Istraživanje: Uz veće slike linkovi na Facebooku dobivaju 69 posto više klikova

Istraživanje: Uz veće slike linkovi na Facebooku dobivaju 69 posto više klikova

Prije nekoliko tjedana Facebook je promijenio format slika koje prate link podijeljen na ovoj društvenoj mreži. Vizuali su sada daleko veći, a tada smo pretpostavili da će to imati pozitivan utjecaj na aktivnost korisnika. Prema novom istraživanju EdgeRank Checkera, čini s da su pretpostavke točne.

Slika: digitaltrends.com
Slika: digitaltrends.com

Prije nekoliko tjedana Facebook je promijenio format slika koje prate link podijeljen na ovoj društvenoj mreži. Vizuali su sada daleko veći, a tada smo pretpostavili da će to imati pozitivan utjecaj na aktivnost korisnika. Prema novom istraživanju EdgeRank Checkera, čini s da su pretpostavke točne.

Kako prenosi The Next Web, u usporedbi s prijašnjim formatom prikaza linkova, gdje slika bila daleko manja, novi format generira čak 69 posto više klikova. Na nove je postove, naime, kliknulo 7,39 posto od ukupnog broja osoba do kojih je post dopro, dok je u starome formatu taj postotak bio 4,77 (ovdje  se misli i na klik na poveznicu, ali i na druga mjesta u postu). Također, kad se pogleda isključivo klik na link, na stariji format kliknulo bi 3,29 posto osoba, a na novi 5,55 – što čini povećanje od 69 posto.

Slika: EdgeRank Checker
Slika: EdgeRank Checker

Na koji je način EdgeRank Checker došao do ovih rezultata? Pratili su dvije grupe postova, testnu i kontrolnu. Grupa A sadržavala se od osam postova s identičnim tekstom, sadržajem i opisom linka, ali imala je različitu veličinu slike.

Jedan smo post objavljivali dva puta – na news feedu smo, primjerice, ciljali skupinu od 24 do 25 godina prvim postom te skupinu od 26 do 27 godina drugim postom. Setovi postova objavljivani su u isto vrijeme istoga dana. Eksperiment je trajao nekoliko dana. Svaki par je bio vidljiv nasumičnoj skupini ljudi, s malom razlikom u demografskim podatcima. Dobna skupina osoba na kojima smo vršili testove rangirala j između 22 i 40 godina.

No, što je s grupom B?

Eksperiment B testirao je šest postova, koji su objavljeni u isto vrijeme, različitim dobnim skupinama. Imali su isti tekst, sadržaj i opis linka. Tri su posta imala velike prateće slike, a tri male. Ciljali smo na dobnu skupinu između 24 i 36 godina. Svakoj smo skupini prikazali i jednu i drugu vrstu posta.

FB link klik 2

Što se tiče rezultata, i Facebook se osvrnuo na njih, rekavši da je cilj promjene formata pratećih slika samim time i ispunjen.

Napravili smo ovu promjenu kako bismo dopustili korisnicima i marketingašima na Facebooku veći prostor za podjelu slika, koji će bolje aktivirati korisnike. Kao rezultat, vidimo povećanu aktivnost – klikovi, lajkovi, komentari, dijeljenje.

Dakle, još je jednom dokazano da korisnici bolje reagiraju na veće slike. No, kako je nova opcija prisutna tek nekoliko tjedana, treba vidjeti je li riječ o prvotnoj reakciji, koja će se kasnije vratiti na nižu razinu aktivnosti, ili će efekt biti dugotrajniji.

Jeste li i sami primijetili povećanje aktivnosti korisnika?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Što ste propustili

Sponzorirano

Pravi ‘white hat’ haker otkriva kako mu izgleda radni dan (i kako je Twitter hakiran)

Ako ste se pitali kako su hakeri nedavno uspjeli ući u Twitter profile Jeffa Bezosa i Elona Muska, ali i kako izgleda radni dan jednog profesionalnog hrvatskog hakera, ne pitajte se više! Razgovarali smo sa 'cyber security' konzultantom Danijelom Teslićem.

Startupi i poslovanje

Tvoj plinomjer je upravo postao gadget, zahvaljujući ByteLabu i partnerima

HEP Plin predvodnik je najvećeg IoT projekta u Hrvatskoj na kojem radi s nekoliko startupa.

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Unatoč pandemiji, AMPnet osigurao 400.000 eura za platformu za energetske “zadruge”

Hrvatski startup AMPnet osigurao je investiciju od 400 tisuća dolara, ali i vrlo važno strateško partnerstvo s velikim Greenpeaceom.

Kultura 2.0

Hashtag #zeneujavnomprostoru odjeknuo preko 1000 puta u Hrvatskoj i regiji, uz njega se najviše veže pojam “strah”

Ova je inicijativa za vikend okupila tisuće žena koje su iznijele svoje priče o verbalnom i fizičkom zlostavljanju kojeg su doživjele na javnim mjestima.

Mobilno

Hoćemo li koristiti ‘Stop COVID-19’ aplikaciju čak i ako čuva našu privatnost? Ne znam baš.

Kako točno radi hrvatska Stop COVID-19 aplikacija, bazirana na Googleovoj i Appleovoj zajedničkoj anonimiziranoj platformi i hoćemo li je koristiti? Detalje otkrivamo u razgovoru s Tomislavom Grubišićem, direktorom Bornfighta koji je donirao izradu korisničkog sučelja.