Što se "džemalo" na Game Jamovima u Hrvatskoj?

Što se “džemalo” na Game Jamovima u Hrvatskoj?

Global Game Jam (GGJ) u Hrvatskoj poprimio je veće razmjere nego ikad dosad, na tri lokacije okupilo se više od 200 natjecatelja, a pobjedničke videoigre iako su imale zajedničku temu na različite su je načine interpretirale.

Global Game Jam (GGJ), svjetsko natjecanje u izradi video igara ove se godine održavalo od 30. siječnja do 5. siječnja u više od 100 zemalja.

Prošle je godine Global Game Jam privukao više od 28 tisuća sudionika iz 104 zemlje, na 585. lokacija diljem svijeta. Nešto je to manji opseg u odnosu na 2020. jer se prošlogodišnji odvijao online zbog pandemije. No, 2023. vratila se u punoj snazi kako u ostatku svijeta tako i u Hrvatskoj.

Pokrenut 2008. u SAD-u, ovaj projekt brzo je prerastao u jedan od najvećih gaming događaja. U 48 sati natjecatelji trebaju složiti tim, postaviti ideju i razviti potpuno funkcionalnu igru. Svake godine se definira druga generalna tema, a ove godine to su „roots“ odnosno korijeni.

GGJ iako ima svjetski predznak osmišljen je da na lokalnoj razini okupi nove mlade nade u game developmentu te im da priliku da se povežu, uče i realiziraju svoje ideje. Često se u sklopu Jamova osim nagrada, natjecateljima pokrivaju i neki drugi troškovi, ali možda je najveći benefit cijelog iskustva upravo upoznavanje i rad s drugim talentima iz industrije.

Evo kako je Game Jam vikend protekao u Hrvatskoj…

Global Game Jam Algebra uz 50-ak natjecatelja posvetio se temi slavenske mitologije

Na Global Game Jam u Algebri 50-ak natjecatelja okupljenih u 11 timova u 48 sati imali su zadatak kreirati najbolju videoigru na temu slavenske mitologije.

Nagrada za 1. mjesto, odnosno puna školarina za prvu godinu studija razvoja računalnih igara ili srodnog studija, otišla je u ruke ekipe „Domachi – Descent into Nawia“, dok su nagrade za 2. i 3. mjesto koje uključuju djelomičnu subvenciju školarine pripale ekipama „Pesca Pesca“ i „Red Wood – Roots of Darkness“. Uz glavne nagrade, dodijeljene su i pojedinačne – za video igru s najboljom radnjom Tei Zorko, za najbolje likovno oblikovanje Filipu Neduku te najbolju glazbu Lei Novaković, dok je A1 kao partner natjecanja nagradio i najboljeg gaming početnika – Franka Žarkovića.

Prvonagrađeni rad „Descent into Nawia“, predstavlja 3D puzzle igru inspiriranu slavenskim bajkama i mitovima, u kojoj igrač upravlja božicom Kupalnicom na njenoj potrazi za nestalim članovima obitelji. Tim je u sklopu natjecanja izradio sve likovne, glazbene i programske elemente te stvorio kompletno autorsko originalno iskustvo.

Jeffrey Jemric

Tim „Pesca Pesca“ oduševio je žiri videoigrom „Perun“ koja se istaknula zanimljivim i originalnim dizajnom u kojoj igrač istovremeno upravlja s dva dijela igre. Iznad zemlje kontrolira oblak iz kojeg ispucava munje kojima sprečava neprijatelje da sruše drvo života. Istovremeno mišem pod zemljom upravlja spajanjem korijenja drva života kako bi oblakom bio brži te povećao frekvenciju i snagu munja. Svaki aspekt igre tim je izradio samostalno tijekom natjecanja.

Jeffrey Jemric

Treće mjesto osvojio je tim „Red Woods“ sa svojom igrom „Roots of Darkness“, a riječ je o igri žanra First Person Shooting, koji se odvija u dva ciklusa: dan i noć. Za vrijeme dana igrač čisti područje oko dvorca kako bi ga, kad padne noć, napadalo što manje protivnika. Tim je implementirao nekoliko različitih protivnika s vlastitim animacijama, ponašanjem i napadima te nekoliko vrsta tematskog domaćeg oružja poput Tesline zavojnice.

Jeffrey Jemric

Posebne nagrade za zvuk, art i priču

Od pojedinačnih nagrada ona za najbolji zvuk pripala je Lei Novaković, ujedno članici ekipe Domachi, za igru Descent into Nawia, koja je imala najzreliju zvučnu sliku s vješto uklopljenom glazbom, efektima i snimljenim glasovima tima, čime se posebno istaknula jer je igri dala dodatnu notu uronjenosti u zamišljeni svijet.

Lea Novaković dala je i svoj komentar na ovo GGJ izdanje:

Dosad sam sudjelovala na mnogo Game Jamova i svaki je bio pozitivno iskustvo, no moram priznati da je ovaj na Algebri uistinu bio poseban. Prijavila sam se kao pojedinac i nisam bila sigurna hoću li naći tim, no Algebrini nastavnici i asistenti su mi odmah priskočili u pomoć i preporučili tim Domachi.

Ispostavilo se da je to bio ključan potez jer smo se tim i ja vrlo dobro sporazumjeli, a njihova ideja za igru ne samo da je njima donijela pobjedu, nego je i mene izrazito inspirirala za glazbu, što je na kraju rezultiralo i posebnom nagradom u toj kategoriji.

Nagrada je dodijeljena i za najbolje likovno oblikovanje, a pripala je Filipu Neduku za igru Hearth Mates, u kojoj su vješto korišteni domaći motivi s tematikom natjecanja. Ova igra istaknula se i vješto kreiranim, originalnim likovnim elementima koji su istovremeno bili tematski, prigodni i humoristični.

Kad je riječ o samom sadržaju igre, najbolja priča bila je ona Tee Zorko – jedine od natjecateljica koja prije samog natjecanja nije imala nikakvo iskustvo u izradi igara, ali je svejedno skupila hrabrosti doći i okušati se bez tima. U kratko vrijeme trajanja natjecanja savladala je jednostavan alat za izradu interaktivnih scena po uzoru na „choose your own adventure” stil knjiga i igara, predstavila žiriju igru koja predstavlja kompletno funkcionalno povezanu cjelinu te se narativno i estetski istaknula.

Najboljim početnikom proglašen je Franko Žarković koji je također na natjecanje došao sam te je tijekom vikenda na Algebri kreirao igru u kojoj je sam izradio gotovo sve elemente igre, osim zvuka te time zaokružio projekt koji je zamislio.

Uz Global Game Jam Algebra 2023., u sklopu Gamedev weekenda posjetitelji su imali prilike sudjelovati na predavanjima stručnjaka iz gaming industrije, panel raspravama, danima karijera te izložbi kreativnih radova koje su pripremili studenti dizajna, 3D oblikovanja i razvoja računalnih igara.

Game Jam u Novskoj okupio više od 130 natjecatelja

GGJ natjecanje proteklog vikenda u Novskoj okupilo je oko 130 natjecatelja podijeljenih u 28 timova i time se upisalo u anale kao najveće natjecanje ovakvog tipa ikad održano u Hrvatskoj. Organizatori Poduzetnički inkubator PISMO powered by A1 i Hrvatska udruga proizvođača videoigara HU-IZ-VI zajedno sa sponzorima pružili su odličnu 48-satnu radnu atmosferu i nagrade najboljima.

Ovogodišnja GGJ tema korijeni u Novskoj je bila modificirana u „unusual roots“ (neobični korijeni).

Pobjedu na novskom GGJ-u odnijela je igra pod nazivom „REGROW“ koja je imala i najbolji gameplay natjecanja. U ovom 2.5D platformeru vi ste Rootbert, biljka koja se kreće tako što pljune svoje sjeme i ukorijenjuje se na neobičan način na mjestu na koje sleti. Može rasti na granama i tlu, ali ne i na kamenju. Vaše sjemenke mogu odskočiti od velikih listova i gljiva, no sjeme propada ako padne na kaktuse, vašeg neprijatelja. U igri pokušavate pobjeći iz poplavljenog laboratorija u kojem ste zarobljeni.

Na vizualnim aspektima videogre radili su Lucija Abramović, Stefan Majnarić i Maria Cvetkovski . Videoigru su programirali Abel Varalungović, Mirna Tominac i Petra Stojičić. A level design odradio je Dario Jurčević. Kao pobjednici osvojili su 1.400 eura, Nintendo Switch Console i šest mjeseci pretplate na VIDI sadržaje.

Pobjednici srednjoškolskog uzrasta za videoigru „6 LIVES“ nagrađeni su opremom brenda WhiteShark i pretplatom na VIDI sadržaje.

Videoigra je osmišljena kao 2D platformer/puzzler u kojem možete izabrati da igrate kao jedan od 6 likova. Svi su oni povezani jedan s drugim poput korijena na različite načine, neke čudnije i/ili jače od drugih. Svaki lik ima vlastitu mini igru kroz koju učimo o njima, a djelomično i drugim likovima. Priča se odvija u svijetu u kojem neki ljudi imaju različite magične sposobnosti koje nose ozbiljne posljedice.

Nera Jazbinšek i Ella Martinović pokrile su art i game design videoigre, za programiranje su bili zaduženi Patrik Cavrić i Arelena Kalember, a za zvuk Valentino Ogulinac.

U odrasloj kategoriji nagrađene su i videoigre „Petriculture“ (2. mjesto i najbolja grafika), te „Pushing Down Daisys 2“ (3. mjesto i najbolja prezentacija). U srednjoškolskoj kategoriji „Guardian of Root“ osvojila je 2. mjesto, a videoigra „BROOTS“ 3. mjesto. Žiri koji je ocijenio sve videoigre činili su Aleksandar Gavrilović, Dominik Cvetkovski, Mladen Bošnjak, Hrvoje Mitić i Tomislav Gojević.

(op.a. detaljne informacije o samim igrama smo zatražili i čekamo odgovor organizatora)

Na riječkom Game Jamu pobijedili su Yugozomboidi

Do sada se riječki Global Game Jam održao u RiHubu, CTK i Porinu, a ovom prigodom ponovno ga je ugostio Centar za tehničku kulturu na idealnoj lokaciji gdje se provode edukacije u području tehnologija. Riječki GGJ nastao je u organizaciji Udruga proizvođača igara PGŽ.

Ove godine pobjedu na riječkom izdanju odnijela je 3D akcijska videoigra Yugozomboidi. Pobjedničku ekipu čine Ivica Škrobo – programer, Antonio Perković – digitalni 2D Artist, i Franjo Badurina – glavni programer i 3D Environment Artist, odnosno Tehnički umjetnik.

Sva trojica radili su zajedno u industriji video igara, stoga su već bili uhodana ekipa. Ivica Škrobo i Antonio Perković trenutno rade za Gamio.gg, a Franjo Badurina je freelancer na raznim projektima u domeni programiranja i 3D dizajna.

Na ideju za Yugozomboide došao je Franjo:

S obzirom na to da je ovogodišnja tema globalnog game jama bila korijeni, a natjecanje u Rijeci, smatrao sam da je vrijeme za kroz šalu istražiti korijene riječke jugonostalgije.

Igra je smještena na Školjiću. U početku smo projekt mislili nazvati Crvena Rijeka, ali brzo smo igru preimenovali u Yugozomboidi, prvenstveno kao humor na govor Željka Glasnovića u Hrvatskom saboru.

Poteškoća u razvoju nije nedostajalo s obzirom na kratki rok:
Koristili smo se svakim trikom kojeg znamo da napravimo što kvalitetniju igru u samo 48 sati. Igru je bilo potrebno predati u nedjelju do 18h, a u 16:45 nam je cijeli projekt prestao funkcionirati. Morali smo se vratiti na raniju verziju čime smo izgubili cijelo zadnje poglavlje u kojem se igrač suprotstavi glavnom negativcu naše igre, Maršalu u bijeloj limuzini! Osim toga, tek na ocjenjivanju shvatili smo da nam ne radi završni ekran, no već radimo na ispravcima.

Tim navodi kako će igru nastaviti razvijati, i to ovaj put od nule kao multiplayer naslov za do 4 igrača, takozvani Co-op.

Yugozomboide kao i ostale pobjedničke naslove hrvatskih Jamova možete preuzeti na službenim stranicama Global Game Jama.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

eUsluge

Grad Zagreb omogućio potpun uvid u proračun kroz aplikaciju iTransparentnost

Nova aplikacija omogućuje svakom građaninu da detaljno prouči gradski porarčun po različitim parametrima.

Startupi

Što je to R&D potencijal – i kakve veze ima s razvojem startupa?

Je li startup nacija u kojoj su nastali tech giganti kao Skype, Wise, Bolt i Pipedrive to postala slučajno, otkrijte sa mnom na putu u Estoniju.

Novost

Dobili ste SMS o nemogućnosti dostave paketa – koji niste naručili?

Najbolja prevencija svakako je obraćanje pozornosti na detalje u poruci.

Što ste propustili

Intervju

Ivan Mrvoš: “Include više nije samo ‘onaj mali s pametnim klupama'”

Include, solinski startup poznat po pametnim klupama Steora, okrenuo se razvoju i proizvodnji novih proizvoda. Mrvoš, koji još nema ni 30 godina, a već je iskusni poduzetnik s respektabilnom karijerom, za Netokraciju je ispričao kako se i koliko ta tvrtka promijenila. Nedavno smo mogli pročitati da bi mogli promijeniti i vlasnika...

Esport

Peta sezona SET-a zaključena u Infobipu: Od 22 fakulteta pobjednički je varaždinski FOI

Student Esports Tournament, jedan od najpoznatijih studentskih esport događaja u Hrvatskoj, petu sezonu završio je u spektakularnoj LAN završnici koja se održala u prostorima Infobipa u Zagrebu.

Novost

Goran Bosankić u Field39 stiže na poziciju Chief Revenue Officera

Nakon više od 6 godina u Assecu SEE, a potom isto toliko u ABC Tech grupi, Goran Bosankić dolazi u Field39 kao Chief Revenue Officer i član Upravnog odbora.

Digitalni marketing

Super Bowl fenomen iliti “Vrijeme je da se vratite pred TV. Počinju reklame.”

Dok sam bio u Americi netom prije Super Bowla jedno mi je postalo jasno. Američki nogomet tamo je religija, a SuperBowl kao Božić. Samo što se za ovaj Božić svi okupe oko TV-a gledati reklame!

Novost

Teo Širola iz Muzeja iluzija proglašen najboljim mladim menadžerom 2023. godine

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (HUM) CROMA dodijelilo je predsjedniku tvrtke Metamorfoza, koja upravlja globalnom mrežom Muzeja iluzija, nagradu za mladog menadžera 2023. godine.

Netokracija Podcast

Kome je u interesu “deepfake” skandal Vladimira Kočiša Zeca?!

Joe Biden nagovara američke glasače da ne glasaju, a Zoran Milanović hrvatske glasače na kupnju dionica MOL-a, dok Vladimir Kočiš Zec razotkriva tajne Hrvatske narodne banke?