Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Ako se niste susreli s njegovim likom i djelom, već po količini aliasa možete zaključiti da se radi o nečemu… Zanimljivome. Doduše, Mila je pomalo teško opisati u tek nekoliko rečenica, ali pokušat ću.

Osobno sam ga pratila kao tehnološkog novinara, a kasnije i osnivača tehnološkog medija The Kernel. U to sam ga vrijeme imala ga prilike i slušati uživo, na tada poznatoj tehnološkoj konferenciji LeWeb u Londonu, kada je najglasniji buzzword bila ekonomija dijeljenja. Predstavnici mnogih tehnoloških kompanija koje su bile dio sharing economyja, poput Airbnba, TaskRabbita ili Couchsurfinga, govorili su o prednosti ovog modela poslovanja, da bi na pozornicu došao Nero, kako je bio poznat u internetskim vodama, i objasnio zašto je ekonomija dijeljenja obično sranje i hipsterski kult.

Kao što je bilo za očekivati, to je predavanje izazvalo popriličan žamor, u čemu je Milo uživao. Uživao je biti kontroverzan, ali mu ovo očito nije bilo dovoljno – već iduće godine počeo je pisati za Breitbart, a ujedno je postao i vrlo glasan tijekom Gamergatea, kada je otvoreno napadao žene.

Zapravo, svaki njegov tvit, jer je na Twitteru bio posebno popularan, bio je kontroverzan, a mnogima je bio zanimljiv jer nisu mogli razlučiti je li riječ o vrlo upornom trolu ili nekome tko doista misli ono što napiše. Sve se češće povezivao s rastućim alt right pokretom, potom neonacizmom, a što je bio glasniji i kontroverzniji, čini se da je bio i popularniji, tako da je počeo organizirati turneje, pisati autobiografiju…

Usput, Milo je gay, ali to ga nije spriječilo da maršira na straight pride paradi u Bostonu ove godine.

Twitter ga blokirao 2016., Facebook tek 2019.

No, ono što je meni posebno zanimljivo, jest činjenica da je većinu svoje slave Milo stekao zahvaljujući društvenim mrežama koje godinama nisu znale što raditi s njim, iako je očito kršio njihova pravila. Tako je Twitter prvo nespretno uklonio plavu značku s njegovog profila, koja je označavala da je riječ o verificiranom profilu (što i jest pomalo kreiralo konfuziju jer je postojala i vojska lažnih profila s njegovim imenom i njegovom tada izblajhanom glavom), da bi mu tek 2016. u potpunosti onemogućio pristup.

Facebooku je za to trebalo puno duže, tako da je s ove društvene mreže uklonjen tek u svibnju 2019., u isto vrijeme kad i kontroverzni Alex Jones. Rezanjem njegovog dosega, i Milova slava polako se ispuhivala, iako je ujedno postajao sve kontroverzniji.

Znate što se dogodi kad trolu onemogućite pristup do onih koji ga “hrane”? Ostane gladan. I to doslovno, sudeći prema Milovim izjavama prije nekoliko tjedana. Zahvaljujući tome što su mu velike društvene mreže onemogućile pristup, Milo je ostao bez dosega, utjecaja, a alternativna mjesta, poput Gaba ili Telegrama gdje se na situaciju i požalio, očito nisu dovoljna.

Upravo o ovoj temi Ivan i ja raspravljamo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta. Unaprijed se ispričavam na uzbuđenim tonovima, ali jednostavno volim kad nađem dokaze za svoje teorije. Društvene mreže djeluju polarizirajuće, a kontroverzni pojedinci jako dobro koriste, da ne kažem zlorabe, tu pojavu. Ekstremistima one djeluju kao megafon – čak i oni koji ih ne žele slušati, sudjeluju u povećanju njihovog dosega jer ih ne mogu ignorirati pa reagiraju. A kad im oduzmeš megafon, umjesto pojedinca koji nadaleko i naširoko širi svoje opasne ideje, dobiješ pomalo zaboravljenog i nešto mršavijeg trola.

Slušajte nas putem bilo koje aplikacije za podcaste, poput Apple ili Google Podcasta te Spotifya, a ako želite, gledajte nas na YouTubeu – i javite nam svoje komentare na ovu temu, kao i prijedloge za buduće epizode.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Što ste propustili

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.