Google Chrome napokon dobiva ekstenzije - programeri, stvorite vlastite!

Google Chrome napokon dobiva ekstenzije – programeri, stvorite vlastite!

Chrome, Googleov internet preglednik i izravna konkurencija Internet Exploreru i Firefoxu, samo što nije dobio ekstenzije. Naime, programerima je omogućeno dodavanje vlastitih ekstenzija u Googleov službeni direktorij ekstenzija.

Google Chrome napokon dobiva više ekstenzija?
Google Chrome napokon dobiva više ekstenzija?

Chrome, Googleov internet preglednik i izravna konkurencija Internet Exploreru i Firefoxu, samo što nije dobio ekstenzije. Naime, programerima je omogućeno dodavanje vlastitih ekstenzija u Googleov službeni direktorij ekstenzija.

Uz udio od dva do skoro tri posto na tržištu internet preglednika, Google Chrome se dobro drži šest mjeseci nakon izlaska. No, za razliku od popularnog Firefoxa, Chromeu se zamjera nedostatak esktenzija. One omogućavaju proširenje mogućnosti preglednika, npr. skidanje YouTube filmova. Firefox ih ima preko 5 tisuća.

Brzina pomaže prihodima

Jedan od argumenata za izbjegavanje dodavanja ekstenzija, kako kod Chromea tako i kod Appleova Safarija, jest brzina. Ekstenzije često znatno usporavaju surfanje, što zbog njihove (ne)kvalitete, što zbog funkcija tih ekstenzija. Googleu je brzina iznimno važna, a Stephen Shankland navodi kako za Google brzina jest prihod. Brže pretraživanje rezultira većim brojem pretraživanja, što daje Googleu više prilika za prikazivanje oglasa. Web aplikacije za e-mail, kalendare i druge funkcije (koje Google ima i u svojoj ponudi) postaju znatno korisnike ukoliko su brže.

Većini korisnika brzina i sigurnost biti će najvažnije mogućnosti, zbog čega ih Google naglašava kroz video materijale, ali i stripove. Vašoj majci, ocu, sestri ili bratu biti će iznimno drago što im je Chrome brz, a ni mogućnost porn browsinga nije za odbaciti.

Ekstenzije su za geekove – zato ih i trebamo!

Google Chrome ekstenzije dostupne developerima
Google Chrome ekstenzije dostupne developerima

Napredni korisnici, koristili oni preglednik za igranje igara ili pri izradi web projekata, žele ekstenzije. Firebug olakšava developerima otkrivanje bugova u Firefoxu, Zemanta olakšava blogiranje, a Greasemonkey omogućava izmjenu bilo koje web stranice po vašem vlastitom ukusu. Ukratko, kako biste osvojili najzagriženije internet korisnike, ektenzije su uvjet. Zasada pristup imaju programeri od kojih očekujemo mnogo simpatičnih (i korisnih) ekstenzija, koje ćemo uskoro vidjeti svi.

Kakve biste ekstenzije voljeli vidjeti? Razmišljate li o razvoju vlastite? Javite se u komentarima…

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.