Facebook slavi 11. rođendan!

Facebook puni 11 godina! Vadite šampanjac, slijedi tulum, žurka, video, konverzije, ROI…

4. veljače 2004. godine u pogon je puštena danas najpopularnija i najraširenija društvena mreža. Iako je tada Facebook bio sasvim drugi proizvod, namijenjen samo studentima Harvarda, u posljednjih je 11 godina doživio mnoštvo izmjena i postao ono što je danas - mreža s 1,4 milijarde mjesečno aktivnih korisnika, koju rado i nerado koristimo u poslovne i privatne svrhe. Za 11. rođendan okupili smo stručnjake za društvene mreže, koji 2004. definitivno nisu razmišljali o Facebooku niti znali da će im on za nekoliko godina predstavljati važan dio poslovanja - prisjetili smo se prošlosti, raspredali o sadašnjosti i predviđali budućnost!

fb rodjendan 11

Vlado Karmelić, Account Director u digitalnoj agenciji Drap, prisjeća se 2007. godine, kada je otvorio profil na Facebooku kao simpatičnu “zafrkanciju” s društvom s fakulteta.

Tada mi ni na kraj pameti nije bilo da će se jedan dio mog radnog dana u 2015. svesti upravo na njega, jer nije bilo ni oglasa, a kamoli službenih stranica nekih brendova. No, uskoro se to promijenilo i Facebook je u vrlo kratkom roku prerastao u pravu platformu za oglašivače, ali i dvosmjernu komunikaciju s korisnicima. Danas ga sve manje koristim privatno, upravo iz razloga što ga intenzivno koristim u poslovne svrhe.

Od 2004. preko 2007… U 2014!

Sedam godina nakon 2007., kada su kao i Vlado mnogi od nas otkrili društvene mreže, ne shvaćajući ih ni približno ozbiljno kao danas, došla je 2014. U prethodnoj su se godini dogodile zanimljive promjene na Facebooku, a Ružica Vrdoljak, Project Manager u komunikacijskoj agenciji 404, ocjenjuje tu godinu za popularnu društvenu mrežu čistom peticom:

Smatram da su glavne promjene u sve jačem fokusu prema mobilnom i prema videu u svim njegovim aspektima. Izbacivanje posebne mobilne aplikacije za Facebook Messenger jasno je pokazalo taj zaokret prema mobilnom, kao i promjene u mobilnom oglašavanju. Također, ne zaboravimo da je Facebook kupio WhatsApp, najjaču messenger aplikaciju, neposredno prije lansiranja svog Facebook Messengera. 

Facebook se u posljednje vrijeme "razlomio" na mnoštvo mobilnih aplikacija, što jasno pokazuje njegovu trenutnu strategiju.
Facebook se u posljednje vrijeme “razlomio” na mnoštvo mobilnih aplikacija, što jasno pokazuje njegovu trenutnu strategiju (a nas “tjera” da ih instaliramo sve!) 🙂

Ističe ipak i neke od negativnih stvari koje su “zadesile” sve one koji upravljaju Facebook stranicama, a među njima prednjači smanjenje dosega objavljenog sadržaja. To smatra načinom monetizacije velikog broja korisnika, a podatci iz prethodnog kvartala pokazuju da zarada od oglasa samo raste, što znači da je strategija, koliko god mnogima “kidala” živce, za sada uspješna. A što je sada u fokusu? Video.

Video je očito nešto o čemu Facebook dugo misli, a početkom 2014. počele su i promjene u tom smjeru. Prvo su mijenjali algoritam da bi se korisniku češće prikazivali video zapisi te da mu se prikazuju oni zapisi za koje je veća vjerojatnost da će mu se svidjeti. Stiglo nam je video oglašavanje, kao i automatsko pokretanje videa. 

Spajanje offlinea i onlinea

S Ružicom se slaže i Mario Frančešević, suosnivač agencije za internetsko oglašavanje SeekandHit, smatrajući da je video područje kojemu će se i dalje posvećivati više pažnje – ima prostora za napredak, a ujedno je jedan od načina da se privuku tradicionalniji oglašivači. Upravo takvi oglašivači i dalje više vole offline, a Mario smatra da će povezanost upravo te sfere i onlinea biti sve jača:

Mnogo očekujem od povezivanja offline i online “svijeta” — preciznije praćenje oglasnih rezultata preko offlinea i onlinea trebalo bi doći do izražaja kroz Facebookovu oglasnu platformu Atlas, čime namjeravaju ozbiljno parirati Googleu. I što je najbolje od svega, uopće to ne skrivaju! 

Što klijenti očekuju danas od Facebooka?

A gdje smo danas, početkom 2015.? Što klijenti danas očekuju od oglašavanja i komunikacije na Facebooku? Ilija Brajković, suosnivač digitalno-marketinške agencije Akcija, vrlo je konkretan – što veći povrat uloženog.

Rekao bih da se situacija na tržištu “čisti”. Svi su bili krenuli na Facebook očekujući “nešto”, ali sada je nastupilo doba triježnjenja i konsolidacije tržišta. Sada se puno pažljivije rade kampanje, počeli su postojati neki standardi i mjerenja i to je odlična vijest za tržište. Facebook je prestao biti nevin, rade se puno konkretnije kampanje (retargeting, custom audiences), jako puno vremena se posvećuje kvalitetnoj komunikaciji i mjerenju uspješnosti kampanja. Klijenti pred agencije postavljaju sve konkretnije izazove, puno su educiraniji po pitanju svega, što je za sve nas odlična vijest, a zahvaljujući novim alatima i mogućnostima to im možemo i ponuditi. 

Facebook danas ima razne mogućnosti, no koristimo li njihov potencijal u potpunosti?
Facebook danas ima razne mogućnosti, no koristimo li njihov potencijal u potpunosti?

Facebook doista ima mnoštvo mogućnosti, ali neke se od njih danas još uvijek slabije koriste – iako više nema potrebe klijentima objašnjavati prednosti samog Facebooka, još uvijek manjina koristi njegov puni potencijal. Ivan Brozović, Account Manager u digitalnoj agenciji Degordian, kao i Ilija spominje opcije za precizno targetiranje koje omogućuju tvrtkama da direktno dosegnu svoju ciljanu populaciju, ali i takozvani Conversion pixel, koji omogućuje lakše postavljanje i implementaciju raznih custom mjerenja koja pomažu u optimizaciji i poboljšavanju rezultata kampanja, za kojeg također smatra da se ne koristi onoliko koliko bi trebao. Ivo Novak, voditelj digitalnog oglašavanja u istoj agenciji, dodaje:

Facebookov sustav oglašavanja omogućava integraciju s CRM podacima te će i dalje raditi na tome, što je odličan temelj za učinkovito oglašavanje prema točno određenim segmentima već postojećih ili potencijalnih potrošača. Zato kompanije trebaju aktivnije raditi na povećanju baze podataka o potrošačima u CRM-u da bi takvim oglašavanjem postigli značajan efekt!

Za idućih 11 želimo…

Video, mobilno, spajanje offlinea i onlinea, preciznije mjerenje i usmjeravanje kampanja – sve su to pokazatelji kako je ova društvena mreža daleko dogurala. No, bez obzira na poslovni dio, Facebookova je glavna funkcija i dalje druženje, povezivanje, izmjenjivanje informacija i sadržaja, a Ida Pandur, Managing Partner u agenciji Grey Entourage, za rođendan društvenoj mreži poručuje da nastavi istim putem:

Facebooku bih poželjela da i dalje nastavi inovirati kao društvena mreža, ali i kompanija, povezivati svijet nevjerojatnom lakoćom i da iskoristi još više jačinu svoje platforme da pozitivno utječe na razvoj mikro i makro zajednica.

Sretan rođendan, Facebooče!

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!