Istraživanje: Hrvati, postavljajte sadržaj na Facebook između 13 i 14 sati, utorkom!

Istraživanje: Hrvati, postavljajte sadržaj na Facebook između 13 i 14 sati, utorkom!

Ako se bavite komunikacijama na društvenim mrežama, vjerojatno ste često nailazili na tekstove koji govore o tome koje je optimalno doba dana ili koji je najbolji dan u tjednu za postavljanje sadržaja, kako biste postigli maksimalni učinak. Kako su se takva istraživanja najčešće odnosila na globalno i američko tržište, u većini slučajeva nisu bila relevantna za lokalne specifičnosti. No, sada konačno imamo i istraživanje napravljeno posebno za hrvatsko tržište!

facebook istrazivanje naslovna
Agencija Drap i studentica Andriana Lacković napravili su istraživanje o hrvatskim Facebook stranicama.

Ako se bavite komunikacijama na društvenim mrežama, vjerojatno ste često nailazili na tekstove koji govore o tome koje je optimalno doba dana ili koji je najbolji dan u tjednu za postavljanje sadržaja, kako biste postigli maksimalni učinak. Kako su se takva istraživanja najčešće odnosila na globalno i američko tržište, u većini slučajeva nisu bila relevantna za lokalne specifičnosti. No, sada konačno imamo i istraživanje napravljeno posebno za hrvatsko tržište!

Kako doznajemo od Vladimira Karmelića, Account Directora u agenciji Drap, istraživanje je napravljeno uz pomoć Andriane Lacković, studentice e-poslovanja i marketinga na odjelu informatike Tehničkog veleučilišta u Zagrebu (istraživanje je napravljeno u sklopu njenog diplomskog rada), a obuhvaća analizu isključivo hrvatskih Facebook stranica u prvom kvartalu 2013. godine. Kako kaže Vladimir:

Iako je svaka brojka specifična za pojedinu industriju i stranicu, zaključili smo da bi se iz analize većeg broja postova i stranica ipak mogli izvući određeni prosjeci. Ukupan broj korisnika na svim analiziranim stranicama je nešto manji od 1,5 milijuna, a u analizu je uključeno više od 4000 postova, 100.000 komentara, 700.000 klikova na “Like” te nešto više od 10.000 dijeljenja sadržaja. U analizu su uračunati podaci o ponašanju korisnika sa 63 Facebook stranice u Hrvatskoj.

Kako bi prosjeci bili što relevantniji, stranice su podijeljene u kategorije prema broju članova.

Istraživanje Facebook 1
Podjela stranica prema broju fanova.

U analizi se fokusiralo na najčešće korištene KPI-eve, koje i sami klijenti traže, kao što su:

 • Number of fans;
 • Interaction rate;
 • Total number of interactions;
 • People Talking About This (PTAT);
 • PTAT rate;
 • User posts and the number of likes, comments and shares.

Interakcija pada s rastom broja fanova

Kako kaže Vladimir, analiza rezultata pokazala je da nema većeg odstupanja u udjelu sviđanja i dijeljenja kod stranica različitih veličina, pri promatranju različitih vrsta interakcija na stranicama.

Stopa interaktivnosti kod hrvatskih Facebook stranica očekivano pada s rastom broja fanova, dok je stopa PTAT-a očekivano najviša na manjim stranicama.

Istraživanje Facebook 2
Stopa interaktivnosti najveća je na najmanjim stranicama.

Kada se promatraju detaljniji rezultati učestalosti objavljivanja postova, tu vrijedi pravilo: Što više fanova, to više postova.

Istraživanje Facebook 3

Vladimir naglašava da je udio slikovnog sadržaja manji kod stranica s više fanova, što je iznenađujući podatak, jer dosadašnje statistike pokazuju da postovi koji sadrže slike izazivaju najveću razinu interakcije s korisnicima. Istovremeno, udio tekstualnih postova manji je kod stranica s manje fanova.

Postovi objavljeni između 13 i 14 sati ostvaruju najveću interakciju. Slijede ih postovi objavljeni između 8 i 12 sati. Razumljivo, najlošiju interakciju ostvaruju postovi objavljeni između 1 i 7 sati ujutro.

Istraživanje Facebook 4 Najbolji dan za objavu novog sadržaja je utorak. Najlošiji dan za objavu je, prema ustaljenom običaju – nedjelja.

Istraživanje Facebook 5
Utorak najbolji, nedjelja najgora za postavljanje sadržaja.

Uspoređujući hrvatske rezultate s onim svjetskim, možemo reći da u većini slučajeva rezultati hrvatskih stranica prate globalne trendove, s nekoliko iznimaka. Tako stranice s više od 10.000 fanova rjeđe objavljuju vizualne sadržaje te imaju prosječno manji broj involviranih korisnika, možda baš zbog gore navedenog razloga.

Također, što se tiče najboljih vremena za objavu postova na Facebooku u Hrvatskoj i svijetu, vremena se razlikuju. Naime, na globalnoj razini najbolja vremena za objavu su oko 11, 15 i 20 sati.

Jesu li vas rezultati istraživanja iznenadili?

Komentari

  • Kolacic

   Kolacic

   30. 08. 2013. u 7:43 pm Odgovori

   Ispravak krivog navoda. Nije Andrijana, nego Andriana 😀 Čestitke na diplomi ovim putem.

   Meni nisu jasne 2 stvari u tekstu:
   1) graf pokazuje da je četvrtak najgori dan za objavu, a piše da je to nedjelja, što je onda točno?
   2) reakcija po satima – brutalna razlika između 24h i 00h – tu nešto ne štima?

 1. Buksa

  Buksa

  31. 08. 2013. u 12:21 am Odgovori

  Zaključak je da je najbolje vrijeme između 13 i 14h. Ok.
  Što nam onda prikazuje predzadnja tablica: Stopa reakcija na postove prema satima??

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Što ste propustili

Sponzorirano

Epidemija COVID-19 pomogla je digitalizaciji Hrvatske više nego ijedna inicijativa do sada

Kriza je svakako tu, ali možda iz nje izvučemo neke korisne lekcije i konačno počnemo razmišljati digitalnije.

Kultura 2.0

Škola programiranja SmartNinja dokaz je da krizna situacija može donijeti i neprilike i – prilike

Iako je škola programiranja SmartNinja, prisutna i u Hrvatskoj tri godine, do sada održavala tečajeve isključivo uživo, na fizičkim lokacijama, pandemija koronavirusa preselila je nastavu online, gdje će dio tečajeva vjerojatno i ostati, što nudi nove prilike na tržištu edukacija.

Startupi i poslovanje

Igrom kroz matematiku, platforma Matific pomaže 58 tisuća naših učenika i učitelja u nastavi na daljinu

Učitelji diljem Hrvatske našli su se prije nešto više od 20 dana u izvanrednim okolnostima. Sav svoj nastavnički proces trebali su prilagoditi online okruženju, srećom, odrađeni pilot projekti sada zlata vrijede - a suradnja s Matificom upravo je tome dokaz.

Intervju

WhatsApp kao komunikacijski kanal za vaš biznis u krizi? Pomoći će hrvatski Sendbee

Imamo Koronavirus.hr na Viberu, no treba li nam podrška i putem WhatsAppa? Što uopće nudi WhatsApp Business, a što hrvatski startup Sendbee koji se njime bavi? Otkrili su nam suosnivači Domagoj Krpan i Ivan Arar.

Startupi i poslovanje

Mali ste offline biznis? Ovladati online prodajom možete i s ograničenim budžetom

Ugostiteljski objekti prvi su osjetili posljedice pandemije pa tako i naš specialty coffee shop Kavantura. Srećom, pozabavili smo se web trgovinom i digitalnim alatima tik prije svega... evo što je nama olakšalo posao.

Startupi i poslovanje

Ponovimo lekcije iz 2008. Kriza nije vrijeme da svojim klijentima budete daleko

Ovo je priča koju vrlo često pričam, to je priča o krizi zvanoj 2008. Jedni su se hvalili, drugi žalili, a evo što se meni događalo...