrza i automatizira, kako bi uspješnih donacija bilo što više. Inače, osim Martine, koja je i osnivačica platforme, tim se sastoji od Marija Jankovića, glavnog developera, Bojana Janjanina, koji je zadužen za dizajn, te Jurice Krajačića, praktikanta. U timu koji je zadužen za Srbiju nalaze se Miljana Vujošević, koja se bavi digitalnim marketingom i koordinacijom, te Ljiljana Vasić, koordinatorica na terenu s 10 godina iskustva osnivanja i rada u neprofitnoj organizaciji “Pomoć Deci”. Još se uvijek traže koordinatori za Bosnu i Hercegovinu.

Financijska pomoć najpotrebnija

Ako želite donirati obiteljima, Martina će vas rado uputiti i što je najpotrebnije.

Ono što je ljudima najpotrebnije za sad je zaista financijska pomoć. Iako svi žele što prije opremiti kuće, za što im je potreban i namještaj, to jednostavno još nije moguće jer će isušivanje trajati još barem dva mjeseca. Dosta ljudi je ostalo bez ikakvog posla i bez ikakvih primanja. To su naša najnovija saznanja koja se još trebaju odraziti na web stranici kroz izlistavanje prioriteta po obiteljima.

Sljedeći koraci su, uz privatne donacije, ostvarenje suradnje sa poduzećima koja bi se htjela uključiti, kao i organizacija grupnih akcija, poput opremanja djece za novu školsku godinu. Inače, HelpBalkans može se pratiti i putem Facebooka, gdje se redovito izvještava o stanju na terenu, ali i također predstavljaju pojedinci i obitelji kojima je pomoć potrebna. I istina, kada posljedice katastrofe dobiju svoja lica i glas, teško ih je ne vidjeti, ne čuti ih i ne pomoći im, posebice kad možete biti sigurni da ćete direktno stupiti u kontakt s onima kojima je pomoć potrebna i iz prve ruke dobiti informacije o stvarnom stanju na terenu.

Komentari

  1. sanja majić

    sanja majić

    27. 10. 2014. u 8:14 pm Odgovori

    Svaka čast na svemu što činite,mogu samo reći d sam se u ovih 5,5mj.toliko isplakala radi ove nesreće koja nas je zadesila,ali zadnjih dana plačem jer nitko nije nikada stavio nas niti na jedan spisak i do sada nismo dobili ni marke.Nas je 6 na ovom kućanstvu i svekar na koga kuća glasi je bolestan i treba na neke operacije a i svekrva je bolesna.Sada još uvijek nisu u svojoj kući jer nemaju uvjeta(mi smo na katu),a od države ili vlade koja stalno raspisuje neke natječaje koje mi ispunjavamo(uglavnom jedno te isto)nismo nikad ništa dobili.Ovo vam pišem da imate neki uvid kakva je situacija sa pojedinim obiteljima,jedino mi je drago što moja djeca kad su bježala u izbjeglištvo nisu imale traume jer neznam kako bih to podnijela.Hvala i sretno,da usrećite što više obitelji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.

Startupi i poslovanje

Splitsko Litto preuzima rezervacije i prijave gostiju, ali i druge brige domaćih iznajmljivača

Što se dogodi kada lokalni iznajmljivači odluče digitalizacijom riješiti probleme s kojima se i sami bore?