HCL.hr prvi domaći medij s YouTube Silver Play nagradom

Kako je HCL.hr postao prvi domaći medij s više od 100.000 YouTube pretplatnika

U bespućima YouTubea mnoštvo je kanala, a one s velikim brojem pretplatnika, osim internetske slave, čekaju i nagrade kad prijeđu određeni broj pretplatnika koje dodjeljuje sam YouTube. Jednom takvom može se pohvaliti HCL.hr, domaći gaming portal koji je ovih dana dobio Silver Play Button nagradu nakon prelaska broja od 100.000 pretplatnika. Iako nije riječ o jedinom kanalu iz Hrvatske koji je dobio ovo priznanje, zanimljivo je kako je riječ o prvom mediju, a za Netokraciju su ispričali kako je sve krenulo i odakle naglasak na video produkciji.

igor_belan_jpg
Belan: Sama brojka od 100 000 pretplatnika nešto je predivno za vidjeti svaki put kad dođem na naš YouTube kanal, što je inače oko 9000 puta dnevno. 🙂

Ako ste ljubitelj računalnih igara, vjerojatno znate za HCL.hr, domaći gaming portal, a sudeći prema brojkama dobre su šanse da ih pratite preko društvenih mreža. Ili možda preko YouTubea, zajedno s drugih više od 100.000 pretplatnika. Upravo je potonja činjenica i razlog što su ovih dana dobili Silver Play Button nagradu koju dodjeljuje sam YouTube. Iako nisu prvi kanal iz Hrvatske koji je uspio u tome, riječ je o prvom mediju koji se može pohvaliti ovakvim priznanjem.

Igor Belan, glavni urednik HCL-a, objašnjava kako YouTube kanal mora skupiti preko 100.000 pretplatnika nakon čega se pojavi opcija za preuzimanje nagrade pri čemu vlasnik kanala može odrediti gdje želi da mu se nagrada pošalje. Ne iznenađuje kako je procedura malo kompliciranija ako je riječ o Hrvatskoj jer će trebati riješiti i ponešto dokumentacije, a moguće je očekivati i carinu.

Ja sam osobno nakon sve dokumentacije još morao napisati potpisanu izjavu kojom jamčim da se radi o nagradi koja nam dolazi besplatno, o trošku pošiljatelja, te priložiti dokaz da smo mi zaista zaslužili tu nagradu što sam riješio uz pomoć nekoliko screenshota i linkova. Tek nakon toga je paket prošao carinu i došao u naš ured.

No, ni omanja birokratska zavrzlama ne umanjuje zadovoljstvo zbog nagrade.

Sama brojka od 100.000 pretplatnika nešto je predivno za vidjeti svaki put kad dođem na naš YouTube kanal, što je inače oko 9000 puta dnevno. 🙂 No, dobiti ovako lijepo uokvirenu fizičku nagradu i postaviti je na zid u uredu totalno je drugi par rukava. Ekipa iz YouTubea definitivno zna svoj posao – ovakve stvari dižu motivaciju, samopouzdanje, a i dobiješ nekakvu neobičnu potrebu da podebljaš produkcijski budžet za video sadržaje kada ti takva nagrada stigne.

Više od 800 videa u pet godina

silver_play_nagrada_hcl_resize
Da nisu vjerovali da mogu doći do velikog broja korisnika, ne bi kretali u YouTube avanturu.

HCL iza sebe ima više od 800 videa nastalih u proteklih pet i nešto godina, a Igor se prisjeća kako je, kad su tek kretali, YouTube bio potpuno drugačija platforma, ne samo tehnički, već i po pitanju gledatelja koji tada nisu navikli gledati sadržaje kakve danas prihvaćaju.

Otprilike tada se počela malo ozbiljnije oblikovati scena na YouTubeu u pogledu stranih kanala, no pokretati YouTube kanal u Hrvatskoj sa sadržajem na našem jeziku generalno nije bila dobra ideja 2010. godine – svaki video zahtijeva mnogo truda i rada, a financijski ne donosi doslovno ništa. Lokalni oglašivači tada nisu bili zainteresirani za oglašavanje unutar videa, a hrvatski youtuberi nisu mogli ni postati partneri s YouTubeom pa da se barem ubere nešto novca od AdSensea.

Igor naglašava kako ne bi uložio ovoliko truda da nije vjerovao kako je u pet godina moguće doći do velikih brojeva, ali i da će se domaća scena razviti toliko da će YouTube kanal postati važan dio HCL portala, ali i lokalne medijske kulture.

No ipak, moram reći da ni moje najoptimističnije projekcije nisu predviđale baš 100.000 pretplatnika u pet godina, već oko 50.000. 🙂 Dakle, računao sam da bi bilo vrlo impresivno kada bismo godišnje privukli oko 10.000 novih pretplatnika. Danas, kada zaista znamo što radimo po pitanju produkcije tih videa, dobivamo oko 10.000 novih pretplatnika svaki mjesec.

Za nas se prisjetio i prvog HCL-ovog videa iz sad već davne 2010. godine. Iako budi nostalgiju, Igor dodaje da im je kvaliteta video sadržaja znatno drugačija nego ranije.

Video komentari zaslužni za rast kanala

Budući da velik broj pretplatnika ne dolazi samo tako, potrebno je uložiti vrijeme i trud u izradu videa, njihovu kvalitetu i sadržaj. Zbog toga me zanimalo kako po tom pitanju stvari funkcioniraju u HCL-u, a Igor strpljivo objašnjava kako sve ovisi o formatu, odnosno rade li video komentare, recenzije ili specijale. Upravo im recenzije i video materijali uzimaju najviše vremena, od pet pa i do 20 radnih sati, što može značiti i velik broj radnih dana zbog svih obaveza koje imaju. Na početku je video sadržaj radio sam ili uz povremenu pomoć kolega, no danas to uključuje više ljudi:

YouTube kanal nam je toliko važan da svi bliski suradnici HCL-a znaju snimati gameplay u optimalnom formatu za YouTube i pisati scenarij. Dapače, naš izvršni urednik Zoran Žalac je u međuvremenu postao majstor video montaže pa on danas slaže neke od naših najboljih video recenzija i specijala dok ja samo posuđujem glas i postavljam neke završne dodire na svaki.

No, na neke video sadržaje poput ovoga zna im otići i dva tjedna posla:

Nedostatak vremena potaknuo je i osmišljavanje formata video komentara, gdje Igor jednostavno pokrene neku novu igru te ju pri tome komentira, zbog čega gledatelji dobiju iskustvo igranja iz prve ruke.

To su opušteniji, spontani video uratci češće zabavnog nego informativnog karaktera, no to je nekako i poanta – igre su tu da nas zabave. Kod takvih videa nema pisanja scenarija, a nema ni mnogo montaže pa, iako su to tipično video uratci duži od 15 minuta, zapravo ih je najjednostavnije za napraviti. Recenzije i specijali ono su na što se najviše ponosimo, jer znamo koliko truda i rada odlazi na svaki takav video, no upravo na krilima video komentara nam je kanal narastao tu gdje je danas.

Prvo svjetska dominacija pa nova nagrada

Potencijal online video industrije polako se prepoznaje i na ovim prostorima, posebno unazad posljednjih godinu ili dvije, a Igor naglašava kako mu je drago vidjeti da sve više ozbiljnih medijskih kuća pokreće YouTube kanale za svoje emisije, pri čemu kao primjer dobro vođenog kanal ističe onaj za The Voice Hrvatska. Sve je više i mladih youtubera koji pokreću vlastite kanale inspirirane popularnim trendovima, a Igor objašnjava da, iako to nije osobito originalno, može biti dobra odskočna daska za nešto veće poput primjerice humorističnog kanala. Kad je riječ o tome što nedostaje lokalnoj YouTube sceni, Igor kaže:

Svakako nam nedostaje malo raznovrsnosti i kreativnosti, kao i kvalitete po pitanju produkcije, no neki kanali pokazuju pomake na bolje svakim objavljenim videom. Znam i da su neki veći i ozbiljniji oglašivači prepoznali potencijal direktne suradnje s lokalnim Youtube kanalima, no stvar je u tome da nema mnogo profesionalno vođenih kanala koji znaju kako postupati s većim brandovima.

YouTubeova Silver Play nagrada veliko je priznanje, a na pitanje koji je sljedeći cilj, odnosno je li to možda Gold nagrada koja se dodjeljuje za milijun pretplatnika, Igor uz osmijeh odgovara:

Eh, ta gold nagrada. 🙂 Bilo bi lijepo objesiti je na zid u uredu, no ne vjerujem da ćemo ikada pričajući hrvatski dosegnuti milijun pretplatnika. Ali hej – u gamingu smo, a u gamingu nekada ne moraš uopće pričati da te cijeli svijet razumije. Ukratko, imamo neke ideje za svjetsku dominaciju, ali otom potom. Za sada se još divimo tom svjetlucavom Silver Play Buttonu što dobismo iz velike Amerike i polako planiramo kako ćemo vas sve prevariti za 1. travnja i kakvu ćemo tortu napraviti za 11. rođendan HCL-a u svibnju. 🙂

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.