Istraživanje: Uz veće slike linkovi na Facebooku dobivaju 69 posto više klikova

Istraživanje: Uz veće slike linkovi na Facebooku dobivaju 69 posto više klikova

Prije nekoliko tjedana Facebook je promijenio format slika koje prate link podijeljen na ovoj društvenoj mreži. Vizuali su sada daleko veći, a tada smo pretpostavili da će to imati pozitivan utjecaj na aktivnost korisnika. Prema novom istraživanju EdgeRank Checkera, čini s da su pretpostavke točne.

Slika: digitaltrends.com
Slika: digitaltrends.com

Prije nekoliko tjedana Facebook je promijenio format slika koje prate link podijeljen na ovoj društvenoj mreži. Vizuali su sada daleko veći, a tada smo pretpostavili da će to imati pozitivan utjecaj na aktivnost korisnika. Prema novom istraživanju EdgeRank Checkera, čini s da su pretpostavke točne.

Kako prenosi The Next Web, u usporedbi s prijašnjim formatom prikaza linkova, gdje slika bila daleko manja, novi format generira čak 69 posto više klikova. Na nove je postove, naime, kliknulo 7,39 posto od ukupnog broja osoba do kojih je post dopro, dok je u starome formatu taj postotak bio 4,77 (ovdje  se misli i na klik na poveznicu, ali i na druga mjesta u postu). Također, kad se pogleda isključivo klik na link, na stariji format kliknulo bi 3,29 posto osoba, a na novi 5,55 – što čini povećanje od 69 posto.

Slika: EdgeRank Checker
Slika: EdgeRank Checker

Na koji je način EdgeRank Checker došao do ovih rezultata? Pratili su dvije grupe postova, testnu i kontrolnu. Grupa A sadržavala se od osam postova s identičnim tekstom, sadržajem i opisom linka, ali imala je različitu veličinu slike.

Jedan smo post objavljivali dva puta – na news feedu smo, primjerice, ciljali skupinu od 24 do 25 godina prvim postom te skupinu od 26 do 27 godina drugim postom. Setovi postova objavljivani su u isto vrijeme istoga dana. Eksperiment je trajao nekoliko dana. Svaki par je bio vidljiv nasumičnoj skupini ljudi, s malom razlikom u demografskim podatcima. Dobna skupina osoba na kojima smo vršili testove rangirala j između 22 i 40 godina.

No, što je s grupom B?

Eksperiment B testirao je šest postova, koji su objavljeni u isto vrijeme, različitim dobnim skupinama. Imali su isti tekst, sadržaj i opis linka. Tri su posta imala velike prateće slike, a tri male. Ciljali smo na dobnu skupinu između 24 i 36 godina. Svakoj smo skupini prikazali i jednu i drugu vrstu posta.

FB link klik 2

Što se tiče rezultata, i Facebook se osvrnuo na njih, rekavši da je cilj promjene formata pratećih slika samim time i ispunjen.

Napravili smo ovu promjenu kako bismo dopustili korisnicima i marketingašima na Facebooku veći prostor za podjelu slika, koji će bolje aktivirati korisnike. Kao rezultat, vidimo povećanu aktivnost – klikovi, lajkovi, komentari, dijeljenje.

Dakle, još je jednom dokazano da korisnici bolje reagiraju na veće slike. No, kako je nova opcija prisutna tek nekoliko tjedana, treba vidjeti je li riječ o prvotnoj reakciji, koja će se kasnije vratiti na nižu razinu aktivnosti, ili će efekt biti dugotrajniji.

Jeste li i sami primijetili povećanje aktivnosti korisnika?

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.

Najava

EBZG otvara David Bizer koji je vodio Googleovu strategiju regrutiranja na društvenim mrežama

Kako iskoristiti blog, društvene mreže, nativno oglašavanje, ali i direktora svoje tvrtke za 'employer branding'? Otkrijte na regionalnoj konferenciji Employer Branding Zagreb koju će 15. 11. otvoriti David Bizer, osoba koja je postavila strategiju regrutiranja putem društvenih mreža za Google!

Vodič

Što je esport i zašto bi vas za njega trebalo biti briga?

Čuli ste za esport, ali samo u prolazu? Ne brinite, na jednom mjestu donosimo sve važne informacije o ovom globalnim fenomenu koji danas prati više od 400 milijuna ljudi.