Uvedite Facebook u škole!

Uvedite Facebook u škole!

Jedan je 12-godišnjak napravio grupu „podrške“ svojoj omraženoj učiteljici. Skupilo se dvadesetak fanova i nekoliko dana kasnije, kako to već biva među osnovnoškolcima, riječ se proširila do učiteljice. Iznenađena i uvrijeđena što su klinci izrazili mišljenje o njoj na taj način, učiteljica je ispružila duge ruke sustava i pokušala u startu ugušiti pobunu prijeteći dotičnom učeniku da će dobiti ukor i opomenu pred izbacivanje ukoliko grupu ne obriše. Klinci koriste Internet i društvene mreže poput Facebooka svakodnevno. Je li rješenje sankcionirati... ili educirati?

Jedan je 12-godišnjak napravio grupu „podrške“ svojoj omraženoj učiteljici. Skupilo se dvadesetak fanova i nekoliko dana kasnije, kako to već biva među osnovnoškolcima, riječ se proširila do učiteljice.

Iznenađena i uvrijeđena što su klinci izrazili mišljenje o njoj na taj način, učiteljica je ispružila duge ruke sustava i pokušala u startu ugušiti pobunu prijeteći dotičnom učeniku da će dobiti ukor i opomenu pred izbacivanje ukoliko grupu ne obriše. Klinci koriste Internet i društvene mreže poput Facebooka svakodnevno. Je li rješenje sankcionirati… ili educirati?

No, u silnoj panici koja je nastala, klinac je umjesto da pobriše grupu ukinuo sam sebi administratorske ovlasti ne bi li izbrisao tragove koji vode do njega. Poslije više nije mogao obrisati grupu jer je bio jedini administrator i tu su nastali problemi.

Rješenje ovog problema ni mi nismo znali sve dok nismo podrobnije istražili slučaj. Sudeći prema rezultatima Google pretrage, navedeni klinac nije jedini koji je imao sličan problem. Srećom, postoji rješenje. Naime, kada odlučite sami sebi ukinuti administratorske ovlasti na grupi, a prethodno niste odabrali druge admine, Facebook će vas obavijestiti kako će administratorske ovlasti ponuditi svim članovima grupe.

Dakle, rješenja ima.

Podsjetilo nas je to na slučaj otprije par godina kada su klinci na blogu na isti način izražavali svoje mišljenje o pojedinim profesorima i zbog toga bili sankcionirani.

Sankcije ili sloboda izražavanja?

Naravno da ne podržavamo govor mržnje, ali isto tako čvrsto stojimo iza demokratičnosti koju Internet omogućuje, kao i iza činjenice da je internet najjače oruđe do sad kojim netko može izraziti svoje mišljenje i stav.

Glavni problem je nedovoljna edukacija. Ona ne samo učenika koji o tehnološkim novotarijama najčešće znaju više nego njihovi učitelji i nastavnici, već onih koji bi iste trebali Poučiti o kulturi ponašanja na internetu.

Internet je sastavni dio naših života. Djeca koja su trenutno u osnovnoj i srednjoj školi odrastaju uz internet intenzivnije nego što smo mi odrastali. Njima je to prirodna svakodnevnica i umjesto da ih se pokuša sankcionirati i prodavati im parole o opasnostima koje ih vrebaju na internetu, ne bi bilo loše razmisliti o intenzivnijoj edukaciji.

Prijedlog iz naslova podosta je fiktivan, teško izvediv i ograničavajući, no ono na što želimo pisanjem o ovom primjeru apelirati jest potreba za širom i stručnijom edukacijom učitelja i nastavnika o novim trendovima na internetu. Ti isti potom bi svoje znanje trebali usmjeriti na svoje učenike i dokazati im da prihvaćaju način života i komunikacije koji postoji među mladima i djecom.

Jeste li čuli za ovakav slučaj? Mislite li da se u školama premalo pozornosti daje ustoličenim internetskim trendovima kao što je Facebook, koji u jednom trenutku postaju standardi komunikacije?

Komentari

 1. Mario Mikić

  Mario Mikić

  16. 06. 2010. u 10:22 am Odgovori

  Još sam u osnovnjaku sa nekoliko frendova postavio jedan forum online, ništa posebno, družili smo se, zezali i raspravljali, uglavnom bili fascinirani tehnologijom i forumima općenito.

  Ništa, ista priča, pročulo se po školi.. ljudi su bili na forumu jel, i kaj, stigla direktiva da ga smjesta maknemo. Kako, zašto? Nikad nismo saznali, samo znam da je forum morao offline. Bez razloga. A bio sam administrator pa sa sigurnošću mogu reći da nije bilo nikakvih govora mržnje ili bilo kakvog valjanog razloga za ukidanje foruma.

  To su čiste gluposti, jedina škola koja je odobrila forum je bila V. Gimnazija. Njihovi profesori su čak zajedno sa informatičkom grupom dogovorili taj službeni forum. Svaka čast, šteta što nije kod svih tako.

 2. Profka

  Profka

  16. 06. 2010. u 11:29 am Odgovori

  Tko kaže da Facebook nije poželjan u školama? Ali, treba educirati učenike oko sigurnosti, bontona u komunikaciji itd…Facebook je izvrstan oblik učenja, a što naravno ovisi o gradivu koje se obrađuje.

 3. Igor_Idol

  Igor_Idol

  16. 06. 2010. u 11:47 am Odgovori

  Poanta nije u educiranju učitelja o Facebooku, nego ih prvo treba naučiti demokratičnosti, dakle da dopuštaju učenicima iznošenje vlastitih stavova. A čini mi se da je to primarno stvar kućnog odgoja, ali i odgoja koji se stiče u školama, koje se kod nas još uvijek svode na jednosmjerno predavanje i samo “bezmozgovnu” reprodukciju predavanog. Kad se takav K. und K. sustav (mislim prvenstveno na mentalni sklop) nadiđe, potreban je mali korak da se pojmi Web 2.0. Sve nakon toga je stvar tehnike pa i učenje Fejsa i Twittera.
  Baš kao što si napisao: “Nedovoljan edukacija ne samo učenika koji o tehnološkim novotarijama najčešće znaju više nego njihovi učitelji i nastavnici, već onih koji bi iste trebali Poučiti o kulturi ponašanja na internetu.” Jer, internet je ipak samo javno mjesto, društvo, svojevrsni grad s milijardu i pol “stanovnika”.
  No, ni tebi edukacija o pisanju ne bi loše legla. Koji su to “isti” u citatu, učenici ili učitelji i nastavnici?

 4. Profka

  Profka

  16. 06. 2010. u 1:30 pm Odgovori

  Pogledajte tri primjera korištenja Facebook u nastavi u sklopu malih školskih projekata učenika u osnovnoj školi. : http://bit.ly/bp5QfG
  http://bit.ly/aIj9Hx i http://bit.ly/cH7DPJ.

  Što se tiče gornjeg Igorovog komentara u potpunosti se slažem. Odrasli trebaju samo odvojiti malo svog vremena i razgovarati s djecom/mladima o tom “zloćestom Facebook” i educirati, a ne zabranjivati. Uostalom, vremenom će i tu sjesti stvari na svoje mjesto, i Facebook će se koristiti nekim svojim dijelom u obrazovanju. Sjetimo se kako je bilo s internetom u školama u samom početku. Uostalom dolaze nove mlade profke i profaći i nove generacije roditelja te će stvari zasigurno ići prema pozitivi.

 5. Marinshe

  Marinshe

  16. 06. 2010. u 2:09 pm Odgovori

  “Poanta nije u educiranju učitelja o Facebooku, nego ih prvo treba naučiti demokratičnosti, dakle da dopuštaju učenicima iznošenje vlastitih stavova. A čini mi se da je to primarno stvar kućnog odgoja, ali i odgoja koji se stiče u školama, koje se kod nas još uvijek svode na jednosmjerno predavanje i samo “bezmozgovnu” reprodukciju predavanog.”

  Slazem se s navedenim. Mislim da je to srz problema. Nas obrazovni sistem ne potice iznosenje vlastitih stavova i kriticko razmisljanje. Ucenje se svodi na papagajsku reprodukciju podataka.

  Očito učiteljica ne radi nešto kako treba kada učenici svoje nezadovoljstvo iskazuju na taj način. Činjenica je da se djeca nemaju kome žaliti na loše profesore. Prije facebooka slicne su se stvari pisale na zidove i klupe. Postupak “sankcije” dovoljno govori o njezinom pedagoškom pristupu!

  Učenici danas uče informatiku od prvog razreda, a učiteljice i profesori su im najčešće još uvijek informatički nepismeni ljudi.

 6. Profka

  Profka

  16. 06. 2010. u 2:29 pm Odgovori

  Da učiteljica ne radi nešto kako treba je vrlo diskutabilno. Trebalo bi čuti obje strane. Naime, ukoliko imate 250 učenika kojima predajte naravno da će se naći dio nezadovoljnih. Ista tvar je u tvrtkama pa čak i u obiteljma. I u restoranu se neće svima svidjeti isto jelo. Budimo objektivni. Nezadovoljnih uvijek ima i biti će. Da li je rješenje osnovati grupu i “pljuvati” po nekome, o čemu ta osoba možda nema pojma, ili pokušati konstruktivno razgovarati i probati naći neko kompromisno rješenje kako bi se intenzitet nezadovoljstva (ma koji njegov uzrok bio) sveo na neki razumni, kompromisni nivo.
  Ne slažem se da u školama učitelji i profesori su najčešće informatički nepismeni a predaju informatiku.
  Njihove diplome je ipak netko izdao i ovjerio. S druge strane, učitelji su obvezni prisustvovati seminarima, savjetovanjima i dodatnim svim vrstama edukacija što i čine. MZOŠ i AZOO to kontroliraju i izdaju određene potvrde. Doista, gore navedena tvrdnja ne stoji. Osim toga veliki broj “starije generacije” učitelja bez obzira koji predmet predaje ima položen potpuni ECDL, a mlađi su uključeni ili se uključuju kako zasnivaju radni odnos u ECDL program. Informatički nepismeni?

  BTW mlađe generacije učitelja komuniciraju s učenicima putem Facebooka a i u nastavi se koristi. Eto primjera: http://www.facebook.com/group.php?gid=314569304446&ref=ts / http://www.facebook.com/group.php?gid=461591780323&v=wall&ref=ts / http://www.facebook.com/group.php?gid=286456631835&v=wall&ref=ts

 7. Nebojša Grbačić

  Nebojša Grbačić

  16. 06. 2010. u 7:57 pm Odgovori

  Profka, ja u tekstu nisam napisao da je u redu to što su pokrenuli takvu grupu. Ali to će se događati, htjeli mi ili ne, pa zašto onda ne spriječiti nego liječiti? Isto tako, nisam napisao da su profesori informatike informatički nepismeni, vjerujem da barem oni nisu. 🙂 Ali, kao brat 10-godišnjakinje koji ide na roditeljske i zna sestrine učitelje, kako i što rade, mogu samo glasno uzdahnuti… Kad pitam mogu li poslati mail, dobro da me ne pitaju maže li se to na kruh… Ovi su ti primjeri odlični, drago mi je da toga ima. Ako mi možeš dati još primjera za follow up – samo daj. 🙂

  @Igor_Idol – Sve stoji što si napisao, osim predzadnje rečenice. Osjetljiv sam na napade po pitanju jezika pa ću ovaj govor mržnje što mi se vrti po glavi zadržati za sebe. Na učitelje se misli. Vidi se iz konteksta sasvim jasno. 😉

 8. ivucica

  ivucica

  16. 06. 2010. u 8:07 pm Odgovori

  Tvrdnje da su učitelji i profesori informatički nepismeni ne pokazuju se samo iznimkama, nego primarno pravilima. ECDL je simpatična primarno komercijalna djelatnost; informatička ‘pismenost’ ne dokazuje se vordom-i-ekselom jednom mjesečno, nego razumijevanjem tehnologije i moderne kulture.

  Kada će pravilo, a ne iznimka, biti uredan PDF na webu, a la FER, te podcastanje (ili youtubanje) a la Stanford – e to pokazuje pismenost i razumijevanje.

 9. Jelena

  Jelena

  16. 06. 2010. u 9:57 pm Odgovori

  Kod nas je to počelo 🙂 Doduše u eksperimentalnoj fazi, ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo je u organizaciji Uneska predložilo projekat o upotrebi Facebooka u obrazovne svrhe, pre svega u gimnazijama i u književnosti, videćemo za dalje.
  Inače je smor što u čuvenoj emisiji utisak nedelje (nedeljom na twitteru pod hashtagom #utisak) malo malo pa neko prebijanje osvane na youtube. Isto je fascinantno kako pedofili recimo koriste web, mobilne telefone i bluetooth. Primera blama i skandala ima svuda, fan grupe samo cvetaju.
  Bolje da se škole uključe na vreme, makar radi kontrole 🙂

 10. Profak

  Profak

  16. 06. 2010. u 10:39 pm Odgovori

  Poštovani Nebojša, krivo si shvatio. Tekst – moj odgovor se nije nimalo odnosio na tvoj tekst/komentar već na komentar od strane Marishe. Što se tiče pokretanja “agresivno-vrjeđajućih-ponižavajućih” grupa prema pojedincima to s neće još neko dulje vrijeme biti u padu, već nažalost će rasti. Svi se u obrazovnoj strukturi, zajedno s roditeljima, sociolozima, pedagozima, psiholozima i ICT stručnjacima, a posebno mediji trebaju uključiti oko educiranja djece i mladih oko Facebook Kill grupa. To je ogroman problem, ali nije samo problem u HR već i u mnogim zemljama svijeta.

  A što se tiče slanja e-maila, svaka škola ima svoju službenu e-mail adresu dodijeljenu od strane CARNet-a kojom se uglavnom koristi ravnatelj/ravnateljica/tajnica, a profači možda nerado daju svoje privatne e-mail adrese zbog spamanja ili s druge strane misle da neće roditelji dolaziti u školu već da će se komunikacija odvijati isključivo virtualno. I to bi doista bilo u puno slučajeva tako. Ali, bez socijalnog direktnog kontakta/razgovora nema odgovornog roditeljstva.

 11. Profka

  Profka

  17. 06. 2010. u 12:43 pm Odgovori

  RE: Mislim da je došlo do malog nesporazuma. Moj odgovor nije RE za vas Nebojša već za Marinshe.
  Samo bih dodala da Facebook grupe koje nastaju da bi ponizile, vrijeđale ili na bilo koji način ugrožavale nečiji identitet i osobnost sigurno će rasti i dalje. Najjednostavnije je kreirati grupu tog tipa, na neki način se sakriti jer vjerojatno pokretači imaju problema u komunikaciji i prihvaćanju dijaloga, ili neke druge nesigurnosti i strahove, ili se jednostavno vode onom starom poslovicom: Napadni da nebudeš napadnut.Možda ćeš i biti faca u nekom svom mikro okruženju jer će te se netko bojati. Naravno, to nije problem samo u Hrvatskoj već i šire. Da bi se to promijenilo, da bi mladi shvatili , ako imaš pravo da imaš i obavezu, da postoje neka pravila ponašanja i posljedice ne pridržavanja pravila potrebno je da se uključe svi od roditelja, prosvjetara, sociologa, psihologa ICT stručnjaci i naravno mediji. Vjerujem da kada se postave pravila će Facebook biti ravnopravno dodatno mjesto za učenje i obostranu komunikaciju. S druge strane ne smijemo zaboraviti da bi se moglo učiti preko Facebooka potrebno je da učenici imaju otvoren račun, ali nemaju ga svi. Postoji dio roditelja koji ne dopušta upravo zbog rizika i svih opasnosti koje vrebaju putem društvenih mreža da im dijete ima otvoren račun. Može li učitelj zahtjevati od roditelja da odustane od svojih odluka?

 12. Josoon

  Josoon

  20. 06. 2010. u 12:49 pm Odgovori

  Slučajno naiđoh na ovu stranicu preko linka na linuxzasve.com U ovaj kišni dan baš me osvježilo i ovaj članak i osvrti koji nisu “uobičajeno” usiljeni i provocirajući. E, da je tako na forumima, facebook-u i sl. mislim da onda nebi bilo straha “hoću li završiti na inetrnetu, čitaj: facebook-u!”
  Hvale je vrijedna ova inicijativa koja se proteže kroz članak i osvrte: “učiti učenike primjerenom govoru bez mržnje, internetskoj kulturi.”

  Mislim da to može učiti svaki učitelj bez obzira na njegovo informatičko znanje, i to bi bilo i po meni primarno. Nije u redu očekivati od učitelja da uvijek i u svakom momentu bude “in” novih tehnologija. Ja sam previše sam otišao u tehnološku stranu, ali s druge strane jako trpi moj predmet.

  Od ministarstva je iluzorno očekivati “mišljene” aktivnosti. Hvale vrijedne akcije dolaze od pojedinaca kao što nam je to PROFKA prezentirala s ove tri grupe na facebook, ali s druge strane ne zamjerimo i onima koji se na internetu ne snalaze već ih potaknimo na mentorstvo, metodičko vođenje učenika (ma neka su bolji od učitelja!!!) informatički naprednijih.

  Ministarstvo mora promicati Microsft, i samo njih, jer nam je gospodarstvo uglavnom na tom OS-u, a već je tu demokratičnost upitna.

  neću više, oprostite!

  Samo pitanje za kraj. Jeli u redu djecu usmjeravati na facebook kad je tamo zabranjena registracija mlađima od 18 godina?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.