Domaći Facebook stručnjaci: Radite kreativnije aplikacije, inače nećete opstati na tržištu!

Domaći Facebook stručnjaci: Radite kreativnije aplikacije, inače nećete opstati na tržištu!

Kao što smo jutros izvijestili, Facebook je uveo značajnu promjenu u području organiziranja nagradnih igrara i natječaja putem svoje platforme. Naime, natječaji i slične promocije do sada su se morali, prema pravilima koje je nametnuo Facebook, organizirati isključivo unutar posebnih aplikacija. No, od jučer aplikacije više nisu nužne – natječaji se mogu organizirati direktno na timelineu same Facebook stranice brenda.

fbpanel_1naslovna
Kakav će utjecaj imati Facebookove promjene vezane uz organiziranje nagradnih natječaja, učinkovite metode za dolaska do novih fanova i angažiranja postojećih?

Kao što smo jutros izvijestili, Facebook je uveo značajnu promjenu u području organiziranja nagradnih igrara i natječaja putem svoje platforme. Naime, natječaji i slične promocije do sada su se morali, prema pravilima koje je nametnuo Facebook, organizirati isključivo unutar posebnih aplikacija. No, od jučer aplikacije više nisu nužne – natječaji se mogu organizirati direktno na timelineu same Facebook stranice brenda.

Pojedinima će se to činiti kao manje značajna promjena, ali ako uzmete u obzir da su mnoge tvrtke gradile svoj posao upravo oko kreiranja Facebook aplikacija, ne možete se ne zapitati – što će se dogoditi sada s njima? Kakav će to utjecaj imati na cijelu industriju? Hoće li napokon profesionalni lajkeri, odnosno, lovci na nagrade, koje se bar donekle moglo obuzdavati Facebook aplikacijama, sada doći na svoje? O tome smo razgovarali s predstavnicima domaćih tvrtki koje se bave društvenim mrežama, kao i istaknutim pojedincima, kako bismo doznali što bi ove promjene mogle značiti za ovu mladu industriju.

Ilija Brajković iz tvrtke Akcija, koja se, među ostalim, bavi i izradom Facebook aplikacija, izjavio je kako ipak nije previše zabrinut oko spomenutih novosti. Napominje kako će klijenti možda na početku biti zbunjeni spomenutim promjenama, a na agencijama je da im objasne sve prednosti i mane novih pravila.

Svi “ozbiljni” klijenti su već shvatili da su igre na “lajkove” postale predvidive i da ne postoji mogućnost kontroliranja i nadgledanja glasovanja, ukoliko se koristi Facebook zid. Korištenjem Facebook aplikacija može se od korisnika dobiti puno više informacija, poput e-mail adrese, ali je moguće i prekontrolirati glasove i diskvalificirati one koji varaju. Facebook i društvene mreže ne služe skupljanju lajkova, nego donošenju konkretne koristi našim klijentima.

Ilija smatra kako aplikacije nude veću kreativnu slobodu, a ističe kako je kod njih najtraženija aplikacija SocialMemory, koju smatra odličnom za brendiranje jer ju korisnici u prosjeku koriste 12 minuta. Kako kaže, to su dodatne vrijednosti koje se klijentu mogu predstaviti i objasniti, a takvo što nije moguće organizirati na Facebook zidu.

Ida Bauer, iStudio: Neće doći do značajnijih promjena
Ida Pandur, iStudio: Neće doći do značajnijih promjena

Ida Pandur iz iStudija, tvrtke koja je svojedobno bila specijalizirana isključivo za Facebook, a sada je full service digitalna agencija, sličnoga je mišljenja kao Ilija – aplikacije će i dalje postojati, ali će se staviti još veći naglasak na kvalitetu kako bi zaista nudile dodatan benefit za krajnje korisnike i agencije. Inače, iStudio nudi i Socialpuzzle, jednostavne aplikacije za organiziranje nagradnih natječaja i animiranje korisnika, na koje bi promjena ovih pravila mogla itekako utjecati. No, Ida je suprotnoga mišljenja:

Ne očekujemo nikakve veće promjene u našem radu. Mi ćemo i dalje s našim klijentima, koji uvijek očekuju biti korak ispred po kvaliteti sadržaja i opcija koje nude svojim potrošačima kroz društvene kanale, raditi na naprednijim rješenjima. Što se tiče Socialpuzzlea, ni tu ne očekujemo velike promjene  iz razloga što taj sustav aplikacija nudi jednostavnu, a opet vizualno atraktivnu mogućnost održavanja igara i izradu baze podataka kod oglašivača, od kojih onda postoji mogućnost daljnjih dugoročnih promotivnih aktivnosti sa potrošačima. Dapače, možemo sada odmah i najaviti da uskoro izlazi velika nadogradnja Puzzli, koja će omogućiti svima još više benefita u smislu i brendinga i dodatnih opcija.

Očekivan potez Facebooka?

S druge strane, Peđa Pušelja Blogowski, poduzetnik i digitalni marketinški stručnjak, smatra kako će tvrtke kojima prihodi u većini dolaze iz razvoja takvih aplikacija biti u velikom problemu. Kako kaže, ta je promjena bila neminovna i očekivana, a tvrtke koje su se u potpunosti orijentirale na izradu Facebook aplikacija morale su to predvidjeti. Podsjeća kako nije prošlo mnogo vremena otkako je je Twitter uveo ograničenja na svom API-ju i kada je preko noći jednostavno razorio jednu cijelu mikro-industriju.

Sinoć sam u nekoliko navrata čuo kako ta zabrinutost ne stoji, jer je za organizaciju bilo čega ozbiljnijega potrebna aplikacija. Mislim da će se dogoditi ta najgora stvar: Klijenti ne žele “ozbiljnije” stvari, nego što jednostavnije i, naravno, ako je moguće besplatne. Agencije su i do sada od strane klijenata bile pod stalnim pritiskom da se radi u “sivoj zoni”, a sve sa ciljem “Sve manji budžeti, što veći rezultati”. Nakon ovog poteza Facebooka, stvar je jasna – za povećanje rezultata potreban je samo community manager s jačim živcima, a aplikacija baš i ne.

Istodobno, još jedan stručnjak na ovome području, Željko Riha smatra da na Facebooku ipak i dalje ima prostora za kreativne i kvalitetne aplikacije, ali posebno je istaknuo problem lovaca na nagradne igre, kojima se ponovno otvaraju vrata, što je i spomenuo na svom blogu.

Nikada nisam bio pobornik niti fan raznih nagradnih igara i natječaja na “lajkove” jer nisam smatrao da daju onu dodatnu vrijednost koju jedan brend želi i zahtijeva na društvenim mrežama, stoga ću i dalje zaobilaziti ovakav način promocije. Što se tiče onih koji su se specijalizirali za Facebook aplikacije, njima će posao postati nešto teži utoliko što će morati dodatno educirati klijente i javnost zbog čega je bolje imati kontroliranu nagradnu igru kroz aplikaciju, nego kroz standardni sistem “lajkova”. Na kraju, ovaj potez Facebooka ide u korist manjim tvrtkama i obiteljskim poslovima koji nemaju financijska sredstva za Facebook aplikacije, a i dalje žele biti na Facebooku, oglašavati se i promovirati.

Ništa od velikih promjena preko noći

Nebojša Grbačić, savjetnik za online komunikaciju, ne očekuje velike promjene preko noći, tim više što su brendovi i prije nego je Facebook dopustio takozvane “lajkuše” radili nagradne igre koristeći opciju Like. Kako kaže, neki će samo nastaviti po starome, neki će se okušati u novom “formatu” i požaliti, a većini je u potpunosti svejedno i Facebook koriste kao “vlastitu prćiju” bez obzira na ograničenja i pravila. Kao i Željko Riha, Nebojša stoji iza toga da su nagradne igre na lajkove loša stvar i da najčešće donose više lošeg nego dobrog za brend.

​Iskreno uživam u gašenju požara i kriznoj komunikaciji. “Dozvola za lajkuše” će u mom slučaju rezultirati povećanim angažmanom jer će biti puno nezadovoljnika koji će se žaliti na “lažne lajkove” i dignuti paniku zbog toga što nisu dobili stres lopticu, a skupili su 1200 lajkova na svoju lošu fotografiju. Više posla za mene, iskreno. Tim više što ne razvijam sam aplikacije i što se uglavnom bavim kriznom komunikacijom.  ​

Kornelija  Vukasović iz tvrtke Ping Pong, koja također stavlja naglasak na kvalitetnu komunikaciju, također se dotaknula problema “lovaca na nagrade“, vrlo dobro organizirane skupine osoba koje često možemo vidjeti kao pobjednike na raznim nagradnim natječajima.

Bez aplikacije će biti potrebno mudro složiti pravila natječaja kako bi im se stalo na kraj, dok smo kroz aplikacije smo mogli imati veću kontrolu nad njima. Kako smo to već sve prošli prije par godina, točno znamo što nas čeka i kako ćemo se s tim nositi.

Kornelija Vukasović: Dobra komunikacijska strategija i budžet za oglašavanje su ključni.
Kornelija Vukasović: Dobra komunikacijska strategija i budžet za oglašavanje su ključni.

Dodaje kako se bez kvalitetne komunikacijske strategije i budžeta za oglašavanje neće vidjeti zamjetne promjene na bilo kojoj fan stranici. Sličnoga je mišljenja i Josipa Majić iz tvrtke Meme Media, koja smatra da je ovo dobra vijest za manje stranice koje će sada imati više slobode u organizaciji nagradnih igara, a do sada nisu imale sredstava da se odluče na aplikaciju.

Sigurno ću organizirati više nagradnih igara za manje stranice, no i dalje ću sa timom inzistirati na kvalitetnim, specijaliziranim Facebook aplikacijama za koje smatram da su ključne kako bi se postigli konkretni i dugoročni rezultati.

Da ova promjena godi manjim brendovima slaže se i Sanja Vale iz Gingerneta. Nada se da će se ovom promjenom prekinuti kršenje Facebook pravila na koja se često moglo naići na našem tržištu, posebice u organizaciji nagradnih igara i natječaja.

Natječaja će od sada zasigurno biti više, ali aplikacije i kreativniji natječaji će i dalje biti dobar način diferencijacije među brendovima. Community managerima će se zasigurno posao otežati jer će biti teže pratiti sve što se događa na timelineu, ali generalno tek ćemo vidjeti kako će se sve odraziti na naš posao.

Usprkos tomu, promjenu smatra pozitivnom, jer će se natječaji moći organizirati i provesti u minimalnom roku, a činjenica da se odvija na timelineu omogućit će mu adekvatan doseg i engagment.

Vraćanje pravih vrijednosti aplikacijama

Vlado Karmelić iz tvrtke Drap slaže se da će organizacija natječaja sada biti jednostavnija, ali predviđa i smanjenje tržišta jednostavnijih aplikacija, kojima su se do sada provodili ovakvi natječaji.

Ovo je jako dobra vijest za sve agencije fokusirane na kvalitetu i efikasnost. S jedne strane će znatno olakšati rad našem community management timu koji povremeno ima potrebe za jednostavnim natječajima, a s druge strane će rasteretiti naše programere i osloboditi resurse za kreativne kampanje koje su se do sada pokazale najučinkovitije. Niti jedna od naših nagrađenih kampanja ne bi se mogla implementirati jednostavnim mehanizmom lajkanja na Facebook profilu jer efikasne kampanje zahtijevaju kreativna rješenja i kompliciranije mehanike. Najbolji primjer za to je Životinjsko carstvo i tri nagrađene online kampanje od kojih niti jedna nije bila natječaj ovakve vrste. Te kampanje koristile su kooperativne mehanike, gamification, augmented reality i druge, što se pokazalo kao najbolji recept za efikasnost.

Srđan Erceg, Huge Media: Ovo je istodobno i opasnost i prilika.
Srđan Erceg, Huge Media: Ovo je istodobno i opasnost i prilika.

Srđan Erceg iz tvrtke Huge Media smatra ove promjene u isto vrijeme i prilikom i opasnošću – prilikom za one koji gledaju u budućnost, a opasnošću za one koji su poslovanje zasnovali samo na tipu aplikacije za natječaje, a neće moći dovoljno brzo promijeniti poslovni model. Ukoliko shvate da je ovo trenutak koji vraća sadržaj aplikacije u fokus, a ne nagradni mehanizam ili nagradu, i da je ovo prilika za maštanje i povećanje profita – uspjet će.

Uklanjanjem potrebe da pravimo aplikaciju samo zato što želimo korisnike simbolično nagraditi, vraća se prava vrijednost aplikacijama. Samim tim, najzad ćemo moći razrađivati aplikacije u čijem je centru sam brend i njegove vrijednosti, i koje će, nadam se, biti daleko kompleksnije i interesantnije i imati život nezavisan od nagradnih natječaja.

Dodaje kako će ova promjena značiti i povećanje slobode kod vođenja komunikacije na stranicama, jer će ta nova fleksibilnost omogućiti brže i bolje reagiranje.

Da, čeka nas najezda zahtjeva da se nagrađuje, ali je tako uvijek u početku i vremenom će se tržište stabilizirati… Do nove promjene.

Dakle, generalni zaključci naših sugovornika su da neće doći do naglih promjena, a kada i dođe, one će biti vidljive u nekoliko područja: Aplikacije će preživjeti, ali u većini slučajeva one će morati postati kreativnije, kako bi opravdale investiciju, dok bi se tržište jednostavnijih aplikacija, kreiranih isključivo kako bi se poštivala Facebookova pravila, moglo značajno smanjiti. No, manji brendovi i tvrtke, koje do sada nisu mogle nagrađivati svoje fanove jer nisu imale budžet potreban za aplikacije, sada bi mogli stvoriti čvršću vezu sa svojim korisnicima, ukoliko ovu mogućnost iskoriste na pravi način. U suprotnom bi to moglo značiti velik broj nagradnih natječaja, koje će biti teško kontrolirati zbog zloglasnih “lovaca” na nagrade.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Kako je Estonija postala “startup nacija”, može li to Hrvatska, kako – i kad?

Može li novoosnovana udruga Cro Startup ponoviti uspjeh koji je postigla Startup Estonia? Eve Peeterson iz te udruge ispričala je koje su promjene, inicijative i angažmani bili ključni za uspjeh.

Digitalni marketing

Na digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2021. potrošeno 1,65 milijarde kuna, 75% otišlo Googleu i Meti

Na digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2021. godini potrošeno je milijardu i 657 milijuna kuna, pokazalo je istraživanje digitalni AdEx koje su za HUDI (Hrvatsku udrugu digitalnih izdavača) proveli austrijska agencija Momentum i lokalni partner Ipsos.

Digitalni mediji

Urednik ukrajinskog Forbesa: “Dezinformacije nam zapravo nisu predstavljale veliki problem – Rusi su izgubili informacijski rat”

Grad bombardiraju doslovno, a vas vijestima i dojavama, "ne možete se usredotočiti na bilo što duže od 10 minuta...", prisjeća se Mykhailo prvih tjedana rata u Ukrajini. Ispričao nam je kako su u ukrajinskom Forbesu operativno i mentalno pripremali redakciju za rad u takvim okolnostima.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Još ne primate kartice? Uvjerite se sami zašto bi trebali uz Visinu besplatnu inicijativu

U 2022. posve je jasno: kartično plaćanje ključna je stavka za poslovanje malih i srednjih poduzetnika. No, samo ta konstatacija ne znači mnogo ako u isto vrijeme ne komuniciramo kako vam konkretno to može pomoći u privlačenju novih kupaca. Skupili smo za vas dovoljno razloga, a jedan od najbitnijih je i taj da kroz inicijativu Digitalna Hrvatska imate pravo isprobati kartično plaćanje besplatno pola godine!

Intervju

Kako je jedan Riječanin kao srednjoškolac postao YouTube guru JavaScripta?

Činjenica da se mučio s učenjem programiranja za Adriana je bila ključna da u sebi otkrije poziv i talent za podučavanjem, a to ga je dovelo do vlastitog biznisa koji razvija na YouTubeu i izvan njega.

Karijere

Isplati li se uložiti skoro 5000 eura u polaganje UX certifikata?

Za skoro 5000 eura možete kupiti polovni auto, otići na putovanje iz snova, otplatiti manji kredit ili pokrenuti manji posao. Biste li platili toliko za profesionalnu edukaciju?

Startupi i poslovanje

Sabol iz New Yorka poručio: U Hrvatskoj možete doći do 50 zaposlenika, ali za 50 milijuna dolara morate ići u Ameriku

Američka dijaspora okupila je u New Yorku predstavnike različitih generacija hrvatske tehnološke i startup scene kako bi se povezali i dogovorili konkretne korake kojima im mogu pomoći da bi skalirali poslovanje i postali globalno uspješni, poput spajanja s kupcima, partnerima i ulagačima.

Karijere

Kako je Ana Urlić nakon 30-e karijeru iz politike prebacila u programiranje!

Ana Urlić netokratima je poznata prvenstveno kao bivša voditeljica Odjela za online komunikacije Vlade Republike Hrvatske i aktivistkinja, tako da bi ste se mogli iznenaditi kad doznate da je - postala programerka!

Intervju

Iako ih se tome ne uči, inženjeri imaju izbora: Voditi programere ili programirati, pitanje je!

Ne nalaze svi zadovoljstvo u vođenju ljudi, tim manje ako su se školovali da razmišljaju samo o kodu i tehnologiji. Kako onda, ako ne znate što vas čeka - ni jeste li za to - otkriti što bi bila prava karijerna odluka za vas?