HelpBalkans.org: Upoznajte i direktno pomognite obiteljima koje su zadesile poplave

HelpBalkans.org: Upoznajte i direktno pomognite obiteljima koje su zadesile poplave

Iako se o poplavama i njihovim posljedicama manje govori u medijima, to nikako ne znači da je potreba za donacijama i drugim vrstama pomoći prestala. Najbolje to znaju oni koji su osobno povezani s tom tragedijom, stoga ne čudi što je ideja za platformu HelpBalkans.org stigla upravo od osobe čija je obitelj pogođena poplavom, Martine Čuljak. Prednost nad ostalim načinima doniranja je što se putem ove platforme može osobno povezati s obitelji ili pojedincima kojima se želi pomoći, a Martina objašnjava da se na taj način htjelo staviti "lice" na katastrofu.

HelpBalkans

Iako se o poplavama i njihovim posljedicama manje govori u medijima, to nikako ne znači da je potreba za donacijama i drugim vrstama pomoći prestala. Najbolje to znaju oni koji su osobno povezani s tom tragedijom, stoga ne čudi što je ideja za platformu HelpBalkans.org stigla upravo od osobe čija je obitelj pogođena poplavom, Martine Čuljak. Prednost nad ostalim načinima doniranja je što se putem ove platforme može osobno povezati s obitelji ili pojedincima kojima se želi pomoći, a Martina objašnjava da se na taj način htjelo staviti “lice” na katastrofu.

Iako većina obitelji istaknutih na stranici za sada dolazi iz Gunje, odakle je i Martinina obitelj, cilj je u okviru ove neprofitne organizacije zastupati interese svih obitelji pogođenih poplavama, bilo da su u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini ili u Srbiji. Da bi se to postiglo, intervjuiraju se obitelji i izlistavaju individualni profili na platformi. Martina objašnjava:

Svaki profil ima profilnu fotografiju, kratku priču, a navedeno je i ono što je obitelji najpotrebnije. Također prikupljamo informacije o njihovim vještinama u svrhu eventualne dugoročnije pomoći, što u smislu povezivanja kandidata s poslodavcima, što u smislu predstavljanja raznih projekta koji bi omogućili normalno funkcioniranje obitelji na tim područjima.

Većina tih obitelji ne bi se imala priliku predstaviti na sličan način na kakvim drugim platformama, poput onih za crowdfunding, a uočila je da tradicionalni načini prikupljanja pomoći ne pružaju donatorima dobar uvid u ono što je ljudima stvarno potrebno, kao ni zadovoljstvo da mogu vidjeti i čuti da su nekoga konkretno usrećili. Pojašnjava i način funkcioniranja platforme:

Za razliku od raznih humanitarnih organizacija, pomoć kroz HelpBalkans platformu izravna je i brza. Proces je jednostavan – donator pošalje donatorsku ponudu kroz profil obitelji, a mi obavijestimo obitelj da će ih donator kontaktirati te proslijedimo njihove informacije donatoru. Od tog trenutka se donator direktno povezuje s obitelji. Nakon toga pratimo razvoj komunikacije i isporuke –  i s jedne i s druge strane.

Donatori se na ovaj način mogu direktno povezati s obiteljima kojima je pomoć potrebna.
Donatori se na ovaj način mogu direktno povezati s obiteljima kojima je pomoć potrebna.

U samo prvom tjednu postojanja platforme imali su 110 privatnih donacijskih upita te su zatvorili 10 uspješnih donacija. Reakcije su, kako navodi, iznimno pozitivne, a tim sada radi na tome da se proces donacija još više ubrza i automatizira, kako bi uspješnih donacija bilo što više. Inače, osim Martine, koja je i osnivačica platforme, tim se sastoji od Marija Jankovića, glavnog developera, Bojana Janjanina, koji je zadužen za dizajn, te Jurice Krajačića, praktikanta. U timu koji je zadužen za Srbiju nalaze se Miljana Vujošević, koja se bavi digitalnim marketingom i koordinacijom, te Ljiljana Vasić, koordinatorica na terenu s 10 godina iskustva osnivanja i rada u neprofitnoj organizaciji “Pomoć Deci”. Još se uvijek traže koordinatori za Bosnu i Hercegovinu.

Financijska pomoć najpotrebnija

Ako želite donirati obiteljima, Martina će vas rado uputiti i što je najpotrebnije.

Ono što je ljudima najpotrebnije za sad je zaista financijska pomoć. Iako svi žele što prije opremiti kuće, za što im je potreban i namještaj, to jednostavno još nije moguće jer će isušivanje trajati još barem dva mjeseca. Dosta ljudi je ostalo bez ikakvog posla i bez ikakvih primanja. To su naša najnovija saznanja koja se još trebaju odraziti na web stranici kroz izlistavanje prioriteta po obiteljima.

Sljedeći koraci su, uz privatne donacije, ostvarenje suradnje sa poduzećima koja bi se htjela uključiti, kao i organizacija grupnih akcija, poput opremanja djece za novu školsku godinu. Inače, HelpBalkans može se pratiti i putem Facebooka, gdje se redovito izvještava o stanju na terenu, ali i također predstavljaju pojedinci i obitelji kojima je pomoć potrebna. I istina, kada posljedice katastrofe dobiju svoja lica i glas, teško ih je ne vidjeti, ne čuti ih i ne pomoći im, posebice kad možete biti sigurni da ćete direktno stupiti u kontakt s onima kojima je pomoć potrebna i iz prve ruke dobiti informacije o stvarnom stanju na terenu.

Komentari

  1. sanja majić

    sanja majić

    27. 10. 2014. u 8:14 pm Odgovori

    Svaka čast na svemu što činite,mogu samo reći d sam se u ovih 5,5mj.toliko isplakala radi ove nesreće koja nas je zadesila,ali zadnjih dana plačem jer nitko nije nikada stavio nas niti na jedan spisak i do sada nismo dobili ni marke.Nas je 6 na ovom kućanstvu i svekar na koga kuća glasi je bolestan i treba na neke operacije a i svekrva je bolesna.Sada još uvijek nisu u svojoj kući jer nemaju uvjeta(mi smo na katu),a od države ili vlade koja stalno raspisuje neke natječaje koje mi ispunjavamo(uglavnom jedno te isto)nismo nikad ništa dobili.Ovo vam pišem da imate neki uvid kakva je situacija sa pojedinim obiteljima,jedino mi je drago što moja djeca kad su bježala u izbjeglištvo nisu imale traume jer neznam kako bih to podnijela.Hvala i sretno,da usrećite što više obitelji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.