HCL.hr: hrvatski gameri ne zaslužuju ovako kvalitetan i perspektivan internetski magazin

HCL.hr: hrvatski gameri ne zaslužuju ovako kvalitetan i perspektivan internetski magazin

HCL iliti Hrvatska Cyber Liga, okupljašite svih onih koji će vas u Counter Strikeu pobijediti nožem, iako vi nosite AK47, onih koji će vas u StarCraftu 2 pobijediti prije nego vi pošaljete vaše jedinice po minerale, onih koji umjesto na društvenim mrežama (i Netokraciji!) vrijeme provode iza Modern Warfarea i Battlefielda - okupljalište gamera. Kombinacija udruge HCL i danas pokojnog Cro-Gaming.com portala danas čini jednu od najvećih zajednica igrača računalnih igara u Hrvatskoj koja producira vezani sadržaj kojeg se ne bi posramile ni neke televizijske kuće. U razgovoru s Igorom Belanom, glavnim urednikom portala saznat ćete sve o povijesti i radu HCL.hr portala...

HCL.hr

HCL iliti Hrvatska Cyber Liga, okupljalište svih onih koji će vas u Counter Strikeu pobijediti nožem, iako vi nosite AK47, onih koji će vas u StarCraftu 2 pobijediti prije nego vi pošaljete vaše jedinice po minerale, onih koji umjesto na društvenim mrežama (i Netokraciji!) vrijeme provode iza Modern Warfarea i Battlefielda – okupljalište gamera.

Udruženje udruge HCL i danas pokojnog Cro-Gaming.com portala čini jednu od najvećih zajednica igrača računalnih igara u Hrvatskoj koja producira vezani sadržaj kojeg se ne bi posramile ni neke televizijske kuće.

U razgovoru s Igorom Belanom, glavnim urednikom portala saznat ćete sve o povijesti i radu HCL.hr portala, čiju sam video recenziju Portala 2 osobno odgledao valjda 50 puta, manjim dijelom zbog same igre, a većim dijelom zbog odlične naracije i produkcije.

Cro-Gaming i HCL

Popularni Hacker, jedan od prvih informatičkih časopisa posvećen računalnim igrama (usput, tko se sjeća ocjene StarCrafta u recenziji Damira Rukavine? ;)) je, osim samog časopisa imao i forum na kojem su se igrači i čitatelji okupljali. Nažalost, gašenjem časopisa ugasio se i forum, no srećom, nekolicina entuzijasta se uspjela okupiti i pokrenuti Cro-Gaming.com. Portal je bio pogonjen Mambo CMS-om, pretečom današnje Joomle, dok je za forum bio zaslužan phpBB.

Forum je bio na phpBB-u za početak, sjećam se neke plave teme koju nitko nije znao pretjerano dobro prilagoditi (staviti logo u zaglavlje foruma bio je epic win). Ja sam tada imao oko 15 godina, a kako sam već tada intenzivno pratio PC hardver i overclockiranje općenito, moja uloga je bila ‘hardver recenzent’ (što mi je smiješno danas, pogotovo s obzirom na godine).

S druge strane, 2002. godine osnovala se udruga HCL, koja je za cilj imala organizirati multiplayer turnire na razini države. U tome su bili prilično uspješni, ostvarili su suradnju s mnogim igraonicama u kojima su se održavali turniri, no na domeni HCL.hr tada je zjapio običan site s osnovnim informacijama o udruzi. Vodstvo udruge je stupilo u kontakt s Cro-Gamingom izrazivši želju za spajanjem; Cro-Gaming bi vodio brigu o stranicama udruge i tamo objavljivao vijesti iz svijeta gaminga.

Sve je krenulo od foruma.

Naravno, dvoumljenja je bilo među Cro-Gamingom, no shvatili su da je spajanje i promjena imena ipak dobra stvar – uz recenzije i sav ostali sadržaj kojeg su objavljivali na starom portalu, sada će imati i eksluzivne objave sa HCL-ovih LAN turnira. Kako kaže Igor Belan:

Uostalom, budimo realni – HCL.hr je totalno bolja domena od cro-gaming.com.

Iako je sama udruga stara 10 godina, zajednički HCL.hr portal rodio se 21. svibnja 2005. Naravno, kao i kod svakog sličnog portala, radi se o okvirno-dogovorenom datumu 🙂

Rad uz studiranje? Da, molim!

Kroz redakciju HCL-a prošlo 70-ak ljudi, no unatoč tome, Belan kaže kako trenutno imaju najmanje ljudi u povijesti portala. Dok on obavlja dužnosti glavnog urednika, web dizajnera, video montažera, community menadžera i svega ostalog (kao tipični oglas za posao informatičara), u radu portala sudjeluju još i Zoran Žalac kao izvršni urednik i lektor te Duje Kozomara kao autor (i najljepši od trojice mušketira, tvrdi Belan).

Naravno, brojni stalni i manje stalni suradnici daju svoj doprinos portalu, a po potrebi angažiraju i stručne suradnike koji pokrivaju neke specifične teme, odnosno neke specifične igre. Obzirom da HCL-u treba “svježe krvi”, ovim putem vas pozivaju da, ukoliko ste pismeni i volite računalne igre, javite im se na admin@hcl.hr. Studenti, srednjoškolci, zaposleni – odvojite nekoliko minuta svog vremena i napišite testnu recenziju neke igre na koju trošite noći, vijest o još jednom odgađanju nekog naslova i slično i javite se HCL-ovcima.

Na pitanje što zapravo rade, Belan kaže kako je svoje studiranje i srednju školu završio uz rad na HCL-u, a plan je upisati i specijalistički studij poslovne informatike. Zoran studira novinarstvo, a Duje pravo.

Oni osim studiranja i HCL-a ne rade ništa. Apsolutno ništa (dobro, Duje tobože glumi u Ruži vjetrova, a tu i tamo pišu i za neke druge medije). A ja se uz HCL bavim još freelance web dizajnom i vođenjem, pazite ovo – obiteljske trgovine mješovitom robom… od čega zapravo i zarađujem većinu svog novca.

Video recenzije

Kako sam spomenuo u uvodu, prva video recenzija koju sam pogledao na HCL-ovom YouTube kanalu bila je ona za Portal 2. Nažalost, ne postoji riječ kojom bih vam opisao zadovoljstvo te 7-minutne recenzije. Odlično odabrani kadrovi, sadržajna koncepcija recenzije (uvod koji vas privuče na daljnje gledanje, razrada svakog aspekta igre), tečna i vokabularom bogata naracija te odličan izbor pozadinske glazbe urezali su mi ovu recenziju u pamćenje i redovito se uhvatim kako ju gledam opet i opet.

Detaljan pristup izradi ovih video recenzija košta i puno vremena, otprilike 3-4 dana uz 5-6 sati rada dnevno u komadu:

Izrada jednog videa složen je proces koji smo podjelili na pisanje scenarija (skraćeni i posebno prilagođeni oblik tekstualne recenzije spreman za naraciju), snimanje glasa (nemamo studio, snimam u najtišem prostoru koji mogu naći i kasnije se glas prilagođava da zvuči što bolje), traženje prikladne besplatne glazbe za taj video, snimanje gameplaya iz igara ili preuzimanje službenih trailera (press kitovi ili službeni YouTube) i na kraju montaža svega toga u konačni video. A čak nakon što je to uploadano na naš YouTube kanal, posao nije gotov.

[youtube width=”600″ height=”335″]http://www.youtube.com/watch?v=yeGfej7CeSA[/youtube]

Treba još jednom provjeriti video, dodati anotacije, napraviti dobar opis, urediti i objaviti punu recenziju na portalu (ili drugačiji tekst) te embedati video unutra i zatim ga objaviti i napraviti sve posebne grafike za taj članak, promovirati ga na društvenim mrežama itd. Često ovo sve radim sam, ali imamo i dobar sistem za dijeljenje gameplay snimki koje opet dolaze do mene od drugih autora, uz posebne postavke za kvalitetu tih videa. Scenarije često piše Zoran ili pak autor recenzije (ako je netko od suradnika), a i svi zajedno radimo na novim idejama za nove videe u posebnom odjeljku HCL foruma vidljivom samo nama koji radimo oko HCL-a.

Osim recenzija, HCL mjesečno objavljuje i pregled igara koje će se igrati idućeg mjeseca i tako zaokružuju sve potrebne načine informiranja hrvatske zajednice gamera. Naravno, kvaliteta (HCL) portala se prenosi i na njihov YouTube kanal, gdje se redovito vodi evidencija o broju pretplatnika i daje se poseban trud i na toj mreži.

Zarada nije cilj

Iako im zarada nije bila misao vodilja u radu na portalu, ekipa HCL-a je prve troškove počela pokrivati kroz AdSense oglase, a danas su dio domaće AdNet mreže, ali im se javljaju i oglašivači. Kako tvrdi Belan, vrijeme koje bi utrošili na sastanke i ponude radije će utrošiti u stvaranje kvalitetnog sadržaja.

Recenzije? Obilne i odlične.

Njihovom srećom (malo tržište gamerske industrije u Hrvatskoj?) oglašivači im se javljaju i sami. Za igre koje recenziraju se brinu sami; nabavljaju ih izravno od izdavača ili lokalnih informatičkih tvrtki s kojima su ostvarili kontakt. Naravno, profesionalnost je na razini i to što im je ustupljena igra na recenziranje ne utječe na konačnu ocjenu. No, dobro bi im došao član tima koji će se brinuti samo o prodajnom dijelu cijele priče, zaključuje Igor.

Gamer.hr mreža?

Gamer.hr je prije desetak godina bio jedan od najbolje izvedenih gamerskih portala i okupljao je ogromnu zajednicu igrača, zaljubljenika u hardver i sve koji su imali ikakve dodirne točke s računalnim igrama. Danas je na žalost samo jedna lijepa uspomena u hrvatskom internetskom prostoru, a kvalitetno ga mijenja upravo HCL.hr. Nije to ni tako slučajno, obzirom da se početni entuzijazam brzo gubi.

No, u pokušaju da se očuva barem dio zajednice koja se okupljala oko pojedinih igara na podstranicama Gamera, HCL.hr je osigurao poseban server upravo za tu svrhu i danas postoji nekoliko odvojenih zajednica, primjerice za Counter-StrikeCall of Duty ili DotA-u:

Osobno sam često znao pomoći oko dizajna takvih portala/foruma, ali problem su često bili nedovoljno kvalitetni autori te nedovoljno motivirani ljudi. Nakon što ideja krene, već svega par dana je nekada bilo potrebno da se početni entuzijazam ugasi i da projekt počne lagano gubiti na snazi. Jednostavno – jako je teško naći motivirane individualce u sferi gaminga koji su kvalitetni autori, poznaju web i znaju kako treba raditi na njemu. I još su k tome voljni raditi besplatno, odnosno za beneficije u smislu besplatnih igara. A takve ljude trebamo da bi takvi portali i forumske zajednice uspjeli.

Klanovi uz podršku HCL-a

Klanovi su timovi koji zajednički nastupaju u igrama u borbama protiv drugih klanova. Često, takvi klanovi trebaju osnovnu internetsku stranicu i hosting, a često nemaju sredstava za takvo što, gdje opet u priču ulijeće HCL. Za klanove nude besplatni hosting i poddomenu (http://imeklana.hcl.hr) i do sada su tako podržali preko 50-ak klanova. No, na prste jedne ruke se mogu nabrojati oni ozbiljniji koji taj prostor koriste kako treba, na kojem promoviraju svoje rezultate i ističu sponzore. Ostali klanovi se, kaže Belan, brzo raspadaju, mijenjaju se članovi i općenito – nedostaje im ozbiljnosti.

Čast izuzecima, ali jednostavno kod većine fali ozbiljnosti kakvu viđamo u gamerskim krugovima u većim europskim zemljama. Stoga sada mnogo pažljivije biramo kome ćemo udjeliti besplatni hosting. Obično je dovoljno da negativnu presudu donesemo kad vidimo stvari poput „AJDE PLIZ!11 STAVIT ĆEMO VAM BANNER“ bez potpisa onoga tko šalje na kraju maila.

Igranje uživo odnosno – LAN party!

Sama HCL udruga služi kao glavni organizator raznih LAN partya i sličnih događanja poput nedavnog StarCraft 2 kupa koji je organiziran u suradnji s Harvey Normanom. Nakon četiri kvalifikacijska kupa koja su se odvijala online, finale se odvijalo u prostorima Harvey Norman trgovine u Zagrebu.

Ono što ekipa trenutno želi jest više iskoristiti svoju ESL licencu (Electronic Sports League) čiji je nositelj za Hrvatsku, organizirajući online kupove i u drugim igrama.

Također, organiziraju i manja okupljanja, neka samo medijski pokrivaju, dok drugima posude, kako Igor kaže, kabel ili dva. Ono bitno jest da ih je samo potrebno pitati i sve će se dogovoriti, savjetovati, pomoći. Može se reći kako HCL nije samo gaming portal (zajednica), već gamerska institucija za sve koji se bave igrama u Hrvatskoj; od samog izvještavanja, podrške klanovima i manjim zajednicama, do organizacije Zlatnog dabra, godišnjeg odabira najboljih i najgorih igara, ali i izvor pomoći oko svih gamerskih pitanja.

Gaming kao sport – skup, ali ne nužno

Bilo da igrate na računalu ili konzolama, igranje je relativno skupo, pod uvjetom da nabavljate originalne igre. No, ukoliko ne morate igru zaigrati odmah nakon izlaska, kroz nekoliko tjedana cijena bi joj se mogla i prepoloviti, a možda se pojavi i na nekakvim akcijama, što je sve veći trend u Hrvatskoj, gdje postoji zdrava konkurencija među trgovinama igrama i računalnom opremom.

Primjetio sam doduše da se kod lokalnih game shopova počela javljati jedna zdrava konkurencija, koja je dovela do sve češćih akcija i nižih cijena gdje se primjerice vrlo dobre PlayStation 3 igre (koje su obično najskuplje od svih platformi) mogu dobiti za 200 kn. A da ne pričam o PC igrama koje stare godinu ili dvije znaju koštati i ispod 100kn. Govorim naravno o cijenama u lokalnim game shopovima, a kada se spojimo online i provjerimo ponudu za PC/Mac na servisima poput Steama, tu se stvarno može naći odličnih akcija.

Protiv piratstva se bore na svakom koraku, ali Belan smatra kako je tu problem u samom društvu koje ne želi platiti za sadržaj koji konzumira (o čemu smo nedavno raspravljali na Netokraciji):

Redovito nas na Facebooku, putem mailova i poruka na forumu neki naši mlađi čitatelji pitaju gdje mogu ilegalno skinuti neku igru, traže od nas linkove. Što je apsolutno van svake pameti i u principu govori da su odgojeni u jednom takvom društvu gdje se igre skidaju s torrenata i dilaju na DVD-ima pod normalno. Jednom sam čak odgovorio nekome nešto u smislu „Znaš da ne pričamo o piratskim igrama ovdje, kupi igru u nekoj trgovini igrama“, na što je on odgovorio nešto u smilu „igrice se mogu kupiti?!“… za što se iskreno nadam da je bilo trollanje, iako je bio nekako premlad da bi shvaćao koncept trollanja.

Posjećenost?

Evo baš ti ovo pišem na prvi dan veljače, pa da vidimo kakva je situacija bila u prvom mjesecu 2012-te. Kaže Google Analytics ovako: 287,126 posjeta od 140,923 unikatnih posjetitelja s 819,807 pregleda stranica. Dakle uspješno smo se vratili od od onog gubitka podataka u studenom 🙂

Gamerska budućnost

Za sada HCL nema dugoročnije planove, no za ovu godinu imaju dosta toga pripremljeno: sâm site doživjet će neke tehničke i vizualne promjene, a najavljuje se i zanimljiva godina u kontekstu igraće industrije. Obećavaju više video materijala kao i više eSports natjecanja, no kronično im nedostaje ljudstva da bi se sve to uspješno provelo. Ukoliko želite pomoći ovoj izuzetnoj ekipi, javite im se – putem Facebooka, Twittera, e-maila, YouTubea ili HCL-ovog foruma.

HCL.hr primjer je dobro odrađenog tematskog portala koji okuplja zajednicu oko sebe. Ne samo da su prisutni na Internetu, već im aktivnosti zalaze i u offline svijet i tako predstavljaju cijelu gaming scenu u Hrvatskoj. Za kraj mogu slobodno zaključiti kako je HCL određeni krov nad glavom za sve hrvatske gaming klanove i entuzijaste koji bi, uz malu pomoć u obliku novih autora i suradnika, te naravno sponzora, mogao prerasti u pravu gamersku instituciju u Hrvatskoj.

A vi, dragi netokrati? Što ćete vi igrati u veljači?

[youtube width=”600″ height=”335″]http://www.youtube.com/watch?v=3BQ8k8iHxxw[/youtube]

Komentari

 1. Ivan Gotić

  Ivan Gotić

  04. 02. 2012. u 2:24 pm Odgovori

  StarCraft 80%

  Stvarno su se popravili kroz zadnjih 2 godine kada sam ih posljednji puta gledao. Svaka čast na videorecenzijama. Možda bi trebali napraviti suradnju sa Playomaniom i/ili ostalim zajednicama koje se bave pojedinim igrama (npr. StarCraft 2)

 2. Davor Igrić

  Davor Igrić

  04. 02. 2012. u 5:31 pm Odgovori

  Pratim HCL svakodnevno i imam jedno 20-ak tekstova iz samih početaka portala. Uglavnom, kako sam s cijelom ekipom još od hacker foruma i pokretanja cro-gaminga mogu sa sigurnošću reći da je nevjerojatno da jedan takav sajt postiže tako dobre rezultate unatoč tome što ima troje stalnih radnika.

  tako da, svi zainteresirani, javite im se, jer nećete požalit. što god danas znam o internetu, igrama, kompjuterima naučio sam od njih… uoostalom, belan ne grize, a duje je prekrasan 😀

 3. mirko

  mirko

  06. 02. 2012. u 6:21 am Odgovori

  Ima jos jedan portal, po korisnicima puno jaci od HCL-a. nextLevel. ustvari je to portal od casopisa, imaju 250 000 postova u samo 9 mjeseci. GP prijasnji ima preko 1mil postova. No GP je mrtav, a cini se da je ista sudbina zahvatila i NL. Iako su napisali da prebacuju server, za sada nista od toga, vec dan vremena su nedostupni.

   • mirko

    mirko

    06. 02. 2012. u 12:48 pm Odgovori

    Ma nee.. Nemoj me pogresno shvatiti. Posjecujem HCL svaki dan, regan sam tamo i obozavam ih. Programer sam (.NET), pa nisam informaticki neuk. Samim time divim se svemu sto su postigli, posebice jer nisam mislio da ih je tako malo. Samim time video recenzije su dodatno porasle u mojim ocima. Zavidim im na silnom entuzijazmu, i svatko tko zeli neki domaci gamerski portal dobio bi od mene preporuku za HCL 🙂

 4. picek

  picek

  06. 02. 2012. u 5:34 pm Odgovori

  Hm, zanimljivo, u trenutku osnivanja i rasta jednog drugog domaćeg gamerskog portala (www.goodgame.hr) koji, BTW, šiša HCL po ažurnosti i kvaliteti, na Netokraciji osvane ovakav članak.

  @Nikola
  Hello! 🙂 U časopisu možeš (ili da se bolje izrazim, moći ćeš uskoro, valjda) pročitati najnovije recenzije, najave, premijere, događanja s velikih sajmova, a ono što je meni najbolje u cijeloj priči je raznovrsnost. Jednostavno, svi domaći gamerski portali zanemaruju ili su zanemarivali Nintendove konzole te nekakve opskurne žanrove poput pnc avantura, koje ja obožavam, dok su te igre uvijek imale mjesto u časopisu. Zato meni nema do male, ali vrijedne ekipice na NL forumu s kojom se uvijek mogu raspravljati o All Things Nintendo stvarima. Blade Ri, black_out, Proxy Zero i Commander Shepard, volim vas! :-*

  @mirko
  Evo, baš pišem Zrni mail pa se nadam da će uskoro odgovoriti jesu li prebacili bazu na drugi server i SMF.

  • Nikola Krajačić

   Nikola Krajačić

   06. 02. 2012. u 9:08 pm Odgovori

   Citat iz GoodGameovog impressuma – “Goodgame portal pokrenut je 5.prosinca 2011.godine” – a ideja o ovom intervjuu s HCL-om postoji već jako dugo, mogu ti povaditi interne dogovore u Netokraciji gdje u nekoliko navrata pričamo kako “moramo intervjuirati tu ekipu” 😉
   Po ažurnosti možda (nisam uspoređivao), ali po kvaliteti… nemoj me krivo shvatiti, ali koja su to mjerila kvalitete da imaš takvu izjavu? Broj članova? Forum ih ima nešto više od 400 naspram HCL-ovih 10 tisuća (uz gubitak podataka i velikog broja korisnika u studenom). Ne bih htio da ovo zvuči kao omalovažavanje, ali tek ste dva mjeseca aktivni, teško je (naivno?) uspoređivati se i krasiti takvim epitetima, a tek se trebate dokazati 😉 Imat ću i GoodGame na oku i pratiti vas, konkurencija je zdrava stvar. Ali mi ne sjedaju takve stvari “u dva mjeseca postojanja smo prešišali nekoliko godina star portal…”

   Dalje, GoodGame je, kako vidim, isključivo portal+forum – organizirate li LAN natjecanja, službene lige u igrama i slično, kao što to HCL udruga (ne portal, udruga) radi? Mislim, dok ne vidim nešto bolje od HCL-ovih video recenzija (produkcijski) – oni će biti moj izbor 😀

   Okej, NextLevel ti odgovara zbog nintendo stvari i nekih opskurnih žanrova, ali ako ti upravo to nedostaje na HCL-u, možda ne bi bilo loše da im se ti i ekipa javite pa zajedno podignete to na još višu razinu? 🙂
   Vjerujem da Belan i ekipa i ovako imaju posla preko glave (pročitaj paragraf-dva nakon uvoda) i shvatit ćeš da tročlani tim ne može baš sve pokriti 😉

  • Nikola Krajačić

   Nikola Krajačić

   06. 02. 2012. u 9:19 pm Odgovori

   Eh, još jedna stvar vezana uz ažurnost – nije sve u brzini i prenošenju vijesti 😉 Vjeruj mi, puno toga (kao internet ili offline magazinu) leži i u vlastitom sadržaju, kvaliteti tog sadržaja i mnogim drugim aspektima koje sam prošao u tekstu 🙂

   • mirko

    mirko

    06. 02. 2012. u 9:54 pm Odgovori

    Meni iskreno GG nije legao ni malo. Posebice neki dijelovi u impressumu. Ali to je nevazno, sa HCL-om se nikako ne mogu usporedit. Ni blizu njih nisu, i trebaju jos dosta kruha pojesti da bi se uopce priblizili doticnome 🙂

 5. Zlatko

  Zlatko

  06. 02. 2012. u 9:59 pm Odgovori

  Poštovani,

  samo jedan maleni ispravak, tiče se Gordanovog komentara gdje se obraća posjetiteljici picek na način kao da je ona članica GoodGame uredništva ili dijela novinara. Ovim putem samo želim istaknuti da posjetiteljica nije članica GoodGame tima novinara, budući se iz Gordanovog odnošenja prema njoj daje zaključiti da ona to jest. Govorim to čisto da ne ispadne da novi i mladi gaming portal napada nekoga tko je na sceni toliko dugo kao HCL i to još preko trećeg medija kao što je netokracija. To nam nikako nije niti će biti cilj.

  Sve najbolje svima navedenima u daljnjem radu:-)

  Lijepi pozdrav,

  ZB

   • Nikola Krajačić

    Nikola Krajačić

    06. 02. 2012. u 10:35 pm Odgovori

    LOL 😀
    Okej, point taken. Ali ostatak komentara stoji, kako za pickea/icu, tako i za vas da ću vas pratiti 😉
    Daj bože još odličnih portala, video recenzija, svega, kruha i igrara, reklo bi se 🙂

    Sretno u radu!

    • Zlatko

     Zlatko

     06. 02. 2012. u 10:55 pm Odgovori

     Hvala na pratnji i na kritikama/komentarima.

     Što se tiče kvalitete, slažemo se tu-to nije samo broj članova na forumu ili samo broj vijesti niti ”uloga u zajednici”. Veliki broj faktora i komponenti ima ulogu u kvaliteti nečega, a ovisi o tome i što to ”nešto” je, na kraju krajeva.

     U svakom slučaju, sretno i vama.

     Lijepi pozdrav

 6. picek

  picek

  07. 02. 2012. u 3:53 pm Odgovori

  @Nikola
  Da, ja pišem za NextLevel, ali znam ekipu s GG – a, koja je možda tek nedavno pokrenula taj portal, ali prije su sa mnom dosta dugo surađivali na nekim drugim, starim portalima pa zato tvrdim da imaju kvalitetu (bar ti novinari koji su sa mnom radili, a koliko sam mogla vidjeti po recenzijama novih autora, nisu ni ti loši).

  Naravno, ažurnost sadržaja nije nikakvo mjerilo kvalitete, kvalitetu sam samo spomenula jer, kako kažem, radila sam s trećinom ekipe na jednom drugom mjestu i smatram da su tekstovi koje smo tamo objavljivali bili među najkvalitetnijima u Hrvatskoj (da nisu, vjerujem da me ne bi primili u NL).

  Ok, ne znam za vaše interne dogovore pa sam možda krivo interpretirala neke svari. Mislim da bi bilo bolje da ste ih intervjuirali odmah nakon što su izgubili bazu članova i tekstova te da bi im više pomoglo u tom trenutku. NHF!

  Slažem se da HCL kao udruga zasad nema premca u Hrvatskoj. I sama često i rado izvještavam s njihovih turnira. Mada, bilo bi bolje da si za taj dio posebno intervjuirao predsjednika udruge Tomislava Martinovića koji je uvijek na licu mjesta što se tiče turnira i LAN partyija.

  @Zlatko
  Ispričavam se ako sam vama nanijela povredu časti ili ugleda portala, nije mi bila namjera. Što sam rekla, bilo je isključivo moje mišljenje.

  • Nikola Krajačić

   Nikola Krajačić

   07. 02. 2012. u 5:13 pm Odgovori

   No dakle, sve ovo je krenulo od krive pretpostavke, a to je na je nekim čudom baš ovakav intervju s HCL ekipom došao u vrijeme pokretanja/rasta GG-a i/ili u vrijeme gašenja NL-a. Ali nije 🙂
   Intervju u vrijeme kada je HCL-u nestalo nekoliko mjeseci rada ne bi bio moguć jer su se tad pretrgali od posla, a ja sam zahtjevan sa svojim pitanjima 😉 A i nije to neki povod zapravo bio, kad bolje razmislim. Povodi za HCL intervju su neki sasvim drugačiji. Uglavnom, NHF taken, mali nesporazum 🙂

   Ovo za udrugu stoji, ali ipak ih predstavlja sam site, a smatram da web tim (kako se nazivaju) ipak zaslužuje ovacije, sa ili bez udruge iza sebe.

  • Zlatko

   Zlatko

   07. 02. 2012. u 11:06 pm Odgovori

   Ma nemaš se što ispričavati, samo ne kužim zašto je Nikola uopće mislio da netko sa GG-a kreće ovdje i napada ikoga. Čisto sam htio da se to rasčisti. Svima sve najbolje želim:-)

 7. Skeletor

  Skeletor

  19. 02. 2012. u 9:36 pm Odgovori

  Što se ekipe HCL-a tiče, sve pohvale.

  Vezano uz ovaj GG, mogu oni biti ažurni koliko hoće, ali što to vrijedi kad tamo vlada neviđena cenzura – svaki komentar na članke prvo prolazi inspekciju uredništva koje bira je li kritika povoljna ili nije. Ako netko želi reći nešto što mu se na portalu ne sviđa, komentar mu nikad neće biti objavljen. Djeco draga, to se tako ne radi.

 8. Zlatko

  Zlatko

  20. 02. 2012. u 10:31 am Odgovori

  Dragi Skeletore,

  ne znam na koji GG misliš, no ako se radi o goodgame.hr gaming websiteu dopusti mi da odgovorim. Naime, dosada nijedan komentar na članke nije izbrisan osim ako je: a) komentirao izgled osoba/osobe na slikama u članku, b) prijetio nasiljem, c) promicao mržnju prema nacionalnosti, spolu, seksualnoj orjentaciji.., d) sam autor zatražio uklanjanje komentara, e) poticao svađu uvredama na osobnoj razini; Također, nemamo cenzuru nego imamo pravilnik na forumu gdje jasno piše što i kako se smije, a što ne smije, i u skladu je prvenstveno sa Ustavom RH, a dalje sa svim drugim zakonima u RH i na koje su, vjerujem, mnogi navikli na internetu. Usto, svaki komentar se odobri u roku od mniute jer jedan o članova je uvijek tamo.

  Također, pregledavanjem komentara na GG članke, pa i na forumu gdje se generiraju vijesti sa portala i gdje članovi mogu također komentirati, naći ćete nekoliko negativnih kritika na naše novinare, članke i slično..Nije ih puno, dapače, jako ih je malo, no tamo su i nikome se nije cenzuriralo ništa.

  Preporučujem da se pogledaju pravilnici, Ustav i mnogi drugi zakoni, a ako se ima nešto negativno za reći svaki sajt (kako HCL, tako i neki drugi) ima dio gdje se piše kritika. No, ako si primjetio da se briše nešto što je normalna kritika (a ne vrijeđanje) molim da pošalješ jednom od članova Uredništva na mail. Uvjeravam te da ćemo reagirati.

  Adminu ove stranice također preporučujem da se ne oduzima pažnja marljivim ljudima na HCL-u sa ”pljuvanjem” drugog portala. Za to možemo imati neki drugi članak.

  Hvala

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ prijeći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft ga kupiti za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?